Gość: Maciek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 14:57 Witam, Czy ktoś wie jak dojść do wodospadów na Thassos? Podobno są gdzieś pomiędzy Theologos a Kastro. Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Maciek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Thassos- gdzie są wodospady? 27.06.07, 15:57 Oj, z Theologos przewędrowałam przez góry na piechotę do kastro (błądząc całkiem nieźle he he - kiedyś tu o tym pisałam) ale jak boom żadnych wydospadów nie widziałam:-(( Niechże ktoś koniecznie napiszę - może naprawię w przyszłości ten błąd! Pozdrawiam. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geo Re: Thassos- gdzie są wodospady? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 21:23 Jeśli potrzebujesz szczegółów to przede wszystkim weź mapy z : www.thassos-island.de/explore/maps/ Wychodząc z Teologos na północny zachód po pewnym czasie schodzisz w lewo z drogi "wysokiej" aby trafić na trakt biegnący wąwozem u podnóża Kastro. Zaczyna się on w Limenarii a kończy na skrzyżowaniu pięciu dróg pomiędzy Kastro a Ipsarionem ( wstępnie obejrzysz na mapce 3D pod : www.avrside.fr.pl/Thassos/index.html) Zaraz poniżej skrzyżowania droga na długim odcinku przeplata się z potokiem : www.avrside.fr.pl/privimg/potok.jpg i tam też - idąc na północ - znajdziesz urodziwy niewielki wodospad : www.avrside.fr.pl/privimg/wodospad.jpg www.avrside.fr.pl/privimg/wodospad1.jpg Do Kastro można zawrócić albo aż ze skrzyżowania : www.avrside.fr.pl/privimg/5drog.jpg ( widok na skrzyżowanie od strony zjazdu z Ipsariona : na wprost dwie różne drogi do Kastro, w lewo zjeżdża się albo górną drogą do Teologos albo do wąwozu na opisywany trakt, w lewym górnym rogu daleko cypel Kastro ) albo pieszym podejściem po zboczu z wąwozu na południowy zachód ( tylko nie jestem pewny czy nie ominie się wtedy wodospadu, ale tak naprawdę wszędzie jest tam blisko więc można posprawdzać nawet pieszo ). Jeszcze widok z górnej drogi Teologos - skrzyżowanie w stronę Kastro i wąwozu : www.avrside.fr.pl/privimg/kastro-widok.jpg Są jeszcze różne mniejsze i większe wodospady na potoku w wąwozie Maries - powyżej i chyba też poniżej jeziorka; ale to już całkiem nie po drodze ( chociaż uroda tego wąwozu zasługuje na całodzienną wycieczkę ). Pozdrowienia i fajnej zabawy na Thassos ! Geo Odpowiedz Link Zgłoś
irt Re: Thassos- gdzie są wodospady? 27.06.07, 21:29 Głowy sobie nie dam uciąć, ale o ile dobrze pamiętam jest wodospad niedaleko sztucznego jeziorka w okolicy wioski Maries. Znalazłam nawet taką fotę w necie - tu link: www.gothassos.com/add_photos.php?category_id=37&parent_id=37&photo_id=1316&start=0 Na innej stronie znalazłam też fotke z rzeczonego Maries - gdzie wyraźnie widac wodospoad. Ale ja go nie widziałam , mam prywatne fotki tylko z tego sztucznego jeziorka. Ten wodospad kojarze - że były drogowskazy ale nie poszliśmy bo był okropny ukrop. Powodzenia w szukaniu wodospadu, pewnie ten w Maries to nie jedyny .. Pozdrawiam, Ilona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sibi Re: Thassos- gdzie są wodospady? IP: 81.210.69.* 27.06.07, 22:46 Wodospad jest tuż przed jeziorem idąc od wioski Maries. jeśli to było to jezioro, o którym myślę (!). Trasa przyjemna, monotonna i niestety nioznakowana. Ja niestety nie widziałam drogowskazów a spotkani Grecy nie mówili po angielsku. Na trasie byliśmy tylko my. I tak naprawdę do dziś nie wiem, czy osiągnęlismy cel. HI hi, również pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Thassos- gdzie są wodospady? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 16:25 Dziękuję wszystkim za wskazówki. Wynika z tego, że wodospadów jest kilka, w różnych miejscach, zobaczę dokąd uda mi się dotrzeć. Mapki już wydrukowałem wcześniej, ale teraz wydrukuję też sobie opis i zdjęcia od Geo......., może nie zabłądzę...;) P.S. Bebiak- ten post zamieściłem mając w pamięci Twój opis. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geo Re: Thassos- gdzie są wodospady? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 19:42 Możesz jeszcze pooglądać google maps. Akurat przez Teologos biegnie granica dobrej rozdzielczości. Tak wygląda z góry okolica skrzyżowania 5 dróg : www.avrside.fr.pl/privimg/5drog-google.jpg Kiedy jedziesz ? W lecie nie ma gwarancji, że coś nie powysycha :-) Pozdrowienia Geo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Thassos- gdzie są wodospady? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 14:40 Jadę 6-20 sierpnia, więc przy tych upałach faktycznie wszystko może wyschnąć.... no może z wyjątkiem morza..;). Poza tym jadę z całą rodziną (patrz 2-gi mój post..... i nie wiem, czy będą sprzyjające "okoliczności", żeby się "wyrwać", ale z Potos będę miał blisko do Theologos, zobaczymy. Dzięki za namiary. Pozdrawiam, Maciek Odpowiedz Link Zgłoś