madeleine7 27.08.05, 11:57 Byłam w Genadi z Triadą, w hotelu Ambelia. Dużo czasu spędzilam na Prasonissi - windsurfing. Oprócz tego wycieczka do Turcji i na Simi - indywidualnie. Jesli ktoś ma jakies pytania to chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 27.08.05, 12:20 mam nadzieję, że wyspoa Ci się podobała i że wypoczęliście. Dużo zwiedziliście na samej wyspie? Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine7 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 27.08.05, 15:45 Witam koleżankę ! Wyspa podobała mi sie nieziemsko. Wypożyczylismy skuter i zwiedziliśmy nim całe południe: Apolakia, Monolithos, Siana, Embona, Kastellos, Prasonissi, Lindos, Lardos. Potem samochodem do miasta Rodos, stamtąd do Turcji i na Simi. Na końcu Siedem Źrodeł i Tsampika. Dla mnie absolutnie numer jeden to właśnie Monolithos, nie wiem czy tam dotarłaś. No i Lindos ze swoimi zatoczkami jak z folderów. Mocno rozczarowalam się Tsampiką, nie wiem co wszyscy widzą w tej plaży, chyba to, że jest piaszczysta bo urodą nie przewyższa żadnej plaży na zachodnim wybrzeżu. Wycieczka do Turcji - bardzo przyjemna, jednak to zupełnie inna kultura. Kebab - wart spróbowania, dużo lepszy niż u nas. Simi - cudne ale podróż koszmarna, wiele osób wymiotowało. No i Prasonisi - super miejsce. Wiatr wieje mocno, nawet do 7 Bft, nie zapomnę nigdy tygodnia tam spędzonego. Nigdy w życiu nie zmagałam sie z taką siłą żywiołu i własną bezradnością.Ale zrobiłam postępy w pływaniu i z tego się cieszę. Jak przyjechaliśmy było 38 st więc aklimatyzacja trochę nam zajęła. Po 4 dniach zerwał się wiatr (podobno z Afryki - wieje najcześciej w sierpniu) i wiało przez 5 dni - wieczorami prawie urywało głowę. Podsumowując jestem bardzo zadowolona, przede wszystkim z tego, że wyspa oferuje tyle możliwości - nie tylko leżenie nad basenem... Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
india25 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 30.08.05, 08:36 Witaj, 15/09 wyjezdamy z mezem w podroz poslubna do Ambelii. Czy moglabys podzielic sie wrazeniami dotyczacymi samego hotelu oraz Genadi (czy najblizsza plaza jest ladna?)? Pozdr, M Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine7 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 30.08.05, 08:56 Ambelia jest hotelem bardzo skromnym. W pokoju masz szafę, 2 łóżka, szafki nocne i toaletkę z lustrem. Meble w stylu wczesnego Gierka.Jest tylko jeden kontakt w całym pokoju (nie ma w łazience!). Łazienka przyzwoita ale nie oczekuj niczego rewelacyjnego - prysznic z brodzikiem bez zasłony, umywalka, toaleta (pamiętaj o zakazie wrzucania papieru toaletowego do toalety). Kazdy pokój ma taras.Klima sie czasem zacina - trzeba ją zresetowac czarnym przyciskiem obok łazienki. Sprzątają codziennie oprócz niedzieli i dnia zmiany turnusu (czwartek). Przy hotelu jest basen, ładny i czysty, leżaki, parasole, bar - napoje i przekąski serwowane do 14.00. Na terenie restauracji i basenu nie mozna miec własnego picia i jedzenia ale my sie dyskretnie kamuflowaliśmy ze swoim piciem. Śniadania i obiadokolacje serwowane sa w głównym budynku, mozna na tarasie (polecam). Napoje do kolacji płatne - woda 0,5 l. 0,60 EUR, karafka wina 3 EUR. Śniadania monotonne - ser żółty, mielonka, dżem, czasem ciasto, arbuz, feta lub jajka, kiełbaski. Obiady podkrecone pod Polaków (cały hotel gości tylko rodaków) - makarony z sosem, dużo mięs, można wybrac opcję wegetariańską, czasem zupy lub deser. Kelnerki Polki. Plaża bardzo blisko, kamienisto żwirowa, lezaki płatne. Co do jej urody - na poczatku wydawała mi sie ładna ale jak trochę pojeździliśmy to okazało się, ze jest mało urodziwa. Proponuję Wam wypożyczenie skutera (Dimitrios w centrum Genadi - bardzo miła właścicielka) i podróż na Prasonisi, Monolithos, Apolakia, Siana, jak dacie rade to Embona. Wycieczki skuterem są dużo bardziej urokliwe od samochodowych. Samo miasteczko - jak piszą w przewodniku - to muzeum na świeżym powietrzu. Mnóstwo urokliwych uliczek, typowo grecki klimat. 90% mieszkańców mówi po angielsku, część nawet po polsku. Super knajpki, bardzo mili właściciele. Jest super market i sklep z owocami - szczególnie polecam arbuzy - przepyszne. Nie trzymajcie jednak resztek arbuza w pokoju bo schodzą sie mrówki. Generalnie - bardzo cicho, spokojnie i klimatycznie. Mnie sie bardzo podobało, bo nie lubie kurortów i super hoteli. Jesli chcesz to moge Ci podesłac parę fotek hotelu i plaży. Podaj maila. M. Odpowiedz Link Zgłoś
india25 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 31.08.05, 13:28 Dziekuje bardzo za informacje. Bede wdzieczna, jesli przeslesz kilka fotek na adres: india21@wp.pl. Ja juz licze dni, a nawet godziny do wylotu:) Jesli chodzi o warunki hotelowe nie mamy duzych wymagan, bo zamierzamy wiekszosc czasu zwiedzac okolice... Odpowiedz Link Zgłoś
g_shark Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 30.08.05, 11:35 india25 napisała: > Witaj, > 15/09 wyjezdamy z mezem w podroz poslubna do Ambelii. Czy moglabys podzielic > sie wrazeniami dotyczacymi samego hotelu oraz Genadi (czy najblizsza plaza jest >ladna?) Fotki z Gennadi (ta z linku i 11 następnych): www.album.com.pl/zdjecie.php?p=18&al=9881&start=0&start_opinie=0&prestop=0&prestzd=0&zm=zo&lz=90&so=&sz=&n=&a=&s=&o=&pns=18 Odpowiedz Link Zgłoś
india25 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 31.08.05, 13:37 Piekne zdjecia:) Dziekuje bardzo za link... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megan Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 12:56 Mam pytanie dotyczące wycieczki do Turcji - ile kosztowała mniej wiecej? Jutro lecę na Rodos i chcę właśnie indywidualnie pojechac do Turcji. Może jakies porady? Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine7 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 27.08.05, 15:27 Idź dzień wcześniej do portu, do nadbrzeża na przeciwko banku. Tam stoi kilka stolików i sprzedają bilety na wszystkie wyspy. Postaraj się kupić bilet na statek Nikolaos X - płynie 2h, start o 9.00, ale musisz byc wcześniej- odprawa. Nie kupuj biletu na katamaran - jest malo przyjemnie bo wiele osób wymotuje. Cena biletu to 20 EUR + 19 EUR opłaty portowej, którą płaci się przed rejsem. Ta opłata to jakaś ściema - ja mam wrażenie, że płacisz po prostu za tem cały cyrk juz w Marmaris - transport autokarem, pokaz dywanow, złota, galaretek itp. Powrót ok. 18.30, pamietaj o paszporcie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 20:22 a w jakiej cenie są wycieczki po okolicach ? ile kosztuje windsurfing ? Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine7 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 27.08.05, 23:32 Gość portalu: Kasia napisał(a): > a w jakiej cenie są wycieczki po okolicach ? Jesli chodzi Ci o wycieczki organizowane przez rezydenta to od ok. 39 za wizytę w Embonie i wytworni wina do 60 EUR za Marmaris. ile kosztuje windsurfing ? Wypozyczenie deski za godzine 20 EUR, za 3 h. - 40EUR, za dzień 50 EUR, za tydzień 170 EUR. Kurs w zaleznosci od ilosci osób, ktore sie zapisza. Są dwie bazy: Deskado z ktorym współpracuje Triada i Prasonisi Center. Wrzuc w wyszukiwarke to znajdziesz szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
mariot1976 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 27.08.05, 20:31 Witam, orientujesz się gdzie najkorzystniej można wynająć samochód??? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine7 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 27.08.05, 23:36 mariot1976 napisał: > Witam, orientujesz się gdzie najkorzystniej można wynająć samochód??? > Pozdrawiam :) Jezeli w Genadi to u Savasa - Oasis, w centrum miasta obok marketu. Najlepiej wziąć punto. Za 3 dni ok.110 EUR, im wiecej dni tym taniej. Generalnie ceny aut w sierpniu podskoczyły mocno, moze teraz beda spadać. Oprócz Savasa jest jeszcze w Kiotari (4 km od Genadi) wypozyczalnia Marathon, Marster i Rodos Cars. Ale ceny były juz wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
mariot1976 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 28.08.05, 11:15 Lecę do Faliraki 3 września, może znasz albo słyszałaś coś o cenach w wypożyczalniach w tym rejonie??? Pzdr :) Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine7 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 28.08.05, 19:59 Przez Faliraki tylko przejeżdzalismy pare razy. Generalnie info o cenach nie ma sensu. Grecy zmieniaja je z tygodnia na tydzień. Muszisz popatrzec juz na miejscu. W Faliraki jest ich na pewno sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia -gosc Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.05, 16:10 hej! 29 wrzesnia jade z Triada do tego samego hotelu, ale oczywiscie chcemy plywac w Prasonisi. Podobno jest opcja na miejscu zeby nas dowozil i przywozil bus. Czy to prawda?Widziaas tam w Prasonisi kitesurferów ? Chcemy tez pozyczyc na dzien albo 2 samochod i pozwiedzac. Z tego co piszesz to jestes jak widze zadowolona z pobytu. My jedziemy tylko na tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine7 Re: Wróciłam z Rodos - Genadi, windsurfing, Triad 04.09.05, 11:04 Owszem, jest bus. Kitesurferów było sporo. Odpowiedz Link Zgłoś