Dodaj do ulubionych

Santorini 2014

24.08.14, 17:19
Witam czy ktoś był w 2014 na Santorini z Rethymon. Gdzie kupowaliście wycieczkę, jaka cena, w jakie dni, z jakiego portu. Proszę o info, wylatuję za kilka dni. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Santorini 2014 IP: *.kablowka.waw.pl 24.08.14, 18:41
      Było już na forum. Ktoś jechał z Rethymonu na 1 dzień, ale coś nie mogę odnależść postu. O ile pamietam to kosztuje taka wycieczka 160e/os z przewodnikiem. Katamarany z Rethymonu pływają we wtorki i soboty i normalnie mozna kupić sobie bilet w porcie za 69e os w jedną stronę. Tanio to nie jest ,zwłaszcza przy sumie całej rodzinki.
      • jjedrek Re: Santorini 2014 24.08.14, 19:00
        też szukałem i nie mogę znaleźć. Są wpisy z poprzednich lat, ale to się zmienia. 160 euro to chcą rezydenci biur podróży. Ja doszedłem już do 115 euro np z firmy Klados Travel, ale to tylko " rozmowa" na maile, Z angielskim u mnie kiepsko i boję się , że na miejscu okaże się, że nie podali całkowitej ceny, że trzeba będzie dopłacić za coś. Chodzi mi o info z pierwszej ręki i " na gorąco", z tego roku
        • andrzejdz1 Re: Santorini 2014 24.08.14, 19:37
          travel.viva.gr/en/ferries/booking/itineraries?fr=124&tr=108&ddt=2014-08-30&adt=2014-08-30&ret=true&hv=false
          Cena 59,7 w jedną stronę Kursuje w czwartki i soboty. Te 115 e to napewno z Heraklionu. Napewno dojdzie koszt dojazdu z Rethymonu
          Swoją drogą to proponuję conajmniej 1 nocleg na Santorini np w Kamari lub Perrisie. Cena w tym okresie to nawet 20e za pokój z transportem z i do portu przez oferentów pokoi w porcie.
        • potwor_z_piccadilly Re: Santorini 2014 24.08.14, 21:34
          jjedrek napisał(a):

> Z angielskim u mnie kiepsk
          > o i boję się , że na miejscu okaże się, że nie podali całkowitej ceny, że trzeb
          > a będzie dopłacić za coś. Chodzi mi o info z pierwszej ręki i "

Co Ci da info z pierwszej ręki?
          Info masz tu, a realia tam. A co to za realia? Nikt na bieżąco nie wie, wiadomo tylko jedno. Tam każdemu chodzi o pieniądze i tak będą kombinować, by tych pieniędzy zgarnąć jak najwięcej.
          Wykup zatem fakultet i jedź za rączkę prowadzony.
          Ja wcale nie żartuję. Indywidualne wycieczki są dla oblatanych, doświadczonych.
          Ten kto nie potrafi, a rwie się, z dużym prawdopodobieństwem w g... wdepnie.
          Pytaj rezydentki o szczegóły wycieczki. Trasa, czas i czy w koszt wycieczki wliczone są posiłki.
          • Gość: oli Re: Santorini 2014 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.14, 09:57
            >Indywidualne wycieczki są dla oblatanych, doświadczonych.

Guzik prawda!!!!
            Trzeba tylko zrobić ten pierwszy krok.
            Indywidualnie można, nawet znając kiepsko angielski.

Santorini w jeden dzień to wielka pomyłka!!!!! Szkoda czasu i pieniędzy.

• Gość: jjedrek Re: Santorini 2014 IP: *.smgr.pl 25.08.14, 13:37
              dzięki za rady; ale czy może ktoś niedawno był i może mi podpowiedzieć. pozdrawiam i z góry dziękuję
    • Gość: Anna Re: Santorini 2014 IP: 195.20.110.* 25.08.14, 16:30
      Ja konkretnie: wycieczka u rezydenta kosztuje ok. 130 - 140 Euro w zależności od biura. W lokalnym biurze może być taniej o 10 - 20 Euro, ale to ta sama wycieczka. Można też samemu kupić bilet na prom/katamaran i spróbować zwiedzić Santorini samodzielnie, ale: przybywając na Santorini wysiadamy w porcie Athinia, na dole Caldery i stamtąd musimy dostać się do Firy. Koszt taxi to 10-15 euro, można też autobusem za niecałe 2 Euro. Zwiedzamy Thirę, jedziemy autobusem do Oia. Sprawdzamy autobus na powrót, bo komunikacja pomiędzy tymi miejscowościami nie jest częsta, autobusy kursują co 1,5 - 2 godz. Musimy zdążyć na prom, ale po południu z Thiry do portu na autobus raczej nie ma co liczyć, zostaje taksówka.
      Zalety wyjazdu zorganizowanego: zazwyczaj organizator odbiera Cię z hotelu i dostarcza na prom. W porcie na Santorini jest podstawiony autobus, który zawozi nas do Akrotiti (słynne wykopaliska), zahaczy o winiarnię z degustacją win (cudne widoki), zawiezie do Thiry (stolica). Potem jest czas wolny ok. 2 godz. Następnie wyjazd autokarem do Oia, podziwianie zachodu słońca, czas wolny. Powrót do portu i rejs na Kretę. Na wycieczce zorganizowanej zobaczysz więcej miejsc i się nie stresujesz, że nie zdążysz na prom.... Fakt, jeden dzień na Santorini to mało, ale na początek coś... Też kiedyś popłynęłam (oj, dawno!) tam na 1 dzień z Krety, Santorini i tamtejsze widoki tak zachwyciły moją romantyczna duszę, że za jakiś czas wróciłam tak już na cały tydzień. W tym roku też tam będę przez 3 dni, na koniec mojej włóczęgi po Cykladach, stamtąd mam wylot do Polski. Mimo, że podróże organizuję sobie sama, to nadal - na miejscu - czasem korzystam z oferty miejscowych biur wykupując wycieczki po danej wyspie, ponieważ nie mam prawa jazdy i nie mogę wypożyczyć samochodu ani skuterka. Tak obejrzę więcej w krótkim czasie, niektóre miejsca oglądam sama - jak mi wygodniej.
      Pozdrawiam,
      Anna
      • Gość: jjedrek Re: Santorini 2014 IP: *.smgr.pl 25.08.14, 19:44
        Dzięki za interesującą wypowiedź. Na pewno skorzystamy z opcji zorganizowanej i na pewno nie od rezydenta / lepiej te kilkadziesiąt euro od osoby wydać na winko lub przysmaki /. Będąc w Rethymon na pewno kilka razy będziemy w centrum i coś załatwimy. Dzięki, pozdrawiam
      • nika-1973 Re: Santorini 2014 08.07.15, 14:48
        Witam może Pani dać namiary na polskie biura które organizują wycieczki na Krecie?
        nikaleszczynska@poczta.onet.pl
        • jjedrek Re: Santorini 2014 08.07.15, 23:07
          zależy w jakim jesteś mieście
          • nika-1973 Re: Santorini 2014 29.07.15, 22:36
            Witam chodzi o biura podróży w Lerapetra.
            • mystery85 Re: Santorini 2014 30.07.15, 07:03
              Jesli o mnie chodzi to biuro w stalidzie/chersonisos ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka