Dodaj do ulubionych

Kamena Vourla

19.04.15, 22:15
We wrześniu wybieramy się pierwszy raz do Grecji, właśnie do Kamenej. Przeczytałam, że są tam wody termalne, ale nie mogę znaleźć cen. Czy ktoś był, może coś napisać?
Obserwuj wątek
    • lisia312 Re: Kamena Vourla 21.04.15, 18:40
      Czy jest jakiś transport z lotniska w Atenach do Kamena Vourla?
      • Gość: Andrzej Re: Kamena Vourla IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.04.15, 20:27
        Jesli chcesz tam jechać tylko ze względu na kąpiele błotne to jest to niezbyt atrakcyjne miejsce. Owszem ,jednym się podoba ,dla innych dziura. Byłem w Kamennej Vourli 2 razy ,ale dawno 12 i 8 lat temu. Typowa miejscowość turustyczna dla starszych osób,głównie Ateńczyków spragnionych wilgoci i deszczu w srodku lata.Piszę dlatego ,że panuje w niej specyficzny klimat ,zmieniający się w promieniu kilkunastu kilometrów.Pierwszym razem trafiłem tam nijako z polecenia a drugim razem wracając z Peloponezu zatrzymaliśmy się tam na 5 dni. W jednym i drugim przypadku był to przełom lip/sier Jadąc tam w ukropie i słońcu w okolicach miejscowości już kłębiły się chmury burzowe. Jesli chodzi o atrakcyjność miejscowości to powiem ,że żadna. Przebiega przez nią główna ulica z knajpami,hotelami i sklepami a w bocznych mnóstwo tanich kwater do wynajęcia.Plaża nie do pozazdroszczenia,żwirowo piaskowa i brudna. Dużo miejsc gdzie ludzie smarują się błotem na obrzeżach.Czy przez lata zmieniło się tam coś? tego nie wiem ale zawsze panowała tam siesta od 13 do 17 i wszystko z supermarketem było zamknięte. Typowe życie dla starszych greków którzy od świtu brodzili w błocie a wracali na sjestę kiedy "normalni turyści wstawali" Wieczorami, to już jak wszędzie w Grecji,wszystko otwarte do póżna i mnóstwo ludzi na ulicy. Wspomniane burze z ulewami zawsze były po południu a wieczorem pogodnie i tak do następnego przedpołudnia.
        Co do dojazdu to nie powiem.Lezy przy samej autostradzie z Aten do Salonik. Można tam napewno dojechać autobusem KTEL z Ateńskiego dworca Kifisias. Jednak z samego lotniska napewno nie. Osobiście byłem wtedy samochodem na objazdówkach po Grecji.
        Pozdrawiam
        • lisia312 Re: Kamena Vourla 21.04.15, 22:05
          dzięki.
          lubię wody termalne, niekoniecznie błotne, raczej tylko ciepłe :)
          • lisia312 Re: Kamena Vourla 03.05.15, 20:36
            Co warto zwiedzić w pobliżu, może na własną rękę?
            • Gość: Iza Re: Kamena Vourla IP: *.tel.tkb.net.pl 15.05.15, 23:17
              Byłam w zeszłym roku. Kamena to malutkie miasteczko wypoczynkowe dla Greków. do oglądania: Cerkiew w centrum, Klasztor na wzgórzu (ze względu na upał już od 9:00 nie każdy miał odwagę tam wyruszyć). Poza tym nic:) Wody termalne to wymurowane kamieniami bajorko na początku miejscowości- z hotelu trzeba było iść w kierunku ronda, pod tunelem i dalej żwirkową ścieżką (trasa ok 30min). Woda ma zapach zgniłych jajek ze względu na zawartość siarki.
              Mnóstwo kafejek przy głównej ulicy jedna obok drugiej.
    • Gość: Janusz Re: Kamena Vourla IP: *.252.38.149.internetia.net.pl 06.07.15, 23:02
      Czy jest sens zabierać do tej miejscowości maskę i fajkę do pływania ? Zobaczę coś tam pod wodą ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka