Dodaj do ulubionych

Do Grecji przez Macedonię

29.03.05, 15:01
Cześć,
mam pytanie do tych, którzy w ostatnich latach jechali samochodem do Grecji
przez Macedonię, a znają też trasę przez Bułgarię. Czy warto kupować wizę - czy
w ten sposób można skrócić czas podróży, no i jak długi jest czas oczekiwania na
granicach?

Dzięki, pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • skynet_00 Re: Do Grecji przez Macedonię 29.03.05, 17:23
      Cześć Ania, sytuacja wygląda następująco, wiza kosztuje ok 32$ od osoby, więc
      jadąc przez Bułgarię (przejazd trwa max 4 godz.) zaoszczędzasz troszkę
      pieniążków, no chyba że Macedonię chcesz koniecznie zobaczyć, ale powiem ci z
      własnej autopsji, że nie bardzo jest tam co oglądać, wygląda jak mieszanka
      Serbii i Rumunii. Na granicach zazwyczaj nie ma kolejek bo wizy odstraszają,
      wszyscy jadą przez Bułgarię, no za wyjątkiem lokalnej ludności. Poza tym czego
      ja osobiście nie doznałem, podobno nie jest tam zbyt bezpiecznie, podobno można
      się nieźle nadziać, zatrzymując się gdzieś na światłach, wyskakują ponoć jakieś
      typy i jeśli im nie dasz kasy to wywalą ci szyby w aucie. Ale tak jak
      napisałem, ja tego nie doznałem, być może dlatego, że jechaliśmy Busikiem
      niezbyt przyjemnym dla wzroku normalnego człowieka ;-)))) Dla porównania
      jeszcze ci napiszę, że przejazd przez BG kosztuje w sumie 12E za cały samochód,
      nie zależnie ile osób jest w środku (dezynfekcja kół - 2E i opłata drogowa 10E,
      wiec różnica spora). Pozdrawiam
      • ana002 Re: Do Grecji przez Macedonię 30.03.05, 12:09
        Dzięki, z Twojego opisu wynika, że korzystniejsza jest droga przez Bułgarię. Tą trasą
        jechałam w ubiegłym roku i teraz chętnie ominęłabym dolinę Niszawy - staliśmy tam w
        koszmarnym korku. Co do samej Bułgarii, to ilość patroli policyjnych zmusiła nas do
        respektowania tamtejszych przepisów, przez co jazda była dość wolna. Prawdę
        powiedziawszy liczyłam, że przez Macedonię można nieco przyspieszyć - w końcu
        tam jest autostrada...
        Pozdrawiam, Ania
        • Gość: etaltravel Re: Do Grecji przez Macedonię IP: *.zax.pl / *.zax.pl 30.03.05, 14:15
          niestety na tej autostradzie też policja wymusza przestrzeganie lokalnych
          przepisów. Ceny wiz masz na stronie ambasady macedonii.
        • Gość: pilot Re: Do Grecji przez Macedonię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 16:37
          korki na odcinku od Niszu do granicy były poniewaz Serbowie remontowali ten
          odcinek, teraz jest juz ok
          • ana002 Re: Do Pilota 01.04.05, 11:38
            A czy znasz jakieś przyzwoite (czyste, bezpieczne) miejsce do przenocowania w
            okolicach Niszu?

Pozdrawiam, Ania
            • Gość: pilot Re: Do Pilota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 13:36
              ale chodzi Ci o hotel czy czysta stacje benzynowa z dużym parkingiem zeby się
              troszkę kimnac?
              • ana002 Re: Do Pilota 04.04.05, 16:15
                Kimanie nie wchodzi w rachubę, muszę położyć dziecko - nie wytrzyma jazdy bez
                wychodzenia z samochodu;) Chodzi mi o hotel - nie luksus, ale żeby bez obrzydzenia
                wejść do łazienki. I raczej przed Niszem, bo nie wiem jak daleko uda nam się dojechać
                z Wawy w 1 dzień (poprzednio nocowaliśmy jeszcze przed Belgradem, ale mam
                nadzieję, że teraz pójdzie sprawniej).
                Pozdrawiam, Ania
                • Gość: pilot Re: Do Pilota IP: 83.238.70.* 04.04.05, 17:56
                  Hotel Jagodina w Jagodinie- godzina jazdy do Niszu( trzeba zjechac z autostrady
                  jakies 2 km. Pokoje z łazienkami, cena ok. 10 euro ze śniadaniem
                  www.hoteli-srbije.co.yu/hoteli-jagodina/jagodina/jagodina-e.htm
                  Nie jest to jakieś szaleństwo jesli chodzi o luksusy, ale jest czysto i
                  sympatyczna obsługa.
                  pozdrawiam
                  • ana002 Re: Do Pilota 06.04.05, 14:38
                    Wielkie dzięki, o to mi chodziło. Miejsce dobre, a cena jest zachęcająca, w ub. roku
                    płaciliśmy dużo drożej.
                    Pozdrawiam, Ania
    • Gość: bah7 Re: Do Grecji przez Macedonię... IP: *.crowley.pl 28.04.05, 08:43
      Może komuś się przyda poniższe info (nie słyszałem o zmianach):

"Wizę Macedonii można uzyskać tylko w Wydziale Konsularnym Ambasady Macedonii
      w Warszawie, ul. Królowej Marysieńki 40; tel. 0-22 651 72 91, fax 651 72 92.
      Biuro czynne w poniedziałki, środy i piątki od 10.00 do 12.00
      Ceny wiz kształtują się następująco:
      - wiza pobytowa 1-krotna (pobyt do 30 dni) - 49 USD
      - wiza pobytowa wielokrotna (pobyt do 6 miesięcy) - 91 USD
      - wiza tranzytowa 1-krotna (pprzejazd do 24h) - 19 USD
      - wiza tranzytowa 2-krotna - 32 USD
      - wiza tranzytowa -wielokrotna - 55 USD
      Opłata za wizy pobierana jest przez Ambasadę gotówką w USD.
      Do wniosku o wizę niezbędne są: ważny paszport, 1 zdjęcie i dokument
      o celu podróży (np. voucher, zaproszenie), a w przypadku wiz tranzytowych
      (potwierdzenie rezerwacji z hotelu np. w Grecji lub Voucher).
      (czerwiec 2003)"

bah7

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka