Dodaj do ulubionych

Poszukuję campingów przydomowych w Grecji

IP: *.mcon.pl 18.01.07, 15:46
Planuję pierwszą wakacyjną podróż do Grecji - wariant campingowy. Po ogólnym
rozpoznaniu sytuacji zauważam, że ceny na greckich campingach są dość
wysokie. Czy w Grecji można liczyć na znalezienie tzw. campingów przydomowych
(tak jak np. w Chorwacji, gdzie ceny są bardziej przystępne)!?
Obserwuj wątek
    • Gość: Alina Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji IP: *.mcon.pl 20.01.07, 14:07
      Tak jak myślałam - przydomowych nie ma - to może w takim razie poproszę o
      jakieś namiary na campy niedrogie (standard obojętny).
    • Gość: ewa Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji IP: *.brzesko.net.pl 20.01.07, 17:41
      Wysokie? Ceny chorwackie-lub tańsze.Za 2+2 zapłacisz max 26 Euro,wiele jest
      tańszych ( moje starsze dziecko już przy pierwszym pobycie miało powyżej 12
      lat,to też ważne).Napisz,jaki masz plan urlopu,to doradzę dobre kampingi.ważne
      też,jaki miesiąc-w lipcu więcej luzu na campingach.Przydomowych nie ma,ale nie
      szkodzi-jest wiele bardzo dobrych i bardzo tanich.
      • Gość: Alina Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji IP: *.mcon.pl 20.01.07, 20:10
        Dzięki za odzew!!!Nie mam jeszcze konkretej trasy - ale bieżemy pod
        uwagę "objazdówkę" i w związku z tym poszukuję namiarów na kampy w różnych
        regionach Grecji. Jedziemy z przyczepą - 4 osoby (dzieci większe od nas ;-)) -
        i w związku z tym te koszty nie są takie niskie. Zwłaszcza - że po Chowacji -
        byłam na campach w Czarnogórze - a tam jest zdecydowanie taniej (w okolicach
        Ulcin za taki sam pakiet 10-12 euro. Jeśli możesz mi pomóc zminimalizować
        koszty - będę Ci bardzo wdzięczna.
        • Gość: ewa Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji IP: *.brzesko.net.pl 20.01.07, 21:54
          Po pierwsze-jedzcie w lipcu.Sierpień droższy i ludzi więcej.
          Po drugie-cena wg cennika niekoniecznie równa się cenie ostatecznej.Grecy lubią
          się targować,sami często proponują korzystniejszą cenę.Płaci się raczej gotówką-
          oni też lubią kiwać urzedy podatkowe:).Jeśli chcielibyście płacic karta,lepiej
          zapytać,niż kierować się naklejkami w recepcji:)
          Po trzecie-zaplanować trasę.Nadal nie wiem,jak daleko chcecie się zapuścić i
          ile razy zmienić miejsce pobytu?Ze standardów greckich warto:
          -bezapelacyjnie Meteory.To najlepiej na koniec wyjazdu,bo do Polski
          zdecydowanie bliżej,niż z Peloponezu,poza tym po takich widokach to już nic Wam
          nie dogodzi...
          -odpuścić Riwierę-chyba,że chadzacie z dziećmi na dyskoteki lub do klubów,
          -Mistra,Monemvasia,Epidauros,Delfy warte zobaczenia,Akropol w Atenach dla mnie
          niekoniecznie,
          -widokowo zdecydowanie półwysep Mani,kolejka Diakofto-Kalawrita,Sounion podobno
          też fantastyczny(tu nie byliśmy).
          Generalnie zrobiłabym tak-przystanek pierwszy-Delfy,stamtąd mostem w Rio w
          okloice Diakofto(tu numer dwa),trzy-zatoka Voidokilia,cztery Githio-stamtąd na
          Mani,jaskinie Pyrgos Dirou (REWELACJA),Monemvasia,pięć-okolice Nafplio,stamtąd
          Korynt,Epidauros,Nafplio,Mykeny,jeśli chcecie,sześć-Meteory.
          Wybierzcie sami,co Wam z tego planu odpowiada,napiszę o noclegach.Ile macie
          czasu i ile chcecie zwiedzać,ile plażować?Plaże kamieniste,czy piaszczyste?
          • Gość: Alina Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji IP: *.mcon.pl 21.01.07, 18:01
            Witaj Ewo! Widzę, że z Twoją pomocą moje przygotowania potoczą się
            błyskawicznie. Przewertowałam internet w poszukiwaniu informacji na temat
            miejsc,które mi polecasz i widzę, że dostałam od Ciebie gotowy plan
            fantastycznej podróży. Teraz widzę, że trzeba sobie odpuścić północ i nastawić
            się głównie na Peloponez.
            Nasz wstępny plan przewiduje 3 tygodnie począwszy od ok.10 lipca(włączając czas
            podróży),wjazd do Grecji od Serbii i Macedonii a powrót zachodnim wybrzeżem
            przez Albanię i Czarnogórę (z 2-3 dniowym pobytem w Ulcin). Jesteśmy nastawieni
            na zwiedzanie ale też "zażywanie" morza. Praktycznie nigdy nie spędzamy całego
            dnia na campie i plaży. Plaże - obojętne (na każdą ewentualność jesteśmy
            przygotowani) a warunki na campingu też nie muszą być jakieś szczególne (byleby
            był cień i jako takie warunki sanitarne)- najlepiej wspominam campy, na których
            spotakałam fajnych, życzliwych ludzi (-;
            Mój szczegółowy plan będzie uzależniony od wybranych campów - a więc również od
            Ciebie. Pozdrawiam (-:

• Gość: ewa Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji IP: *.brzesko.net.pl 21.01.07, 21:10
              Skorzystaj z www.camping.gr,planując przystanki.
              W Delfach masz cztery kampingi,jeden nad morzem,trzy nie,ale z basenami.My
              mieszkaliśmy na tym pierwszym-nie polecam.Właścicielem jest antypatyczny
              dziad,mało plastyczny cenowo,sanitariaty średnie.Czarę goryczy przelał fakt
              opieprzenia moich dzieci za grzanie wody litrowym czajnikem w łazience-
              zwinęliśmy się po zwiedzeniu Delf w dalszą drogę.Pozostałe campingi są blisko
              siebie,znajomi mieszkali i byli zadowoleni.Punkt drugi-nie polecam kampingów w
              Rio-duże,przeładowane,kiepska plaża miejska.Po przejeździe na Peloponez masz
              opcję w lewo-tu kampingów jest mniej i bywają przepełnione (Tsolis
              camping,Akrata Beach),jedźcie w prawo,w okolicę Kyllini,tam jest chyba z pięć
              kampingów,na pewno coś wybierzecie.Tyle,że do kolejki będziecie mieć
              dalej.Należy stawić się w Diakofto rano,warto kupić bilet w jedną stronę-do
              Zachlorou (najlepszy odcinek,niekoniecznie jechać do samej Kalawrity) i wracać
              pieszo(około 3,5 godz marszu).Zaoszczędzicie kasę na bilet powrotny,poza tym
              zobaczycie to,co najpiękniejsze nie tylko z okien kolejki.
              Punkt trzeci-Voidokilia-dwa campingi,niestety,średnie cenowo.Maksymalnie
              wypasiony Erodios,niewiele gorszy,ciut tańszy Navarino Beach.Są jednak zniżki
              za pobyt powyżej trzech dni.Plaża beznadziejna,za to sama zatoka-miodzio.Trzeba
              dojechać kilka km i jeszcze 15 minut dojść na nogach.Uwaga-woda bywa zimna (my
              mieliśmy pecha),ale i tak warto zobaczyć.Punkt czwarty-Githio.Obejrzeliśmy
              wszystkie pięć kampingów,do odrzucenia Porto Ageranos (ostatni,drogi) i Kronos
              (siermięga-ale tania).Pozostałe trzy (Meltemi,Mani Beach,Githion Bay) o
              podobnym standardzie,dla miłośników szerokich,piaszczystych plaż w sam
              raz.Punkt piąty-w okolicach Nafplio i Koryntu kampingów
              zatrzęsienie.Nieodmiennie polecam Xeni Beach koło Tolo-fantastyczna baza
              wypadowa dokądkolwiek, włącznie z Atenami(150 km),Gina na pewno da Wam dobrą
              cenę (my w lipcu płaciliśmy 17 Euro).Punkt szósty-Meteory-kampingów pięć,w tym
              cztery z basenami,piąty,nieco kiepskie warunki,też tani jak barszcz.Wszystkie
              są w Kastraki i Kalambace-obejrzycie i wybierzecie,dośc małe
              odległości,wszystko przy głównej drodze.
              • Gość: Alina Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji IP: *.mcon.pl 21.01.07, 21:28
                Ewo - wielkie dzięki za poświęcony czas i cenne informacje. Serdecznie
                pozdrawiam!!!
          • Gość: malbuk67 Re: ´do Ewy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 19:53
            Hej!Mam 5 dni na zwiedzanie Peloponezu.Myslalam o trasie Ateny,Korynt,
            Mykeny,Nafplio i na wschod wyspa Idra i Poros. Jak to widzisz i´gdzie najlepiej
            sie zatrzymac
            • Gość: ewa Re: ´do Ewy IP: *.brzesko.net.pl 21.01.07, 20:36
              Jak na 5 dni to trochę za dużo...Coś odpuść,zdroworozsądkowo odrzuciłabym
              wyspy.Ani promy nie są tanie,ani noclegi na wyspach.Po to tylko,by "zaliczyć"
              to szkoda kasy.Poza tym wszyscy Grekofile zachwycają się nimi(ja nie
              byłam,budżet nie puszcza:),warto je zwiedzać pomału,zostawiłasbym na inny pobyt
              3wakacyjny.Reszta jak najbardziej do zrobienia ,ale samochodem raczej
              (odleglość Ateny-Korynt ok.100 km), plus trochę plażowania.Możesz wrzucić
              jeszcze Epidauros,z Myken rzut beretem.
              • Gość: alama Re: ´do Ewy IP: 62.29.137.* 25.01.07, 13:24
                Ewa, ja również mam małą prośbę o radę - maju chcemy na 2 tygodnie wybrać sie
                do Grecji - samolotem do Aten a poźniej wynająć samochód lub poruszać się
                pociągiem itp. Interesuje nas głównie zwiedzanie + 2,3 dni na plaży (mój mąż
                nie znosi leżenia plackiem na plaży). Czy mogłabyś zaproponować jakąś
                sprawdzoną trasę obfitującą w zabytki? 2 tygodnie to sporo czasu i mam
                nadzieję, że uda mi się zobaczyć najciekawsze miejsca (Kalambaka, Nafploin
                itp).
                • Gość: ewa Re: ´do Ewy IP: *.brzesko.net.pl 25.01.07, 17:22
                  Domyślam się,że powrót też z Aten? Przemyślcie Meteory-duża odległość(ponad 500
                  km na bank)-zostawiłabym na inną wycieczkę.Resztę można zrobić przemieszczając
                  się stopniowo i nie tracąc całego dnia na przejazd.Wersja podobna do
                  zaproponowanej Alinie,np.Delfy,kolejka Diakofto-Kalawrita (niedaleko Mega
                  Spileo-klasztor ładnie położony,ciekawe zbiory,zwłaszcza cenny
                  księgozbiór),Olpimpia,zatoka Voidokilia (pałac Nestora w Pylos-słabo
                  zachowany,ale dla amatorów ruin może być ciekawy),Mistra(koniecznie!),Monemvasia
                  (koniecznie!),pomiędzy nimi Jaskinie Pyrgos Dirou,po Monemvasii Nafplio.Polecam
                  nocleg w Aeropoli-stamtąd macie rzut kamieniem do jaskiń,do Monemvasii 100
                  km,20-30 km do wiosek z domami wieżowymi(Kitta,Vathia,Flomochori)-warto zrobić
                  wycieczkę.Meteory trzeba zobaczyć koniecznie (dla mnie numer jeden w prywatnym
                  rankingu:),ale tracić dzień na dojazd i potem powrót-chyba szkoda
                  czasu.Zostawcie na drugi raz-może własnym autem?
                  Dla zainteresowanych-Bah 7 zamieścił moje zdjęcia na fotoforum (ogólnym)-
                  zdjęcia autora wątku też obejrzyjcie,to lepsza zachęta ,niż rady na forum:)
                  • Gość: ewa Re: ´do Ewy IP: *.brzesko.net.pl 25.01.07, 17:26
                    Z okolic Nafplio (polecam kamping w Assini-Xeni Beach-w maju Gina wynajmie Wam
                    bungalow za 20 eurosów,a może i mniej?) blisko do Epidauros(30km),Myken(też
                    30),Koryntu(50)-na dwa tygodnie chyba starczy...
                    • Gość: alama Re: ´do Ewy IP: 62.29.137.* 26.01.07, 11:19
                      wielkie dzieki za dobre rady :o)
      • newborn11 Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji 20.01.07, 20:52
        Możesz doradzić jaki najlepiej wybrać camping na krecie?
        • Gość: ewa Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji IP: *.brzesko.net.pl 20.01.07, 21:09
          Nie byłam na Krecie,mogę doradzić Grecję kontynentalną.
          • newborn11 Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji 20.01.07, 22:17
            także proszę o jakieś wskazówki, mamy wykupiony lot do aten na sierpień i teraz
            planujemy co dalej, jakie campingi możesz polecić ... z góry dziękuję
            • Gość: ewa Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji IP: *.brzesko.net.pl 20.01.07, 22:42
              Skoro lecisz samolotem,skąd weźmiesz namiot? Nie na wszystkich campingach są
              bungalowy.Czy wypożyczysz samochód? A najwazniejsze-co chcesz zobaczyć?
              Przeczytaj moją odpowiedź do Aliny.Prosicie o namiary na kampingi,ale gdzie
              konkretnie?
              • newborn11 Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji 21.01.07, 00:20
                nie widzę problemu by włożyc namiot do plecaka (mój waży niecałe 4 kg)
                uzupełnić potrzebnymi rzeczami do 20 kg i wyruszyć na wakacje ... My właśnie
                tak planujemy, poprzednimi latami tak podróżowałem po Italy teraz chce zwiedzić
                Grecję. Na pierwsze dni sierpnia chcemy zobaczyć Ateny a później poszukać
                campingu gdzie są dobre warunki, ładna plaża ... Nie oczekuję gołej listy
                campingów bo to bez problemu wyszukałem już w necie, raczej czekam na rady
                typu: tu jest fajny camping, fajna plaza, basen w poblizu to i to lub tego nie
                polecam bo jest taki i taki.
                • Gość: ewa Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji IP: *.brzesko.net.pl 21.01.07, 01:01
                  Radzę zmienic termin wakacji.Na niektórych campingach w sierpniu nie ma wolnych
                  miejsc.Nie polecam kampingów wzdłuz północnego brzegu Peloponezu-jest ich
                  mało,mają dość niski standard.Najlepszy kamping,o którym kilkakrotnie już
                  pisałam,to Xeni Beach w Assini koło Tolo.Nie ma własnej plaży,do najbliższej
                  trzeba dojść 150 m,do piaszczystej około 400,ale jest sporo ludzi.Bardzo
                  szerokie,piaszczyste plaże mają wszystkie kampingi w Githio (jest ich 5,dwa
                  dodatkowo mają basen)
                  • ron5 Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji 21.01.07, 06:54
                    Ponieważ czytam,że macie doświadczenie w kampingowaniu mam do Was pytanie.Otóż
                    zastanawiam się nad kupnem campera.Widzę jednak,że ceny na kempingach
                    "oficjalnych" są całkiem spore -za kampera+prąd+ 2+2 osoby ,nawet poza sezonem
                    trzeba wydac ok.20-25 euro.
                    Czy korzystaliście z kempingów "przydomowych" w Chorwacji?Na czym to polega?Nie
                    widzialem takich kempingów bedąc w Chorwacji ale też specjalnie nie
                    szukałem.Będę wdzięczny za informacje.Pozdrawiam.
                    • Gość: Alina Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji IP: *.mcon.pl 21.01.07, 20:26
                      W Chorwacji mogę polecić przydomowy, kameralny autocamp w Sukosanie - 9 km od
                      Zadaru. W 2005 roku - za 4 osoby, auto, namiot i prąd - 65 kun. Mam gdzieś
                      namiary na właściciela - jak będziesz zainteresowany to poszukam (-:
    • Gość: megg Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 21:46
      Ewo, Twoje propozycje sa bardzo ciekawe. Poniewaz ja także wybieram się po raz
      pierwszy do Grecji proszę podpowiedź jak najlepiej dojechac z Polski do Grecji
      zakładając , że takze zacznę ją zwiedzać od Delf. Gdzie się zatrzymać na nocleg
      po drodze.
      • Gość: ewa Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji IP: *.brzesko.net.pl 21.01.07, 22:00
        Wersja jest jedna-Słowacja,Węgry,Serbia,Mecedonia,Grecja.Nocleg w połowie drogi-
        generalnie w Serbii pomiędzy Belgradem a Nisem.Jest na tym odcinku
        kilkadziesiąt moteli,prawie wszystkie przy głównej drodze.
        Nie należy wyjeżdzać w weekend-zwłaszcza w soboty makabryczne kolejki na
        granicy serbsko-macedońskiej.
        • madziucha8 Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji 25.01.07, 14:31
          czesc ja rowniez planuje podroz do grecji i mam pytanie czy ktos orientuje sie
          w cenach campingów w okolicy aten?
          • Gość: ewa Re: Poszukuję campingów przydomowych w Grecji IP: *.brzesko.net.pl 25.01.07, 16:55
            Zobacz;www.camping.gr-masz tam dwa-Dionisottis i Kokkino Limanaki.Ceny z 2006,w
            przypadku greckich kampingów raczej nie ulegają zmianie i możesz spodziewać
            się takich samych w tym roku.Kampingów w okolicach Aten jest więcej,zobacz też
            www.camping-in-greece.gr
    • Gość: zorro Re: do Ewy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 13:47
      Czy na podanych przez Ciebie kampingach są domki do wynajęcia, a jeśli są - to
      za ile mniej więcej można je wynająć. Wybieram się autem pod koniec czerwca na
      2 tygodnie, bez namiotu lub przyczepy. Chyba, że można liczyć na jakieś kwatery
      na Peloponezie i w okolicach Katerini lub Salonik. Tylko, za ile ???
      • Gość: ewa Re: do Ewy IP: *.brzesko.net.pl 31.01.07, 20:08
        Bungalowy są,choć nie na wszystkich kampingach.Musisz posprawdzać sam
        (np.www.camping.gr),ceny również.My nie korzystaliśmy, więc nie znam ich
        dokładnie.W czerwcu powinieneś dostać fajną cenę(np w Assini,Xeni Beach 20 Euro-
        lepiej jednak napisz do nich na maila i zarezerwuj,to mały camp i bungalowów
        niewiele).Ważne też,w ile osób jedziecie.Dla dwóch może się okazać
        korzystniejszą wersją wynajęcie pokoju.W czerwcu nie powinieneś mieć problemu z
        pokojem za dwie dychy(dla dwóch osób).Jeśli jedziecie z dziećmi,a zależy Wam na
        tanich noclegach,na wszelki wypadek wzięłabym namiot.Dla czterech osób
        przeciętnie zanocujesz koło 40 Euro na kwaterze.Jak ma się szczęście,to i taniej
        (my np.w czwórkę nocowaliśmy u podnóża Meteorów za 30 Euro za dobę-pokój z
        łazienką i tarasem-i to w lipcu:)
        • Gość: zorro Re: do Ewy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 11:08
          Wysłałem mailem zapytanie o wynajęcie 3-osobowego bungalowu na campingu Xeni.
          Gina odpisała, że w czerwcu taki bungalow będzie kosztował 36 euro za noc, a w
          lipcu - 45 euro. Bungalowy są w pełni wyposażone (nawet klima i balkon).
          Dodatkowo może być kontynentalne śniadanie za 3,50 euro. Proszę, napisz, czy to
          jest dobra cena i czy można się jeszcze poprzez mail potargować ???
          • Gość: ewa Re: do Ewy IP: *.brzesko.net.pl 06.02.07, 08:41
            Wiem,jak wyposażony jest bungalow,bo je widziałam.Z zewnątrz są dość
            niepozorne,balkon to może trochę szumna nazwa:) -po prostu podest ze stolikiem
            i krzesłami.W środku jest przyjemnie i czysto-wnęka kuchenna,kibelek z
            prysznicem, dwa łóżka,duże i małe,szafa.Myślę,że cena jest do
            urwania,zwłaszcza,jeśli chcielibyście pobawić parę dni,lub dłużej.Gina nie jest
            zachłanna na kasę i sama z reguły proponuje niższą cenę,niż wynika z cennika-
            przynajmniej w przypadku kampingu.W sezonie może być ciężko,bo domków nie jest
            wiele,a chętni z reguły są,w czerwcu raczej można coś urwać.Co do śniadań-ja
            bym zrezygnowała-codziennie rano kupisz w barze kampingowym jeszcze gorące
            pieczywo.Zostawcie sobie na dobry obiadek w tawernie.
            Co do ceny jeszcze-uważam,że jest dobra-kwaterę tańszą poza sezonem możesz
            znaleźć (ale na pewno nie w tej okolicy-to jeden z droższych turystycznie
            regionów Grecji)-bungalowów raczej nie.Ale potarguj się,to nic nie
            kosztuje:).Gina naprawdę jest spoko.Nawiasem mówiąc-fajna laska-sam zobaczysz:)
            Jak na Greczynkę jest wybitnej urody:).Pozdro:)
            • Gość: zorro Re: do Ewy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 09:15
              Serdecznie dziękuję za wszystkie informacje. Targować się jeszcze będę. Potem
              tylko zaklepać noclegi, autko do przeglądu i w drogę. Dziękuję !
              • flisvos Re: do Ewy 12.02.07, 22:42
                lista kampingow w Grecji

www.camping.gr/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka