Dodaj do ulubionych

studiuje na lesbos

21.02.05, 12:28
mieszkam tu od okolo 2 tygodni w thermi, nieopodal mytilini. bede tu do
czaerwca. jesli macie jakies pytania na temat wyspy moge sie wszystkiego
dowiedziec. jesli znacie jakies ciekawe miejsca na wyspie albo w okolicach
bede wdzieczna za info. jasu
Obserwuj wątek
    • Gość: Kalia Re: studiuje na lesbos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 00:16
      ja bym sie chciala doweidziec, w jaki sposob zalatwilas sobies tudia na greckim
      uniwerku? ja sama za rok chce wyemigrowac do grecji i zastanawiam sie jak to
      bedzie ze zdawaniem egzaminow?? (grecki znam bardzo dobrze)
      dzieki za info:)
      • kula19 Re: studiuje na lesbos 28.02.05, 14:47
        ja jestem na stypendium - erasmus, na 1 semestr. kazda uczelnia w polsce ma
        podpisane umowy z roznymi uczelniami, a moja akurat z uniwersytetem egejskim.
        takze sory, ale nie wiem nic o egzaminach. mysle, ze jak znasz grecki to nie
        bedziesz miala problemow, jakbys chciala tu studiowac. mysle ze mozesz znalez
        w necie uczelnie jaka chcesz i napisac do kogos odpowiedzialnego za
        wspolprace z zagranica. albo w polsce w takowym biurze dowiedziec sie jakie
        sa mozliwosci. niestety nie wiem nic wiecej, bo erasmus to troche co innego,
        zwlaszcza jak sie nie zna jezyka, tak jak ja. robie tu kursy indywidualnie,
        po angielsku. pzdr. i powodzenia. jesli potrzebujesz jakies namiary na
        uniw.egejski to napisz jeszcze do mnie. ciao

• Gość: karola erasmus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 18:39
          hej, a mozesz mi cos wiecej powiedziec jak wyglada kwestia dostania sie do
          grecji na stypebdium erasmus i na jaki okres czasu mozna wyjechac??
          • Gość: karola Re: erasmus.p.s. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 18:41
            moj mail to" karolina17p@op.pl wiec jesli mozesz cos wiecej napisac na temat
            erasmus bede wdzieczna:)
    • apja Re: studiuje na lesbos 28.02.05, 17:20
      A można wiedzieć w którym mniejwięcej rejonie Grecji leży ta wyspa.Wiem że
      palcem na mapie mi nie pokażesz ale chociaż tak orientacyjnie. Jakie są tam
      ceny? I czy dużo jest tam turystów? Szczerze mówiąc to nazwę ma śmieszną.
      • gale Re: studiuje na lesbos 28.02.05, 17:39
        Ja wiem, ze to nieladnie sie smiac w takiej sytuacji... Ale to bedzie moj
        ulubiony post!
      • bebiak Re: Wyspa Lesbos 28.02.05, 23:43
        Cześć,

apja napisała:

> A można wiedzieć w którym mniejwięcej rejonie Grecji leży ta wyspa.Wiem że
        > palcem na mapie mi nie pokażesz ale chociaż tak orientacyjnie. Jakie są tam
        > ceny? I czy dużo jest tam turystów? Szczerze mówiąc to nazwę ma śmieszną.

Nie byłam na Lesbos, ale wiem, że jest z tych mniej popularnych w rozumieniu
        turystów, natomiast Grecy, owszem, lubią na niej spędzać wakacje. Znajduje się
        w pobliżu Turcji, w archipelagu północnych i wschodnich wysp Morza Egejskiego.
        Nie wiem czy jest doskonała dla młodych ludzi w rozumieniu rozrywek, ale moi (w
        średnim wieku, nieco ponad 50 lat) greccy przyjaciele spędzali w ostatnich 15 -
        tu latach 4 razy na niej wakacje, są nią zachwyceni a ja mam ją wciąż
        obiecaną:)
        Ponoć wyspa Safony:-))
        Pozdrawiam serdecznie. B.
        • apja Re: Wyspa Lesbos 01.03.05, 15:31
          Dziękuje serdecznie. Ja mam male dzieci więc rozrywki dla mlodzieży mnie nie
          bardzo interesują
        • Gość: Filozof Re: Wyspa Lesbos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.05, 17:54
          w języku polskim potocznym wyrażenie "Lesbos" koojaży sie bardziej z seksem
          między kobietami niż miaastem czy dzielnicą...
      • Gość: kula19 Re: studiuje na lesbos IP: *.lesvos.aegean.gr 01.03.05, 16:33
        nazwa chyba nie jest smieszna, ale moze, nie wiem. juz ktos napisal gdzie jest.
        faktycznie jest malo popularna, ale piekna i sloneczna latem. sa gory, rozne
        plaze, zatoki, mnostwo ptakow, ktore przyjezdzaja ogladac ornitolodzy. sa np
        flamingi. jesli kogos to interesuje. do turcji plynie sie chyba 3 godz, a z
        aten 12-13 godz. jesli chodzi o rozrywke, to sa studenci wiec tez mozna znalezc
        odpowiednie miejsca. ja sie tu bawie dobrze. wyspa jest dosc duza wiec jest
        gdzie pojechac i co ogladac (patrz lesvos.com, tam foty i informacje o wyspie).
        nie wiem wlasciwie jakie sa ceny w sezonie. moze gdzies sie dowiem. pzdr
        • Gość: apja Re: studiuje na lesbos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 16:43
          Jeszcze jakbyś znala namiary na jakies kwatery. Może na przyszly rok tam bym
          pojechala. Chcialabym gdzieś gdzie jest malo zagranicznych turystów - i wcale
          nie dlatego że ich nie lubię - bo tak nie jest. Z doswiadczenia wiem że jest
          tam zawsze taniej.
          • Gość: kula19 Re: studiuje na lesbos IP: *.aegean.gr 02.03.05, 13:08
            moge znalezc fajne kwatery, ale zalezy gdzie. jak zrobi sie cieplej, to zaczne
            jezdzic po calej wyspie. na razie znam tylko mytilini, najwieksze miasto i
            okoliczne wioski, gdzie jest duzo malych hoteli i taniej.
        • apja Re: studiuje na lesbos 01.03.05, 16:50
          A propos nazwy przepraszam, ale glupio mi się skojarzylo.
          • ewamalgorzata Re: studiuje na lesbos 01.03.05, 16:56
            Chyba skojarzyło Ci się jak najbardziej prawidlowo:) Jak już Bebiak napisała -
            to właśnie z tej wyspy pochodziła Safona.:)
            • greeks Re: studiuje na lesbos 02.03.05, 07:47
              Własnie... Nazwa "lesbijka" pochodzi od niczego innego,jak od najsłynniejszej
              mieszkanki tej wyspy Safony,która gustowała w kobietach..Zresztą wcale jej sie
              nie dziwie,bo kobiety są cudowne;))))
              • Gość: kula19 Re: studiuje na lesbos IP: *.aegean.gr 02.03.05, 13:13
                jesli kogos interesuje, to w eresos latem na jakiejs fajnej plazy spotykaja sie
                lesbijki z calego swiata.
              • Gość: apja Re: studiuje na lesbos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.05, 17:41
                eeeeeee tam. Ja wole chlopaków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka