Dodaj do ulubionych

Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triada

27.08.05, 11:57
Byłam w Genadi z Triadą, w hotelu Ambelia. Dużo czasu spędzilam na
Prasonissi - windsurfing. Oprócz tego wycieczka do Turcji i na Simi -
indywidualnie. Jesli ktoś ma jakies pytania to chętnie odpowiem.
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 27.08.05, 12:20
      mam nadzieję, że wyspoa Ci się podobała i że wypoczęliście.
      Dużo zwiedziliście na samej wyspie?
      • madeleine7 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 27.08.05, 15:45
        Witam koleżankę !
        Wyspa podobała mi sie nieziemsko. Wypożyczylismy skuter i zwiedziliśmy nim całe
        południe: Apolakia, Monolithos, Siana, Embona, Kastellos, Prasonissi, Lindos,
        Lardos. Potem samochodem do miasta Rodos, stamtąd do Turcji i na Simi. Na końcu
        Siedem Źrodeł i Tsampika. Dla mnie absolutnie numer jeden to właśnie
        Monolithos, nie wiem czy tam dotarłaś. No i Lindos ze swoimi zatoczkami jak z
        folderów. Mocno rozczarowalam się Tsampiką, nie wiem co wszyscy widzą w tej
        plaży, chyba to, że jest piaszczysta bo urodą nie przewyższa żadnej plaży na
        zachodnim wybrzeżu.
        Wycieczka do Turcji - bardzo przyjemna, jednak to zupełnie inna kultura. Kebab -
        wart spróbowania, dużo lepszy niż u nas. Simi - cudne ale podróż koszmarna,
        wiele osób wymiotowało.
        No i Prasonisi - super miejsce. Wiatr wieje mocno, nawet do 7 Bft, nie zapomnę
        nigdy tygodnia tam spędzonego. Nigdy w życiu nie zmagałam sie z taką siłą
        żywiołu i własną bezradnością.Ale zrobiłam postępy w pływaniu i z tego się
        cieszę.
        Jak przyjechaliśmy było 38 st więc aklimatyzacja trochę nam zajęła. Po 4 dniach
        zerwał się wiatr (podobno z Afryki - wieje najcześciej w sierpniu) i wiało
        przez 5 dni - wieczorami prawie urywało głowę.
        Podsumowując jestem bardzo zadowolona, przede wszystkim z tego, że wyspa
        oferuje tyle możliwości - nie tylko leżenie nad basenem...
        Pozdrawiam,
        M.
        • india25 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 30.08.05, 08:36
          Witaj,
          15/09 wyjezdamy z mezem w podroz poslubna do Ambelii. Czy moglabys podzielic
          sie wrazeniami dotyczacymi samego hotelu oraz Genadi (czy najblizsza plaza jest
          ladna?)?
          Pozdr,
          M
          • madeleine7 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 30.08.05, 08:56
            Ambelia jest hotelem bardzo skromnym. W pokoju masz szafę, 2 łóżka, szafki
            nocne i toaletkę z lustrem. Meble w stylu wczesnego Gierka.Jest tylko jeden
            kontakt w całym pokoju (nie ma w łazience!). Łazienka przyzwoita ale nie
            oczekuj niczego rewelacyjnego - prysznic z brodzikiem bez zasłony, umywalka,
            toaleta (pamiętaj o zakazie wrzucania papieru toaletowego do toalety). Kazdy
            pokój ma taras.Klima sie czasem zacina - trzeba ją zresetowac czarnym
            przyciskiem obok łazienki.
            Sprzątają codziennie oprócz niedzieli i dnia zmiany turnusu (czwartek). Przy
            hotelu jest basen, ładny i czysty, leżaki, parasole, bar - napoje i przekąski
            serwowane do 14.00. Na terenie restauracji i basenu nie mozna miec własnego
            picia i jedzenia ale my sie dyskretnie kamuflowaliśmy ze swoim piciem.
            Śniadania i obiadokolacje serwowane sa w głównym budynku, mozna na tarasie
            (polecam). Napoje do kolacji płatne - woda 0,5 l. 0,60 EUR, karafka wina 3 EUR.
            Śniadania monotonne - ser żółty, mielonka, dżem, czasem ciasto, arbuz, feta lub
            jajka, kiełbaski. Obiady podkrecone pod Polaków (cały hotel gości tylko
            rodaków) - makarony z sosem, dużo mięs, można wybrac opcję wegetariańską,
            czasem zupy lub deser. Kelnerki Polki.
            Plaża bardzo blisko, kamienisto żwirowa, lezaki płatne. Co do jej urody - na
            poczatku wydawała mi sie ładna ale jak trochę pojeździliśmy to okazało się, ze
            jest mało urodziwa.
            Proponuję Wam wypożyczenie skutera (Dimitrios w centrum Genadi - bardzo miła
            właścicielka) i podróż na Prasonisi, Monolithos, Apolakia, Siana, jak dacie
            rade to Embona. Wycieczki skuterem są dużo bardziej urokliwe od samochodowych.
            Samo miasteczko - jak piszą w przewodniku - to muzeum na świeżym powietrzu.
            Mnóstwo urokliwych uliczek, typowo grecki klimat. 90% mieszkańców mówi po
            angielsku, część nawet po polsku. Super knajpki, bardzo mili właściciele. Jest
            super market i sklep z owocami - szczególnie polecam arbuzy - przepyszne. Nie
            trzymajcie jednak resztek arbuza w pokoju bo schodzą sie mrówki.
            Generalnie - bardzo cicho, spokojnie i klimatycznie. Mnie sie bardzo podobało,
            bo nie lubie kurortów i super hoteli.

Jesli chcesz to moge Ci podesłac parę fotek hotelu i plaży. Podaj maila.
            M.
            • india25 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 31.08.05, 13:28
              Dziekuje bardzo za informacje. Bede wdzieczna, jesli przeslesz kilka fotek na
              adres: india21@wp.pl. Ja juz licze dni, a nawet godziny do wylotu:) Jesli
              chodzi o warunki hotelowe nie mamy duzych wymagan, bo zamierzamy wiekszosc
              czasu zwiedzac okolice...
          • g_shark Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 30.08.05, 11:35
            india25 napisała:

> Witaj,
            > 15/09 wyjezdamy z mezem w podroz poslubna do Ambelii. Czy moglabys podzielic
            > sie wrazeniami dotyczacymi samego hotelu oraz Genadi (czy najblizsza plaza
            jest >ladna?)

Fotki z Gennadi (ta z linku i 11 następnych):
            www.album.com.pl/zdjecie.php?p=18&al=9881&start=0&start_opinie=0&prestop=0&prestzd=0&zm=zo&lz=90&so=&sz=&n=&a=&s=&o=&pns=18
            • india25 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 31.08.05, 13:37
              Piekne zdjecia:) Dziekuje bardzo za link...
    • Gość: Megan Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 12:56
      Mam pytanie dotyczące wycieczki do Turcji - ile kosztowała mniej wiecej? Jutro
      lecę na Rodos i chcę właśnie indywidualnie pojechac do Turcji. Może jakies
      porady?
      • madeleine7 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 27.08.05, 15:27
        Idź dzień wcześniej do portu, do nadbrzeża na przeciwko banku. Tam stoi kilka
        stolików i sprzedają bilety na wszystkie wyspy. Postaraj się kupić bilet na
        statek Nikolaos X - płynie 2h, start o 9.00, ale musisz byc wcześniej- odprawa.
        Nie kupuj biletu na katamaran - jest malo przyjemnie bo wiele osób wymotuje.
        Cena biletu to 20 EUR + 19 EUR opłaty portowej, którą płaci się przed rejsem.
        Ta opłata to jakaś ściema - ja mam wrażenie, że płacisz po prostu za tem cały
        cyrk juz w Marmaris - transport autokarem, pokaz dywanow, złota, galaretek itp.
        Powrót ok. 18.30, pamietaj o paszporcie !
    • Gość: Kasia Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 20:22
      a w jakiej cenie są wycieczki po okolicach ? ile kosztuje windsurfing ?
      • madeleine7 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 27.08.05, 23:32
        Gość portalu: Kasia napisał(a):

> a w jakiej cenie są wycieczki po okolicach ?

Jesli chodzi Ci o wycieczki organizowane przez rezydenta to od ok. 39 za wizytę
        w Embonie i wytworni wina do 60 EUR za Marmaris.

ile kosztuje windsurfing ?

Wypozyczenie deski za godzine 20 EUR, za 3 h. - 40EUR, za dzień 50 EUR, za
        tydzień 170 EUR. Kurs w zaleznosci od ilosci osób, ktore sie zapisza. Są dwie
        bazy: Deskado z ktorym współpracuje Triada i Prasonisi Center. Wrzuc w
        wyszukiwarke to znajdziesz szczegóły.
    • mariot1976 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 27.08.05, 20:31
      Witam, orientujesz się gdzie najkorzystniej można wynająć samochód???
      Pozdrawiam :)
      • madeleine7 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 27.08.05, 23:36
        mariot1976 napisał:

> Witam, orientujesz się gdzie najkorzystniej można wynająć samochód???
        > Pozdrawiam :)

Jezeli w Genadi to u Savasa - Oasis, w centrum miasta obok marketu. Najlepiej
        wziąć punto. Za 3 dni ok.110 EUR, im wiecej dni tym taniej. Generalnie ceny aut
        w sierpniu podskoczyły mocno, moze teraz beda spadać.
        Oprócz Savasa jest jeszcze w Kiotari (4 km od Genadi) wypozyczalnia Marathon,
        Marster i Rodos Cars. Ale ceny były juz wyższe.
        • mariot1976 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 28.08.05, 11:15
          Lecę do Faliraki 3 września, może znasz albo słyszałaś coś o cenach w
          wypożyczalniach w tym rejonie??? Pzdr :)
          • madeleine7 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 28.08.05, 19:59
            Przez Faliraki tylko przejeżdzalismy pare razy. Generalnie info o cenach nie ma
            sensu. Grecy zmieniaja je z tygodnia na tydzień. Muszisz popatrzec juz na
            miejscu. W Faliraki jest ich na pewno sporo.
    • madeleine7 Re: India21 -wysłałam zdjęcia -daj znać czy doszły 03.09.05, 08:30
    • Gość: kasia -gosc Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.05, 16:10
      hej!
      29 wrzesnia jade z Triada do tego samego hotelu, ale oczywiscie chcemy plywac w
      Prasonisi. Podobno jest opcja na miejscu zeby nas dowozil i przywozil bus. Czy
      to prawda?Widziaas tam w Prasonisi kitesurferów ? Chcemy tez pozyczyc na dzien
      albo 2 samochod i pozwiedzac. Z tego co piszesz to jestes jak widze zadowolona
      z pobytu. My jedziemy tylko na tydzien.
      • madeleine7 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 04.09.05, 11:04
        Owszem, jest bus.
        Kitesurferów było sporo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka