Dodaj do ulubionych

gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 11:17
Szukam miejsca z ładną plażą i fajnym greckim klimatem na krecie.Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: aim. Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? IP: *.katowice.pik-net.pl 15.06.05, 11:45
      Polecam stronę w języku angielskim www.greeka.com/crete/crete-beaches.htm
      Ja byłam na Krecie 2 razy - to najcudowniejsze miejsce na ziemi.
      Polecam plaże w miejscowości Matala, jest to małe, spokojne miasteczko na
      południowym wybrzeżu wyspy oddalone od stolicy o jakies 1,5 godz. drogi
      autobusem, są tam 3 plaże, 1 miejska zagospodarowana-w ładnej małej zatoczce
      www.matala-apartments.com/matala_photos_pictures.asp
      druga 2 km od centrum - piękna długa piaszczysta
      plaża www.matala-apartments.com/matala_gallery_komos.asp
      oraz plaża "nudystów" :) Red Beach do której idzie się poprzez góry oglądając
      piękine widoki-to dla wytrwałych www.matala-apartments.com/redSand.asp

Dalej... wschodnie wybrzeże Krety polecam plażę Vai z lasem palmowym (niedaleko
      duże miasta Agios Nicholaos i Sitia) - nieco tłoczna i wejscie płatne ale
      niedaleko jest inna niezagospodarowana plaża tylko należy wspiąć się po skały i
      przejść na drugą stronę - www.nyloo.com/html/ent/799/ent.16799.1.asp

Na wschodzie w okolicach Kissamos - Kastelli wg. mnie NAJPIEKNIEJSZE PALZE
      KRETY - Phalassarna, Elafonissi (można do nich dojechac autobusem z Kissamos) i
      Balos (na tą ostatnia mozna dopłynąc tylko statkiem wycieczkowym z portu
      Kissamos)
      Zdjęcia:
      Phalassarna www.tlstravel.com/creta/phalassarna/001.jpg
      Elafonissi web.tiscali.it/rdalfini/images/elafonissi.JPG
      Gramvoussa-Balos www.unser-kreta.de/dasat/images/3/100403-1gramvousa.JPG
      Ładna plaża jest także w Malii (północna część wyspy)jakies 40 min od
      Heraklionu www.milatos.com/crete/uploads/maliabeachcrete.jpg
      POLECAM GORĄCO!!!!
      GORĄCO POLECAM!!!

Kissamos i Chani - tam obowiązkowo należy "zaliczyć" 2 piękne plaże Elafinissi
      i Phalassarna oraz wycieczke statkiem do błękitnej laguny Balos. Nie polecam
      specjalnie okolic Heraklionu oraz dużych ruchliwych miast. Na zachodzie wyspy
      znajduje się piękna plaża Vai, aby się tam dostać należy najlepiej wykupić
      wczasy w miejscowości Sitia. Ładnie jest też w Agios Nicholaos, choć tam plaże
      bywają raczej kamieniste-tym niemniej czyste i przyjemne.
    • maciek27 Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? 15.06.05, 12:18
      I jeszcze piękna jest wysepka Chrissi -promem z Ierapetry.
      To rezerwat przyrody. Plaża z piaseczkiem jak na Karaibach.
      pozdr.
      • happyhour Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? 15.06.05, 14:43
        A ja polecam moim zdaniem najbardziej "klimatyczna" miejscowośc na Krecie-
        Paleochore na południu. Swietne miejsce na pobyt
    • Gość: Gosik Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 15:12
      NIEPODWAZALNIE NAJWIEKSZE WRAZENIE ZROBI NA TOBIE Gramvoussa
      GRAVOMOUSSA - BOSKA PLAZA - BIALY PIASEK, BLEKITNA WODA, TRUDNY DOJAZD I TYLKO
      JEDNA MALA KNAJPKA NO I CO DLA MNIE NAJCENNIEJSZE - MALO KTO TAM DOCIERA...:)
      • gale OT 20.06.05, 15:24
        Prosze nie krzyczec.
        • Gość: mago Re: OT IP: *.merck.pl / *.merck.pl 20.06.05, 15:45
          Plaże w Stavros k/Chanii. Samo Stavros -kreteńska wieś bez wielkich hoteli i
          knajp, ale z kozami pzechadzjącymi się rano po pobliskiej górze i dzwoniącymi
          dzwonkami.I piejące koguty. Dwie plaże - jedna mała, piaszczysta zatoczka na
          której kręcono słynny taniec z Greka Zorby, druga szeroka i długa z ładnymi
          wejściami do morza i mało zatłoczona w sierpniu a we wrześniu prawie pusta.
    • Gość: fika Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? IP: 217.97.238.* 23.06.05, 16:59
      najpiekniejsza plaza na krecie to elafonissi na południowym zachodzie
    • Gość: Polly Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 27.07.05, 00:05
      Bez zastanowienia: Różowa Plaża w Matali. Żeby do niej dotrzeć trzeba przejść
      pareset metrów przez góry, ale wrażenie niezapomniane. Warto! ... nie mówiąc o
      "głównej" plaży w Matali - również malownicza, jednak na Różowej Plaży jest
      piękny mięciutki i bardzo drobny piasek w pomarańczowo-różowym odcieniu. Żadnych
      skał w morzu tylko mieki piasek i duża szansa na fale :)
    • Gość: bah7 Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? IP: *.port.gdansk.pl 27.07.05, 08:16
      > Szukam miejsca z ładną plażą i fajnym greckim klimatem na krecie.Co polecacie?

Polecam zachodnią część południowego wybrzeża Krety, a szczególnie:

# - Plakias (w/g mnie to "stolica" plażowego regionu Krety);

# - pobliska, naturystyczna plaża Micro Damnoni:

www.loupassis.gr/crete-images-en.jsp?startImage=317

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=14247234

Pzdr.

bah7
    • aska2000 Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? 27.07.05, 08:45
      Gość portalu: ewa napisał(a):

> Szukam miejsca z ładną plażą i fajnym greckim klimatem na krecie.Co polecacie?

Już padło kilka fajnych propozycji, a od siebie jeszcze dodam- zach. część
      Krety- np. Elafonissi albo kilkanaście km(nie będę dokładna-zapisków tego
      rodzaju nie prowadzę nigdy- może i ze 25-35 ?) wcześniej, okolice Kastelii-
      piękne, czasem całkiem puste,bo raczej mało popularne (w odróżnieniu od Matali
      chociażby) a do tego piaszczyste plaże.
      Było już o tym jakiś miesiąc temu, w wątku "Jeśli nie Kreta, to co?..."- wrzuć
      może w wyszukiwarkę, powinno wyskoczyć. Ja niestety nie wkleję tu, bo to
      całkiem nie moja "cup of tea";-((

pzdr od tej, co to linków wklejać nie umie :-)
    • addaryb Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? 17.07.16, 19:34
      Najpiękniejsze plaże to Laguna Balos oraz Elafonisi i Seitam Limania. Wszystkie położone są w zachodniej części wyspy, którą bardzo polecam. Zdjęcia powyższych plaż prezentuję na moim fotoblogu:

www.kwiatpomaranczy.pl/kreta/

Zapraszam!
    • airplanetrip Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? 20.07.16, 08:59
      Plaża z klimatem to Bali Beach w miejscowości Bali na Krecie
    • gona31 Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? 21.07.16, 06:30
      na tej stronie masz www.cretanbeaches.com/en/beaches-of-crete mapkę z zaznaczonymi wszystkimi plażami na Krecie.A jest ich tam ponad 300! Każdą plażę masz zaznaczoną na mapce, z opisem, czy jest plaża piaszczystą, żwirkową , jak do niej dojechać, czy oznaczona jest błękitną flagą, a nawet czy woda tam jest turkusowa :-).Dołączone są też zdjęcia tych plaż- jak dla mnie mapka jest rewelacyjna i bardzo pomocna.Polecam :-)
    • Gość: topolino Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.16, 18:23
      My polecamy Elafonissi, Lagunę Balos i jeszcze kilka: topolino.pl/najpiekniejsze-plaze-na-krecie/
      • itm.an Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? 14.09.16, 23:05
        Ja chciałbym się dowiedzie o ile możliwe co rozumie się przez piekna plażę?
        Co musi spełniać taka plaża aby nazwać ja piekną?
        • 1europejczyk11 Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? 28.09.16, 14:39
          Nie będę zbyt oryginalny w mojej ocenie ,ale stawiam na Elafonisi. Ten różowy piasek i błękitna woda robią niepowtarzalne wrażenie .
          Co ważne z rana nie ma tam tłumów i można naprawdę poplażować i popływać w tej krystalicznie czystej wodzie :)
    • Gość: jatambyła Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? IP: *.nette.pl 02.02.17, 22:10
      Elafonissi
      Balos
      Istro
      Chora Sfakia
      Stavros
      Matala
      Chrissi
      Itanos
    • grekan Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? 08.02.17, 12:56
      ..polecam na Krecie Pld. oprocz Matali plaze w Kalamaki, szeroka, dluga z pieknym piaskiem, nogi wrecz zapadaja sie w piasku, piekny kolor morza libijskiego...troche wieje ale dla mnie to wiatr zbawienny w upale. Przebywalem w Matali ale kilka razy w Kalamaki bylem wlasnie ze wzgledu na te plaze, tawerne przy niej, bardzo malo ludzi...Z Matali mozna przejsc przejsc przez skaliste wzniesienie na piekna ale dzika plaze czerwona, chociaz w upale to droga przez meke, jednak raz warto.
    • aneta_s Re: gdzie najpiękniejsze plaże na Krecie? 17.06.17, 00:44
      zwiedzo-maniacy.pl/Kreta
      Znajdziesz tu paże i opisane w przewodniku (pdf) po Krecie i mapę z zaznaczonymi najciekawszymi plażami i nie tylko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka