Dodaj do ulubionych

Parawany w Grecji

28.08.17, 14:01
No i dotarły.
W okolicach Salonik,Nei Epivates,przychodzę na plaże i odgrodzony apartament z 60 m ,cztery parasole,ze 3 lezaczki.Pan sie smaruje ,dwie minuty i słyszę język polski.
Grecy patrzą z podziwem.Nagle zjawia się policja i parawany musza zniknąć.Biedni Polacy jakoś sobie radzą ale dzwonia po pomoc do znajomych,przychodzi Grek i kiwa głową,że nie można.
Ale co tam Grek,ma żonę/partnerkę Polkę znajomą tych parawaniarzy.Przychodzi i rozkłada na nowo.Zjawia się znowu policja,tym razem inny patrol,kaze zwinąc ale tu niestety nie wiedział z kim zadarł.
PAni po angielsku mu tłumaczy,żeby pokazał jej przepis ,ze nie może.On twierdzi,że muszą widzieć co sie dzieje na plaży a to zasłania.
Prosi grzecznie o paszport a ta z japą.Tu jest Europa ,jesteśmy w końcu w niej czy nie,drze sie,ludzie patrzą z politowaniem.
Policjant chyba chce uciec,prosi,zeby usunąc i grzecznie odjeżdza.
Kobieta cała szczęsliwa.Pokazała,kto tu rzadzi.
Czy by dalszy ciag ,pewnie tak,pewnie jak znalazł sie kolejny patrol to też oberwał.
My poszliśmy.
Obserwuj wątek
    • yebak_teoretyk Re: Parawany w Grecji 28.08.17, 15:51
      to była Grażyna.
    • wislok1 Re: Parawany w Grecji 28.08.17, 18:55
      To wszystko ma krotkie nozki
      Nastepnego dnia patrol przyjedzie i wpier.oli mandat taki,ze pani Grazynie kopara opadnie
      A protest skonczy sie w areszcie
    • Gość: ada Re: Parawany w Grecji IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.17, 19:13
      Tak naprawdę nikt nie pamięta, do czego służą parawany nad Bałtykiem. Specyfika wybrzeża jest taka,że latem jest często bardzo wietrznie, a plaże są piaszczyste. W Grecji plaże są żwirowe albo kamieniste ,za wyjątkiem Kos. Nie jest tak wietrznie jak u nas więc parawany są zbędne.
      • Gość: Xxx Re: Parawany w Grecji IP: *.centertel.pl 28.08.17, 22:08
        A wiatr meltemi? Na Kos też wieje. W Rethymnonie też jest plaża piaszczysta i też wieje. Zgoda, w Polsce jest chłodniejszy wiatr ale na Kanarach czy na Cyprze w zimie nie jest cieplej niż nad Bałtykiem.
      • potwor_z_piccadilly Re: Parawany w Grecji 28.08.17, 22:21
        Gość portalu: ada napisał(a):

> Tak naprawdę nikt nie pamięta, do czego służą parawany nad Bałtykiem.

Tych co nie pamiętają, zapraszam nad Bałtyk. Owieje ich lodowaty wiatr od północy, to sobie przypomną.

Specyfika
        > wybrzeża jest taka,że latem jest często bardzo wietrznie, a plaże są piaszczy
        > ste. W Grecji plaże są żwirowe albo kamieniste ,za wyjątkiem Kos. Nie jest tak
        > wietrznie jak u nas więc parawany są zbędne.

W Grecji nie jest wietrznie? I tylko na Kos plaże są piaszczyste?
        Kochana, nie pleć.
        A parawany są zbędne, bo wiatr ma chłodzić, a nie od niego izolować. W Grecji Parasol jest niezbędnikiem. Za parawanem byś się upiekła.
        • Gość: Anna Re: Parawany w Grecji IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.08.17, 06:10
          W zeszłym roku byłiśmy na Ios i na plaży tak zawiewało piaskiem że się nie dało wytrzymać. Musieliśmy zmienić plany i odłożyć plażowanie.
        • Gość: ada Re: Parawany w Grecji IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.17, 19:46
          Nie pleć Ty. U nas na rzadko są wiatry od północy znawco. Jeśli wiesz co to jest róża wiatrów to sobie sprawdź. I czytaj ze zrozumieniem bo masz problemy nie tylko z tym postem.
          • potwor_z_piccadilly Re: Parawany w Grecji 30.08.17, 20:50

> Nie pleć Ty. U nas na rzadko są wiatry od północy znawco. Jeśli wiesz co to jes
            > t róża wiatrów to sobie sprawdź.

Czy róża wiatrów ma coś wspólnego z na rzadko?

> I czytaj ze zrozumieniem bo masz problemy nie
            > tylko z tym postem.

Co jeszcze uknujesz by mi dowalić?
            Ogłady troszkę bo nikt tu Ciebie nie obraził i nie miał zamiaru obrazić.
            A wieje i tu i tu. Z tym, że u nas wieje chłodem. W Grecji, bywa, że żarem. Byłaś w okolicach Plakias na Krecie? To pojedz tam, a zobaczysz i poczujesz jak może wiać.

• deec2 Re: Parawany w Grecji 28.08.17, 22:28

> Tak naprawdę nikt nie pamięta, do czego służą parawany nad Bałtykiem. Specyfika
        > wybrzeża jest taka,że latem jest często bardzo wietrznie, a plaże są piaszczyste.

Być może istotnie obecnie nikt nie pamięta, do czego służą parawany nad Bałtykiem. Być może warto przypomnieć. Kto chce, skorzysta.
        Kiedy byłam dziewczynką, następnie nastolatką, parawany służyły wyłącznie do ochrony przed wiatrem. Pamiętam, że rozstawienie go zawsze poprzedzało ustalenie kierunku wiatru. Nawet nazywaliśmy go "wiatrochronem". Pamiętam też radość tych dni, w których był zbędny, ale ta bardzo rzadko.
        Pamiętam też, że na Rodos przydałoby się takie urządzenie, tak wiało.
        • dabecja Re: Parawany w Grecji 29.08.17, 08:46
          Szkoda,ze nie mozna wkleic tu zdjec.to byla twierdza i wiatru to tam zero.
          jeden zrobi i opinia po wszystkich.
          Nawet gdybym tak zrobil i przyjechala policja to posluchalbym a tu argumenty.Jestesmy w Europie.

My Polacy przywozimy wam europe.

• yebak_teoretyk Re: Parawany w Grecji 29.08.17, 13:01
            nie wyobrażam sobie parawanu 60m, moje mieszkanie ma 70m i wydaje mi się stosunkowo duże wiec parawan 60m?! nie ogarniam jak to wyglądało :D
            • kolpik124 Re: Parawany w Grecji 29.08.17, 21:46
              Piękna bajeczka, pal licho parawany, ale z tym ustawianiem do pionu greckiej policji to przeszarżowales i całą narrację szlag trafił :D
              • potwor_z_piccadilly Re: Parawany w Grecji 29.08.17, 22:06
                kolpik124 napisała:

> Piękna bajeczka, pal licho parawany, ale z tym ustawianiem do pionu greckiej p
                > olicji to przeszarżowales i całą narrację szlag trafił :D

Taż mam podobne przeczucie, że troszkę kitu ktoś tu chce wsadzić.
                Policji Grecy boja się jak ognia. Twardzi są, nieustępliwi i mandaty wysokie. Od roku 2009, gdy kryzys gospodarczy u nich nastał, zradykalizowała się tamtejsza policja.
      • tess1956 Re: Parawany w Grecji 01.09.17, 12:17
        Po tegorocznych wczasach nad Bałtykiem, nad którym nie byłam już co najmniej 20 lat, stwierdziłam, że parawany bardziej służą do zaznaczenia swojego terytorium niż do ochrony przed wiatrem. Nawet przy małych parawanach nikt nie badał kierunku wiatru, żeby się przed nim osłonić, a do tego przeważały wielkie terytoria osłonięte parawanami ze wszystkich stron. Dla mnie noszenie parawanu to zbędny ciężar. Otoczona innymi parawanami nie odczuwałam wiatru.
    • Gość: Wredna Re: Parawany w Grecji IP: *.echostar.pl 10.09.17, 21:28
      W sierpniu w marmari na kilku wydzielonych plazach stawiali duze parawany(tych z polskich plaz niczym nie przypominaly) przed pierwszym rzedem lezaków bo tak wiało.i to rozumiem!
    • Gość: gd Re: Parawany w Grecji IP: 95.160.98.* 20.09.17, 09:26
      Początkowo myślałem, że parawaning się w Grecji nie przyjmie (za duży skok cywilizacyjny:) ale właśnie wróciliśmy z Rodos gdzie ze zdumieniem widzieliśmy jak jakaś rodzina w 15 minut postawiła sobie na plaży nie jakiś marny parawan, tylko wielką markizę ogrodową, stół, krzesła, dodatkowo jeszcze kilka parasoli i leżaczków wokoło (żeby nikt inny im się blisko nie rozłożył) i tak sobie w tej posiadłości jedli i pili nie niepokojeni przez jakąkolwiek policję. Nie sądzę, żeby byli to Janusz i Grażyna z Polski bo ileż to Januszy i Grażyn jeździ vanami z Polski na Rodos. Rysy twarzy też racej greckie niż polskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka