Dodaj do ulubionych

plany wakacyjne

19.04.05, 13:36
wybieracie sie w tym roku do Rumunii?:-)
Obserwuj wątek
    • rudziel Re: plany wakacyjne 19.04.05, 14:51
      Ja sie wybieram. Chce przejechac z Salonik do Warszawy, a Rumunia bedzie jednym
      z etapow podrozy. Bylem juz w kilku miejscach w Rumunii, a teraz chcialbym
      odwiedzic kilka kolejnych - Timisoare, Tirgu Mures, moze Maramures i Delte
      Dunaju. Co z tego wyjdzie - zobaczymy :)
      • szpulkaa Re: plany wakacyjne 19.04.05, 17:05
        ambitne plany;-) tez sie wybieram wszedzie tam, ale... w ratach;-)
        na Delte Dunaju chce przeznaczyc ze 3-4 dni - to spory obszar do obejrzenia;-)
        a czym bedziesz podrozowal? bo chcialabym sie wybrac do Grecji... tylko nie
        wiem, czy ma to sens pociagiem albo samochodem...
        • zaffaran Re: plany wakacyjne 19.04.05, 23:22
          O tak tak, wybieramy sie; cala trasa juz opracowana-przynajmniej teoretycznie
          hehehe!A jest to Arad -nocleg w okolicach w jakims monastyrze, ktorego nazwe i
          droge dojazdu mam gdzies zapisane:-)), potem Alba Iulia przez kilka dni i
          wycieczki w okolice(nocleg u znajomych znajomych, nie ma to jak byc
          towarzyskim!), potem Fagarasze-kilka nocy w schronisku,na pewno jakies
          wycieczki w gory, potem byczymy sie przez 3 dni nad morzem i z powrotem- ale
          tym razem przez Bukowine, no i potem Maramuresz-tez chyba w gory sie tez
          pojdzie. Troche sie zastanawiam, czy autko sie spisze, ale dlaczego niby ma sie
          nie spisac?!Zadalam pytanie na tym forum, czego nie jesc w Rumunii, ale po
          prostu-jako jedyny kierowca w moim samochodzie- musze byc w formie!
          Pozdrawiam
          • szpulkaa Re: plany wakacyjne 21.04.05, 10:18
            a jak bedziesz jechal z Polski do Rumunii? zatrzymujesz sie gdzies po drodze?
            pytam, bo to samo tylko w druga strone bedzie mnie czekalo;-)
            przez Arad przejezdzlama kilkakrotnie... w moich oczach to najbrzydsze miasto
            jakie znam;-) w ogole po przekroczeniu przejscia granicznego z Wegrami widok
            jest bardzo nieciekawy - zasmiecone pola, nieuzytki, ludzie walesajacy sie po
            nich bez celu i przy kazdym skrzyzowaniu pelno sprzedawcow "pamiatek";-) a
            pozniej, im dalej w glab kraju, tym wiecej bezpanskich psow i tirowek ;-))
            tiaa... to byly moje pierwsze wrazenia z Rumunii;-)))) ale, kiedy zaczynaja sie
            gory, swiat sie zmienia i nabiera urody... wiecej i wiecej;-)
            a jeszcze a propos tego monastyru, w ktorym chcesz nocowac: masz jakis
            sparwdzony adres?
            • zaffaran Re: plany wakacyjne 22.04.05, 19:55
              Witaj,
              bede JECHALA z Gdyni do Dukli w jeden dzien, tam zanocujemy w "Domu Noclegowym
              PTTK" i nastepnego dnia do Aradu-to jest chyba ok.450 km drogami Slowacji i
              Wegier,wiec chyba bezproblemowo. Ten monastyr polecila nam pewna mieszkanka
              Aradu(znajoma znajomych!)- no niestety trzeba bedzie prz-jechac przez Arad a
              ten monastyr jest po drodze do Timisoary.
              Pozdrawiam!
              • szpulkaa Re: plany wakacyjne 24.04.05, 10:06
                Zaffaran, przepraszam za potraktowanie Cie jak faceta:-))) juz wiecej nie bede;-
                )
                mysle, ze jest mozliwe zrobienie 450km w jeden dzien... ale plan jest bardzo
                ambitny! drogi na Wegrzech i Rumunii przypominaja te w Polsce, wiec nie mozna
                nimi poruszac sie za szybko. srednio to bedzie z 60km/h... przez Arada
                przejezdzalam raz i nie bylo zadnych problemow. miasto nie jest duze i czytanie
                znakow przy drodze wystarczy, zeby przez nie przejechac:-)
                a jeszcze co do odleglosci, to dam Ci przyklad, jak to wyglada przy podrozach
                pociagiem, mozesz zerknac na mape i ocenic sama:-) z Bukaresztu do Braszowa to
                zazwyczaj 2,5-3 godziny, tyle samo z Bukaresztu do Craiovej /na poludniu, na
                zachod od stolicy/:-)
                • zaffaran Re: plany wakacyjne 25.04.05, 21:37
                  Ha ha ha!Przeprosiny przyjęte :-)), pomyłka jednak zrozumiała, bo za kółkiem na
                  dłuższych dystansach zwykle królują faceci!
                  Węgry zwiedziłam samochodem rzec by można wzdłuż i wszerz i to zwykle bocznymi
                  drogami, jeśli chodzi o Rumunie to trochę obawiam się tych mitycznych
                  nieoświetlonych furmanek, tabunów pieszych na wąskich drogach bez poboczy
                  hehehe; no cóż-człowiek zwykle trochę boi się nieznanego, nie?Aaaale będzie
                  klawo!Pozdrowienia ze słonecznej-choć trochę wietrznej Gdyni.
                  • szpulkaa Re: plany wakacyjne 27.04.05, 10:13
                    dasz sobie, kobieto, rade!:-) furmanki nie sa takie niebezpieczne... w koncu nie
                    poruszaja sie tak szybko, jak samochody;-) troche zaczyna sie robic
                    emocjonujaco, kiedy taka furmanke zaczyna wyprzedzac ciezarowka, wszystko sie
                    dzieje na gorskiej serpentynie, a ty jedziesz z przeciwka... ale... po to sa
                    wakacje, zeby miec troche wrazen;-))))
                    pozdrawiam z letniego juz Bukaresztu:-)
                    • zaffaran Re: plany wakacyjne 27.04.05, 16:59
                      Oh, poczulam dreszczyk emocji i przypomniala mi sie pewna waska i kreta droga
                      na Slowacji (na obrzezach Slowackiego Raju), z ktorej to drogi malowniczo
                      zwisal w dol asfalt z bocznymi slupkami, a z naprzeciwka...rozpedzona
                      ciezarowka zaladowana drewnem.Nie musze wspominac, ze ja bylam wlasnie od
                      strony slupkow i poczulam sie zupelnie malutka i niepotrzebna...No, ale
                      wracajac do Rumunii, to wlasnie teraz dowiedzialam sie, ze Szose Transfagaraska
                      otwieraja na poczatku lipca. Czy ktos wie, jak bardzo na poczatku?!Nadmieniam,
                      ze mam rezerwacje w gorach w schronisku od 1.07...
                      Pozdrawiam!
                      :-))
                      • szpulkaa Re: plany wakacyjne 29.04.05, 10:07
                        niezle przezycie!;-)
                        nie wiem, kiedy dokladnie otworza te Szose... ale doswiadczenie uczy, ze
                        zazwyczaj oddaje sie tu do uzytku rzeczy niedokonczone, wiec lepiej nie
                        nastawiaj sie na cud;-)
                      • noroc Re: plany wakacyjne 29.04.05, 17:12
                        otwarte jest o ile dobrze pamiętam od 7-21ej dwa miesiace w roku Lipiec
                        Sierpień w zasadzie nie ma tam czegoś takiego jak szlabany(przynajmniej nie
                        było kiedy ja tam byłem 2003r) trase pokonywałem noca;-) wiem tylko ze przejazd
                        przez tunel moze byc zamkniety, chyba nie od picu są tam kraty...A i zamiast
                        cięzarówki z drewnem mozesz miec autobus, gabaryty podobne;-) tak czy owak
                        niezłe przewyzszenie jest na tej trasie i tz drugi bieg to normalka, a
                        momentami jedynka ale to zalezy od pojazdu jakim sie podrózuje ;-) jesli
                        przezyciem była dla ciebie droga z Popradu do Roznawy, albo lepiej ze Spiskiej
                        Nowej Wsi do Roznawy to w przypadku transfagaraskiej efekt murowany.
                        na temat rezerwacji sie nie wypowiadam wiem ze to okres "mrówek" w tych górach
                        no i jezyka polskiego nie zapomnisz ;-)
                        pozdrawiam i miłej wycieczki zycze
                        • zaffaran Re: plany wakacyjne 29.04.05, 19:37
                          Dzieki serdeczne za dobre slowo-czyli jest szansa, ze tego 1.07 przejade:-)A
                          przepraszam-w jakim sensie te "mrówki"?Rezerwacje robil moj znajomy z
                          Bukaresztu, myslisz, ze mimo wszystko moze nie zadzialac?!Hm, no coz -
                          poprobujemy:-))Jeszcze wracajac do slowackich emocji-mialam tu na mysli raczej
                          fantazje tamtejszych kierowcow, jesli chodzi droge jako taka- to z najwiekszym
                          dreszczykiem wspominam, jak to kilka lat temu jezdzilismy moja poprzednia
                          maszyna po Hiszpanii-trasa znad morza do Cuenca przez Villafranca del Cid,
                          Cantavieja,Cedrillas i Teruel- o, to bylo naprawde cos!Ale to juz temat na
                          zupelnie inne forum!Nie smiejcie sie, ale wtedy stwierdzilam, ze poldek moze i
                          nie wyglada, ale wszedzie wjedzie.
                          Mam tylko nadzieje, ze szosa transfagaraska nie bedzie gorsza od tamtej!
                          Pozdrawiam!
                          • noroc Re: plany wakacyjne 29.04.05, 21:17
                            "mrówki"to dla mnie w tym wypadku nieco wiecej ludzi np wyjezdzajac pod
                            jeziorko Balea Lac ciezko mi było zaparkowac w sierpniu. A w drodze na Negoiu
                            utknołem w korku ;-) gdzie od czasu do czasu słychać było rozmowy po polsku,
                            zastanawiałem sie czy to na pewno fagarasze a nie tatry...
                            Jesli wolno to wtrace ci mała sugestie zachacz o góry Ciukas na południowy
                            wschód od Braszowa w kierunku na Bukareszt, te góry osbiscie bardzo polecam
                            ciche (ale nie wyludnione,sa tam turysci głównie z Bukaresztu) dla polaków to
                            mało znane góry a bardzo fajne gdzie oczy cieszą "powyrastane" z gór skały,
                            minus nie ma tam schroniska w górach, to które jest zaznaczone (Ciukas w
                            20003r) nie istnieje;-(
                            • zaffaran Re: plany wakacyjne 29.04.05, 23:09
                              Dzieki-kolejna pinezka na mapie Rumunii pokazujaca, gdzie warto pojechac; opis
                              (krotki-ale jakze tresciwy!)zacheca do odwiedzenia;jakby troche skrecic po
                              drodze nad morze?W ogole-to sa jeszcze miejsca, gdzie nie jezdza Polacy?Gdzie
                              czlowiek moze sobie spokojnie przeklac w chwili zdenerwowania i go od razu nie
                              rozpoznaja? Ha! Schronisko, ktorego nie ma-no tyz piknie!ale zawsze w koncu
                              pozostaje pod chmurka:-(A propos fantazji kartografow-to mam taka mape okolic
                              Koscierzyny,na ktorej jest zaznaczona droga, ktorej nie ma.W tym miejscu jest
                              natomiast jezioro...hehehe no i nasyp po obydwu stronach tegoz.)
        • rudziel Re: plany wakacyjne 20.04.05, 11:52
          Bede jechal autobusami i pociagami. Samochodem nie ma sensu, bo po pierwsze mam
          nowiutka Honde CRV i boje sie nia jechac w taka podroz, po drugie mieszkam w
          Belgii wiec do Rumunii mam straszny kawal, a po trzecie to jako kierowca
          mialbym ograniczone mozliwosci testowania lokalnych trunkow :)
          Z Rumunii do Grecji nie tak znowu daleko - mysle ze wyjazd samochodem mozesz
          rozwazyc.
          • szpulkaa Re: plany wakacyjne 21.04.05, 10:27
            przygladalam sie mapie... nie jest blisko:-/ do tego trzeba wziac po uwage, ze
            drogi rumunskie sa nieciekawe i jedzie sie nimi dwa razy dluzej niz w Europie
            Zachodniej. no i jeszcze wyruszam z Bukaresztu, ktory jest daaaleeekooo od
            reszty swiata;-) no, ale mam jeszcze czas, zeby pomyslec o organizacji;-)
            w Rumunii to chyba najlepiej korzystac z pociagow... najtansze i punktualne:-)
            jak to jest w Grecji, nie mam pojecia...
            niezla podroz Ci sie zapowiada... z Belgii do Grecji, a potem przez Rumunie do
            Polski i pewnie potem znowu do Belgii... przeznaczasz na to cale 2 miesiace
            wakacji?;-)))
            • rudziel Re: plany wakacyjne 21.04.05, 14:43
              Niestety nie mam dwoch miesiecy wakacji tylko 3 tygodnie urlopu :( Bede jechal
              do przodu swoim tempem i zobacze czy mi starczy czasu na wszystsko, w razie
              gdyby czas sie konczyl wsiade w w bezposredni pociag lub autobus do Budapesztu
              zeby zdazyc na samolot. A ze tempo mam dosyc szybkie, to jestem optymista co do
              powodzenia projektu :)
              • rudziel Re: plany wakacyjne 21.04.05, 14:44
                Aha, z Brukseli do Salonik i z Budapesztu do Brukseli samolotem...
                • szpulkaa Re: plany wakacyjne 21.04.05, 15:17
                  aaa... to skraca sprawe o jakies 2, 3 dni;-) ale czy mnie sie cos pomyslilo, czy
                  wspominales o Warszawie w swoich planach? bo w sumie z Wawy do Budapesztu to tez
                  kawalek...
                  • staua Re: plany wakacyjne 21.04.05, 16:28
                    Szpulka, mozesz przez Bulgarie, z Bukaresztu do Giurgiu droga jest akurat bardzo dobra i jedzie sie
                    niecale dwie godziny, a potem juz nie jestes w Rumunii :-)
                    Na temat: ja juz w tym roku nie mam wakacji, ani w Rumunii, ani nigdzie indziej...
                    • szpulkaa Re: plany wakacyjne 21.04.05, 16:39
                      Staua, a mnie tak nastraszyli ta Bulgaria, ze jakos mam opory... ale zobacze..
                      postudiuje jeszcze mape;-)
                      a wiesz... jak sie bywa w Brazylii to potem sie nie marudzi, ze sie juz nie ma
                      wakacji :-P
                      • staua Re: plany wakacyjne 21.04.05, 20:02
                        Bylam RAZ ;-) ale juz mam apetyt na drugi raz, albo na cos innego w Ameryce Poludniowej... Tylko
                        najwczesniej za rok, a do Rumunii i do Polski tez trzeba, wiec nie wiem, jak to bedzie...

Co do Bulgarii - nie bylam, moze masz racje i trzeba sie bac, ale w takim razie alternatywnym wyjsciem
                        jest Serbia, a to troche naokolo... Mozesz sprobowac statkiem, z Konstancy sa statki do Grecji :-)
                        • szpulkaa Re: plany wakacyjne 24.04.05, 10:08
                          a wiesz... o statku nie pomyslalam:-) jak wroce do Bukaresztu, to poszukam info!
                  • rudziel Re: plany wakacyjne 21.04.05, 19:39
                    Aaa, niewykluczone ze wspomnialem bo wciaz sie zastanawiam czy nie wpasc na sam
                    koniec na chwile do rodzinnego miasta :) co by wydluzylo caly wyjazd o kilka
                    dni. A tak w ogole, to bedziesz w Rumunii w tym czasie kiedy ja bede ? Bo jesli
                    tak, to moze by tak jakies zapoznawcze piwko w Terasa Doamnei ?
                    • szpulkaa Re: plany wakacyjne 24.04.05, 10:11
                      w sumie to nie wiem, kiedy dokladnie wybierasz sie do Rumunii:-) przez pierwsze
                      dwa tygodnie maja bede w Bukareszcie, a potem to nie wiem... w wakacje planuje
                      wypad do Polski i w miedzyczasie chce troche pojezdzic po Rumunii... ale moje
                      plany ciagle sie zmieniaja:-) teraz jestem w Craiovej...
                      chetnie napije sie z Toba piwka, tylko tzeba blizej ustalic daty:-)
                      • rudziel Re: plany wakacyjne 24.04.05, 16:19
                        To super.
                        Jestem wpisany w planie urlopow miedzy 23 lipca a 15 sierpnia. Spodziewam sie
                        ze do Rumunii dotre ok. 1 sierpnia i zostane jakis tydzien, wiec jesli wspolne
                        piwko to pewnie w tym czasie...
                        • szpulkaa Re: plany wakacyjne 25.04.05, 12:56
                          ok!:-) blizej terminu uzgodnimy szczegoly, bo jak dla mnie to jeszcze masa czasu
                          i nie mam pewnosci co i gdzie bede robila:-)
    • nikusia20 Re: plany wakacyjne 29.04.05, 22:31

Ja bym chciała jechać ,ale nie wiem jak będzie z kasą.Mój szwagier jest
      Rumunem.Musze zobaczyć jego kraj.
      • szpulkaa Re: plany wakacyjne 04.05.05, 12:36
        motywacje masz, wiec zycze tylko naplywu gotowki i udanych wakacji;-)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka