Dodaj do ulubionych

Peloponez i nocleg

IP: *.sen.warszawa.supermedia.pl 20.01.06, 09:55
Witam,

od kilku tygodni próbuję wyszukać na tym forum oraz w generalnie w Internecie
namiary na w miarę tanie kwatery na Peloponezie. Doszukałem się naprawdę
niewielu namiarów, ale i tak najtańsze ceny rozpoczynają się od 35 E (pokój 2
os.).

Planując wypad liczyłem na cenę ok. 25 - 27 E za pokój/apartament 2 osobowy.
Dodam tylko, iz wyjeżdżam pod koniec maja, a więc zdecydowanie nie w sezonie.
Na Peloponezie chciałbym "zakotwiczyć" się okolicach Pylos (ze względu na
plaże tak chwalone na tym forum).

Bardzo proszę o pomoc z odnalezieniem jakiegoś zakwaterowania w podanych
przeze mnie widełkach. Czy w ogóle jest to możliwe?

Z góry dziękuję,
Tomek
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Peloponez i nocleg 20.01.06, 10:12
      Cześć,
      mieszkałam w Pylos w sympatycznym, niezbyt dużym hoteliku, z fajnym widokiem na
      marinę i wysepkę Sfaktiria, i o ile mnie pamięć nie myli płaciłam za pokój
      chyba 25 euro. Niestety, był to wrzesień 2002 roku i pewnie coś się
      pozmieniało.
      Jeśli chcesz to napisz swój adres, a ja wieczorkiem czy jutro wyślę Ci
      wizytówkę czy jakieś namiary na ten hotelik - powinnam coś mieć (sprawdzisz jak
      to wygląda dziś).
      Pozdrowienia. B.
    • bob75rob1 Re: Peloponez i nocleg 20.01.06, 10:12
      My nocowaliśmy w Koryncie (tym zabytkowym, nie w mieście)w czerwcu 2004 i
      płaciliśmy własnie 35EUR. Mozna sprobować na miejscu negocjować. 35eur to jest
      cena wyjściowa na południu Krety również, choć były miejsca po 20 eur i to bez
      negocjacji. Wydaje mi się, że najlepiej jest próbować. Ktoś tam mieszkający
      powiedział nam, że Grecy jak mają mniej turystów niż zakladali to podnoszą
      cenę, by wyjść na swoje w koncowym rozliczeniu. Widzieliśmy miejsca świecące
      pustkami, a właścicielka upierała sie przy 50 EUR (Sissi, pólnocna Kreta).
      Najpierw się roześmiała na moją cenę 25EUR, ale jak zobaczyła, że odjeżdżamy to
      się zgodziła. Zostaliśmy tam wtedy na 2 noce więc dostała swoje 50 EUR.
    • Gość: tomek Re: Peloponez i nocleg IP: *.sen.warszawa.supermedia.pl 20.01.06, 11:04
      Dziękuję za odpowiedzi.

Będę wdzieczny za namiary na wspomniany hotel.
      Oto mój mail: tommeck@tlen.pl

W ubiegłym roku planując wakacje w Słowenii i Chorwacji też początkowo miałem
      problemy ze znalezieniem noclegu w "przyzwoitej" cenie, ale w końcu znalazłem
      świetne noclegi za - odpowiednio - 23 E i 14 E. Mam nadzieję, że i teraz się
      uda - z waszą pomocą :-)

• Gość: bah7 Re: Peloponez i nocleg... IP: *.crowley.pl 20.01.06, 11:50
        A tu już zaglądałeś (m.in. noclegi w regionie Pylos - Finikounda - Methoni)?

www.pylos.net/index.html

bah7
        • Gość: tomek Re: Peloponez i nocleg... IP: *.sen.warszawa.supermedia.pl 20.01.06, 12:13
          Zaglądałem, zaglądałem.

A Ty zdaje się, że też chyba wybierasz się na Peloponez w tym roku?
          • Gość: bah7 Re: Peloponez i nocleg... IP: *.crowley.pl 20.01.06, 12:53
            Zaglądanie to niestety za mało - jak nie zadzwonisz, to się nie dowiesz ceny.
            Grecy przeważnie chyba się ich wstydzą...

Dobrze Ci się zdaje, mam zamiar objechać m.in. Peloponez, w ciemno. ;-)

Pzdr

bah7

• Gość: tomek Re: Peloponez i nocleg... IP: *.sen.warszawa.supermedia.pl 20.01.06, 13:07
              skonkretyzuję: zaglądałem i wysyłałem zapytania cenowe.

Ceny jakie przychodzą, to na ogół 45 - 60 E/2os.
              Wiadomo, że te ceny są jeszcze do zbicia, ale mailowo wiele się nie zbije (tak
              to przynajmniej wynika z moich dotychczasowych doświadczeń).

jak nic nie znajdę, to też pojadę w ciemno - już nie raz tak robiłem - ale
              przyznam szczerze, że wolałbym coś mieć wcześniej zarezerwowane (tym bardziej,
              ze planuję przyjazd na miejsce na późny wieczór - a wieczorem kiepsko się
              negocjuje ceny ;-).
              • Gość: bah7 Re: Peloponez i nocleg... IP: *.crowley.pl 20.01.06, 13:56
                > planuję przyjazd na miejsce na późny wieczór - a wieczorem kiepsko się
                > negocjuje ceny ;-).

Racja.
                Ale skoro ma to być pobyt stacjonarny, to może pierwszą noc spędź w jakimś
                hoteliku, a następnego dnia poszukasz cóś taniego?
                A przy pobycie wielodniowym w 1 miejscu dużo łatwiej będziesz mógł negocjować.

Mnie wychodzi, że tylko w Killini spędzę 2 noce w 1 miejscu...

bah7
            • bebiak Re: Peloponez i nocleg... 20.01.06, 13:20
              Gość portalu: bah7 napisał(a):

> mam zamiar objechać m.in. Peloponez, w ciemno. ;-)

Ooo, to tak jak ja: na Peloponez wybrałam sie absolutnie w ciemno..
              Tzn. trasę sobie ustaliłam wcześniej i miejsca do obejrzenia wybrałam, ale
              chatki to wynajmowałam z marszu.. Ot tak, jak jakaś mi się spodobała to why not?
              Pozdrowienia. B.
              • bebiak Re: Moje chatki na Peloponezie 21.01.06, 16:27
                Ech Tomku, przesadziłam mocno z tą ceną wyżej - cóż, czas jakiś temu tam byłam
                i coś mi się pomerdało a napisałam poprzednio bez sprawdzenia wrrr:(
                Znalazłam na tym forum opis moich chatek, w ktorych nocowałam wówczaw - tutaj
                Ci to zamieszczam i zaraz będę szperać po jakieś namiery, co by posłać Ci
                mailem (może spróbujesz się czegoś dowiedzieć o tym, jak to dziś wygląda).
                Pozdrowienia. B.

"Ja podróżowałam w drugim tygodniu września po południowym Peloponezie w 2002
                i wynajmowałam przyzwoite pokoje bez problemu i bez wcześniejszej rezerwacji.
                Nocowałam:
                - na Mani, w miejscowości Kokala, w domu zwanym Kastro (na wzgórzu nad wioską,
                z pięknym widokiem na morze); duży pokój z w pełni wyposażonym aneksem
                kuchennym (jeśli komuś potrzebny) oraz klimatyzacją i dużym tarasem. Cena od
                osoby: 20 euro;
                - w Monemvasii w czymś w rodzaju pensjonatu Ksenonas Goulas: spory pokój z
                klimatyzacją plus śniadanie w postaci rogalika oraz kawy. Cena od osoby: 20
                euro;
                - w Pilos (trzeci palec) w hotelu Philip: duży pokój z tarasem z widokiem na
                marinę. Cena: 20 euro od osoby;
                - w górach Taiget w hotelu na wys. 1300 m: spory pokój z klimatyzacją (zbędna,
                bo na tej wysokości zimno było jak licho) z balkonem i ślicznym widokiem na
                góry. Cena 20 euro od osoby.
                - w Marmari na Mani, ale tu uprzedzam: Marmari to śliczne miejsce na końcu
                Mani, ale jeśli ktoś lubi spokój i ciszę. To tak naprawdę nad zatoką pięknie
                wtopiony w otoczenie niewielki hotelik z restauracją (i nic więcej). Cena: 25
                euro od osoby.
                Nie przepadam w Helladzie za miejscami gdzie jeżdżą masy turystów stąd mój
                wybór takich właśnie miejsc (kiedy jadę sobie indywidualnie). Ja polecam, a
                gdyby "coś" to dysponuję telefonami, choć jak tam byłam to rezerwacja
                wcześniejsza nie była konieczna. Jak mi się podobało to wchodziłam ot, tak, z
                marszu, i miałam to co chciałam".
                Dodam jeszcze już tak teraz, że tak naprawdę mnie by wystarczyły skromniejsze
                nieco pokoje (i lekko tańsze tym samym), ale zdecydowałam się na te i byłam
                zadowolna.
                • Gość: przemek Re: Moje chatki na Peloponezie IP: *.d-star-eutelsat.com 03.04.06, 20:19
                  cześć od jakiegoś czasu szukam hoteli w miejscach które opisałaś. niestety za
                  pokój 2 osobowy nic mniej niż ok 60E. proszę podaj bliżej namiary na te miejsca.
                  chetnie podam mail
                  • bebiak Re: Moje chatki na Peloponezie 03.04.06, 21:04
                    Gość portalu: przemek napisał(a):

> cześć od jakiegoś czasu szukam hoteli w miejscach które opisałaś. niestety za
                    > pokój 2 osobowy nic mniej niż ok 60E. proszę podaj bliżej namiary na te
                    >miejsca . chetnie podam mail

Cześć, jeśli to bylo do mnie (a tak mi się właśnie wydaje) to ofkors przyślij
                    adres na bebiak@gazeta.pl a ja już zaczynam szperać w moich cennych "śmieciach"
                    w poszukiwaniu jakichś namiarów.
                    Pozdrowienia. B.
    • Gość: ewa Re: Peloponez i nocleg IP: *.brzesko.net.pl / *.brzesko.net.pl 21.01.06, 23:27
      Kurczę,wy chyba ludzie w apartamentach z basenami mieszkacie...:)
      Tomek,jedź i nie planuj za wiele-chyba,że nie jedziesz samochodem.Jeśli masz
      auto(albo wypożyczysz na miejscu)znajdziesz tanią kwaterę wszędzie.Czasem
      trzeba po prostu zapytać w paru miejscach.W lipcu zeszłego roku mieszkaliśmy na
      kwaterach dwukrotnie,w Meteorach za 30 Euro/dobę(za 2+2 dużych dzieci,dwa dni-
      za jeden chcieli 35),a w Aeropoli za 23 Euro(maleńki pokoik,trzy łóżka,do
      dyspozycji łazienka i lodówka).Jedziesz grubo przed sezonem,myślę ze w
      okolicach 20/dobę za dwie osoby to znajdziesz wszędzie,z pocałowaniem ręki!
      Grecy nie są chciwi-to nie Chorwacja.
      Aha-zastanawiałabym się jednak nad wyborem miejsca raz jeszcze.Jeśli chodzi Ci
      o Voidokilię-to owszem,jest przepiękna,ale woda w niej bywa lodowata(mieliśmy
      może pecha,ale przez 3 dni podziwialiśmy ją głównie z brzegu,kąpiel dłuższa niż
      15 minut nawet dla mnie-a pływam przyzwoicie-nie była możliwa).Znajomi byli w
      sierpniu i pluskali się do woli.Nad wybrzeżem wieje zawsze zimny,silny wiatr-
      wiedzą o tym stali bywalcy-na okolicznych kampingach mieszkają praktycznie
      prawie sami surfingowcy-no chyba,że właśnie o ten sport Ci chodzi.Dla nas miało
      to być miejsce najdłuższego pobytu,ze względu na złe warunki do pływania
      (mieszkania w sumie też-na kampingu-skądinąd najlepszym,jaki w życiu widziałam-
      wieczorem było po prostu zimno przez ten wiatr) zmieniliśmy plany.
      • Gość: bah7 Re: Peloponez i nocleg... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 22.01.06, 01:49
        > ale woda w niej bywa lodowata (mieliśmy może pecha...

Tomek chyba wie, że pod koniec maja woda tam raczej nie będzie miała więcej niż
        19 st. C.

bah7
      • bebiak Re: Peloponez i nocleg 22.01.06, 23:28
        Gość portalu: ewa napisał(a):

> Kurczę,wy chyba ludzie w apartamentach z basenami mieszkacie...:)

Nie, nie i nie - nie obrażając nikogo nadmieniam, że wprost przeciwnie: unikam
        chatek z basenami, bo ... jakby to, żeby nikogo nie urazić: po prostu nie
        odpowiada mi atmosfera w takich miejscach i już:-)

A ja osobiście basenu zupełnie nie potrzebuję, bo ... hmm, przyznam się: nie
        tylko nie umiem prowadzić auta, ale pływać też nie umiem:-))
        Strasznie śmieszne!

Najlepsza z naszego forum do szukania chatek jest Ela - wielbicielka małej
        wysepki Fourni: no ta to nocuje za takie pieniądze, że głowa mała:-)
        Ja nie mam szczęścia do chatek, niestety, a na Sifnos w sierpniu 2005 to nawet
        Ela nic tańszego jak 25e ode mnie samej nie wynalazła:( Gdybym była z kimś to
        wyszłoby po 13e od główki (bo pokój dwuosobowy) ale że byłam sama, bo to..
        właśnie taka cena.
        Pozdrowienia. B.
        • Gość: ewa Re: Peloponez i nocleg IP: *.brzesko.net.pl / *.brzesko.net.pl 23.01.06, 08:58
          No cóż,Bebiaku,turystyka-chyba nie tylko grecka -nie przewiduje samotnych
          podróżniczek:).Chyba nie istnieją kwatery jednoosobowe-poza hotelami-ale te i
          tak z założenia są droższe,zwłaszcza jedynki.A swoją drogą -szkoda,że się nie
          targujesz,Grecy chyba to lubią-na targowiskach,w sklepach sami zaokrąglają ceny
          w dół.A targowanie na kwaterze trwa mniej więcej minutę-przetestowałam:)
          Pozdrawiam również.
    • Gość: tomek Re: Peloponez i nocleg IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.06, 20:53
      Dzięki za pomoc.

Zapewne skończy się to tak, że pojadę w ciemno i na miejscu poszukam kwater.
      Jadę oczywiście własnym samochodem - takie wakacje lubię najbardziej i
      zdecydowanie preferuję.

Co do wody, to zdaję sobię sprawę z temperatury i specyfiki tamtego rejonu
      (morze troszkę chłodniejsze niż w innych rejonach), ale nie jest to dla mnie
      większy problem.

W ubiegłym roku jak byłem w maju w CRO, to nasz gospodarz kiwał głową z
      niedowierzaniem, że ja i żona idziemy się kąpąć w morzu. Tymczasem temperatura
      wody była wtedy 19-20 stopni, więc jak dla mnie naprawdę ciepła (Bałtyk chyba
      ma tyle w najcieplejszych miesiącach).

Tomek
      • Gość: ewa Re: Peloponez i nocleg IP: *.brzesko.net.pl / *.brzesko.net.pl 22.01.06, 21:32
        Jeśli tak,to spoko:).Zaznaczam jednak,że jak tamtejszy chłodny wiaterek
        zadmie,a człowiek mokry,to i w lipcu zimno się robi:).Pomyśl też o aspekcie
        wycieczkowym Peloponezu-lokując się gdzieś pomiędzy drugim a trzecim palcem
        (np.koło Githio,albo Aeropoli właśnie ) miałbyś stosunkowo blisko do
        Mistry,Monemvasii,jaskiń Pyrgos Dirou.Chyba,ze chcecie więcej
        wypoczywać.Krajobrazowo jednak też bezapelacyjnie najpiękniejsze jest Mani.A
        Pylos-takie sobie miasteczko.Ładne,ale niczym szczególnym w pamięć nie
        zapada.Tak,czy inaczej-i tak się pewnie w Grecji zakochasz:)
        • Gość: tomek Re: Peloponez i nocleg IP: *.sen.warszawa.supermedia.pl 23.01.06, 09:35
          Ewo, Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne - dziękuję.

A w Grecji, to się już dawno zakochałem - to będzie mój trzeci raz (na
          Peloponezie jednak jeszcze nie byłem).

Tomek
          • Gość: barbara do Tomka IP: *.109.242.49.tellas.gr 11.05.13, 16:24
            Zapraszam do Kamar Tomku apartamenty z pelnym aneksem na plazy tak blisko do morza a nocne zycie juz poznales w grecji wiec nie wspominam .Grecja jest piekna
    • arwena Re: Peloponez i nocleg 23.01.06, 13:39
      no to ja sie powtorze :))
      w okolicach pylos mieszkalismy za 22 EUR/2os studio w wiosce Gialova (6km od
      Pylos), we wrzesniu
      www.appthanos.pl
      napisalam wszystko w watku 'wrocilam z peloponezu bez biura'
      pozdr
      • arwena Re: Peloponez i nocleg 23.01.06, 13:40
        cene 'utargowalam' mailowo. mysle ze w maju podobnie powinno byc. pozdr!
      • Gość: tomek Re: Peloponez i nocleg IP: *.sen.warszawa.supermedia.pl 23.01.06, 14:45
        Ależ oczywiście, że czytałem Twoją relację.

I oczywiście napisałem do właściciela, powołując się na moją znajomość z Tobą :-
        ) , na co Christos odpisał mi: "also we thank your friend for the good words
        about us"

Udało mi się troszkę zbić cenę, ale na te 22 E to ja raczej szans nie mam. Choć
        30 E za dwie osoby (bo na takiej cenie na razie stanęliśmy) to nie jest aż tak
        źle...

Pozdrawiam, Tomek
        • Gość: ewa Re: Peloponez i nocleg IP: *.brzesko.net.pl 23.01.06, 23:17
          30 za dwie osoby w maju to nie jest źle,Tomek.To jest dramat:) .Zrozumiałabym
          na Rodos jeszcze.Na Peloponezie odpada!To jest cena ze szczytu sezonu-
          odpuść,szkoda kasy.Jak chcesz,opiszę,gdzie mieszkaliśmy w Aeropoli-to nieduże
          miasto,trafisz.Tam właśnie płaciliśmy 23 Euro.Mankament jest jeden-do plaży
          trzeba dojechać jakieś 6km-za to jest pusto,nawet w lipcu.Dno piaszczyste,można
          boso wejść.Jeszcze jeden mankament-dość długo jest stosunkowo płytko,żeby było
          po szyję,musisz wejść ze 25 m od brzegu.Ale myślę,że dzieki temu woda byłaby
          tam w maju cieplejsza.Dla mnie felerem jest też piasek,bo preferuję
          zdecydowanie kamsztorki:).
          I jeszcze jedno-plaże okolic Pylos są średnie,moim zdaniem.Duża fala,zimny
          wiatr-stąd surfingowcy,o których wspomniałam.Mało ludzi się kąpie-stąd setki
          jeżowców,pierwszy i chyba ostatni raz w życiu widziałam jeżowce w wodzie do
          wysokości kolan-na przykempingowej plaży! Naprawdę szerokie,piaszczyste plaże
          są w okolicy Githio-mnie nie pasi,ale może właśnie tego szukasz?
          Jeśli jednak wybierzesz Pylos-do kąpania tylko i wyłącznie Voidokilia.Plaża w
          Petrohorze,o której pisała Arwena-piękna fotograficznie,do pływania-być może
          tak,ale dla wprawnej osoby raczej-fala silna,kupa ostrych skałek.Broń Boże nie
          usiłuję przekonywać,że mam rację.Arwena pisała naprawdę pięknie i to jej opisy
          zachęciły mnie do zwiedzenia Voidokili-jest to faktycznie coś obłędnie
          przepięknego,mimo zimnej wody nawet:).Ale poza nią okolice są nieciekawe-moim
          zdaniem,oczywiście.Zjechaliśmy cały południowy Peloponez,mam trochę
          porównania.Pozdro.
          • Gość: tomek Re: Peloponez i nocleg IP: *.sen.warszawa.supermedia.pl 24.01.06, 09:43
            Ewa, będę niezmiernie wdzięczny za namiar na kwaterę w Aeropoli.
            I już z góry bardzo dziękuję!
            • Gość: ewa Re: Peloponez i nocleg IP: *.brzesko.net.pl 24.01.06, 11:29
              Dom,o którym mówiłam,stoi w zasadzie przy głównej drodze(jadąc pd Githio w
              kierunku południa Mani).Zapomniałam nazwisko kobiety-to ułatwiłoby sprawę-ale
              miejsce jest charakterystyczne-dość ostry łuk,vis-a vis stacji
              benzynowej,bodajże Agip,jeśli dobrze pamiętam-w każdym razie to jest jedyna
              stacja w tym mieście.Dom ma kolor zielonkawy(chyba...),jest nieduży,ale wisi na
              nim jak byk napis "ROOMS".Obok jest spora restauracja-prowadzi ją ta sama
              kobieta.Nie spodziewaj się luksusów!Pokoje są nieduże,łóżka,szafa,prosty
              stolik+krzesła.Są dwie prosto urządzone,czyste łazienki.W korytarzu stoi dość
              wiekowa lodówka do użytku gości.Samo miasteczko ma przyjemny rynek,zajadając
              lody na ławce patrzysz na masyw Tajgetu otulony barankami chmur-fantastyczny
              widok.Jeśli tam zamieszkacie,nie zapomnij jechać do Jaskiń Pyrgos Dirou-
              koniecznie rano(bądzcie przed 9)-potem ciągnie turystyczna stonka-autokar za
              autokarem.Z Aeropoli to jakieś 5 km.Rewelacja-zwłaszcza Glyfada.Z innych
              wycieczek polecam Monemvasię(ok.100 km),Mistrę(nie pamiętam dokładnie,ale
              bliżej zdecydowanie),zwiedzanie okolicznych wioseczek z domami wieżowymi-
              Kitta,Flomochori.Do słynnej Vathii,najbardziej znanej z domów wieżowych,jest
              najdalej-jakieś 30 km.Generalnie jednak miasteczko jako baza wypadowa bardzo
              dobre.Aha-po drugiej stronie ulicy,jakieś sto m od domu,są dwa duże sklepy
              spożywcze.Warto robić zakupy rano-wieczorem chleb jest tylko pakowany,o
              przedłużonej trwałości,drogi i niedobry.Rano kupisz świeży,jeszcze ciepły.Jakby
              co,pytaj jeszcze.Pozdro.
              • arwena Re: Peloponez i nocleg 24.01.06, 22:47
                ale fajnie sobie powspominac ;))
                tez mi sie wydaje, ze 30EUR/2 os w maju to przegiecie, serio. chyba ze cos tam
                ich generalnie napadlo? w maju to jeszcze taniej niz we wrzesniu powinno byc
                pozdrawiam ;-)
                • arwena Re: Peloponez i nocleg 24.01.06, 22:52
                  aha - my bralismy najmniejsze chyba studio typ D - Spiti Maria's (corka
                  Karalisow nazywa sie Maria) - moze stad taka cena!?
                • Gość: ewa Re: Peloponez i nocleg IP: *.brzesko.net.pl 25.01.06, 09:49
                  Może właściciel miał dziadka Chorwata,hihi:).Grecję kocham między innymi za
                  to,że nikt nie czyha,żeby ostatnie Euro mi z gardła wyciągnąć-ale,jak widać to
                  reguła,od której są wyjątki:).Ale i tak najważniejszy jest ten
                  spokój,dystans,uśmiech...No i drogi-chyba sam Zeus je
                  budował:).Pozdrawiam,Arweno i zachęcam do zwiedzenia wschodniej części
                  Peloponezu.
                  • arwena Re: Peloponez i nocleg 25.01.06, 11:26
                    o, ja bym bardzo chciala! i polnocna tez.
                    zaluje, ze nie mielismy auta na miejscu, troche inaczej sobie to wyobrazalam,
                    liczylam tez na lepsza komunikacje autobusowa i pociagowa (ta ostatnia
                    praktycznie nie istnieje)
                    bylo fajnie generalnie, bo super spokojnie wypoczelismy, a krecac sie wciaz po
                    okolicy nie mielismy wrazenia nudy. ale pylos to nie jest dobre miejsce
                    wypadowe, jak juz pisalam, brak w okolicy takich 'na skale kraju' zabytkow,
                    miejsc. mnie kreca takie mistry czy kolejki diakofto-kalavrita!

moze kiedys sie wybiore jeszcze na objazd peloponezu. ale wydaje mi sie, ze
                    jest tyle miejsc na swiecie, ktorych nie widzialam, tyle krajow zupelnie od
                    siebie odmiennych, ze ciagnie mnie w inne miejsca tez.

podobno rumunia piekna, bezpieczna i przyjazna, norwegia kusi pejzazami jak
                    z 'wladcy pierscieni' (nie mowie o NZ, bo to juz nie ta kasa, no i czas
                    podrozy:)

a wy jak? wracacie do grecji co rok???
                    pozdrawiam!
                    • Gość: ewa Re: Peloponez i nocleg IP: *.brzesko.net.pl 25.01.06, 15:21
                      Czy na pewno co rok-nie wiem,na pewno mam jeszcze co najmniej jedną trasę-tym
                      razem Peloponez północny Patras-północne wybrzeże,Korynt+Ateny,Delfy+Evia lub
                      Pilion.Plus obowiązkowo rewelacyjny kamping w Assini koło Tolo-po raz trzeci.To
                      jest plan w zasadzie na ten rok,no chyba,że...zamiast Grecji będzie Turcja.Mam
                      ten problem,że kręci mnie egzotyka,poza tym zabytki mają lepiej zachowane,niż
                      Grecy.Biję się z myślami,bo z jednej strony Grecję uwielbiam,z drugiej Turcja
                      drożeje po denominacji z roku na rok,niestety i zaniedługo może wyjść poza moją
                      kieszeń.Ceny benzyny i wstępów mają po prostu katastrofalne,jeśli wzrosną
                      jeszcze noclegów,to nici z tego.Wstrzymuje mnie w zapędach kiepska baza
                      informacyjna odnośnie wyjazdów indywidualnych.Biura odpadają -mamy z mężem
                      alergię na zorganizowane formy wypoczynku:)
                  • Gość: olo Re: Peloponez i nocleg IP: 213.134.144.* 14.03.06, 17:27
                    Witam, czytając niektóre informacje nt "wyżyłowanych" cen apartamentów w Grecji
                    mam wrażenie, że my Polacy chcemy się wybrać na wakacje po to aby oszczędzać a
                    nie wypoczywać/korzystać/chłonąc atmosferę. Zdajmy sobie s[rawę, iż za porządne
                    apartamenty lub domki nad morzem w Polsce płacimy latem po 250-300 Pln/dzień
                    (65-90 Euro). Jak zapewne widać są to ceny zbliżone do greckich z jedną
                    zasadniczą różnicą: w Grecji narzekać możemy na upał, w Polsce modlimy się o
                    dobrą pogodę. Osobiście jedziemy całą rodziną na 3 tyg w lipcu na Peloponez
                    (promem z i do Wenecji). Powtarzamy taką wyprawę - nieco zmieniając trasę
                    łącząc wypoczynek ze zwiedzaniem. Zainteresownym służę informacjami:
                    alekszcz@poczta.onet.pl
                    Pozdrawiam wszystkich bardziej wymagających urlopowiczów/podróżników
                    • Gość: tomek Re: Peloponez i nocleg IP: *.sen.warszawa.supermedia.pl 15.03.06, 10:24
                      hmmm, to wszystko zależy od tego, co kto lubi i na co go stać.

Dla niektórych wyjazd np. do Grecji i nocleg w luksusowym pensjonacie lub
                      hotelu nie wchodzi w grę. Czasami wynika to ze względów finansowych, a czasami
                      z tego, iż mieszkając w takich miejscach nie mamy okazji chłonąć miejscowej
                      atmosfery,a poznajemy bardziej Grecję "przygotowaną pod turystów".

Część z nas świadomie wybiera gorsze noclegi, w miejscowościach
                      nieturystycznych i właśnie dzięki temu mamy możliwość poznania prawdziwej
                      Grecji, możemy chłonąć jej atmosferę, a przy tym doskonale wypoczywać. Wszystko
                      to zależy od tego, kto co lubi.

Olo preferuje bardziej komfortowe warunki, ja natomiast wolę wypoczywać troszkę
                      inaczej. Ale wiadomo, każdy lubi co innego i każdy ma do tego prawo. Natomiast
                      wydaje mi się, iż zawsze trzeba walczyć o swoje i targować się jeśli chodzi o
                      ceny noclegów. Szczególnie w Grecji, gdzie targowanie się o cenę jest czymś
                      naturalnym.

Pozdrawiam, Tomek
                      • Gość: olo Re: Peloponez i nocleg IP: 213.134.144.* 16.03.06, 14:07
                        Witam,
                        zgadzam się ze stwierdzeniem, iż w większości przypadków nasze gusta i
                        preferencje sa różne: każdemu według potrzeb/preferencji. Swoją wypowiedzią
                        sygnalizuję jedynie abyśmy się nie zapomnieli w postrzeganiu wakacji przez
                        pryzmat cen, kosztów itd. Zapewniam, że Christos Karalis nie ma nic wspólnego z
                        Chorwatami ani też nie jest pazerny. Uważam, że tak jak każdy kto inwestuje
                        swoją lub banków kasę oczekuje zwrotu z inwestycji oraz wpływów pozwalających
                        na życie i dalszy rozwój. Prowadząc swoje wakacyjne miejsce stara się utrzymać
                        odpowiedni poziom, za który kasuje akceptowalny poziom cen.
                        Zgadzam się rówież z potrzebą uszanowania lokalnych zwyczajów m.in targowania
                        się - sam to robię. W tym roku również korzystam z wynegocjowanej oferty pobytu
                        pozdrawiam, Olo
      • Gość: tomek Re: Peloponez i nocleg IP: *.sen.warszawa.supermedia.pl 23.01.06, 14:46
        www.appthanos.com
    • Gość: tomek Re: Peloponez i nocleg IP: *.sen.warszawa.supermedia.pl 07.02.06, 09:30
      Witajcie raz jeszcze!

od mojego pierwszego wpisu minęło troszkę czasu.
      dzięki Waszym poradom i uwagom już jestem spokojny o nocleg za rozsądną cenę -
      da radę :-)

Tym bardziej, ze udało mi się w dwóch miejscach wynegocjować cenę 20 i 23 E za
      pokój dwuosobowy (z łazienką i werandą - widok na morze), mimo iż cena
      wyjściowa wynosiła odpowiednio 48 i 65 E (co i tak wedle zapewnień właściciela
      było "special price only for me" ;-).

Pozdrawiam,
      Tomek
      • arwena Re: Peloponez i nocleg 07.02.06, 10:20
        nie zapomnij po powrocie koniecznie opisac wrazenia!
        pozdrawiam i walcz dalej ;-) to naprawde przed sezonem, wiec przypuszczam ze
        kwatery stoja puste. ale ceny baaardzo ok moim zdaniem ;))))
      • Gość: anka Re: Peloponez i nocleg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 22:32
        Tomek a mógbyś uchylić rąbka tejmnicy i zdradzić te miejscówki, ja jadę tam w
        drugiej połowie czerwca.
        Dzięki i pozdrawiam
    • Gość: tomek Re: Peloponez i nocleg IP: *.sen.warszawa.supermedia.pl 28.06.06, 10:18
      Witajcie!

Już jestem po wspaniałych wakacjach na Peloponezie.
      Dziękuję wszystkim za dobre rady - przydały się niezmiernie.

Na Peloponez pojechaliśmy samochodem w 4 osoby. Trasa:
      dzień 1: Warszawa - Belgrad (via Bratysława, Budapeszt)
      dzień 2: Belgrad - okolice Lamii (GR)
      dzień 3: Lamia - Gthio

Nocowaliśmy w Githio, a w zasadzie w Mavrovounio (2 km od Githio).
      Oto namiary na apartamenty gdzie spaliśmy: www.demestichas.gr
      Płaciliśmy 35 E za apartament (apartamentt to: 2 pokoje, 2 łazienki, weranda,
      mini aneks kuchenny). Trzeba jednak zaznaczyć iż byliśmy w pierwszej połowie
      czerwca, więc ceny wtedy są na pewno niższe niż w sezonie.
      Apartamenty są 30 m od morza, praktycznie na samej plaży. Właścicielka bardzo
      miła.

Na Peloponezie byliśmy w Sparcie (Mistra), w Monemwazji (!!!), Methoni, Koroni
      (koniecznie trzeba zajrzeć do tych miast!), Mykenach, Koryncie, plaży
      Voidokolia i generalnie pojeździliśmy po płw. Mani.

W drodze powrotnej na 1 nocleg zatrzymaliśmy się pod klasztorami Meteora (hotel
      Meteora), a następnie tydzień spędziliśmy w Czarnogórze.

Wakacje naprawdę super, Peloponez mnie oczarował. Wszyscy, którzy kochają
      piękną przyrodę, zabytki, cudowne miasteczka, to koniecznie muszą się wybrać na
      Peloponez.

Jak macie jakieś pytania, to oczywiście z chęcią na nie odpowiem.

Pozdrawiam,
      Tomek
      • bah77 Re: Peloponez i nocleg... 28.06.06, 16:23
        Witaj Tomku!

Jak oceniasz możliwości znalezienia kolejnych noclegów na Peloponezie "w
        ciemno" na początku września?

Jakie odcinki dróg na południu P. uważasz za najbardziej malownicze?

Jakie piękne miejsce (Cud Natury) niespodziewanie odkryłeś?

Pozdrawiam

bah77
        • Gość: tomek Re: Peloponez i nocleg... IP: *.aster.pl 29.06.06, 23:30
          Witaj!

Ze znalezieniem noclegów nie powinieneś mieć problemu.

Bardzo malownicza jest droga z Kalamaty do Sparty. Byłoby wskazane, by
          pasażerowie nie mieli choroby lokomocyjnej, bo możesz mieć problemy z jej
          przejechaniem ;-) Co chwila zakręty, zjazdy, podjazdy. Ale sama jazda to duże
          przeżycie. Tylko kierowca ma najgorzej, bo na tak krętych drogach nie może w
          pełni rozkoszować się widokami.

Cuda natury? Urocze wioski (a wręcz wioseczki) jakie odkryłem poszukując dom wieży.

Pozdrawiam
    • Gość: barbara do tomka i jego zony IP: *.109.242.49.tellas.gr 11.05.13, 16:42
      moze warto przyjechac do Kamar napewno sie wam sie spodoba i ceny za mieszkanie sa lepsze tylko ze bez klimatyzacji 30 euro za dobe na samej plazy
    • glonia1316 Re: Peloponez i nocleg 12.07.17, 11:50
      witam, mieszkam na Peloponezie okolice Koryntu. Wynajmuję domek nad morzem. Zapraszam na urlop polskich turystów. Może skorzystasz. proponuję wycieczki po okolicy.Moja strona na fb www.facebook.com/wczasy.grecja.loutraki/?ref=hovercard

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka