Dodaj do ulubionych

1 dzień na Kos

IP: 62.87.161.* 29.04.05, 10:23
Lecę w lipcu do Turcji (Bodum) Napewno zrobimy jednodniowy wypad na Kos. I tu
moje pytania. Co polecacie zobaczyć, jak zorganizować sobie ten jeden dzień.
Czy wypożyczyć autko i objechać wyspę, czy może jakąś inną opcję. Będę
wdzięczna.
Ewka
Obserwuj wątek
    • gale Re: 1 dzień na Kos 29.04.05, 11:00
      1 dzien to strasznie malo :( Moze wezcie prom rano, przenocujcie sobie w Kos
      albo okolicach i wroccie nastepnego dnia wieczorem?

Natomiast jesli chodzi o polecane miejsca na Kos, to moge tylko podac to:
      members.virtualtourist.com/m/4870b/67231/
      Milego,
    • czarodziejka1 Re: 1 dzień na Kos 29.04.05, 13:34
      Ja odbyłam w 1999 r. podobną podróż tylko w drugą stronę, czyli z Kos do
      Bodrum :) Poza tym byłam jeszcze raz na Kos dwa lata temu w 2003 r. Wtedy
      popłynęłam z moim mężem na jednodniową wycieczkę z Rodos na Kos. Kos jest
      uroczą wysepką, ale najciekawsze miejsce do zwiedzenia to właśnie stolica Kos
      czyli miasto Kos. Jeden dzień w zupełności wystarczy. Koniecznie weź przewodnik
      Pascala. Jest tam dokładna mapka Kos i miejsca do zwiedzania. Wynajmować
      samochód i jeździć po całej wyspie na prawdę nie ma sensu. My zwiedziliśmy
      dokładnie całe Kos (miasto), a następnie zjedliśmy lunch w restauracji, gdzie
      podają świeże ryby i owoce morza. Ok. 17:00 odpłynęliśmy na Rodos.
      • Gość: KosoDebiutant Re: 1 dzień na Kos IP: 195.94.211.* 29.04.05, 14:09
        Jestem zdania wręcz przeciwnego niż moja przedmówczyni - najciekawsze miejsca są
        poza miastem Kos, a im dalej tym ciekawiej. Trochę informacji o Kos znajdziesz
        tutaj :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=14916507&v=2&s=0
        Polecam szczególnie Old Pyli, Antimachię, oraz część wyspy na zachód za Kefalos.

• bebiak Re: 1 dzień na Kos 29.04.05, 15:34
          Cześć,
          o jejku jejku, z całym szacunkiem dla Ciebie kochana moja Czarodziejko (no, nie
          zabij mnie!!), ale bliżej mi do wypowiedzi KosoDebiutanta (który - a dobrze
          pamiętam - genialnie spenetrował Kos, nawet lepiej niż ja he he he).

Miasto Kos, owszem bardzo interesujące i na pewno warte obejrzenia, ale te
          miejsca, które wymienił KosoDebiutant to bajka (nie wiem czy o tym samym
          myślimy w rozumieniu "za Kefalos" - dla mnie to te tereny na południe za
          Kefalos, tam gdzie już busy nie jeżdżą, na sam kraniec wyspy, i po jednej
          stronie i drugiej, chyba miejsca zwane Agios Theologos i Agios Ioanni, chyba
          tak).

Ja osobiście uwielbiam tzw. "obozy wędrowne" tj. wypad promem z jednej wyspy
          (baza stała) na drugą, i gdybym się miała wybrać na Kos to na dwa dni (nocleg
          gdzieś ... hmmm, jak to u mnie .. na plaży, a potem toaleta w kafenionie, albo
          na ławeczce pod kościółkiem - ja tak lubię).

Dorzuciłabym jeszcze jakieś wioski górskie, z tym, że jeśli osławiona Zia to
          koniecznie skoro świt - bus KTEL-u jechał tam dwa lata temu kilkanaście minut
          o 6-tej z miasta Kos i wtedy ta wioska jest urocza (potem niestety mnóstwo
          autokarów, ludzi, hałasu, krzyku, smrodu spalin - ech, wtedy trzeba stamtąd
          uciekać!), a niedaleko za nią jest następna, a potem wyludniona, cudowna chyba
          Agios Dimitrios ale nazwy teraz nie jestem pewna.
          Pozdrowienia serdeczne. B.
      • gale Re: 1 dzień na Kos 29.04.05, 19:57
        Tydzien na Kos wystarczy na pobiezne zwiedzenie wyspy i jej najwazniejszych
        miejsc. Dwa tygodnie - juz lepiej, znajdzie sie tez czas na wylegiwanie na
        plazy. Natomiast jeden dzien... Szkoda :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka