Gość: mik IP: *.bsk.vectranet.pl / *.gazeta.pl 24.07.02, 23:07 Nie spotkałem się dotychczas z opiniami na temat biura Rainbow Tours. Czy nikt z nimi nie latał? Najbardziej interesuje mnie Kreta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Art Re: RAINBOW TOURS IP: 212.244.146.* 25.07.02, 09:39 Byliśmy w zeszłym roku z tym biurem na Krecie na przełomie września i października. Lokalizacja wybranego przez nas apartamentu zupełnie nie zgadzała się z opisem w katalogu, więc na miejscu zaczęło się nerwowo. Reklamowaliśmy imprezę po powrocie - skutecznie po trzykrotnej wymianie korespondencji z biurem. W tym roku nie ma tego apartamentu a na pozostałe nikt nie narzekał. Jesli wolisz bardziej rozrywkowe miejsce polecam Platanias. Ale najlepszy wybór ta Agia Marina (kilka minut spacerem do Platanias). Ładna, piaszczysta plaża. W Maleme plaża jest piaszczysto-żwirowa i wąska. W połowie października była to już właściwie plaża kamienista. Miejsce spokojniejsze. Ze wszystkich miejsc blisko do cudownej Chanii (pół godziny autobusem). Na rezydentkę w zeszłym roku nie można było narzekać. Jeśli masz jakieś pytania - pisz. Pozdrawiam i gorąco polecam Kretę - szczególnie ten region. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mli Re: RAINBOW TOURS IP: *.bsk.vectranet.pl / *.gazeta.pl 25.07.02, 10:09 dzięki za odpowiedź i jeszcze pytania: czy to co widać na zdjęciach w katalogu tak wygląda w rzeczywistości (Agia Marina-Galini to dosłownie przepych), czy z oferty last minute można wybrać konkretny hotel czy na miejscu dostaje się co się trafi, czy na Krecie nie ma problemu z płaceniem kartą Maestro czy też lepiej wziąć Vis a ??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Re: RAINBOW TOURS IP: 212.244.146.* 25.07.02, 10:57 Wyglądają podobnie. W Galini od września biuro kwaterowało w zastępstwie najtańszego w katalogu apartamentu, który był wtedy remontowany. Pewnie od zeszłego roku wygląd wiele się nie zmienił. Choć czasem różnie bywa. W last minute można wybrać (o ile jest dostpny) konkretny apartament/hotel. Wyjazdy z Rainbows są tygodniowe i w zeszłym roku pierwszy tydzień wykupiliśmy z last minute a drugi wg ceny z katalogu (samo zakwaterowanie). W tym roku, z tego co obserwuję, biuro oferuje też pobyty 2-tyg. w last minutr. A w tym tygodniu pojawiła się po raz pierwszy właśnie oferta "no name" i wtedy pewnie kwateruj gdzie mają wolne miejsca. Najlepiej zajrzyj na stronę internetową biura: www.rainbowtours.pl/lastminute/index9.aporaz www.rainbowtours.pl/oferta/index9.ap Na Krecie nie ma raczej problemów z płaceniem kartą Maestro czy Visa, chociaż Visa jest bardziej rozpowszechniona w małych sklepach i w restauracjach. Bankomat znajduje się w Platanias, z tym, że o ile pamiętam bez Maestro. Nie ma problemów z bankomatami w Chanii. Musisz jesdnak wziąść pod uwagę, że płacenie kartą Visa jest droższe (prowizje) Od Maestro podobnie jak w Polsce nie prowizji. Płaciłem w sklepach i Maestr i Visa i po powrocie przelicznik z karty Maestro był korzystniejszy. Podobnie było z wypłatą z bankomatu (ten sam bankomat i ta sama kwota - tylko różne karty). Ja Vise wyrobiłem przed wyjazdem, gdyż sądziłe, że będzie potrzebna do wynajęcia samochodu. Praktycznie w żadnej wypożyczalni nie wymagali zabezpieczenia z karty. Pozadrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: RAINBOW TOURS IP: 195.205.44.* 25.07.02, 12:24 a czy byl ktos z nimi na wycieczkach objazdowych np szwajcaria? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: RAINBOW TOURS IP: *.bsk.vectranet.pl / *.gazeta.pl 25.07.02, 16:14 Art, bardzo dziękuję za konkretną i wyczerpującą odpowiedź. Już wiem na pewno, gdzie chcę jechać, pozostało pytanie z kim - chodzi o biuro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: RAINBOW TOURS IP: *.bsk.vectranet.pl / *.gazeta.pl 25.07.02, 16:35 I jeśli można to jeszcze jedno. Z Rainbow Tours są loty do Chanii a z innych biur, z tego co się zorientowałam, do Heraklionu. Czy to w ogóle brać pod uwagę? Trochę się w tym wszystkim gubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Re: RAINBOW TOURS IP: 212.244.146.* 29.07.02, 07:53 W zeszłym roku lot był do Chanii z międzylądowaniem właśnie w Heraklionie. Z powrotem powrót bezpośrednio z Chanii do Warszawy. Nie wiem jak jest w tym roku. Dowiedz się bezpośrednio w biurze Rainbow. Co do lądowania w Heraklionie musisz się po prostu liczyć z przejazdem autokarem do hotelu w granicach 3-4 godz. - (Heraklion - Chania 160 km - o ile zdecydujesz się na okolice Chanii). To już zależy od Ciebie. Z tego co się orientuje inne biura też mają w swojej ofercie przeloty do Chanii. Jeszcze raz polecam okolice Chanii. My byliśmy w takiej mniejszej miejscowości tylko z paroma hotelami i jak rankiem wychodziłem po zakupy to starsze "pocztówkowe" panie w czerni witały mnie na ulicy (pewnie każdemu mówiły dzień dobry). To też pewien "klimat" zachodniej Krety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: RAINBOW TOURS IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 22:48 W ubiegłym roku byłam z nimi na Rodos - wszystko było OK tzn zgodnie z oferowanym standardem. Rezydent też był w porządku - nie migał się od rzeczowych odpowiedzi. Byłam mile zaskoczona tym biurem (wcześniej podróżowałam z Big Blue). Odpowiedz Link Zgłoś