Dodaj do ulubionych

kto był w oceanarium w Herliakionie- warto???

29.05.07, 09:29
Zastanawiam się nad wypadem do tego nowootwartego akwarium w Herliakionie-
moja Młoda to mega fanka rybek wszelkiej maści. Ponieważ jednak to dość
daleko od naszego miejsca docelowego (okolice Chanii) zastanawiam się czy
warto. Najlepsze są opinie z pierwszej ręki. Jeżeli ktoś z Was był w tym
miejscu napiszcie proszę czy gra jest warta świeczki. Dziękuję za wszelkie
info i pozdrawiam serdecznie.

Już z 9 dni: witaj Kreto:)))
Obserwuj wątek
    • jacek1f Twoja decyzja:-PP ALe na "grecką" wycieczke 29.05.07, 15:12
      to warto. Wyjezdzasz z Chani i powoli jedziesz, frapka w Kournas nad
      jeziorkiem, potem druga w Fodele w tavernie Plaitis (tak, tak :-))) nazywa sie
      Plajtis:-)) a moze i salatka tam, potem juz Iraklio i Oceanarium.

Obiad u Rybakow w Porcie - najlepsze owocki morza i najtansze na Krecie, nie
      przejmowac sie wygladem lokalu - bardzo lokalnego! i powrot powolny.
      Caly piekny bozy dzien 4 godziny z frapkami w jedna, 2 i 2 w Iraklionie i
      powrot we wlasnym tempie z przystankiem na baklave lub jogurt z miodem....

Piekny dzien:-) czyli Kali Mera:-)
      • jacek1f oczy-wiscie mozna depnac butem i byc w 1,5 g w Ira 29.05.07, 15:14
        1 godzina w Oceanie i 2 zurrick i znow basenik:-)))

Ale tak, to nie warto.
    • Gość: biomj Re: kto był w oceanarium w Herliakionie- warto??? IP: *.biology.univ.gda.pl 30.05.07, 11:14
      proponuje akwarium tylko jako "deske ratunkowa" na wypadek brzydkiej pogody.
      jesli dziecko jest fanem morskich zyjatek to moze lepiej zafundowac mu
      wycieczke stateczkiem ze szklanym dnem (w porcie w Chanii jest ich kilka).z
      tym, ze Nie wiem czy myslimy o tym samym akwarium. My bylismy w tym roku
      (padal deszcz i mieszkalismy stosunkowo niedaleko) w nowym akwarium, ale nie
      bylo ono w heraklionie, tylko dalej na wschod w kato Gouves. Bilety byly dosc
      drogie (jak chcesz to moge sprawdzic po ile) i naprawde uwazam, ze nie warto
      tluc sie taki kawal drogi i tracic pieknej pogody i innych widokow. Ale decyzja
      oczywiscie i tak nalezy do Ciebie. pzdr i zycze cudownych wakacji.
      • kalina51 Re: kto był w oceanarium w Herliakionie- warto??? 31.05.07, 10:26
        Wygląda na to, że mówimy o dwóch różnych oceanariach, bo to , o którym myślę
        jest w Heraklionie. To duży kompleks otwarty oficjalnie w zeszłym roku. Myslę,
        że trasa autorstwa jacka1f jest bardzo, ale to bardzo zachęcająca:))- ta
        pierwsza oczywiście. Zobaczymy jaka będzie pogoda i na ile starczy nam czasu
        (jedziemy na 2 tyg., a planów mamy na przynajmniej miesiąc pobytu, hi, hi- coś
        musimy wybrać:).
        Pozdrawiam serdecznie:))

...jeszcze 7 dni:)))
        • Gość: biomj Re: kto był w oceanarium w Herliakionie- warto??? IP: *.biology.univ.gda.pl 31.05.07, 11:00
          jak wrocisz to napisz jak to z tymi oceanariami jest. Teraz to juz sama jestem
          ciekawa. Czy rzeczywiscie sa dwa rozne (ale z drugiej strony po kiego grzyba im
          dwa w poblizu?) czy mowilismy o jednym i tym samym. W kazdym badz razie
          sprawdzilam (moze jesli nie tobie to komu innemu ta informacja sie przyda) w
          tym gdzie bylismy bilet dla doroslego kosztowal 8 euro, dla dziecka (8 lat)- 6
          euro. Pozdrawiam. Ale masz fajnie.
          • jacek1f to jest jedno i to samo... 31.05.07, 11:29
            www.cretaquarium.gr/index.php?content_lang=2
            12-15 km od Iraklionu, ale w Instytucie Iraklionskim, dlatego Iraklion ma prawo
            do nazwy:-))
            • Gość: biomj Re: to jest jedno i to samo... IP: *.biology.univ.gda.pl 31.05.07, 12:22
              Czyli juz sie wyjasnilo. Jest jedno. wlasnie w tym bylam. I wydaje mi sie, ze
              nie warto tluc sie taki kawal drogi i placic stosunkowo sporo za wstep. chyba
              ze sie jest w poblizu, albo jak wczesniej napisalam na wypadek brzydkiej pogody
              gdy nie ma nic lepszego do obejrzenia.
              • kalina51 Re: to jest jedno i to samo... 01.06.07, 08:43
                Witam biomj:)
                sądziłam, że mówisz o tym oceaanarium:www.aquaworld-crete.com/.
                My za Młodą byśby nie płacili za wstęp bo ma 2 lata:), ale zmartwiłaś mnie, że
                samo akwarium nie jest warte uwagi, bo wycieczkę na tej trasie to i tak pewnie
                zrobimy, z tym, że rybki to miał byc gł. punkt wycieczki- właśnie dla Młodej.
                Jak byś mogła to napisz coś więcej o samym akwarium.

pozdrawiam:)

...jeszcze 6 dni:)))
                • Gość: biomj Re: to jest jedno i to samo... IP: *.biology.univ.gda.pl 01.06.07, 10:25
                  Kalina, jesli i tak planujecie wyjazd w tamta strone a dziecko tak lubi rybki,
                  to zajedzcie. ja pisalam w kontekscie, ze nie warto jechac taki kawal drogi
                  tylko w tym celu. Moze dlatego bylam zawiedziona, ze mam punkt odniesienia, bo
                  bylam pare lat temu w dunskim oceanarium. Niektore Akwaria sa b. duze, niektore
                  mniejsze a "gadziny" gdzies pochowane w szczelinach. Rybek dosc sporo (choc
                  przypuszczalam ze jak na tak reklamowany obiekt powinno byc wiecej), langusty,
                  homary, rekiny (nieduze), kolorowe jamochlony, koniki morskie. Byc moze ze
                  pozniej bedzie wiecej atrakcji, bo widzielismy jakies puste baseny przed
                  wejsciem. W kazdym badz razie mysmy calosc obeszli w niecala godzine i syn
                  wcale nie protestowal, ze wychodzimy (a z dunskiego nie moglismy dzieciakow
                  wyciagnac po 3 godzinach. Byly dodatkowe atrakcje dla dzieci typu; karmienie
                  rekinow, nurkowie w akwariach -oczywiscie nie w tych z rekinami- delfiny. Pozdr.
                  • jacek1f były 3 rekiny szare nawet, ale jeded odszedł... i 01.06.07, 10:31
                    to z głodu:-( Nie mieli powodow do dumy opiekunowie:-((
                    Dwa pozostale maja sie dobrze do dzis.
    • 7venezia Re: kto był w oceanarium w Herliakionie- warto??? 01.06.07, 09:31
      Fajny pomysl - bedziemy blisko Herliakionu to sie wybierzemy z naszym
      maluchem :)
      • kama1978k Re: kto był w oceanarium w Herliakionie- warto??? 01.06.07, 11:25
        kalina51 - mam kilka zdjęć z wizyty w tym akwarium - moge Ci przesłać jesli
        chcesz. Tez bylismy tam z dzieckiem wówczas niespełna rocznym ( również
        wielbicielem rybek ). Z tą róznica że dla nas to była dośc krótka wycieczka -
        mieszkaliśmy w okolicach Hersonisos i jadąc do Herklionu zahaczyliśmy własnie
        o to Akwarium. Czy jechałabym z Chanii? Nie wiem ale chyba raczej nie. Akwarium
        bardzo mi się podobało ale chyba nie na tyle żeby gnać tyle km. No chyba że
        oczywiście nie będzie ono celem samym w sobie a po drodze zwiedzicie mnóstwo
        innych rzeczy. Tak czy inaczej będzie to dość męczące dla takiego malucha (
        z autopsji wiem że napewno bardzo ruchliwego w tym wieku ). My w tym roku
        wybieramy się do Turcji i skolei chcemy odwiedzić delfinarium :) Pozdrawiam
        • kalina51 Re: kto był w oceanarium w Herliakionie- warto??? 01.06.07, 15:00
          Oczywiście bardzo proszę o fotki:)).
          Dzięki za wszystkie sugestie:). Gdyby były delfiny, to wogóle bym się nie
          zastanawiała, bo jestem ich ogromna fanką;). Zrewidujemy nasze trasy i
          zobaczymy na co starczy nam czasu i przede wszystkim, którędy będą
          przebiegać;). Na trasie do oceanarium i w okolicach jest mnóstwo ciekawych
          miejsc, nie wiem tylko czy Młoda wykaże się wystarczająca cierpliwością- bo
          ruchliwa jest rzeczywiście:). Tak czy inaczej jak wrócę zdam szczegółową
          relację:))
          Pozdrawiam wszystkich cieplutko:)).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka