Dodaj do ulubionych

Zwiedzanie Rodos samochodem

18.02.07, 09:30
Witam,
Czy ktoś zwiedzał Rodos samochodzem ? Jedziemy na tydzień w sierpniu, z 2,5
letnim dzieckiem, przede wszystkim żeby odpocząć na plazy ale chciałabym też
zobaczyć najwazniejsze miejsca na wyspie. W ub roku zwiedziłam z synkiem Kretę
zach. korzystając z porad forumowiczów, mam nadzieję ze i tym razem ktoś mi
zasugeruje ciekawe trasy (będziemy w Pefkos, 4 km od Lindos).
Czy drogi na Rodos są bardzo kręte ? ile czasu potrzeba na poszczegolne
wycieczki ? jadę z małym dzieckiem i 2 starszymi osobami więc nie mogę
pozwolić sobie na prowizorkę :-)
Gdzie najlepiej wypożyczyć samochód?
Z gory dziękuję za wszelkie rady,
A.
Obserwuj wątek
    • Gość: d.biel Re: Zwiedzanie Rodos samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 11:45
      Witam. My ubiegłoroczne wakacje spędziliśmy z dwójka małych dzieci na Rodos.
      Mieszkalismy w Faliraki. Wyspę zwiedzaliśmy samochodem oraz lokalnymi
      autobusami. Przede wszystkim najtańszym rozwiązaniem jest wypożyczenie auta w
      lokalnym biurze nie zaś u rezydenta. Mają oni ceny dwa razy wyższe. Na pewno
      musicie zobaczyć Lindos. Ale tam dotrzecie lokalnym autobusem za małe
      pieniadze. Autokary są bardzo dobrej jakości, wszystkie klimatyzowane a
      kierowcy uprzejmi i kompetentni. Z drogami jest różnie. Te wzdłuż wybrzeża są
      dobrej jakości i w porządku. Natomiast te w środku wyspy, w górach nie są
      bardzo kręte, tylko to ciągłe wjeżdżanie i zjeżdzanie bywa nieprzyjemne dla
      żołądka. Polecam zaopatrzyć się w jakieś środki na chorobę lokomocyjną. Nasza
      starsza córcia, który nigdy nie miała takich dolegliwości i wręcz uwielbia
      jazdę samochodem, miała nie małe sensacje. A w środku wyspy raczej na
      napotkanie apteki nie ma co liczyć. My samochód pożyczyliśmy na jeden dzień i
      to jest troszkę mało. Na pewno polecam wyprawę na Prassonissi. Morze tam jest
      bardzo ciepłe, spore fale i olbrzymia plaża. Ale myślę, że z Pefkos dojedziecie
      tam także autobusem. Poza tym warto obejrzeć Monolithos, ruiny miasta w
      Kameiros, zamek w Kastellos, Filerimos. No i koniecznie stare miasto i port w
      Rodos. My wybraliśmy się dwa razy. Rano, na całodniowe zwiedzanie i drugi raz
      późnym popołudniem. Rodos nocą jest absolutnie fantastyczne. POlecam wybrać się
      tam także autobusem. POłączenia są częste, bilety tanie i nie ma problemu z
      pozostawieniem samochodu. Dworzec w Rodos znajduje się właściwie przy samym
      porcie MAndraki. A ostatnie autobusy odjeżdżają ok 22.
      Myślę, że warte zobaczenia są także zatoki Ladiko oraz Anthonego Quinna, plaża
      i klasztor w Tsampika. A z takim maluchem odpoczynek od upalu znajdziecie w
      Dolinie MOtyli.
      POlecam Ci przewodnik MArco Polo - Rodos. Jest tam sporo informacji, aktualne
      mapy, kilka przykładowych tras.
      Życze uadanych wakacji
      pozdr
      Dominika
    • bah77 Re: Zwiedzanie Rodos samochodem... 18.02.07, 19:32
      Możesz też zajrzeć tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21755&w=22246585&a=26577383

bah77
    • chiara76 Re: Zwiedzanie Rodos samochodem 19.02.07, 11:34
      bez problemu, jako, że wyspa do dużych nie należy, a więc i odległości nie są
      wielkie...
      A jest co zwiedzać, co już wyżej napisano.
    • Gość: KIWI Re: Zwiedzanie Rodos samochodem IP: 83.238.70.* 19.02.07, 13:14
      My w zeszłym roku również byliśmy w Pefkos.Uważam,że jest to bdb.miejsce na
      bazę wypadową jeśli chodzi o wycieczki.Wypożyczyliśmy sam.na 3 dni.
      Mając na uwadze wiek waszego maluszka,sądzę że należy podejść adekwatnie do
      sytuacji i nie szaleć zbytnio po ruinach i tego typu uciechach w tym upale.
      Polecam Lindos-w czasie dnia piękne a wieczorem i nocą -cudne !!!Będziecie
      b.bliziutko tego urokliwego miejsca.Wracaliśmy tam kilkakrotnie ;-)) jak tylko
      był samochód i wolny wieczór.Świetną dla Was alternatywą na czynny wypoczynek
      jest AUQPARK w Faliraki-zarówno maluszek jak i Wy będziecie się świetnie
      bawić,niezapomniane wrażenia ;-D .Przeznaczcie sobie na to 1 cały dzień,czas
      niemiłosiernie biegnie na zabawie.Synek Wasz będzie zachwycony.Oczywiście samo
      Rodos należy również zwiedzić-przepiękny port i wiele innych miejsc.My jeszcze
      pojechaliśmy do Doliny Motyli i tam musicie się nastawić na ciężki i kręty
      odcinek drogi dojazdowej do tego miejsca.Sama dolina zacieniona,można odpocząć
      od słońca.Życzę udanych wakacji !!!!
    • tropikey Re: Zwiedzanie Rodos samochodem 19.02.07, 13:29
      cześć,
      zapraszam do lektury naszej relacji z Rodos:
      www.tropikey.com/rodos.html
      Są tam, m. in. opisy miejsc, do których dotarliśmy samochodem z naszą córką
      (nieco starszą, bo wówczas 6-letnią), a także link do strony, gdzie
      rezerwowalismy auto.
      Pozdrawiam, Bartek
    • Gość: amelia_j Re: do neronki IP: *.auchan.pl 23.02.07, 16:04
      Dziękuję - bardzo poproszę o te opisy :-)))
      A.
    • aniab_24 do neronki 23.02.07, 16:57
      Czy ja równiez moge prosić o opis i aktualny cennik? Dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka