Dodaj do ulubionych

Poradźcie, co robić

25.06.16, 09:27
Od lat spędzamy wczasy na greckich wyspach, zawsze to były dwa tygodnie z all inclusive, bo wiadomo, z dzieckiem tak wygodniej... W tym roku nie planowaliśmy wakacji, bo mamy inne wydatki, inne plany, ale jednak teraz pojawiła się myśl, że może choć na tydzień, zwłaszcza, że ceny kwater nad polskim morzem z przejazdem cenowo wychodzą podobnie:) I teraz tak: waham się między dwoma hotelami na Skhiatos, jeden z all inclusive, drugi ze śniadaniami. Różnica: 800 zł od osoby. Czy za 800 zł jestem w stanie się samodzielnie wyżywić w tawernach? Tak jak mówię, zawsze brałam all inclusive i nie wiem, czy jak wybierzemy samodzielne wyżywienie, to nie zbankrutujemy:) Czy jednak lepiej wziąć hotel z pełnym wyżywieniem i nie martwić się o pieniądze?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Poradźcie, co robić IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.06.16, 09:51
      800zł to jakieś 180e czyli na tydzień to 25e dziennie/os na opłacenie 2 posiłków.

Tak, jeśli jesteście normalnymi osobami, które nie jedzą podwójnych porcji i nie macie dzieci które non stop wołają o lody i inne przekąski (drogie w Grecji) to będziecie w stanie wyżywić się w tawernach. Ja jeżdze do Grecji samodzielnie co roku i na jedzenie budżetuję ok 30e/os/dzień i biorę kwatery kompletnie bez wyżywienia. Zwykle wydaję mniej bo w upale nie chce mi się jeść.

Zwracam tylko uwgae, że jeśli hotel ze śniadaniem to może byc jakiś mały, rodzinny a w takich to śniadania są bardzo monotonne - chleb, ser, szynka, jajka, masło, dżem, może jakieś ciasto, kawa i herbata. Koniec. Nawet skrawka ogórka czy pomidora się nie uświadczy. Jeśli to problem (dla mnie byłby) to radziłabym się dopytać w biurze. Cenowo moim zdaniem wyjdzie mniej więcej to samo ale hotele all inclusive mają z zasady większy wybór.
      • Gość: gość Re: Poradźcie, co robić IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.06.16, 10:00
        Aha jeszcze jedno -porcje w greckich tawernach są duże, a im dalej od najbardziej turystycznych miejsc tym taniej i porcje wieksze. Dalej niekoniecznie oznacza gdzieś po drugiej stronie wyspy gdzie mało kto dociera -najczęsciej wystarczy przejśc sie po bocznych uliczkach.
      • czere-pach Re: Poradźcie, co robić 25.06.16, 10:03
        Dzięki za rady:) Hotel z all inclusive jest położony 2 km od Skhiatos, ten ze śniadaniami ( kontynentalnymi niestety) położony jest w centrum Skhiatos- stąd też nasze wahania. Z jednej strony położenie na uboczu, cisza, spokój, ale wieczorem nuda, z drugiej strony pełne plaże, ale za to wieczorem jest gdzie połazić. Jesteśmy raczej normalni:), nie jemy zbyt dużo, dziecko z kategorii absolutnie niemarudnych, nie woła co chwilę o jedzenie czy picie. Wahamy się między hotelami Punta i Aria. Może ktoś w nich był?
    • zo_h Re: Poradźcie, co robić 25.06.16, 12:22
      Osobiście jak mogę to unikam AI. Moim zdaniem jedzenie serwowane w tego typu ofercie jednak sporo słabsze od tego co można kupić osobiście. 25? dziennie na wyżywienie dla jednej osoby to moim zdaniem wystarczająca kwota.
      • holina Re: Poradźcie, co robić 26.06.16, 18:25
        Wszytko zależy od tego co się lubi, a że każdy lubi co innego, to trudno radzić.
        Ja przerabiałam wakacje z wyżywieniem we własnym zakresie, jak również all incl. Osobiście i zdecydowanie wolę opcję all inclusive. Lubię przez te kilka dni w roku o nic się nie martwić. Z tym,że my wyjeżdzamy zawsze większą ekipą z dzieciakami w różnym wieku i lubimy mieć wszystko pod ręką. 25 na osobę da się przeżyć oczywiście. Ostanie wakacje mieliśmy tylko śniadania. Nigdy więcej!!
        Przy plaży w tawernach strasznie drogo, duże kolejki, często dość długo czekaliśmy na posiłek. Jak ktoś napisał, dalej już lepiej, niższe ceny, większe porcje i mniej ludzi. Ale nikomu się nie za bardzo chciało w upał latać i szukać tawerny gdzie jest mniejsza kolejka. Przekąski, napoje, alkohol strasznie drogie, nie wszędzie smaczne jedzenie.
        Dzieciaki w większości niejadki, zamówiliśmy fajną potrawę, którą dziecko podziubało a za chwilę chciało coś innego. Trzeba było wyrzucać jedzenie, przecież dwóch porcji się nie zje.
        W opcji all biorę dzieciaka do bufetu i sam wybiera co chce jeść. To samo z napojami czy drinkami.
        Lody, owoce, przekąski wszystko pod ręką. Ale to jest tylko moje zdanie, wybierzecie taką opcję jaka wam pasuje. Cenowo wychodzi bardzo podobnie. My akurat lubimy tak odpoczywać. Opcja all jest dla nas po prostu bardzo wygodna. Hotel najczęściej wybieramy 3 max 4* ,, na uboczu ,, ale z atrakcjami wieczorem. Bliskość miasta nas nie interesuje, za to nacisk kładziemy na to, żeby w hotelu nie było ,, nudno ,,. Opinie na pewno są podzielone, bo każdy woli spędzać wakacje po swojemu.
    • Gość: ala Re: Poradźcie, co robić IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.16, 17:59
      Tylko żeby te śniadania kontynentalne nie okazały się angielskimi! Właśnie coś takiego ostatnio doświadczyłam. Straszne! Na dodatek kawa i herbata były dodatkowo płatne.
    • an.16 Re: Poradźcie, co robić 29.06.16, 12:02
      Ja mam 2 dzieci i zdecydowanie preferuję ai. Dzieci nie są z gatunku tych co to muszą mieć ciągle picie albo lody w łapie, ale dla mnie to wielka wygoda, że każde nakłada sobie na talerz to co chce i ile chce. Odpadają dylematy z wyborem lokalu, potraw, napojów, ilości porcji (bo co jak nie zje? a nie będzie za mało?) Poza tym lubimy ryby. dobre mięsa i dużo warzyw. Nie chce gyrosów i zapiekanek na okrągło, a zamawianie ryb i jagnięciny skończyłoby się bankructwem. W hotelu jedzenie jest świeże, nie czeka na odgrzanie. Za 25 euro na os. na pewno nie miałabym 2 posiłków z kilkoma daniami, deserem, owocami i winem. Skończyłoby się na opychaniu się byle czym. Skiathos to dość drogie miejsce i nie licz na tanią kuchnię (za to przepiękne i prawdziwie greckie). Ale każdy ma swoje preferencje jak widać. My np. lubimy hotel dobrze skomunikowany z resztą wyspy/kontynentu. Nie interesują mnie atrakcje zapewniane przez sam hotel. Wolę plażę, więc też musi być blisko.
      • an.16 Re: Poradźcie, co robić 29.06.16, 12:12
        Ale, gdybym miała wybierać na 1 tydz. wakacji z jednym (!) dzieckiem wolałabym centrum Skiathos ze śniadaniami. Najgorsza opcja m. zd. to śniadania i "obiadokolacje", na które czeka się do późnego wieczora, więc i tak trzeba coś solidnego zjeść w ciągu dnia. Osobiście wolę podstawowy posiłek nieco wcześniej. Skiathos to piękna wyspa i piękne plaże i nie ma sensu tkwić w hotelu na uboczu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka