Dodaj do ulubionych

Grecja-ceny?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 21:13
Mam zamiar wybrać się do Grecji z rodziną (2+2). Jadę tam po raz pierwszy
(samochodem - dużym i wydodnym, dobrej klasy oczywiście z klimą). Chciałbym
się dowiedzieć czy w Grecji podobnie jak w Chorwacji można liczyć
na "apartamenty" czyli pokój, mała kuchnia, łazienka, taras. Ile takie lokum
może kosztować? Czy można jechać w ciemno i na miejscu szukać takiej kwatery.
Wyczytałem na jakimś wątku że taniej jest w lipcu niż w sierpniu (tylko te
dwa miesiące wchodzą w rachubę) - czy to prawda? Czy są regiony Grecji tańsze
i droższe i dokąd lepiej jechać szukając spokoju? Nie chciałbym jechać na
Riwierę Olimpijską - może Halkidiki, Evvia albo Peloponez. Interesują mnie za
i przeciw (piaszczyste plaże itd). Ile kosztuje w tawernie obiad, ile piwo,
ile cola? I może inne istotne informacje wg uznania.
Najważniejszą informacją dla mnie będą ceny lokali (4 osob) i czy są
klimatyzowane oraz czy mżna jechać w ciemno.

Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Rezydent z Korfu Re: Grecja-ceny? IP: *.zory.sdi.tpnet.pl 18.01.05, 13:17
      Lipiec duzotanszy niz sierpien.Musisz jednak uwazac bo w niektorych rejonach
      wysoki sezon zaczyna sie od 20.07.Najtaniej w twoim przypadku przelom czerwca
      lipca jesli nie mozesz wczesniej lub we wrzesniu.4os apartament to cena rzedu
      30-40eurna dobe.Klimatyzacja zwyczajowo platna ok 6eur/dobe/apt.W ciemno w tym
      okresie mozesz zalatwic nie trzeba posrednikow i to wszedzie w Grecji.Ceny bez
      zmian od zeszlego roku czyli w tawernach objad od 7eur piwo ok 2 eur w sklepach
      piwo ok 0.6 eur, chleb 0,5 eur itd.
    • grzegorz_27 dużym i wydodnym, dobrej klasy oczywiście z klimą 18.01.05, 18:36
      cieszymy się bardzo razem z tobą twoim samochodem ;D
      • zenon6 Re: dużym i wydodnym, dobrej klasy oczywiście z k 19.01.05, 19:27
        Proszę nie żartować o samochodzie napisałem gdyż w jednym z poprzednich wątków
        byładyskusja nad sensem jazdy samochodem na Peloponez-polecano samolot i nie
        chciałem jej powtażać. Natomiast co do cen widzę że są bardzo rozbieżne-w
        jednym przypadku 10euro/os a w drugim 20euro/os. Ta druga wersja w moim
        przypadku wyniosłaby 80eoro/1dz. - kurczę trochę drogo. A może ktoś inny
        jeszcze dołoży swoją opinię.

Z góry dziękuję
        • zenon6 Re: dużym i wydodnym, dobrej klasy oczywiście z k 19.01.05, 19:30
          z szybkości wkradły się błędy-przepraszam
        • magdusija Re: dużym i wydodnym, dobrej klasy oczywiście z k 20.01.05, 22:15
          Troche na temat cen w Grecji wiem bo bylam w ostatnie wakacje 3miesiace. Na
          riwierze apartament nieklimatyzowany kosztuje 20euro.Na halkidiki
          25.klimatyzacja 30 czasem nawet 35!Ale to sa ceny z apartamet,nie od osoby!!!
          Zazwyczaj grekow nie interesuje ile tam mieszka osob!!!Lozka sa zazwyczaj 3.Ale
          mozna sie dogadac zeby cos dostawili.Obiad podstawowy kosztuje 5-6euro.ale sa
          fastfoody-gyros 1.80!jesli chodzi o alkochol to w sklepach jest stosunkowo
          tani. Duza Sangria 3euro!!W clubach praktycznie wszystkie drinki kosztuja 5.I
          nie wazne czy jest to cola czy Bacardii z Cola:))Riwiery nie polecam,jest tam
          duzo turystow-polacy,wegrzy,slowacy, czesi,rumuny,serbowie:)na halkidki jezdza
          glownie grecy!troch polakow,niemcow i ruskow.Bardzo polecam Kalithe.Plaz
          piaszczysta.w oddali,tam gdzie sie nie plazuje tylko ewentualnie chodzi na
          spacery jest tez kamienista,co daje uroczy klimat.2 bardzo Badna miejscowoscie
          jest Haniotii-pelna kwiatow!!!!Ale jesli chodzi o taki konkretny spokoj,wrecz
          dziewicze miejsca to mozna spotkac na 2palcu Chalkidiki.Ale na 1jest moim
          zdaniem lepiej.Jest i spokoj i miejsce do imprez!
    • skynet_00 Re: Grecja-ceny? 18.01.05, 18:42
      Oczywiście możesz jechać w ciemno ale to pewne ryzyko, że zaraz znajdziesz
      takowe kwatery bądź apartamenty (po takiej podróży dobrze mieć coś od razu
      nagrane bo wypczynek będzie konieczny), generalnie też mi się wydaje ze Lipiec
      jest tańszym miesiącem niż Sierpień. My jedziemy w lato na Chalkidiki -
      Kassandre więc też będe to miejsce polecał, choć Peloponez jest .... boski.
      Pozdrawiam
      • Gość: turysta Re: Grecja-ceny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 15:04
        Grecja tylko z Funclubem za 319zł tylko!!!!
        pozdrawiam
        • greeks Re: Grecja-ceny? 19.01.05, 15:10
          Rzeczywiście FUN-ny propozycja;)
        • Gość: Rezydent z Korfu Re: Grecja-ceny? IP: *.zory.sdi.tpnet.pl 19.01.05, 15:41
          A co to za wynalazek ten Funckub??? Nie slyszalem o nich.A sadzac po
          propozycjach cenowych to chyba nie bede mial okazji uslyszec.Chyba ze...
    • Gość: mała Re: Grecja-ceny? IP: *.nbp.pl 19.01.05, 16:11
      Ja byłam w tzw.ciemno 4 lata temu - więc co do cen się nie wypowiadam,jeżeli
      chodzi o apartamenty to są z tym, że z mojego doświadczenia wynika, że w tej
      samej cenie można dostać totalny syf i super apartament (polecam Peloponez,
      miejscowość Drepano i apartament jakieś 300 m od plaży - olbrzymie dwa pokoje,
      łazienka i kuchnia, plus taras z widokiem na gaj pomarańczowy i morze, od razu
      mi się pzrypomina ten zapach, niestety nie pamiętam nazwy)- wtedy nie było
      problemu z miejscami bo był wrzesień, ale niestety jeżeli Ci nikt nie poradzi
      czegoś sprawdzonego to trzeba samemu wszystko oglądać - nie daj boże dzwonić i
      umawiać się - nie zapomnę bungalowu na campingu w Olimpii - de facto była to
      syfiasta przyczepa, tak brudna, że spaliśmy w tych ubraniach, w których
      jechaliśmy, nie wspominając o osobach, które wolały spać w samochodzie, fakt,
      że teraz to miło wspominamy ale pierwsza noc w takich warunkach, biorąc pod
      uwagę,że takich w naszym przypadku mogło być kolejnych naście nocy niezbyt nas
      pozytywnie nastroiła. Reasumując na pewno Grecja jest warta tego, żeby się do
      niej wybrać osobiście polecam Peloponez - Nafplio,Epidaurus, Delfy, Meteory,
      Ateny - tak dla zasady, żeby być choć na mnie nie zrobiły wrażenia. Nie polecam
      Riviery, ponoć Chalkidiki jest super i mam nadzieję, że będę miała okazję tam
      się kiedyś wybrać.
      • bebiak Re: Grecja-ceny? 19.01.05, 17:00
        Kilka razy podróżowałam w sposób zupełnie indywidualny i może dla przybliżenia
        Ci sytuacji coś naskrobię:

- sierpień/wrzesień 2004 - Kefalonia (wyspa jońska) 25 euro/osoba lub 20
        euro/osoba w czymś w rodzaju małego pensjonatu [czy 20 czy 25 od osoby zależy
        od miejsca a ja się przemieszczałam po wyspie];
        - początek września 2003 - wyspa Tinos (Cyklady) mały pensjonat 25 euro/osoba;
        - początek września 2002 - południe Peloponezu (różne miejsca bo się
        przemieszczałam codziennie, w tym wyspa Kithira), małe pensjonaty - średnio 20
        euro/osoba;
        - Epir [hotele w Ioanninie, Kastorii, wcześniej w Kalambace] - kwiecień/maj
        2003 - średnio 18 euro/osoba;
        - popłynęłam jeszcze tak w ciemno na niewielką Folegandros (Cyklada) ale był to
        1998 roku stąd o cenie nie mogę już dziś pisać (ale widok boski: na skały
        schodzące ku zatoce i mały porcik - jak otwierałam okiennice rano to codziennie
        mnie zatykało z wrażenia).

Ceny bez śniadań, z wyłączeniem Monemvasii na Peloponezie (tu dostałam rogalika
        i kawę), oraz w Kalambace (tu śniadanie - szwedzki stół).

W większości w ramach tych cen pokoje (duże) były klimatyzowane, w niektórych
        (nie zawsze) był aneks kuchenny świetnie wyposażony (ba, na Kithirze miałam
        nawet pralkę), z wszystkich tarasów bądź balkonów miałam piękny widok na morze
        (oczywiście nie mówię w tym momencie o Epirze).

Raz nie miałam własnej łazienki: w pensjonacie na Tinos - były wspólne w mini-
        ogrodzie, podobnie jak prysznice, co też miało swój urok (ale tu akurat miałam
        w ogóle problem z chatką - stolica wyspy jest specyficznym miejscem z uwagi na
        pielgrzymki a ja chciałam mieszkać w stolicy - port mi potrzebny).

W innych miejscach nie zdarzyło mi się, abym miała problem ze znalezieniem
        chatki: jak mi się coś spodobało to wchodziłam, pytałam, prosiłam o pokazanie
        mego pokoju, i ... już.
        Jedynie w Epirze rezerwowałam wszystkie wcześniej, ale był to czas greckiej
        Wielkanocy i zaraz Święta Kwiatów, a wiem, że Grecy wówczas lubią się
        przemieszczać tu i tam (nie ryzykowałam - specyficzny wg mnie czas).

Zauważ, że nie wypowiadam się o plażach, ale te akurat zupełnie mnie w
        Helladzie nie interesują i nic nie umiem o nich powiedzieć.
        Bardziej interesują mnie widoki, stąd na przykład w wiosce Kokala (Mani -
        Peloponez) zamieszkałam sobie w tzw. Kastro, usytuowanym na wzgórzu, skąd
        roztaczał mi się bajeczny widok na morze a w nocy światełka małej znajdującej
        się pode mną wioski wyglądały wspaniale.
        W Fiskardo natomiast (Kefalonia) morze prawie "wchodziło mi" na balkon mego
        pokoju a na wprost (w niewielkiej odleglości) mogłam oglądać wysepkę Ithaka (i
        rozświetlające morze światełka z zacumowanych łódek i łódeczek).

Życzę Ci wspaniałych wrażeń i dobrych wyborów.
        Pozdrawiam. B.
        • Gość: acek Re: Grecja-ceny? IP: 213.77.50.* 20.01.05, 10:29

buuuuuuuu ja chce do grecji... :(
          • bebiak Re: Grecja-ceny? 20.01.05, 15:26
            Gość portalu: acek napisał(a):

> buuuuuuuu ja chce do grecji... :(

Cześć Acku drogi, ja też chcę!
            I jak zwykle zastanawiam sie czy zbiorę pieniądze, a jakoś kiepawo to widzę w
            tym roku, ale może... może...
            W zeszłym roku też tak źle widziałam a się udało:-))) Co prawda nie trzy razy
            jak w latach ubiegłych ale choć raz się udało!
            I wierzę, że ....

wszystko się może zdarzyć gdy głowa pełna marzeń
            gdy tylko czegoś pragniesz, gdy bardzo chcesz....:-)))

Ściskam Cię mocno. B.
            • Gość: acek Re: Grecja-ceny? IP: 213.77.50.* 21.01.05, 10:04

ja tez w duchu mam taka nadzieje :) juz nawet sobie upatrzylem, spokojna dziure
              na poludniu Krety :) w Loutro :)

wiec moze do zobaczenia :)

sciskam

acek
              • bebiak Re: Grecja-ceny? 21.01.05, 15:34
                Witaj Acku,

Gość portalu: acek napisał(a):

> ja tez w duchu mam taka nadzieje :) juz nawet sobie upatrzylem, spokojna
                >dziure na poludniu Krety :) w Loutro :)

Na Loutro spoglądałam tylko przez kilka minut z pokładu statku kiedy wracałam z
                Samarii do Sfakii. Z pokładu statku mieścinka wyglądała uroczo: żadnych tłumów,
                kilka białych niewielkich budyneczków, niewielka zatoka - i tylko tyle
                dostrzegłam:-((
                Doszły mnie słuchy, że nie można tam dojechać drogą lądową ale ja tego nie
                sprawdzałam.

> wiec moze do zobaczenia :)

Myślę, że znacznie wcześniej spotkamy się na obiecanej frapce: w oryginalnych
                szklankach przywiezionych z Hellady i zrobioną przy pomocy oryginalnego
                mikserka również przywiezionego stamtąd:-)))
                Jeszcze mogę upiec do tej frappe galaktoboureko (greckie ciasto waniliowe) albo
                karydopita - to dla odmiany orzechowe. Każde z nich pyszne tylko inaczej:-))

> sciskam

Ja również i nieustająco:)

> acek
                Bebiak
        • Gość: Rezydent z Korfu Re: Grecja-ceny? IP: *.zory.sdi.tpnet.pl 20.01.05, 11:40
          No Bebiak zaczynasz mi imponowac!!!
          • bebiak Re: Grecja-ceny? 20.01.05, 15:28
            Gość portalu: Rezydent z Korfu napisał(a):

> No Bebiak zaczynasz mi imponowac!!!

Giasou Rezydencie:-)) A to niby czym???
            Hmmm, nie wiem ale pozdrawiam Cię ciepło:-)
            Kie efcharisto poli!
            B.
            • Gość: Rezydent z Korfu Re: Grecja-ceny? IP: *.zory.sdi.tpnet.pl 20.01.05, 15:55
              Giasou! Podejsciem do tematu i jego znajomoscia.Jestem pod wrazeniem.Moze
              bedzie szansa spotkac sie w Grecji?!
              • bebiak Re: Grecja-ceny? 20.01.05, 17:26
                Gość portalu: Rezydent z Korfu napisał(a):

> Giasou! Podejsciem do tematu i jego znajomoscia.Jestem pod wrazeniem.Moze
                > bedzie szansa spotkac sie w Grecji?!

Dzięki - taka nieszkodliwa pasja:-))

>Moze bedzie szansa spotkac sie w Grecji?!

Korfu już mam za sobą, podobnie jak 26 innych wysp i całkiem spory kawałek
                lądu.
                Tu moja mapka:
                www.betaki.friko.pl/www_grecja2.htm
                Przeraża mnie ilość niezakreślonych na czerwono miejsc w Helladzie - jak wiele
                tam jeszcze do zobaczenia, stąd (poza Atenami) jak dotąd wysp nie powtarzam
                (wyjątkiem była Kreta, którą jeszcze raz zresztą powinnam nawiedzić).
                Ale na Ionio jeszcze mi sporo zostało (w tym Paksos i Antipaksos - tłuką mi się
                bardzo po głowie) stąd może, może...

Miej się dobrze, powodzenia i raz jeszcze dziękuję:)
                B.
    • Gość: Pirron Re: Grecja-ceny? IP: *.wns.us.edu.pl 20.01.05, 13:06
      Polecam zdecydowanie Peloponez. Nie dość że taniej niż na Riwierze, to mniej
      turystów i zabytki
    • magdusija Re: Grecja-ceny? 20.01.05, 22:20
      caly moj wywod byl powyzej:)Dodam jeszcze ze przeslicznie jest w Afitos.jakies
      3km od kalithei.jak samochodem to w sam raz.tam tez sa hotele,apartamenty ale
      to jeat wies!Typowo grecka-nawet koze mozna spotkac na ulicy:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka