szpulkaa 19.04.05, 13:36 wybieracie sie w tym roku do Rumunii?:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rudziel Re: plany wakacyjne 19.04.05, 14:51 Ja sie wybieram. Chce przejechac z Salonik do Warszawy, a Rumunia bedzie jednym z etapow podrozy. Bylem juz w kilku miejscach w Rumunii, a teraz chcialbym odwiedzic kilka kolejnych - Timisoare, Tirgu Mures, moze Maramures i Delte Dunaju. Co z tego wyjdzie - zobaczymy :) Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: plany wakacyjne 19.04.05, 17:05 ambitne plany;-) tez sie wybieram wszedzie tam, ale... w ratach;-) na Delte Dunaju chce przeznaczyc ze 3-4 dni - to spory obszar do obejrzenia;-) a czym bedziesz podrozowal? bo chcialabym sie wybrac do Grecji... tylko nie wiem, czy ma to sens pociagiem albo samochodem... Odpowiedz Link Zgłoś
zaffaran Re: plany wakacyjne 19.04.05, 23:22 O tak tak, wybieramy sie; cala trasa juz opracowana-przynajmniej teoretycznie hehehe!A jest to Arad -nocleg w okolicach w jakims monastyrze, ktorego nazwe i droge dojazdu mam gdzies zapisane:-)), potem Alba Iulia przez kilka dni i wycieczki w okolice(nocleg u znajomych znajomych, nie ma to jak byc towarzyskim!), potem Fagarasze-kilka nocy w schronisku,na pewno jakies wycieczki w gory, potem byczymy sie przez 3 dni nad morzem i z powrotem- ale tym razem przez Bukowine, no i potem Maramuresz-tez chyba w gory sie tez pojdzie. Troche sie zastanawiam, czy autko sie spisze, ale dlaczego niby ma sie nie spisac?!Zadalam pytanie na tym forum, czego nie jesc w Rumunii, ale po prostu-jako jedyny kierowca w moim samochodzie- musze byc w formie! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: plany wakacyjne 21.04.05, 10:18 a jak bedziesz jechal z Polski do Rumunii? zatrzymujesz sie gdzies po drodze? pytam, bo to samo tylko w druga strone bedzie mnie czekalo;-) przez Arad przejezdzlama kilkakrotnie... w moich oczach to najbrzydsze miasto jakie znam;-) w ogole po przekroczeniu przejscia granicznego z Wegrami widok jest bardzo nieciekawy - zasmiecone pola, nieuzytki, ludzie walesajacy sie po nich bez celu i przy kazdym skrzyzowaniu pelno sprzedawcow "pamiatek";-) a pozniej, im dalej w glab kraju, tym wiecej bezpanskich psow i tirowek ;-)) tiaa... to byly moje pierwsze wrazenia z Rumunii;-)))) ale, kiedy zaczynaja sie gory, swiat sie zmienia i nabiera urody... wiecej i wiecej;-) a jeszcze a propos tego monastyru, w ktorym chcesz nocowac: masz jakis sparwdzony adres? Odpowiedz Link Zgłoś
zaffaran Re: plany wakacyjne 22.04.05, 19:55 Witaj, bede JECHALA z Gdyni do Dukli w jeden dzien, tam zanocujemy w "Domu Noclegowym PTTK" i nastepnego dnia do Aradu-to jest chyba ok.450 km drogami Slowacji i Wegier,wiec chyba bezproblemowo. Ten monastyr polecila nam pewna mieszkanka Aradu(znajoma znajomych!)- no niestety trzeba bedzie prz-jechac przez Arad a ten monastyr jest po drodze do Timisoary. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: plany wakacyjne 24.04.05, 10:06 Zaffaran, przepraszam za potraktowanie Cie jak faceta:-))) juz wiecej nie bede;- ) mysle, ze jest mozliwe zrobienie 450km w jeden dzien... ale plan jest bardzo ambitny! drogi na Wegrzech i Rumunii przypominaja te w Polsce, wiec nie mozna nimi poruszac sie za szybko. srednio to bedzie z 60km/h... przez Arada przejezdzalam raz i nie bylo zadnych problemow. miasto nie jest duze i czytanie znakow przy drodze wystarczy, zeby przez nie przejechac:-) a jeszcze co do odleglosci, to dam Ci przyklad, jak to wyglada przy podrozach pociagiem, mozesz zerknac na mape i ocenic sama:-) z Bukaresztu do Braszowa to zazwyczaj 2,5-3 godziny, tyle samo z Bukaresztu do Craiovej /na poludniu, na zachod od stolicy/:-) Odpowiedz Link Zgłoś
zaffaran Re: plany wakacyjne 25.04.05, 21:37 Ha ha ha!Przeprosiny przyjęte :-)), pomyłka jednak zrozumiała, bo za kółkiem na dłuższych dystansach zwykle królują faceci! Węgry zwiedziłam samochodem rzec by można wzdłuż i wszerz i to zwykle bocznymi drogami, jeśli chodzi o Rumunie to trochę obawiam się tych mitycznych nieoświetlonych furmanek, tabunów pieszych na wąskich drogach bez poboczy hehehe; no cóż-człowiek zwykle trochę boi się nieznanego, nie?Aaaale będzie klawo!Pozdrowienia ze słonecznej-choć trochę wietrznej Gdyni. Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: plany wakacyjne 27.04.05, 10:13 dasz sobie, kobieto, rade!:-) furmanki nie sa takie niebezpieczne... w koncu nie poruszaja sie tak szybko, jak samochody;-) troche zaczyna sie robic emocjonujaco, kiedy taka furmanke zaczyna wyprzedzac ciezarowka, wszystko sie dzieje na gorskiej serpentynie, a ty jedziesz z przeciwka... ale... po to sa wakacje, zeby miec troche wrazen;-)))) pozdrawiam z letniego juz Bukaresztu:-) Odpowiedz Link Zgłoś
zaffaran Re: plany wakacyjne 27.04.05, 16:59 Oh, poczulam dreszczyk emocji i przypomniala mi sie pewna waska i kreta droga na Slowacji (na obrzezach Slowackiego Raju), z ktorej to drogi malowniczo zwisal w dol asfalt z bocznymi slupkami, a z naprzeciwka...rozpedzona ciezarowka zaladowana drewnem.Nie musze wspominac, ze ja bylam wlasnie od strony slupkow i poczulam sie zupelnie malutka i niepotrzebna...No, ale wracajac do Rumunii, to wlasnie teraz dowiedzialam sie, ze Szose Transfagaraska otwieraja na poczatku lipca. Czy ktos wie, jak bardzo na poczatku?!Nadmieniam, ze mam rezerwacje w gorach w schronisku od 1.07... Pozdrawiam! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: plany wakacyjne 29.04.05, 10:07 niezle przezycie!;-) nie wiem, kiedy dokladnie otworza te Szose... ale doswiadczenie uczy, ze zazwyczaj oddaje sie tu do uzytku rzeczy niedokonczone, wiec lepiej nie nastawiaj sie na cud;-) Odpowiedz Link Zgłoś
noroc Re: plany wakacyjne 29.04.05, 17:12 otwarte jest o ile dobrze pamiętam od 7-21ej dwa miesiace w roku Lipiec Sierpień w zasadzie nie ma tam czegoś takiego jak szlabany(przynajmniej nie było kiedy ja tam byłem 2003r) trase pokonywałem noca;-) wiem tylko ze przejazd przez tunel moze byc zamkniety, chyba nie od picu są tam kraty...A i zamiast cięzarówki z drewnem mozesz miec autobus, gabaryty podobne;-) tak czy owak niezłe przewyzszenie jest na tej trasie i tz drugi bieg to normalka, a momentami jedynka ale to zalezy od pojazdu jakim sie podrózuje ;-) jesli przezyciem była dla ciebie droga z Popradu do Roznawy, albo lepiej ze Spiskiej Nowej Wsi do Roznawy to w przypadku transfagaraskiej efekt murowany. na temat rezerwacji sie nie wypowiadam wiem ze to okres "mrówek" w tych górach no i jezyka polskiego nie zapomnisz ;-) pozdrawiam i miłej wycieczki zycze Odpowiedz Link Zgłoś
zaffaran Re: plany wakacyjne 29.04.05, 19:37 Dzieki serdeczne za dobre slowo-czyli jest szansa, ze tego 1.07 przejade:-)A przepraszam-w jakim sensie te "mrówki"?Rezerwacje robil moj znajomy z Bukaresztu, myslisz, ze mimo wszystko moze nie zadzialac?!Hm, no coz - poprobujemy:-))Jeszcze wracajac do slowackich emocji-mialam tu na mysli raczej fantazje tamtejszych kierowcow, jesli chodzi droge jako taka- to z najwiekszym dreszczykiem wspominam, jak to kilka lat temu jezdzilismy moja poprzednia maszyna po Hiszpanii-trasa znad morza do Cuenca przez Villafranca del Cid, Cantavieja,Cedrillas i Teruel- o, to bylo naprawde cos!Ale to juz temat na zupelnie inne forum!Nie smiejcie sie, ale wtedy stwierdzilam, ze poldek moze i nie wyglada, ale wszedzie wjedzie. Mam tylko nadzieje, ze szosa transfagaraska nie bedzie gorsza od tamtej! Pozdrawiam! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
noroc Re: plany wakacyjne 29.04.05, 21:17 "mrówki"to dla mnie w tym wypadku nieco wiecej ludzi np wyjezdzajac pod jeziorko Balea Lac ciezko mi było zaparkowac w sierpniu. A w drodze na Negoiu utknołem w korku ;-) gdzie od czasu do czasu słychać było rozmowy po polsku, zastanawiałem sie czy to na pewno fagarasze a nie tatry... Jesli wolno to wtrace ci mała sugestie zachacz o góry Ciukas na południowy wschód od Braszowa w kierunku na Bukareszt, te góry osbiscie bardzo polecam ciche (ale nie wyludnione,sa tam turysci głównie z Bukaresztu) dla polaków to mało znane góry a bardzo fajne gdzie oczy cieszą "powyrastane" z gór skały, minus nie ma tam schroniska w górach, to które jest zaznaczone (Ciukas w 20003r) nie istnieje;-( Odpowiedz Link Zgłoś
zaffaran Re: plany wakacyjne 29.04.05, 23:09 Dzieki-kolejna pinezka na mapie Rumunii pokazujaca, gdzie warto pojechac; opis (krotki-ale jakze tresciwy!)zacheca do odwiedzenia;jakby troche skrecic po drodze nad morze?W ogole-to sa jeszcze miejsca, gdzie nie jezdza Polacy?Gdzie czlowiek moze sobie spokojnie przeklac w chwili zdenerwowania i go od razu nie rozpoznaja? Ha! Schronisko, ktorego nie ma-no tyz piknie!ale zawsze w koncu pozostaje pod chmurka:-(A propos fantazji kartografow-to mam taka mape okolic Koscierzyny,na ktorej jest zaznaczona droga, ktorej nie ma.W tym miejscu jest natomiast jezioro...hehehe no i nasyp po obydwu stronach tegoz.) :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
rudziel Re: plany wakacyjne 20.04.05, 11:52 Bede jechal autobusami i pociagami. Samochodem nie ma sensu, bo po pierwsze mam nowiutka Honde CRV i boje sie nia jechac w taka podroz, po drugie mieszkam w Belgii wiec do Rumunii mam straszny kawal, a po trzecie to jako kierowca mialbym ograniczone mozliwosci testowania lokalnych trunkow :) Z Rumunii do Grecji nie tak znowu daleko - mysle ze wyjazd samochodem mozesz rozwazyc. Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: plany wakacyjne 21.04.05, 10:27 przygladalam sie mapie... nie jest blisko:-/ do tego trzeba wziac po uwage, ze drogi rumunskie sa nieciekawe i jedzie sie nimi dwa razy dluzej niz w Europie Zachodniej. no i jeszcze wyruszam z Bukaresztu, ktory jest daaaleeekooo od reszty swiata;-) no, ale mam jeszcze czas, zeby pomyslec o organizacji;-) w Rumunii to chyba najlepiej korzystac z pociagow... najtansze i punktualne:-) jak to jest w Grecji, nie mam pojecia... niezla podroz Ci sie zapowiada... z Belgii do Grecji, a potem przez Rumunie do Polski i pewnie potem znowu do Belgii... przeznaczasz na to cale 2 miesiace wakacji?;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
rudziel Re: plany wakacyjne 21.04.05, 14:43 Niestety nie mam dwoch miesiecy wakacji tylko 3 tygodnie urlopu :( Bede jechal do przodu swoim tempem i zobacze czy mi starczy czasu na wszystsko, w razie gdyby czas sie konczyl wsiade w w bezposredni pociag lub autobus do Budapesztu zeby zdazyc na samolot. A ze tempo mam dosyc szybkie, to jestem optymista co do powodzenia projektu :) Odpowiedz Link Zgłoś
rudziel Re: plany wakacyjne 21.04.05, 14:44 Aha, z Brukseli do Salonik i z Budapesztu do Brukseli samolotem... Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: plany wakacyjne 21.04.05, 15:17 aaa... to skraca sprawe o jakies 2, 3 dni;-) ale czy mnie sie cos pomyslilo, czy wspominales o Warszawie w swoich planach? bo w sumie z Wawy do Budapesztu to tez kawalek... Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: plany wakacyjne 21.04.05, 16:28 Szpulka, mozesz przez Bulgarie, z Bukaresztu do Giurgiu droga jest akurat bardzo dobra i jedzie sie niecale dwie godziny, a potem juz nie jestes w Rumunii :-) Na temat: ja juz w tym roku nie mam wakacji, ani w Rumunii, ani nigdzie indziej... Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: plany wakacyjne 21.04.05, 16:39 Staua, a mnie tak nastraszyli ta Bulgaria, ze jakos mam opory... ale zobacze.. postudiuje jeszcze mape;-) a wiesz... jak sie bywa w Brazylii to potem sie nie marudzi, ze sie juz nie ma wakacji :-P Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: plany wakacyjne 21.04.05, 20:02 Bylam RAZ ;-) ale juz mam apetyt na drugi raz, albo na cos innego w Ameryce Poludniowej... Tylko najwczesniej za rok, a do Rumunii i do Polski tez trzeba, wiec nie wiem, jak to bedzie... Co do Bulgarii - nie bylam, moze masz racje i trzeba sie bac, ale w takim razie alternatywnym wyjsciem jest Serbia, a to troche naokolo... Mozesz sprobowac statkiem, z Konstancy sa statki do Grecji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: plany wakacyjne 24.04.05, 10:08 a wiesz... o statku nie pomyslalam:-) jak wroce do Bukaresztu, to poszukam info! Odpowiedz Link Zgłoś
rudziel Re: plany wakacyjne 21.04.05, 19:39 Aaa, niewykluczone ze wspomnialem bo wciaz sie zastanawiam czy nie wpasc na sam koniec na chwile do rodzinnego miasta :) co by wydluzylo caly wyjazd o kilka dni. A tak w ogole, to bedziesz w Rumunii w tym czasie kiedy ja bede ? Bo jesli tak, to moze by tak jakies zapoznawcze piwko w Terasa Doamnei ? Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: plany wakacyjne 24.04.05, 10:11 w sumie to nie wiem, kiedy dokladnie wybierasz sie do Rumunii:-) przez pierwsze dwa tygodnie maja bede w Bukareszcie, a potem to nie wiem... w wakacje planuje wypad do Polski i w miedzyczasie chce troche pojezdzic po Rumunii... ale moje plany ciagle sie zmieniaja:-) teraz jestem w Craiovej... chetnie napije sie z Toba piwka, tylko tzeba blizej ustalic daty:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rudziel Re: plany wakacyjne 24.04.05, 16:19 To super. Jestem wpisany w planie urlopow miedzy 23 lipca a 15 sierpnia. Spodziewam sie ze do Rumunii dotre ok. 1 sierpnia i zostane jakis tydzien, wiec jesli wspolne piwko to pewnie w tym czasie... Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: plany wakacyjne 25.04.05, 12:56 ok!:-) blizej terminu uzgodnimy szczegoly, bo jak dla mnie to jeszcze masa czasu i nie mam pewnosci co i gdzie bede robila:-) Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia20 Re: plany wakacyjne 29.04.05, 22:31 Ja bym chciała jechać ,ale nie wiem jak będzie z kasą.Mój szwagier jest Rumunem.Musze zobaczyć jego kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: plany wakacyjne 04.05.05, 12:36 motywacje masz, wiec zycze tylko naplywu gotowki i udanych wakacji;-) Odpowiedz Link Zgłoś