Dodaj do ulubionych

Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 13:49

Kalimera . Może nam się uda stworzyć jakiś ogólny topic o okolicach właśnie
Rethymnonu. Jest tyle porozrzucanych tematów, a przecież mozna to jakoś
zsumować dla lepszej orientacji....
Tak ogólnie o wszystkim, w skrócie o hotelach , o terminach, (kto,gdzie i
kiedy- czyli możliwość poznania się i np wypożyczenia samochodu wspólnie) ,
(np dwie młode pary albo z dziećmi w podobnym wieku ), tanie sklepy,
hipermarkety?, gdzie dobrze i tanio:) zjeść?,(konkretne tawerny ), gdzie się
zabawić,(greckie "buzuki",kluby,dyskoteki) , gdzie blisko fajne plaże oprócz
oczywiście tych przy konkretnych hotelach, co zobaczyć i jak ( wiem że
akurat jest sto takich tematów) , ale może jeszcze raz ..., dopiszecie coś na
bieżąco , czy np gdzie i jak można się poruszać autobusami , czy tylko
samochodami , a więc gdzie tanie wypożyczalnie,
Sama nie wiem, może się uda.
Ja z facetem akurat jadę dopiero 16.08 i akurat wszystkie wasze wspomnienia
i porady chętnie poczytam...
Pozdrawiam i czekam na odzew.... :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: różowa pantera Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 14:10
      Jestam za!!!My lecimy 08.06. do hotelu Golden Sun w Adelianos Kampos
      • Gość: GoldenSun Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.06.06, 20:27
        Hej
        My też lecimy do Golden Sun ale 10.06.
        pozdrawiam
    • Gość: jakaja Rethymnon od 28 czerwca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 15:23
      Wspólnie z koleżanką będę w Rethymnonie 2 tygodnie od 28 czerwca. Chętnie
      nawiążę kontakt z osobami, które będą wynajmowały auto. Chcemy trochę
      pozwiedzać i chętnie "wejdziemy" w podział kosztów wynajęcia samochodu.
      Piszcie :-)
    • clavdia Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? 24.05.06, 16:15
      Ja 16.08. jadę do Kavros Beach z 16 letnią córką i planujemy kilka dni
      zwiedzania dzikich zachodnich i południowych zakątków samochodem oraz wypad do
      Samarii i na Santorini. Miło nam będzie poznać kogoś z forumowiczów.
      • Gość: tez jade Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 11:37
        rethymnon- bede od 21 czerwca
        • Gość: justyna Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 12:03

Cześć,
          My też jedziemy, hotel Macaris , 16.- 30.08. :-) ( dopiero.... :-( )

• Gość: Ania Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.lodz.dialog.net.pl 31.05.06, 09:56
            Jedziemy 14 czerwca do Kavros hotel Apollo
            • beka35 Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? 05.06.06, 13:59
              również wybieram sie 18,06 do hotelu dias beach
              • Gość: Morenka Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: 192.193.245.* 14.06.06, 11:13
                Byłam w tym hotelu w 2004 r i nie podobał mi się, jest stary i
                zaniedbany...plaża kamienista...i na pewno nie bierz pokoju z widokiem na
                morze...bo sie nie wyśpisz....w pierwszej kolejności jest widok na ulicę,
                bardzo głośną zresztą.Jeździłam 2 km tax na piaszczysta i piękna plaże do
                Platanias.
                pozdrawiam
                • beka35 Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? 05.07.06, 14:22
                  Byliśmy w Diasie w tym roku i powiem Ci że hotel bardzo ładny, po remoncie
                  pokoje czyste, ładne sam hotel również bardzo ładny. Jesteśmy pod wrażeniem,
                  natomiast jeśli chodzi o plażę to faktycznie kamienie i skałki ale nie było aż
                  tak tragicznie, byliśmy również na plaży Platanias oraz na Phalasarnie i
                  Elafonisis - rewelka (samochów wypożyczyliśmy na 3 dni 70 E i trochę
                  pozwiedzaliśmi). Było super, pozdrawiam
        • Gość: rafi Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 00:13
          Witam

Ja lecę 21 czerwca z wawy do rethmondu
          Napisz to może samochód na spółkę by się wzięło
          Pozdr
          rafi28@o2.pl
        • rafiboss Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? 20.06.06, 00:15
          Ja jadę 21 czerwca do Rethmondu może byśmy na pół wzięli np samochód na parę
          dni? Lecę z Wawy
          Pozdrawiam
          Rafał
          rafi28@o2.pl
      • skepka Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? 31.05.06, 14:12
        My też do Kavros Beach, ale od 06.09 na dwa tygodnie z 4 letnią dzidzią. Tez
        mamy w planach wypożyczyć autko i pozwiedzać. Samaria odpada bo dla naszej
        trójki za dużo łazikowania. Chcemy pokonać trasę wg wskazówek bah77

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=40837858&a=40840574
        Jeśli ktoś wybiera sie w tym terminie dajcie znac!!! Bedzie nam bardzo miło...

pozdr. Skepka
        • Gość: też jadę Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 13:19

W związku z tym, że sama przed swoim wyjazdem na Kretę bardzo dużo informacji
          i porad czerpałam z tego forum, tak więc teraz postaram się pomóc i innym.
          Poniżej przedstawiam informacje i spostrzeżenia, jakie poczyniłam podczas
          tygodniowego pobytu na tej wyspie. Mam nadzieje, że komuś okażą się one pomocne.
          Pojechałam z biurem podróży do Rethymnonu.
          Samo miasto jak mi się wydaje typowe dla Grecji (porównuje z wcześniej
          zwiedzanymi Rodos i okolicami Aten). Trzecie co do wielkości na Krecie (po
          Iraklionie i Chanii) – jak dla mnie nie za duże nie za małe, w sam raz J.
          Najładniejsza jest oczywiście starówka.
          Urokliwa, z małymi wąskimi uliczkami, zacisznymi kafejkami i restauracjami i
          mnóstwem sklepików oferujących zarówno artykuły typowo turystyczne (oliwy,
          ceramika, wyroby z drzewa oliwnego itd...) jak i ubrania buty (sklepy
          zwyczajne, ale z cenami pod turystów).
          Do starówki dochodzi się uliczka ciągnąca się wzdłuż morza, przy której
          umiejscowione są hotele i restauracje. Przy samym porcie ciągną się bary
          serwujące głównie napoje i dania lekkie, ale można też zamówić coś większego
          do zjedzenia. Ogólnie rzecz biorąc bardzo miłe miejsce do spędzania wieczorów
          i zaznania odpoczynku po trudach dnia J.
          Jeśli chodzi o ceny to:
          Drinki kolorowe kosztują ok. 5 euro
          Danie obiadowe (ja zamawiałam tylko te greckie) to wydatek ok. 10 euro z napojem
          Soki świeże 3 euro
          Lody 4-5 euro (3 kulki polane jakimiś sokami z wafelkiem – takie ładnie
          wyglądające)
          Naleśniki od – 3 do 5 euro w zależności od bogactw tego co w nich jest
          Pocztówki 25 centów większe 30 centów duże ładne 1 euro
          Oliwa w zależności od jakości 750ml 5-8 euro
          Bransoletki na rękę z drzewa oliwnego 7-13 euro
          Miód 3-6 euro (w zależności od wielkości i jakości)
          Koszulki okolicznościowe 6 euro

Zarówno w samym mieście jak i w hotelu oferowane są liczne wycieczki. Większa
          część z nich to przejazdy autokarowe do różnych części wyspy. Ja osobiście
          polecam zamiast takich wycieczek wynajem auta i samodzielne zwiedzanie –
          wychodzi taniej albo tyle samo, ale jest się sobie panem J.
          Proponowane wycieczki
          - w samym porcie są dwie wycieczki statkiem pirackim do Bali oraz do Marathi –
          obie kosztują po 26 euro i są całodniowe
          - wycieczka na Santorini, niestety nie potwierdziły się informacje z forum
          (albo ja nie byłam w stanie dotrzeć do innych ofert) bowiem wszędzie gdzie się
          pytałam (w biurach jak i w przedstawicielstwie linii kursujących na ta wyspę)
          podawano mi cenę 75 euro za przyjemność zwiedzenia Santorini.
          - co do pozostałych wycieczek to ich cena waha się od 20 do 30 euro i są
          wyprawy na Gramvouse (najpierw autokarem potem statkiem) do Preveli (Palm
          Beach) na Elafonnisi i do Chani. Jak już napisałam powyżej ja osobiście
          polecam wynajem auta (ok. 30 euro plus tyle ile się przejedzie paliwa) i
          zwiedzanie tych miejsc samemu.
          To chyba tyle jak na pierwszą relację. Jak sobie coś przypomnę to dopiszę.
          Był to mój pierwszy pobyt na tej wyspie ale na pewno nie ostatni. Spędziłam na
          Krecie 7 cudnych dni i już wraz z chłopakiem zapowiedzieliśmy, że jeszcze tam
          wrócimy!

• Re: KRETA - Rethymnon IP: *.crowley.pl
          Gość: madzinka2 04.06.06, 12:51 + odpowiedz

dzieki za opowiesc:)wybieram sie tam od 14 czerwca:) 10 km od rethymno bedziemy
          mieszkac wiec czesto bedziemy tam goscic:)Wynajmniemy chyba autko tam na
          miejscu bo od neronki wychodzi 100 eura za 3 dni wiec to chyba duzo:(

• Re: KRETA - Rethymnon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
          Gość: mona 04.06.06, 12:55 + odpowiedz

Też mi się wydaje że lepiej na miejscu. Najwyżej zapłacicie tyle samo ale wydaje
          mi się że powinniście znaleźć taniej. Im więcej dni wypożyczenia tym taniej.
          Udanego pobytu życzę!

• Re: KRETA - Rethymnon
          clavdia 05.06.06, 10:19 + odpowiedz

Dzięki za informacje! Słyszałam już, że tegoroczne rejsy na Santorini nie dość,
          że podrożały to odbywają się wyłącznie z Heraklionu. A czy w żadnym biurze nie
          było zniżek przy wykupie kilku wycieczek?

• Re: KRETA - Rethymnon
          monika_zochowska 05.06.06, 11:05 + odpowiedz

Z tego co ja się dowiadywałam to (przynajmniej w Rethymnonie) cena za dojazd na
          Santorini była jedna - 75 euro. W cenę wliczone są śniadanie i obiad. Gdy w
          jednym z biur dopytywałam się o możliwość obniżenia ceny to zaproponowano mi 68
          euro za sam przejazd czyli bez opcji jedzenia. Jak dla mnie nadal było to zbyt
          drogo. Niestety nie potwierdziły się informacje o biletach za ok 30 euro w dwie
          strony (albo ja nie byłam w stanie do nich dotrzeć... ale szukałam długo bowiem
          bardzo liczyłam na zwiedzenie tej wyspy - z tym że za rozsądną cenę!)
          Co do zniżek przy kilku wycieczkach to o tym nie słyszałam ale i specjalnie nie
          dopytywałam się bowiem Kretę zwiedzałam na własną rękę samochodem i osobiście
          takie rozwiązanie polecam!

Pozwoliłam sobie wkleić tutaj ten wątek , bo właśnie o coś takiego mi
          chodzi....

• Gość: jakaja Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 19:56
            nikt więcej nie jedzie??? ojjj
            • Gość: romand Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 07.06.06, 21:54
              będziemy w scaleta hotel creta star od 30.07.2006
              • Gość: też jadę ... Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.06, 10:33

EEE, coś nam temat umarł , naprawdę nikt więcej nie jedzie , albo nie
                wrócił ??? :-(
    • Gość: beata Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.malopolska.mw.gov.pl 28.06.06, 10:36
      ja będę :)
      wybieramy sie do Rethymnonu 1 wrzesnia do Hotelu Philoxenia Beach
      i bardzo chetnie dowiem sie coś o nim jezeli macie jakieś informacje
    • Gość: sheni Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 10:48
      A ja jadę już dziś :-) Teraz to są moje chwile z cyklu "usiądźmy przed
      podróżą" :-)))
      • Gość: madzinka2 Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.crowley.pl 28.06.06, 13:11
        Jezus ale wam zazdroszcze:((((((((( Wróciłam 21 czerwca z hoteliku koło
        Rethymno.Ile bym dała żeby tam jeszcze sie zjawić:):)Polecam Dedalos Beach w
        Sfakaki.Bardzo czysty,kameralny hotelik o kategori 3+. Na trasie do Rethymno
        Adelianos Campos.Rethymno cudne,klimatyczne miasteczko z ładnym
        portem.Kafejek,restauracji moc.
        pozdrawiam i zycze milego pobytu
    • Gość: MarcinW Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.polfawar.com.pl 17.07.06, 06:25
      Kalimera. Byliśmy 2 tygodnie w czerwcu w Minos. Hotel bardzo się nam podobał.
      Kreta jest wspaniała. Jeżeli ktoś ma wątpliwości, czy warto tam jechać - niech
      się nie zastanawia i kupuje bilet jak najszybciej. Pozdrawiam.
      • anna.agnieszka Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? 23.08.06, 13:27
        Od 8 września jadę na wakacje do hotelu Dias w turystycznej dzielnicy
        Rethymnonu. Zapraszam do kontaktu wsystkich innych turystów, którzy w tym
        czasie będą spędzać tam swoje wakacje.
        • tomskey Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? 23.08.06, 14:14
          anna.agnieszka napisała:
          > Zapraszam do kontaktu wsystkich innych turystów, którzy w tym
          > czasie będą spędzać tam swoje wakacje.

a po co??
          • anna.agnieszka Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? 23.08.06, 14:43
            Chociażby po to, żeby na miejscu wymieniać na miejscu informacje - gdzie warto
            smacznie a niezbyt drogo zjeść, skąd najkorzystniej wypożyczyć samochód czy
            skorzystać z jakiejś organizowanej formy fakultatywnego zwiedzania, która plaża
            jest spokojna, czysta, piaszczysta etc.

Koniec języka za przewodnika, a greckiego niestety nie znam.
            • weann Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? 24.08.06, 10:41
              hej mozesz opowiedzieć jak hotel Dias Ci sie podobał ? Wybieram sie tam we
              wrześniu. Bedę wdzieczna za informacje.
              • anna.agnieszka Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? 31.08.06, 20:35
                Jadę dopiero od 8 go wracam 23-go ... moze bedziemy w tym samym czasie ;-)

weann napisała:

> hej mozesz opowiedzieć jak hotel Dias Ci sie podobał ? Wybieram sie tam we
                > wrześniu. Bedę wdzieczna za informacje.

• Gość: Tomasz Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.grs.net.pl 03.09.06, 20:10
          Hej ! Bedziemy widze w tym samym czasie w Dias-ie.Jadę z zonka i przyjaciołmi !
        • Gość: Tomasz Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.grs.net.pl 03.09.06, 22:45
          Hej! Bedziemy widze w tym samym czasie w Dias-ie... Jadę z zonka i
          przyjaciołmi! my jestesmy z Łodzi a Ty ?

• anna.agnieszka Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? 03.09.06, 23:05
            Tomku,
            wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja, że nie pojedziemy ...
            nagła i o dość dramatycznym przebiegu (nawet nie do końca zdiagnozowana i
            nazwana) choroba mojego chłopaka najprawdopodobniej uniemożliwi mu wyjazd.
            A ja bez niego nie pojadę.
            Czyli jedzie tylko 1/2 naszej grupy z Zielonej Góry.
            Ale tu z sentymentem (i ogłoszeniem o odsprzedaży wycieczki) wciąż zaglądam.
            A.A.

• Gość: Tomasz Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.grs.net.pl 04.09.06, 22:55
              Ojej........ Tak mi przykro !!!!! to rzeczywiscie pech .... Szybkiego powrotu
              do zdrówka zycze Twojemu chlopakowi !!!!
            • student80 Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? 05.09.06, 14:32
              anna.agnieszka napisała:

> Tomku,
              > wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja, że nie pojedziemy ...
              > nagła i o dość dramatycznym przebiegu (nawet nie do końca zdiagnozowana i
              > nazwana) choroba mojego chłopaka najprawdopodobniej uniemożliwi mu wyjazd.
              > A ja bez niego nie pojadę.
              > Czyli jedzie tylko 1/2 naszej grupy z Zielonej Góry.
              > Ale tu z sentymentem (i ogłoszeniem o odsprzedaży wycieczki) wciąż zaglądam.
              > A.A.
              >
              Moj kolega jest chetny na te Twoje dwa miejsca...Napisalem do ciebie tez na
              skrzynke - odpowiedz i podaj numer tel kontaktowy zeby sie z Toba jaks
              dogadac...
              Tomasz
    • Gość: Ridick26 Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: 217.153.6.* 20.11.06, 17:43
      Hihi mielismy szczescie.Ja bylem w dedalos beach w 2003 r i co sie tam dzialo
      jak ludzi w konia robili to masakra(ja poza pierwsza noca sprzedzona w piwnicy
      nie narzekalem bo potem bylo oki) ale ludzie ktorzy rowniez ze mna byli nie
      wspominaja milo tego hotelu...

Aha bylem z Scanholiday .
      • Gość: nisia94 Re: Kto był i będzie w okolicach Rethymnonu ? IP: *.tvteletronik.pl 21.12.06, 12:00
        Byłam w Rethymno we wrześniu 2005 w h. Macaris. Przemiłe miasteczko, hotel
        spełnił oczekiwania, chetnie bym tam wróciła.... Rethymno polecam młodym i tym
        troche starszym... nie za małe i nie za duże nie zabłądzisz ale i nudzić sie
        nie bedziesz. Zaleta hotelu - blisko do centrum, ale spokojnie i cicho w
        nocy... Super... chetnie bym tam wróciła...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka