Dodaj do ulubionych

Nurkowanie na Chalkidiki

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 15:59
Jadę w sierpniu na Chalkidiki - czy warto zabierać maskę i płetwy? Czy znacie
jakieś ciekawe miejsca na któryms z trzech "palców", dobre do oglądania
podwodnego życia?
Obserwuj wątek
    • Gość: IzaaC Re: Nurkowanie na Chalkidiki IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 14.07.05, 16:08
      Zabierac!!!!!!
      Moze Chalkidiki nie oferuje tego co Egipt, ale kilka kolorowych ryb i roślin
      można zobaczyc. Ja byłam na Athos, nie wiem jak jest na pozostałych trzech.
    • Gość: Adi Re: Nurkowanie na Chalkidiki IP: *.acn.waw.pl 14.07.05, 17:36
      Polecam nurkowanie w okolicach plazy Kalamitsi na polwyspie Sitonia. Jest tam
      kilkadziesiat metrow od brzegu skalista wysepka wokol ktorej widzialem sporo
      roznych rybek. Wspaniale prezentuja sie pod woda skaly i glazy tworzace podstawe
      wysepki. Do tego bardzo duza pzrejrzystosc wody. Przy plazy widzialem takze
      szkole nurkowa.
      • Gość: rogro Re: Nurkowanie na Chalkidiki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 07:46
        Nie bede na Sitonii, ale chyba nie będzie problemu z dojazdem i znalezieniem
        tej plazy ? A moze znasz jakies inne miejsca ?
        • Gość: Adi Re: Nurkowanie na Chalkidiki IP: *.acn.waw.pl 15.07.05, 13:41
          Ja także zwiedzałem Sitonię(3 tygodnie temu) objazdowo ponieważ mieszkałem na
          Kasandrze w okolicach Nea Potidea. Ale warto było bo Sitonia jest naprawdę
          piękna! Co do Kalamitsi to są tam trzy plaże, jedna przy kempingu, środkowa z
          wysepką (ta polecana) oraz na końcu cypla w zatoce. Trzeba z głównej drogi
          zjechać wg drogowskazu na plażę (nie na kemping). Jest to naprawde piekne
          miejsce a plaza i zatoka jedna z najpiekniejszych jakie widzialem w życiu. Inne
          ciekawe miejsca na Sitonii do poogladania pod wodą i nie tylko to Kastro, Sarti
          i Armenistis.
          Co do Kasandry to podobało mi się nurkowanie przy plażach miedzy Nea Potidea a
          Nea Fokea ze względu na 'podwodne wysepki' trawiastej morskiej roślinności
          między którymi można było pływać jak w labiryncie. Znalazłem też tutaj na koniec
          piekną dużą muszlę :-). Większość miejsc gdzie pływałem/nurkowałem na Kasandrze
          charakteryzowała się bardzo wolno opadającym dnem, czasami głębokośc 5-6m była
          dopiero 200m od brzegu. Przejrzystość wody była wszędzie mniej więcej taka sama.
          Ze względu na dzieci najczęściej jeździlismy do zatoki i plaży Paliouri - piękna
          turkusowa woda i delikatny piasek, strefa do pływania/nurkowania ograniczona
          bojkami przy ok. 6m głębokiści. Kluby nurkowe są w Kalitei, Pefkohori oraz
          Polihrono.
          Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka