Gość: rogro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 15:59 Jadę w sierpniu na Chalkidiki - czy warto zabierać maskę i płetwy? Czy znacie jakieś ciekawe miejsca na któryms z trzech "palców", dobre do oglądania podwodnego życia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: IzaaC Re: Nurkowanie na Chalkidiki IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 14.07.05, 16:08 Zabierac!!!!!! Moze Chalkidiki nie oferuje tego co Egipt, ale kilka kolorowych ryb i roślin można zobaczyc. Ja byłam na Athos, nie wiem jak jest na pozostałych trzech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: Nurkowanie na Chalkidiki IP: *.acn.waw.pl 14.07.05, 17:36 Polecam nurkowanie w okolicach plazy Kalamitsi na polwyspie Sitonia. Jest tam kilkadziesiat metrow od brzegu skalista wysepka wokol ktorej widzialem sporo roznych rybek. Wspaniale prezentuja sie pod woda skaly i glazy tworzace podstawe wysepki. Do tego bardzo duza pzrejrzystosc wody. Przy plazy widzialem takze szkole nurkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rogro Re: Nurkowanie na Chalkidiki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 07:46 Nie bede na Sitonii, ale chyba nie będzie problemu z dojazdem i znalezieniem tej plazy ? A moze znasz jakies inne miejsca ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: Nurkowanie na Chalkidiki IP: *.acn.waw.pl 15.07.05, 13:41 Ja także zwiedzałem Sitonię(3 tygodnie temu) objazdowo ponieważ mieszkałem na Kasandrze w okolicach Nea Potidea. Ale warto było bo Sitonia jest naprawdę piękna! Co do Kalamitsi to są tam trzy plaże, jedna przy kempingu, środkowa z wysepką (ta polecana) oraz na końcu cypla w zatoce. Trzeba z głównej drogi zjechać wg drogowskazu na plażę (nie na kemping). Jest to naprawde piekne miejsce a plaza i zatoka jedna z najpiekniejszych jakie widzialem w życiu. Inne ciekawe miejsca na Sitonii do poogladania pod wodą i nie tylko to Kastro, Sarti i Armenistis. Co do Kasandry to podobało mi się nurkowanie przy plażach miedzy Nea Potidea a Nea Fokea ze względu na 'podwodne wysepki' trawiastej morskiej roślinności między którymi można było pływać jak w labiryncie. Znalazłem też tutaj na koniec piekną dużą muszlę :-). Większość miejsc gdzie pływałem/nurkowałem na Kasandrze charakteryzowała się bardzo wolno opadającym dnem, czasami głębokośc 5-6m była dopiero 200m od brzegu. Przejrzystość wody była wszędzie mniej więcej taka sama. Ze względu na dzieci najczęściej jeździlismy do zatoki i plaży Paliouri - piękna turkusowa woda i delikatny piasek, strefa do pływania/nurkowania ograniczona bojkami przy ok. 6m głębokiści. Kluby nurkowe są w Kalitei, Pefkohori oraz Polihrono. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś