Gość: misia IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.01.03, 13:30 Czy ktoś był na Gavdos, może tam nocował? Proszę o informacje, miejsca warte uwagi, noclegi etc. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Misia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bebiak Re: Gavdos - czy ktoś był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.03, 17:12 Nie byłam, więc nie pomogę Ci w Twoich kwestiach, ale jedno muszę Ci napisać bo źle bym się czuła. Gavdos jest położona w takim "dziwnym" miejscu w rozumieniu prądów i wiatrów, że bardzo często się zdarza, iż nie pływają promy i inne łódki (są odwoływane). Można na tej maleńkiej (podobno pięknej bo nie zniszczonej cywilizacją) wysepce utknąć na kilka dni. Piszę Ci to, abyś miała to na uwadze przy planowaniu dalszych podróży. Miałam ochotę na Gavdos będąc na Krecie, ale plany pozwoliłyby mi na rejs tamże pod koniec pobytu na Krecie i powiem szczerze, że zrezygnowałam, bo obawiałam się czy zdołam wrócić tak, aby zdążyć na mój samolot do kraju. Słoneczne pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
eurolines Re: Gavdos - czy ktoś był? 14.01.03, 13:42 Bebiak, dzięki Ci. Mąż Misi P. S. Jak lubisz takie wyspy to zajrzyj na naszą stronę www.lastovo.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Misia i jej mąż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.03, 20:48 Byyyyłam na zapomnianej wysepce i było mi super! Naprawdę, możecie mi wierzyć. Tworzę stronkę o Helladzie - jak będzie gotowa (a ciężko w rozumieniu czasu mi idzie) to w ramach rewanżu też Was zaproszę. Dobrzeeee? Pozdrowionka słoneczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misie Re: Misia i jej mąż IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 16.01.03, 14:03 OK, świetnie, czekamy. Misia z mężem P. S. A już myślałem, że Bebiak to facet, a tu masz... miłe rozczarowanie - dziewczyna.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Misia i jej mąż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.03, 19:20 Ha, ha, ha, dobre! Kurczę, dziewczyną to bym się już chyba nie nazwała, ale jestem rodzaju żeńskiego...., z tym, że do klasycznej baby też mi jeszcze trochę lat (i rozumku, i powagi!) brakuje. Ściskam Was oboje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yanni Re: Gavdos-czy ktos byl. IP: *.proxy.aol.com 17.01.03, 02:24 Bylem. Co chcesz wiedziec? Na poczatek powiem Tobie, ze nie musisz sie martwic o stroj plazowy :) Pozdr. P.S. Bylem tam 15 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Gavdos-czy ktos byl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.03, 14:47 Yanni, możesz troszkę więcej napisać? Ja wiem tyle, że to nietystyczna wysepka, a przez to przepiękna. Podobno (co urocze!) jeszcze do niedawna nie było tam elektryczności. Małozaludniona, bo młodzi pouciekali do innych miejsc i zostali staruszkowie ze swoimi pięknymi tradycjami i przyzwyczajeniami. Nic więcej o Gavdos nie wiem. Napisz cokolwiek na jej temat,tj. to co wiesz, opisz, co widziałeś, bo to wspaniałe miejsce (w/g mnie), a i Misia i jej mąż pewnie też się ucieszą. Pozdrowionka cieplutkie Odpowiedz Link Zgłoś
avva Był !!! Odyseusz;-) 19.01.03, 15:41 Kalimera kochani, Kilka ciekawostek:-)o Gavdos- W drodze do Itaki zawędrował tam Oduseusz i ......... przesiedział na niej 7 lat ;-) Maczała w tym palce piękna Kalipso :-)(pierwotna nazwa wyspy) Poiła go winem z dodatkiem Wilczych Jagód-arodyzjak. #A biedna Penelopa tkała i pruła swój kilim:-D Obecnie na stałe zamieszkuje ją 6 rodzin,a jej burmistrz jest równocześnie kapitanem promu. Jeżeli chcecie, a naprawde polecam wejdźie na strony: www.gavdostudios.gr www.creteisland.gr/gavdos/ Znajdziecie tam telefony do kwater , piękne zdjęcia itd. Sami zobaczcie;-) Ja muszę jeszcze poczekać:-( może za rok. pozdrowienia Avva Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Odyseusz to niezła łajza - był wszędzie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 20.01.03, 12:08 Do Odyseusza przyznaje się kilka wysp - m. in. chorwackie Mljet i Lastovo. Niestety, my zmieniliśmy zdanie i w związku z planowanymi w tym roku wydatkami wybierzemy się na nieco tańszy (chodzi o transport) Losinj. Ale o Gavdos nie zapominamy, skoczymy tam na kolejne wakacje. Lubimy takie wyspy - tym bardziej, że jak się mieszka w 2-mln Warszawie i pracuje w biurze w cieniu Pałacu Kultury, to na urlop najchętniej pojechałoby się na wyspę bezludną. Niedawno relacja z Gavdos była na Discovery Channel (w programie "Najpiękniejsze plaże świata"). Pozdrawiamy Misia + mąż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Był !!! Odyseusz;-) IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 20.01.03, 12:16 Dzięki za info! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krecik Re: Był !!! Odyseusz;-) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.01.03, 11:23 avva napisała: > Kalimera kochani, Kalimera, wiem że to nie do mnie ale jestem bardzo zainteresowany tematem ;-) > Kilka ciekawostek:-)o Gavdos- > W drodze do Itaki zawędrował tam Oduseusz i ......... > przesiedział na niej 7 lat ;-) ale nie z powodu wspomnianych prądów i wiatrów? ;-) > Maczała w tym palce piękna Kalipso :-)(pierwotna nazwa wyspy) mieszka tam jeszcze? ;-) ;-) > Poiła go winem z dodatkiem Wilczych Jagód-arodyzjak. > #A biedna Penelopa tkała i pruła swój kilim:-D > > Obecnie na stałe zamieszkuje ją 6 rodzin,a > jej burmistrz jest równocześnie kapitanem promu. > > Jeżeli chcecie, a naprawde polecam wejdźie na strony: > > www.gavdostudios.gr > www.creteisland.gr/gavdos/ > > Znajdziecie tam telefony do kwater , piękne zdjęcia itd. Sami zobaczcie;-) > Ja muszę jeszcze poczekać:-( może za rok. > > pozdrowienia Avva strony zaraz obejrzę. Wybieramy się z żoną po raz 3 na Kretę i za każdym razem mamy (głównie ja) ochotę na Gavdos. Najbardziej boimy się własnie dojazdu tam a szczególnie powrotu. Może ktoś więcej napisać: skąd płynąć, czy są tam regularne kursy czy trzeba sobie szukać "okazji" ? i jak z tą pogodą? mamy wykupiony hotel i nie chcemy utknąć na tydzień na Gavdos. Czy może być aż tak źle? czy to kwestia 2-3 dni? Będziemy w I połowie września. Misia z mężem, a może jednak w tym roku? w czwórkę byłoby raźniej? ;-) pozdrawiamy mąż Kretki z żoną ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avva Re: Był !!! Odyseusz;-) IP: proxy / 194.181.108.* 29.01.03, 11:56 Ja su, Kreciki, O rejsach napisze jak tylko szef da mi spokoj i zajmie sie swoim życiem :-))) Cierpliwosci (ja tez poprosze:-) Avva Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Nadal Gavdosssss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.03, 17:50 Kalimera sas!!! Ja zamierzałam płynąć z portu w Sfakii - tak mi powiedzieli Grecy, że właśnie stamtąd. Byłam nawet w Sfakii, ale ponieważ było to już po otrzymaniu informacji o tych prądach itp. , to przyznam szczerze, że częstotliwością kursowania statków czy kaiki (bo promy na Gavdos to chyba nie.. choć nie jestem pewna) już się w Sfakii nie zainteresowałam. Ale widziałam jakiś statek, który wtedy stamtąd przypłynął (właśnie statek). Może jak szef Avvy zajmie się swoim życiem to Ona coś doskrobie o częstotliwości? Pozdrowionka cieplutkie dla wszystkich Was Odpowiedz Link Zgłoś
avva Racja,racja 29.01.03, 19:14 Przetrzymaali mnie,zawalili papierkami po sufit:-( Jednak już jest po, wiec jak obiecałam pisze :-D Bebiaczek jak zwykle ma racje:-) Najlepiej ze Sfakion Chora ( jak odmieniam to przestaje mi sie podobać:-) W sezonie wypływa 4 razy w tygodniu i robi to w miare regularnie. Ostatnio sie poprawiło , bo na trase ruszaja lepsze jednostki,jak puszczali małe delfiny to byle fala i kursu nie ma. Druga możliwość to Paleochora , ale tam tylko 3 razy. Widzieliscie juz strone? Podają telefony. O pogode na dłuższą mete zawsze mozna pytac w porcie, oni jak nasi górale czują już 3 dni naprzód:-))))))))))) pozdrowienia Avva Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krecik Re: Racja,racja IP: *.acn.waw.pl 29.01.03, 23:38 Dzięki za informacje. Stronki, szczególnie "bilet do Gavdos" są super. Chciałbym stanąć na tym koniuszku Europy ;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gavdos Mąż Misi IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 31.01.03, 15:36 Nas też to Gavdos kręci..... Ciekawe na ile realne są te opóźnienia czy odowałania promów z powodu silnych fal.... Mamy trochę doświadczeń z pływaniem po różnych morzach, rzeczywiście różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Do Misi, Męża Misi oraz Krecików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.03, 21:45 Czy moglibyście przysłać mi swój adres? Bardzo grzecznie i ładnie proszę :))) Mój to: bebiak@gazeta.pl Efcharisto para poli:))) Jasu Odpowiedz Link Zgłoś