Dodaj do ulubionych

Pierwszy raz Grecja lub Cypr

12.10.17, 19:13
Pierwszy raz chcemy wybrać się do Grecji lub na Cypr. Planujemy pobyt tygodniowy w drugiej połowie maja. Co polecacie ? Chcielibyśmy przy okazji zwiedzić co nie co. Nasz budżet to ok. 4000 zł.na dwie dorosłe osoby.Dziękuje i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kokkino nero Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr IP: *.play-internet.pl 12.10.17, 20:16
      Jak dla mnie na pierwszy raz tylko Kokkino Nero.
      • dodekanezowiec Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr 12.10.17, 21:12
        Jak na pierwszy raz, to proponuję coś dobrego - w sensie że "lepsze jest wrogiem dobrego". O co w tym chodzi - już wyjaśniam. Jeśli pojedzie się w super miejsce za pierwszym razem (jakieś Santorini czy Mykonos), to potem przy "nie tak super miejscu" jest niedosyt. I w sensie że Cypr jest dobry, a Kreta lepsza, to proponuję Cypr. Po drugie - mowa o tygodniu a więc na Cyprze jest mniej do zobaczenia. Na Krecie byłby niedosyt z tygodnia. Po trzecie - Cypr od czerwca do września jest strasznie gorący (odczuwalność temp.). Stąd maj i październik są najlepszymi m-cami na Cypr. Po czwarte - Cypr jest latem drogi, a poza sezonem ceny są znośne.
        Tak sobie myślę też w ogóle w jakie miesiące dokąd najlepiej się wybrać (żeby było i nie za upalnie i woda w miarę ciepła, i za dużo żeby się nie chmurzyło).
        Jak wspomnaiłem - Cypr na V i X.
        Jeśli czerwiec to...Zakynthos. Kilka paradoksów (jakże greckie słowo :) - na Zakynthos upały w lipcu czy sierpniu nierzadko znosi się gorzej niż na Krecie, Rodos czy Kos. Jednak ta bliskość upalnego Peloponezu + wilgotność wyspy + brak meltemi.
        Po drugie, na Zakynthos jest już dobra pogoda + że lepsza niż we wrześniu.
        Po trzecie - płytkie morze i już w czerwcu ciepłe.
        Po czwarte - zrobiło się tam strasznie drogo ostatnio (wczasy z polskich biur) i czerwiec będzie tanszy.
        Po piąte - dzień w czerwcu jest aż do 21-ej.
        Na lipiec - chyba Rodos (meltemi tu najbardziej łagodzi upał, choć wiem że zależy od stron wyspy itd.).
        Na sierpień - Kreta (meltemi na Krecie aktywniejsze w sierpniu niż w lipcu).
        Na wrzesień - Kos (też znośniejszy upał, małe prawdopodob. deszczu).
        • dodekanezowiec Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr 12.10.17, 21:16
          Przy czym z Cyprem co do maja to chyba tylko z Wawy wyloty, nie wiem czy to plus czy minus. 4 tys. na 2 osoby na tydzień starczą na hotel Veronica w Pafos - hotel z Itaki, moze być.
          • kolpik124 Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr 12.10.17, 21:49
            zamiast pisać wypracowania, doczytaj, że gostek chce jechać w 2 połowie maja, onanizujesz się swoim słowotokiem, zamiast udzielić zrozumiałej informacji...
            • dodekanezowiec Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr 12.10.17, 21:53
              Widzę że z szacunkiem odnosisz się do innych - "gostek"...
    • kolpik124 Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr 12.10.17, 21:47
      Grecja. Nieduża wyspa Kos/Korfu/Zakinthos.

To na początek, aby zapoznać się z klimatem, na pewno wrócicie na dłużej i w inne miejsca.

maciejdm1 napisał:

> Pierwszy raz chcemy wybrać się do Grecji lub na Cypr. Planujemy pobyt tygodnio
      > wy w drugiej połowie maja. Co polecacie ? Chcielibyśmy przy okazji zwiedzić co
      > nie co. Nasz budżet to ok. 4000 zł.na dwie dorosłe osoby.Dziękuje i pozdrawiam.
    • aseretka Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr 12.10.17, 22:21
      Na tygodniowy pobyt polecam w maju Zakynthos:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,163882250,163882250,0,2.html?v=2
      lub Korfu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,158336251,158336251,0,2.html?v=2
      Rodos moim zdaniem jest zbyt dużą wyspą, aby ją zwiedzić w ciągu tygodniowego pobytu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,151287834,151287834,0,2.html?v=2
      A Kreta to już wymaga na pewno dwóch tygodni. Mnie podczas majowego, tygodniowego pobytu udało się tylko zwiedzić trochę środkowej i wschodniej części wyspy:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,79263600,79263600,0,2.html?v=2
      Zakładam oczywiście, że podczas tygodniowego pobytu chcielibyście też trochę odpocząć na plaży. :)
      W budżecie 4000 zł powinniście się zmieścić, nie licząc kosztu wypożyczenia samochodu i paliwa do tegoż wehikułu. Ale to dodatkowy koszt ok. 400-500 zł.
      • nuta15 Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr 13.10.17, 09:20
        Na pierwszy raz do Grecji może Attyka albo Peloponez ? Lato w tych rejonach jest upalne, druga połowa maja jest idealna na połączenie wypoczynku ze zwiedzaniem.
        • maciejdm1 Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr 14.10.17, 07:58
          Dziękuję bardzo za wszystkie informacje. Muszę teraz coś wybrać i zgłębić wszystkie najważniejsze informacje przydatne do wyjazdu, czyli gdzie wypożyczyć auto, jakie ceny, co wziąć ze sobą itp. Jeszcze raz dziękuję.
          • wiem_gdzie_jade Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr 14.10.17, 10:05
            Z Cyprem w tym budżecie może być różnie, zależy też, czego oczekujecie, czego wymagacie, ale zdecydowanie Cypr jest droższy od Krety.

W kwietniu mogą być już chartery z Katowic, nie tylko z Warszawy.
            Pod względem zwiedzania, jak już ktoś zauważył, na Cyprze jest mniej rzeczy do zobaczenia, niż np. na Krecie (co wcale nie oznacza, że nie ma czego oglądać ;)), jednak trzeba wziąć pod uwagę ruch lewostronny. Absolutnie nie jest rzecz do nieogarnięcia, ale nie wiem ile jeździcie, więc sami musicie ocenić, jak będziecie się 'w nim' czuli. Chyba,że nie myślicie o wynajmie auta, to problem odpada.

Pogoda w kwietniu na wyspach greckich i Cyprze jest fajna, choć na Cyprze powinna być bardziej 'ustalibilizowana'. Niemniej pięknie będzie wtedy wszędzie, zielono, kolorowo, wiosennie.

A może jakaś mniejsza wyspa, jak Korfu czy Rodos?

pozdrawiam,
            Iwona
            • maciejdm1 Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr 14.10.17, 21:11
              Po Waszych wpisach decydujemy się na Zakynthos lub Korfu. Musimy wybrać hotel, dlatego pytanko... Może macie jakiś sprawdzony... Dzięki.
              Pozdrawiamy.
              • aseretka Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr 15.10.17, 11:19
                Osobiście nie lubię polecać hoteli, ani tym bardziej konkretnego biura, aby później nie było pretensji, że nie spełnił czyichś oczekiwań. Nie znam bowiem Waszych preferencji: czy interesuje Was hotel położony na cichym uboczu, czy w gwarnym centrum w bliskości dyskotek i nocnych klubów. Jaki ma być standard hotelu. Z jaką opcją wyżywienia: we własnym zakresie, same śniadania, HB, czy AI. Za tygodniowy pobyt w maju znajdziecie zarówno na Korfu, jak i na Zakyntos sporo hoteli w przedziale od 1000 - 2000 zł za osobę. Przejrzyjcie oferty BP (chyba, że chcecie wszystko organizować we własnym zakresie), poczytajcie opinie i sami zdecydujcie.
                Moje opinie o hotelu, w którym przebywałam na Korfu można przeczytać tu:
                forum.gazeta.pl/forum/w,21755,157871499,157871499,Magna_Graecia_Dassia_Korfu.html
                a o tym, w którym przebywałam na Zakynthos tu:
                forum.gazeta.pl/forum/w,21755,163876222,163876222,Zakynthos_White_Olive_Premium.html
    • grekan Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr 17.12.17, 01:31
      Jest niedroga oferta z Ecco Holiday na Cypr : Aya Napa/Protaras z wylotem Katowice albo W-wa, hotel Harrys Beach przy plazy, 18-25.05.18 .Pelny koszt z przelotem i wyzywieniem HB 3202zl. Bardzo dobry termin, nie ma nieznosnego upalu . Aya Napa to kurort rozrywkowy z miasteczkiem dyskotekowym dla zainteresowanych. Co zwiedzic/....atrakcje w/g potrzeb w internecie.Mozna oferte obejrzec na ; fly.pl
      • ja.s.i.u Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr 17.12.17, 15:09
        Grekan, a nie uważasz, że warto przed sprawdzeniem ceny sprawdzić opinie o hotelu? Na 60 opinii tylko jedna trzecia pozytywnych. Więcej tu: www.holidaycheck.pl/hi/3766a0a7-d6c6-35ad-926d-22ebf0377e8a?q=Hotel+Harry%27s+%2F+Protaras+%28Hotel%29

No właśnie, można - że się tak zapytam - twoim zdaniem mieć za te pieniądze lepsze warunki na Cyprze, czy nie. Wiem, Protas to grecka część wyspy, tam drożej, ale mimo wszystko to przed sezonem przecież. Warto w takim hotelu kupować All?
        • ja.s.i.u Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr 17.12.17, 15:10
          za szybko i jakaś dziwna autokorekta. Protaras oczywiście.
          • Gość: Xyz Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr IP: *.internetunion.pl 17.12.17, 17:29
            2 stereotypy - że Cypr znacznie droższy od Krety to przesada i że południowy droższy od północnego- też. W Kyrenii podobne ceny jak w Pafos. Co do tańszych opcji - Veronica w Pafos znosna.
            • Gość: Xyz Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr IP: *.internetunion.pl 17.12.17, 17:31
              A ten Ecco jest w powiązaniu z Ryanairem chyba- wiec bagaż może dojść z dopłatą
        • grekan Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr 18.12.17, 01:40
          ..sezon na Cyprze trwa caly rok., a maj jest zdecydowanie najlepszym miesiacem/ bylem w lipcu- katorga, meczarnia, zar!!!/. a po co All, chyba, ze bedziesz non stop siedzial w hotelu. Warto posmakowac w tavernach greckich przysmakow na jakie sie ma ochote...polecam koniecznie MEZE...kilkanascie malych dan w zestawie : salatki, dania gorace, z grilla, deser plus wino...pychotka i trzeba byc glodnym aby przynajmniej 2h ucztowac.
      • Gość: Ada Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.17, 19:34
        3200 HB za osobę w takim terminie? To drogo. W czerwcu byłam za 1600 zł w Aya Napa.
        • Gość: Xyz Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr IP: *.internetunion.pl 17.12.17, 21:46
          3200 za 2 osoby.
        • grekan Re: Pierwszy raz Grecja lub Cypr 18.12.17, 01:31
          za dwie osoby!!!, odnosnie hotelu...trzeba poczytac, cos za cos jesli ma byc do 4000zl/ 2os.. Kazdy ma inne wymagania, ja traktuje hotel jako miejsce noclegowe plus w tym przypadku wyzywienie, wiekszosc doby przebywa sie poza hotelem...ale to tylko informacja i mozna ja zaakceptoawac albo nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka