13.09.17, 14:30
Pozwalam sobie przenieść jeden z tematów ,gdyż tam trochę stagnacji...

1europejczyk11 13.09.17, 14:25
Jeśli ktoś nastawi się na zwiedzanie ,to niestety się zawiedzie.Jest to piękna wyspa,ale trzęsienie ziemi w 1953 r doszczętnie ją zniszczyło.Sam północny skrawek,z klasztorem Kipoureon ,wyspy ocalał i to wszystko.
W tym roku nasz wybór padł na tę (ostatnią już na Morzu Jońskim ,której nie widzieliśmy) wyspę.Czytając co nieco przed wylotem nastawiliśmy się głownie na odpoczynek.Pojeździliśmy co prawda trochę ,ale tylko aby zobaczyć tę "dzikość" wyspy,widoki rzeczywiście przecudne i pogoda oraz cudownie ciepła woda teraz we wrześniu nie zawiodły .Dodatkową atrakcją jest możliwość przemieszczania promem z położonego po zachodniej stronie półwyspu Paliki (gdzie mieszkaliśmy) do najbliższego ,drugiego co do wielkości miasta na wyspie Lixouri ,a stamtąd do stolicy Argostoli.
Jeśli chodzi o Paliki ,to tutaj właśnie znajdziecie najładniejsze plaże ,my najbliżej mieliśmy do nietypowej ,bo o pięknym cynamonowym kolorze.
Polecamy wyspę dla chcących odpocząć od codzienności.
Obserwuj wątek
    • 1europejczyk11 Re: Kefalonia 13.09.17, 14:31
      P.S.
      Chodzi o zaniedbany nieco wątek Wyspy Greckie.
    • Gość: Andrzej Re: Kefalonia IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.17, 22:55
      Piszesz tak ,jakby wyspa była całkowitą ruiną i nic tam nie było ???. Po pierwsze Kipoureon jest bardziej na zachodzie lub poł/zach niż na krańcu pólnocnym. Po drugie jakbyś chciał zobaczyć to co oferuje ta wyspa zabrakło by ci tygodniowego wyjazdu.. Ale co kto woli. Jednak ja i chyba wiele innych osób uważa ,że najładniejszą plażą na Kefalonii jest Myrtos. Jesli ktoś chce zwiedzać to sam osobiście polecam dwie jaskinie blisko Sami tj. Melissani i Drogarati, samą górę Oros, wspomniany monastyr Kipouren, Assos i zamek oraz same plaże.
      Sama wyspa jest inna,to nie jest Zante czy Korfu, posiada swój klimat,klimat takiej niecodziennej sielanki,spokoju panującego tam, ale nie wszędzie juz tzw. dziczy. Opisywać można dużo,jednak jak porównuje się takie kosmopolityczne Fiskardo do np.Laganas z Zante to jakby mylić sól z cukrem.
      Turystów na Kefalonii jest mnóstwo,jednak spora ich część to tzw. jednodniowi. Wyspa jest znacznie droższa od jej sąsiadów Zante i Lefkady, ale doskonale połączona promami z nich, gdzie codziennie przybywa tysiące osób. Na szczególną uwagę zasługuje wspomniane Fiskardo do którego z Nidri na Lefkadzie codziennie jest mega wysyp setek turystów. Wszystko wraca do normy póżnym popołudniem ,kiedy na wyspie zostaja ci co tu przyjechali i jednym słowem kończą się pielgrzymki.
      • 1europejczyk11 Re: Kefalonia 16.09.17, 12:43
        Pisałem wyraźnie stricte o ZWIEDZANIU .
        Pod tym względem wyspa jest na końcu listy (mojej) w porównaniu do Kos ,Krety czy nawet kontynentu lub Cypru,gdzie zabytków od groma i dla takich ,co swędzą pięty masa radochy. Archeologów,którzy przy pomocy pędzelków odsłaniają coraz to nowe tajemnice na Kefalonii nie uświadczysz,niestety... To wyspa typowo wypoczynkowa.
        Jaskinie mocno przereklamowane ,dlatego też nie wspomniałem o nich.
        Plaża Myrtos,cóż de gustibus non est disputandum,widywałem ładniejsze...choćby Cal Mariolu (Sardynia) ,warto też wspomnieć o portugalskiej Falesia Beach,czy też Anse Laziona Seszelach,ale ale wracając do klimatów greckich :cypryjska plaża Fig Tree Bay (Zatoka Figowców w Protaras),czy też różowa plaża Elafonissi (Kreta).
        Każdy ma jednak inne priorytety i inne postrzeganie świata i każdy ma do tego prawo.
        Zwiedzajmy ,bo kto podróżuje ten dwa razy żyje ;)
        • meltibi Re: Kefalonia 16.09.17, 16:39
          Ale post dotyczy chyba Kefalonii ...
      • meltibi Re: Kefalonia 16.09.17, 16:37
        Rzeczywiście wyspa inna niż wszystkie - ale tak jest z wyspami greckimi :) Najpiękniejsze dla mnie plaże to Myrthos i Petani. Assos - cudowne. Melissani i Dragonati koniecznie do zobaczenia. Miasteczka Sami i Skala urokliwe. Na pewno nie jest to wyspa z zabytkami, ale uroki przyrody wystarczą, aby zakochać się w tej wyspie :)
    • Gość: yeyo Re: Kefalonia IP: 91.237.136.* 18.09.17, 13:23
      Lecę za kilka dni. bYłęm tam również w 2013 roku. Tym razem auto teraz będę miał na 7 dni. Nie nastawiam się na odpoczynek tylko zwiedzanie zarówno lądem, jak też od strony morza. Większość już widziałem w 2013 ale wszędzie było za mało czasu. Spieszyliśmy się, bo auto mieliśmy tylko na 3 dni. Teraz będzie czas na lampkę lokalnego wina na plaży i sorbet w kawiarni przy ruinach zamku :) Wg mnie wybór Lixouri to najgorszy wybór.
      • 1europejczyk11 Re: Kefalonia 18.09.17, 13:30
        Wolę jednak ten "najgorszy wybór" wg Ciebie zobaczyć raz i wiem,że już tam nie wrócę.Nie odwiedzam ponownie tych samych miejsc mając tyle nowych do odkrycia. Szkoda tylko ,że życie jest zbyt krótkie ,aby zobaczyć np. wszystkie wyspy greckie,a gdzie reszta świata?...
        Mou aressi i Hellada :)
        • Gość: yeyo Re: Kefalonia IP: 91.237.136.* 18.09.17, 13:41
          A kto mówił, że odwiedzę te same miejsca, to raz. Po drugie teraz inną porą roku więc inna przyroda :) Chodziło mi o to, że Lixouri to kiepskie miejsce wypadowe. Jadąc na Kefalonię nie nastawiam się na zabytki tylko przyrodę :) Reszta świata przede mną. Mam mnóstwo wolnego czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka