Dodaj do ulubionych

Dolina Motyli na Rodos

18.09.14, 15:10
czy jest czynna we wrześniu?

pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • gona31 Re: Dolina Motyli na Rodos 18.09.14, 16:07
      Byłam we wrześniu 2008r.na Rodos i można było zwiedzać Dolinę.
      • izka7790 Re: Dolina Motyli na Rodos 18.09.14, 18:03
        Dolina jest otwarta, lecz pod koniec września motyli tam nie zobaczysz :(
        • deoand Re: Dolina Motyli na Rodos 19.09.14, 14:13
          Ostatnie wycieczki do doliny odbyły sie w poniedziałek - teraz w programie objazdówki Raibowa juz nie ma doliny motyli
    • martushka11 Re: Dolina Motyli na Rodos 20.09.14, 10:40
      Dolina jest otwarta we wrześniu, ja byłam w drugiej połowie i były nawet pojedyncze sztuki motyli, a właściwie ciem. Niezależnie od obecności tych owadów, warto się wybrać na spacer, bo jest tam klimatycznie i po prostu ładnie.
      • deoand Re: Dolina Motyli na Rodos 20.09.14, 11:52
        To prawda - w każdym razie cały czas idzie sie pod góre aby w końcu dojć do małego Koscióka - ja jeszcze motyle nie te czarno białe ale te kolorowe widziałem jak zrywały sie z gałezi - piekny widok . Nie wiem czy jeszcze inne biura organizuje wycieczki do doliny Motyli w kazdym razie pilot Rainbowa powiedział nam , że to ostatnia .
    • izka7790 Re: Dolina Motyli na Rodos 20.09.14, 16:28
      Nie rozumiem po co płacić za zorganizowaną wycieczkę do Doliny Motyli, skoro można wybrać się tam samemu. Oczywiście można wynająć samochód i odwiedzić Dolinę przejazdem po wyspie. Można również dojechać autobusem przedsiębiorstwa RODA (przystanek w centrum Rodos, niedaleko portu Mandraki) Na pewno taniej ;)
      Autobus do końca września wyjeżdża w stronę Petaloudes o godzinie: 9:30 i 11:30, zaś wraca do Rodos o godzinie: 12:30 lub 15:00.
      • magda_paw Re: Dolina Motyli na Rodos 21.09.14, 00:42
        dziękuję za informację; postaram się sama przekonać jak to jest :)
        • bah77 Re: Dolina Motyli na Rodos... 21.09.14, 23:25
          Wygląda tam wtedy tak:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,140524071,142326126.html i następne posty...

bah77
          • bebiak Re: Dolina Motyli na Rodos... 21.09.14, 23:41
            Bardzo dawno nie byłam w Dolinie motyli (z 15 lat może albo i więcej) ale pamiętam, że było tam dla mnie tak jakoś bajkowo i samo miejsce podobało mi się bardziej niż te motyle czy tam ćmy :)
            Było bajkowo - to dobre określenie, bo tak jak z ilustracji z książek dla dzieci! Pamiętam wyłażące z ziemi i powykrzywiane w taki dziwny sposób korzenie wielkich drzew, mostki, potoczki...

Tak kiedyś napisałam w pewnym opracowaniu:
            Odebrała Dolinę motyli jako cud natury stworzony przy pomocy człowieka.
            - Kiedy byłam mała – opowiadała Kasi i Jankowi – mama czytała mi różne książki, które miały mnóstwo ilustracji. Pamiętam las na tych ilustracjach: wielkie drzewa, dziwnie poskręcane, z korzeniami jakby na wierzchu a nie pod ziemią. Te drzewa w książkach miały namalowane na pniach złe oczy i powykrzywiane usta. Popatrzcie na te drzewa tutaj: wyglądają tak samo jak w tych książkach z mojego dzieciństwa tylko oczu i ust im brak.
            Po dolinie chodzili wśród tych drzew oczywiście wytyczonymi szlakami, mijając potoki i strumyki, w tym również spływające z gór. Chodniki były ułożone z bardzo drobnych kamieni, a niewielkie mostki - z wąskich belek przylegających ścisło do siebie. W większości szło się pod górę ale łagodnie, bardzo łagodnie.
            W pewnym momencie zobaczyli przed sobą wielkie czerwone ruchome koło. Doznała szoku: to motyle utworzyły to koło a ponieważ fruwały – sprawiało wrażenie, że się kręci w powietrzu.
            Zauważyła drzewo, które miało mnóstwo białych liści, ale kiedy podeszła bliżej już wiedziała, że liście są zielone i oblepione masą białych, w drobne czarne paseczki, motyli. Gdzieś tam nieco w oddali widzieli biegające kozy.
            Bardzo bajkowa wydawała jej się ta Dolina motyli, taka jak właśnie z książek dla dzieci, które kiedyś czytała jej mama.

Pozdrawiam. B.
    • kizil Re: Dolina Motyli na Rodos 26.09.14, 12:36
      ta dolina nie jest jakaś fascynująca, te same motylki można zobaczyć na całym rodos, jest wiele znaaacznie piękniejszych miejsc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka