Gość: Aga IP: *.bigram.com.pl 31.08.05, 11:18 Czesc, wybieram sie ze znajomymi na kretę, i mam ptanko co warto zwiedzić. bedzimy tylko tydzień więc chciałabym tez miec czas na plaże i oplaanie ale tez zobaczyć ciekawe miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
goldeneye Re: Kreta - hersonissos 01.09.05, 16:57 Cześć, jeżeli lecisz na tydzień, to musisz dobrze rozplanować sobie podróże, bo Kreta jest dosyć duża. Ja byłem w lipcu. Wypożyczyłem samochód na jeden dzień i pojechałem do Ksossos, a z powrotem na południe przez góry, małe wsie. Dalej pojechaliśmy wybrzeżem. Największe wrażenie zrobiła na mnie ta niekomercyjna część Krety. Nie zdziw się, jak w pewnym momencie w górach skończy się asfalt i dalej przez kilka kilometrów będziesz jechała po szutrze. Udanego wyjazdu Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagniak Re: Kreta - hersonissos IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.09.05, 23:15 zależy co wolisz; Knossos można " zaliczyć", ale ja żałowałam tych 60 zł na bliety, w Iraklione (Heraklionie)dość fajny targ-bazar z oliwami, miodami i innymi ziołami czy gąbkami, ale gdzie indziej też są dostępne... jeśli wolisz tak ja my nieziemskie krajobrazy to plecam totalnie dzikie plaże w retatokambos i Tsoutsouros (dokładnie w dół palcem po dokładnej mapie); warto zjechać wybrzerze na wschód od Herssonisos- zobaczyć koło Elounda (Shisma) wyspę Spinalonga, gdzie jest takie kamienne miasto (można kupić bilet na rejs) wyworzona tam kiedyś trędoawtych, podczas epidemii na Krecie. Można zachaczyć też o Agnos Nicolaos, chyba właśnie tam było takie jezioro głębokie na 70m. życzę miłego urlopu i niezapomnianych pozytywnie wrażeń. Korzystałam z przewodnika Nelles Plus. Odpowiedz Link Zgłoś