Dodaj do ulubionych

Sunwing Resort na Cyprze

25.12.02, 15:25
Mam pytanie: czy ktoś był w kompleksie Sunwing Resort na Cyprze?
Na materiałach reklamowych wygląda to nieźle, ale ciekaw jestem, jak jest
naprawdę. Których obiektów należy unikać, a które są godne polecenia.
Zamierzamy się tam wybrać we wrzesniu 2003 w składzie dwoje rodziców i
dziecko w wieku 4,5 roku.

Jak wygląda komunikacja publiczna i taksówki do Nikozji i innych miejsc?
Obserwuj wątek
    • Gość: apa Re: Sunwing Resort na Cyprze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.02, 20:26
      Sun Ving w Aya Napa jest b. przyzwoitym hotelem, wartym swoich 4*. Dobra
      obsługa, cicho, trochę na uboczu miejscowości, ale przy ładnej plaży. Z
      komunikacją nie ma problemów - autobusy, taksówki, można bez problemów dojść
      do centrum. Bez problemu można również wynająć samochód, ale tu już trzeba
      mieć wprawę do jazdy po przeciwnej stronie, ja, gdy obejrzałem sobie ruch na
      rondzie, stwierdziłem, że będę korzystał z komunikacji publicznej. W hotelu
      dużo animacji, głównie dla dzieci. Dominują Skandynawowie i Polacy,
      praktycznie nie ma Niemców. Dobra kuchnia.
      • chaladia Re: Sunwing Resort na Cyprze 27.12.02, 11:08
        A jak tam jest z wypożyczaniem rowerów i motorowerów?
        W szczególności - rowerków dla dzieci też.
        Czy pojęcie ścieżki rowerowej jest w ogóle nane?
    • Gość: apa Re: Sunwing Resort na Cyprze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.02, 20:29
      Aha, byliśmy tam z żoną w październiku 2001 r. z dwoma maluchami: 5 miesięcy i
      3 lata. Czuły się znakomicie, choć wyjechały z kraju chore (końcówka zapalenia
      oskrzeli)
    • Gość: apa Re: Sunwing Resort na Cyprze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.02, 23:42
      Nie wiem, jak jest z wypożyczeniem rowerów, ale sądząc po ilości tych pojazdów
      mozna je wynając na miejscu. Hotel znajduje się na uboczu miejscowości. Wzdłuż
      morza ciągnie się kilkukilometrowa wąska (około 1 m) ścieżka kamienna, na
      której mozna jeździć na rowerze i spacerowac. Otoczenie hoteku jest przyjazne
      rodzinom z dziećmi
      • chaladia Re: Sunwing Resort na Cyprze 28.12.02, 15:29
        Dzięki serdeczne za informacje,
        Mam jeszcze w takim razie pytanie o komunikację publiczną, zwłaszcza
        dalekobieżną, tzn. na przykłąd do Pafos, Nikozji, no i Famagusty, choć tam
        zapewne da się dojechać rowerem.
        Jakoś nie widzę siebie prowadzącego samochód w ruchu lewostronnym, do tego z
        dzieckiem...
    • Gość: apa Re: Sunwing Resort na Cyprze IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.02, 07:31
      Obok hotelu jest przystanek autobusowy. W recepcji znajdują się rozkłady jazdy
      (dość bogate w kursy). Autobusy jeżdżą często.
      Jeśli chodzi o ruch lewostronny - to rzeczywiście katastrofa. Jeźdżę dużo w
      kraju i pewne nawyki na drodze tkwią juz tak głęboko we mnie, że wykonuję je
      odruchowo. Dlatego, gdy przyjrzałem się ruchowi ulicznemu na miejscu, a
      zwłaszcza jeździe na skrzyzowaniach, rondach itd, stwierdziłem, że szkoda
      sobie psuc wakacji. TAksówki nie są takie drogi.
      Cypryjczycy zdają sobie sprawę z niebezpieczeństwa, jakie czyha na nich ze
      strony prawostronnych kierowców, dlatego wszystkie auta w wypożyczalniach mają
      inne - czerwone tablice rejestracyjne. Gdy miejscowi spotkają takie auto na
      drodze, wiedzą, że za chwilę mogą dziać się dziwne rzeczy. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka