Dodaj do ulubionych

Santorini - samemu taniej!!!

15.07.06, 01:01
Wiadomo, że wycieczki fakultatywne kupowane z polskich biur podrózy to
straszne przepłacanie - warto wykupić je w lokalnych biurach.
My kupiliśmy wycieczkę na Santorini w Geourgiopoli- (miasteczko niedaleko
KAvros gdzie mieszkaliśmy) za 72 Euro. (Triada ma za 109 Euro.) W cenie
mieliśmy dopłynięcie statkiem do miasteczka Fira na Santorini(5 godzin w
jedną stronę!!). Tym samym statkiem co wszystkie inne biura podróży- w tym
Triada, Itaka, Orbis itd. Na statku można było sobie wykupić za 25 Euro
wycieczkę objazdową autokarem po 3 miasteczkach Santorini, ale my nie
skusiliśmy się na nią. W Firze poszliśmy na dworzec autobusowy i za 1,10 Euro
od osoby dorosłej(dzieci za darmo) kupiliśmy bilet do Oia – najpiękniejszej
miejscowości na Santorini- tej z tymi wiatrakami i niebieskimi kopułami
kościołów i tam sami sobie pozwiedzaliśmy i wróciliśmy znowu autobusem za
1,10 Euro do Firy, żeby wsiąść na statek. Także wycieczka kosztowała nas
74,20 a nie 109 Euro!!!!! Nie zobaczyliśmy tylko portu w Athinios gdzie
wszyscy, którzy mieli wykupioną wycieczkę przesiadali się ze statku na
autobus, ale podobno nic ciekawego – najładniejsza jest Oia i Fira i my
właśnie te miasteczka zwiedziliśmy. NA statku jest zapewnione śniadanie i
obiadokolacja, jest fajny pokój dla dzieci z piłeczkami, domkiem, bujanymi
konikami i huśtawkami. Dzieciaki tam strasznie szalały. Druga możliwośc to
wodolot- katamaran za 83-85 Euro. Płynie się 2,5 godziny i zatrzymuje sie we
wszystkich tych trzech miejscowościach, ale nie ma zapewnionego jedzenia.
Jest się po prostu dużo szybciej na miejscu i z powrotem.
Santorini jest piękna. Warto tam pojechać.
Obserwuj wątek
    • amigo50 Re: Santorini - samemu taniej!!! 15.07.06, 04:14
      Asiula potwierdza to o czym pisałem wielokrotnie i do czego namawiam
      wszystkich :
      Na greckie wyspy warto wybrać się samemu! Organizacyjnie, jak widać, nie ma
      żadnego problemu a wychodzi przynajmmniej tak samo ciekawie a do tego o wiele
      taniej.
      Za takie moje podejście mogą mnie nie lubić nasze biura podróży, ale zupełnie
      się tym nie przejmuję.

Panie i Panowie z biur podróży!
      Czy nie uważacie, że próba jedzenia chochlą nie służy zdrowiu a można się przy
      tym zadławić?! Jedząc łyżeczką trzeba trochę popracować, ale można się najeść!
      Czy naprawdę jesteście przekonani, że musicie stosować narzuty na każde Wasze
      działanie w wysokości 35 - 50% (a bywa, że i więcej (na czarterze jachtów 50 -
      75%))?
      • Gość: viola Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.chello.pl 15.07.06, 18:46
        Mnie dodatkowo zastanawia jeszcze inny problem.

Otóż przystąpienie do unii europejskiej miało spowodować traktowanie nas na
        równych prawach i udzielanie zniżek podczas wstępu do muzeum itp. I co stało się
        z obiecywanymi przywilejami, zniknęły niepostrzeżenie?

Ceny wycieczek organizowanych przez rezydentów to odrębny temat; jedno co mi się
        nasuwa to zwiedzanie grupowe zawsze było traktowane ulgowo nawet podczas wstępu
        do kina. Z polskimi rezydentami jednak zawsze jest drożej, tylko dlaczego, nie
        widzę powodu gdyż wiedzą raczej nie imponują:-)).
        • Gość: ewa Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.chello.pl 15.07.06, 20:02
          Hmm, no z tymi zniżkami to w każdym kraju inaczej ale jeśli chodzi o Kretę to w zeszłym roku byłam tam z moim chłopakiem i zwiedzaliśmy bardzo intensywnie i nie zapłaciliśmy z tego co pamiętam za ani jeden bilet wstępu. No, za jeden, chyba w Fajstos, bo mój luby zapomniał legitymacji :) Dodam, że ja miałam ISIC a on - zwykłą polską legitymację studencką.
    • Gość: masz18 Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.kat.3s.pl 15.07.06, 20:37
      Bylam na Krecie w czerwcu wycieczka na Santorini z Orbisu kosztowala 75 Euro.
      Podana cena 109 Euro to dla mnie cos dziwnego.W lokalnych biurach podrozy za
      70Euro byly propozycje ale wodolotem. Bylam kolo Rethymnonu.
      • Gość: viola Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.chello.pl 15.07.06, 21:03
        Wydaje mi się, że kto był na Santorini z wycieczką jednodniową to zechce, żeby
        nie powiedzieć zamarzy tam wrócić na dłuższy pobyt. Widok z kaldery na wyspę a
        także spacer po mieście lub dwóch i to w pośpiechu spowoduje niedosyt:-).

Dlatego troszeczkę dziwi mnie,że wolicie rozmawiać o cenie wycieczki zamiast o
        wrażeniach:-).
    • Gość: frida Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.icpnet.pl 16.07.06, 23:17
      Mam pytanie - z jakiego portu na Krecie odpływają statki/wodoloty? Z Heraklionu?
      Ile czasu mieliście na Santorini? Jak długo jedzie autobus z Firy do Oi?
      Zastanawiam się jak sobie zorganizować wycieczkę na wyspę, indywidualnie czy
      wykupić w greckim biurze. Ja będę w miejscowości Aghios Nikolaos. Może ktoś też
      stamtąd wybierał się na S. ?
      • Gość: gdujan Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: 212.14.40.* 17.07.06, 09:10
        byłem na Santorini w czerwcu z podobnym scenariuszem jak autorka asiula2.
        Ja mieszkałem w Rethymnonie, płyneliśmy we wtorek 7:00 a o 12:00 byliśmy w
        Fira, powrót był 17:15 a w porcie w Rethymno o 22:00. Autobus z Fira do Oia
        jechał 20 i 23 min powrót - za 1,1E / strona.
        pozdrawiam- jest tam pięknie...
      • bah77 Re: Santorini - samemu taniej!!! 17.07.06, 09:30
        > Mam pytanie - z jakiego portu na Krecie odpływają statki/wodoloty?
        > Z Heraklionu? Ile czasu mieliście na Santorini?

Zajrzyj tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=40837858&a=40928689

Polecam wodolot i wycieczkę indywidualną.

bah77
        • Gość: frida Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.icpnet.pl 17.07.06, 12:54
          Dziękuję za wszystkie cenne informacje.
          • Gość: władek Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.mofnet.gov.pl 17.07.06, 13:40
            Symi z Rodos tez jest taniej. A ile kosztuje teraz rejs Rodos-Marmaris bez
            biura podrozy? Poza tym mozna kupic sam rejs bez calej zorganizowanej wycieczki
            na ten glupi bazar ? Bo wolalbym pobyc pare godzin w Marmaris a nie na glupim
            bazarze?
        • Gość: frida Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.icpnet.pl 19.07.06, 13:59
          Jeszcze jedno pytanie dot. wodolotu. Czy należy wcześniej zrobić rezerwację
          biletów u przewoznika przez internet czy wystarczy kupic w kasie w porcie czy
          miejscowym biurze podrozy? Pierwsza opcja nie wydaje mi sie najlepsza, gdyz
          trudno mi planowac w tej chwili, tu w Polsce, co bede robic kazdego dnia w
          Grecji, poza tym, nie chce uzywac karty kredytowej do platnosci przez internet.
          Jak to wyglada w praktyce?
          • Gość: asiula2 Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.retsat1.com.pl 19.07.06, 20:42
            Wersję wodolotem też możesz wykupić na miejscu z biura lokalnego. Koszt 83
            Euro - w czerwcu, nie wiem jak teraz.
      • Gość: Betty Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.06, 20:40
        Czesc, czy byłas juz na Krecie? Juz wróciłas? Jestem zainteresowana
        organizacja samemu wycieczki na Santorini. Planuje pojechac wodolotem i potem
        spedzic na SAntorini jedna noc i wracac nasteonego dnia - myslisz, ze jest taka
        mozliwosc? Jak oceniasz w ogole rejony Aghios Nikolaos?
    • Gość: ania Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 28.07.06, 19:08
      Ja w poprzednim tygodniu płaciłam w lokalnym biurze w Rethymnon 74Euro, gdy
      inne biura chciały po 80, a np. Triada 113Euro. Ceny idą w górę, bo jeszcze
      tydzień wczesniej to samo biuro, które sprzedało nam wycieczkę za 74, chciało
      69. Wodolotów w Rethymnon nie było. Ale Santorini piekne... szkoda tylko, że
      tak mało czasu było na miejscu.
      • clavdia Re: Santorini - samemu taniej!!! 03.08.06, 11:47
        Czy ktoś z powracających mógłby potwierdzić lub zaprzeczyć, że są wtorkowe
        rejsy z Rethymno na Santorini??? Bardzo proszę :-) i dziekuję z góry.

Rethymno to Santorini to Rethymno
        Company: Sea Jets | SuperJet
        Telephone: 210-41221001, 4121901
        TUESDAY:
        Departure RETHYMNO 08:30
        Arrival SANTORINI 10:55
    • Gość: ania Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 04.08.06, 08:56
      Ja płynęłam na Santorini we wtorek. rejsy z R. były we wtorki i soboty
      • Gość: alaru Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 10:23
        Mam pytanie czy z Rethymnon wypływają na Santorini równiez wodoloty ?
        • Gość: ania Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 04.08.06, 14:50
          Płynęłam promem. Pytałam o wodoloty w lokalnych biurach, ale wszyscy
          twierdzili, że nie wypływają. Nawet gdyby były, to pewnie w pewnym okresie gdy
          byłam w Rethymnon, by nie wypłynęły, bo starsznie wiało i były duże fale.
          • Gość: tomi Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.ssn.pl / 62.233.172.* 07.08.06, 10:04
            To promy z Rethymnonu na Santorini płyną czy tylko z Heraklionu? Jakie są ceny
            biletów na promie i wycieczek autokarem po Santorini?
    • Gość: nadja Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.centertel.pl 05.08.06, 20:56
      My plyniemy w czwartek z Heraklionu.Zaplacilismy 92euro.

Rejs jest wodolotem, wiec spedzamy na pokladzie 1g40min a nie 5
      i objazd po trzech miastach.

pozdrawiam!
      • alaru Re: Santorini - samemu taniej!!! 07.08.06, 09:29
        Bardzo dziękuje za odpowiedź
      • Gość: Natka Re: Santorini - samemu taniej!!! IP: *.telpol.net.pl 07.08.06, 12:51
        a z jakiego biura tam plyniecie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka