Dodaj do ulubionych

Gavdos - czy ktoś był?

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.01.03, 13:30
Czy ktoś był na Gavdos, może tam nocował?
Proszę o informacje, miejsca warte uwagi, noclegi etc.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Misia
Obserwuj wątek
    • Gość: Bebiak Re: Gavdos - czy ktoś był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.03, 17:12
      Nie byłam, więc nie pomogę Ci w Twoich kwestiach, ale jedno muszę Ci napisać bo
      źle bym się czuła. Gavdos jest położona w takim "dziwnym" miejscu w rozumieniu
      prądów i wiatrów, że bardzo często się zdarza, iż nie pływają promy i inne
      łódki (są odwoływane). Można na tej maleńkiej (podobno pięknej bo nie
      zniszczonej cywilizacją) wysepce utknąć na kilka dni. Piszę Ci to, abyś miała
      to na uwadze przy planowaniu dalszych podróży. Miałam ochotę na Gavdos będąc na
      Krecie, ale plany pozwoliłyby mi na rejs tamże pod koniec pobytu na Krecie i
      powiem szczerze, że zrezygnowałam, bo obawiałam się czy zdołam wrócić tak, aby
      zdążyć na mój samolot do kraju. Słoneczne pozdrowionka
      • eurolines Re: Gavdos - czy ktoś był? 14.01.03, 13:42
        Bebiak, dzięki Ci.
        Mąż Misi
        P. S. Jak lubisz takie wyspy to zajrzyj na naszą stronę www.lastovo.prv.pl
        • Gość: Bebiak Misia i jej mąż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.03, 20:48
          Byyyyłam na zapomnianej wysepce i było mi super! Naprawdę, możecie mi wierzyć.
          Tworzę stronkę o Helladzie - jak będzie gotowa (a ciężko w rozumieniu czasu mi
          idzie) to w ramach rewanżu też Was zaproszę. Dobrzeeee? Pozdrowionka słoneczne
          • Gość: Misie Re: Misia i jej mąż IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 16.01.03, 14:03
            OK, świetnie, czekamy.
            Misia z mężem

P. S. A już myślałem, że Bebiak to facet, a tu masz... miłe rozczarowanie -
            dziewczyna....
            • Gość: Bebiak Re: Misia i jej mąż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.03, 19:20
              Ha, ha, ha, dobre! Kurczę, dziewczyną to bym się już chyba nie nazwała, ale
              jestem rodzaju żeńskiego...., z tym, że do klasycznej baby też mi jeszcze
              trochę lat (i rozumku, i powagi!) brakuje. Ściskam Was oboje
              • Gość: Yanni Re: Gavdos-czy ktos byl. IP: *.proxy.aol.com 17.01.03, 02:24
                Bylem. Co chcesz wiedziec? Na poczatek powiem Tobie, ze nie musisz sie martwic
                o stroj plazowy :)

Pozdr.

P.S.
                Bylem tam 15 lat temu.
                • Gość: Bebiak Re: Gavdos-czy ktos byl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.03, 14:47
                  Yanni, możesz troszkę więcej napisać? Ja wiem tyle, że to nietystyczna wysepka,
                  a przez to przepiękna. Podobno (co urocze!) jeszcze do niedawna nie było tam
                  elektryczności. Małozaludniona, bo młodzi pouciekali do innych miejsc i zostali
                  staruszkowie ze swoimi pięknymi tradycjami i przyzwyczajeniami. Nic więcej o
                  Gavdos nie wiem. Napisz cokolwiek na jej temat,tj. to co wiesz, opisz, co
                  widziałeś, bo to wspaniałe miejsce (w/g mnie), a i Misia i jej mąż pewnie też
                  się ucieszą. Pozdrowionka cieplutkie
                  • avva Był !!! Odyseusz;-) 19.01.03, 15:41
                    Kalimera kochani,
                    Kilka ciekawostek:-)o Gavdos-
                    W drodze do Itaki zawędrował tam Oduseusz i .........
                    przesiedział na niej 7 lat ;-)
                    Maczała w tym palce piękna Kalipso :-)(pierwotna nazwa wyspy)
                    Poiła go winem z dodatkiem Wilczych Jagód-arodyzjak.
                    #A biedna Penelopa tkała i pruła swój kilim:-D

Obecnie na stałe zamieszkuje ją 6 rodzin,a
                    jej burmistrz jest równocześnie kapitanem promu.

Jeżeli chcecie, a naprawde polecam wejdźie na strony:

www.gavdostudios.gr
                    www.creteisland.gr/gavdos/

Znajdziecie tam telefony do kwater , piękne zdjęcia itd. Sami zobaczcie;-)
                    Ja muszę jeszcze poczekać:-( może za rok.

pozdrowienia Avva

• Gość: Krzysztof Odyseusz to niezła łajza - był wszędzie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 20.01.03, 12:08
                      Do Odyseusza przyznaje się kilka wysp - m. in. chorwackie Mljet i Lastovo.
                      Niestety, my zmieniliśmy zdanie i w związku z planowanymi w tym roku wydatkami
                      wybierzemy się na nieco tańszy (chodzi o transport) Losinj. Ale o Gavdos nie
                      zapominamy, skoczymy tam na kolejne wakacje. Lubimy takie wyspy - tym bardziej,
                      że jak się mieszka w 2-mln Warszawie i pracuje w biurze w cieniu Pałacu
                      Kultury, to na urlop najchętniej pojechałoby się na wyspę bezludną. Niedawno
                      relacja z Gavdos była na Discovery Channel (w programie "Najpiękniejsze plaże
                      świata").
                      Pozdrawiamy
                      Misia + mąż
                    • Gość: Krzysztof Re: Był !!! Odyseusz;-) IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 20.01.03, 12:16
                      Dzięki za info!
                    • Gość: Krecik Re: Był !!! Odyseusz;-) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.01.03, 11:23
                      avva napisała:

> Kalimera kochani,
                      Kalimera, wiem że to nie do mnie ale jestem bardzo zainteresowany tematem ;-)

> Kilka ciekawostek:-)o Gavdos-
                      > W drodze do Itaki zawędrował tam Oduseusz i .........
                      > przesiedział na niej 7 lat ;-)
                      ale nie z powodu wspomnianych prądów i wiatrów? ;-)

> Maczała w tym palce piękna Kalipso :-)(pierwotna nazwa wyspy)
                      mieszka tam jeszcze? ;-) ;-)

> Poiła go winem z dodatkiem Wilczych Jagód-arodyzjak.
                      > #A biedna Penelopa tkała i pruła swój kilim:-D
                      >
                      > Obecnie na stałe zamieszkuje ją 6 rodzin,a
                      > jej burmistrz jest równocześnie kapitanem promu.
                      >
                      > Jeżeli chcecie, a naprawde polecam wejdźie na strony:
                      >
                      > www.gavdostudios.gr
                      > www.creteisland.gr/gavdos/
                      >
                      > Znajdziecie tam telefony do kwater , piękne zdjęcia itd. Sami zobaczcie;-)
                      > Ja muszę jeszcze poczekać:-( może za rok.
                      >
                      > pozdrowienia Avva

strony zaraz obejrzę.
                      Wybieramy się z żoną po raz 3 na Kretę i za każdym razem mamy (głównie ja)
                      ochotę na Gavdos. Najbardziej boimy się własnie dojazdu tam a szczególnie
                      powrotu. Może ktoś więcej napisać: skąd płynąć, czy są tam regularne kursy czy
                      trzeba sobie szukać "okazji" ? i jak z tą pogodą? mamy wykupiony hotel i nie
                      chcemy utknąć na tydzień na Gavdos. Czy może być aż tak źle? czy to kwestia 2-3
                      dni? Będziemy w I połowie września.
                      Misia z mężem, a może jednak w tym roku? w czwórkę byłoby raźniej? ;-)
                      pozdrawiamy
                      mąż Kretki z żoną ;-)
                      • Gość: avva Re: Był !!! Odyseusz;-) IP: proxy / 194.181.108.* 29.01.03, 11:56
                        Ja su, Kreciki,
                        O rejsach napisze jak tylko szef da mi spokoj
                        i zajmie sie swoim życiem :-)))
                        Cierpliwosci (ja tez poprosze:-)

Avva
                        • Gość: Bebiak Nadal Gavdosssss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.03, 17:50
                          Kalimera sas!!! Ja zamierzałam płynąć z portu w Sfakii - tak mi powiedzieli
                          Grecy, że właśnie stamtąd. Byłam nawet w Sfakii, ale ponieważ było to już po
                          otrzymaniu informacji o tych prądach itp. , to przyznam szczerze, że
                          częstotliwością kursowania statków czy kaiki (bo promy na Gavdos to chyba nie..
                          choć nie jestem pewna) już się w Sfakii nie zainteresowałam. Ale widziałam
                          jakiś statek, który wtedy stamtąd przypłynął (właśnie statek). Może jak szef
                          Avvy zajmie się swoim życiem to Ona coś doskrobie o częstotliwości?
                          Pozdrowionka cieplutkie dla wszystkich Was
                          • avva Racja,racja 29.01.03, 19:14
                            Przetrzymaali mnie,zawalili papierkami po sufit:-(
                            Jednak już jest po, wiec jak obiecałam pisze :-D

Bebiaczek jak zwykle ma racje:-)
                            Najlepiej ze Sfakion Chora ( jak odmieniam to przestaje mi sie podobać:-)
                            W sezonie wypływa 4 razy w tygodniu i robi to w miare regularnie.
                            Ostatnio sie poprawiło , bo na trase ruszaja lepsze jednostki,jak puszczali
                            małe delfiny to byle fala i kursu nie ma.
                            Druga możliwość to Paleochora , ale tam tylko 3 razy.
                            Widzieliscie juz strone?
                            Podają telefony. O pogode na dłuższą mete zawsze mozna pytac w porcie,
                            oni jak nasi górale czują już 3 dni naprzód:-)))))))))))

pozdrowienia Avva
                            • Gość: Krecik Re: Racja,racja IP: *.acn.waw.pl 29.01.03, 23:38
                              Dzięki za informacje. Stronki, szczególnie "bilet do Gavdos" są super.
                              Chciałbym stanąć na tym koniuszku Europy ;-)

pozdrawiam
                              • Gość: Gavdos Mąż Misi IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 31.01.03, 15:36
                                Nas też to Gavdos kręci..... Ciekawe na ile realne są te opóźnienia czy
                                odowałania promów z powodu silnych fal.... Mamy trochę doświadczeń z pływaniem
                                po różnych morzach, rzeczywiście różnie bywa.
                                • Gość: Bebiak Do Misi, Męża Misi oraz Krecików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.03, 21:45
                                  Czy moglibyście przysłać mi swój adres? Bardzo grzecznie i ładnie proszę :)))
                                  Mój to: bebiak@gazeta.pl
                                  Efcharisto para poli:))) Jasu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka