lisia312 19.04.15, 22:15 We wrześniu wybieramy się pierwszy raz do Grecji, właśnie do Kamenej. Przeczytałam, że są tam wody termalne, ale nie mogę znaleźć cen. Czy ktoś był, może coś napisać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lisia312 Re: Kamena Vourla 21.04.15, 18:40 Czy jest jakiś transport z lotniska w Atenach do Kamena Vourla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Kamena Vourla IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.04.15, 20:27 Jesli chcesz tam jechać tylko ze względu na kąpiele błotne to jest to niezbyt atrakcyjne miejsce. Owszem ,jednym się podoba ,dla innych dziura. Byłem w Kamennej Vourli 2 razy ,ale dawno 12 i 8 lat temu. Typowa miejscowość turustyczna dla starszych osób,głównie Ateńczyków spragnionych wilgoci i deszczu w srodku lata.Piszę dlatego ,że panuje w niej specyficzny klimat ,zmieniający się w promieniu kilkunastu kilometrów.Pierwszym razem trafiłem tam nijako z polecenia a drugim razem wracając z Peloponezu zatrzymaliśmy się tam na 5 dni. W jednym i drugim przypadku był to przełom lip/sier Jadąc tam w ukropie i słońcu w okolicach miejscowości już kłębiły się chmury burzowe. Jesli chodzi o atrakcyjność miejscowości to powiem ,że żadna. Przebiega przez nią główna ulica z knajpami,hotelami i sklepami a w bocznych mnóstwo tanich kwater do wynajęcia.Plaża nie do pozazdroszczenia,żwirowo piaskowa i brudna. Dużo miejsc gdzie ludzie smarują się błotem na obrzeżach.Czy przez lata zmieniło się tam coś? tego nie wiem ale zawsze panowała tam siesta od 13 do 17 i wszystko z supermarketem było zamknięte. Typowe życie dla starszych greków którzy od świtu brodzili w błocie a wracali na sjestę kiedy "normalni turyści wstawali" Wieczorami, to już jak wszędzie w Grecji,wszystko otwarte do póżna i mnóstwo ludzi na ulicy. Wspomniane burze z ulewami zawsze były po południu a wieczorem pogodnie i tak do następnego przedpołudnia. Co do dojazdu to nie powiem.Lezy przy samej autostradzie z Aten do Salonik. Można tam napewno dojechać autobusem KTEL z Ateńskiego dworca Kifisias. Jednak z samego lotniska napewno nie. Osobiście byłem wtedy samochodem na objazdówkach po Grecji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: Kamena Vourla 21.04.15, 22:05 dzięki. lubię wody termalne, niekoniecznie błotne, raczej tylko ciepłe :) Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: Kamena Vourla 03.05.15, 20:36 Co warto zwiedzić w pobliżu, może na własną rękę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Kamena Vourla IP: *.tel.tkb.net.pl 15.05.15, 23:17 Byłam w zeszłym roku. Kamena to malutkie miasteczko wypoczynkowe dla Greków. do oglądania: Cerkiew w centrum, Klasztor na wzgórzu (ze względu na upał już od 9:00 nie każdy miał odwagę tam wyruszyć). Poza tym nic:) Wody termalne to wymurowane kamieniami bajorko na początku miejscowości- z hotelu trzeba było iść w kierunku ronda, pod tunelem i dalej żwirkową ścieżką (trasa ok 30min). Woda ma zapach zgniłych jajek ze względu na zawartość siarki. Mnóstwo kafejek przy głównej ulicy jedna obok drugiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Kamena Vourla IP: *.252.38.149.internetia.net.pl 06.07.15, 23:02 Czy jest sens zabierać do tej miejscowości maskę i fajkę do pływania ? Zobaczę coś tam pod wodą ? Odpowiedz Link Zgłoś