Dodaj do ulubionych

Mikro Village w Agios Nikolas

IP: *.multimo.gtsenergis.pl 15.07.07, 21:16
19.07. lecimy z Katowic do Mikro Village w Agios Nikolas, na pełne dwa
tygodnie, naczytałam sie tyle różnych opinii,a to że plaża do niczego, że
daleko do niej a nie 800 metrów jak mówią, że do Agios Nikolas jest dużo
dalej, to nasz pierwszy taki wyjazd, aż sie boję co tam zastaniemy, może ktos
tam był i może mi cos napisać.
Obserwuj wątek
    • doriborkb Re: Mikro Village w Agios Nikolas 16.07.07, 09:16
      Witaj! wylot niebawem,jeśli znasz nieco niemiecki to jest taka strona
      holidaycheck.de i ostatni post z czerwca bardzo dobrze i obiektywnie jest
      opisany.Ja również byłam w tym okresie z nastolatką i trzyletnim dzieckiem.Nie
      wiem,czy Ty jedziesz z dziećmi.W tym poście nie ma nic o brodziku,którego
      faktycznie jest brak.Po prostu-mie nadaje się do użytku,za to basen piękny.Do
      niewielkiej piaszczystej plaży jest fatalne dojście .Hotel położony jest
      dziwnie-niby blisko morza,ale brak drogi do niej gmatwa sprawę przy 40
      st.upale.Do miasta faktycznie jest kawałek,ale...miasto sama ocenisz,dla mnie
      szkoda czasu,oprócz jeziora nie ma tam nic.Plaże w okliczy są bardzo ładne,ale
      Almyros 2 km,a reszta dalej.Volusima 15 km-piękna.Jednym słowem-bez samochodu
      nic nie zrobisz-jeśli chcesz pozwiedzać i jakoś sensownie spędzić czas.My
      podróżowaliśmy 5 dni po wschodzi i południu Krety i to było super.Gdybyś miała
      jakieś pytania to pisz na gadu 7344599-będę po 17 (gdybym się pomyliła z nr to
      od razu sprostuję,ale chyba to ten)albo na forum do 16.Pozdrawiam
    • Gość: mm Re: Mikro Village w Agios Nikolas IP: *.globalconnect.pl 16.07.07, 10:29
      Sam hotel jest ok. Obsługa, basen, pokoje, czystość, posiłki są w porządku. Co
      do tych odległości, to faktycznie do centrum jest kawałek, ale nie jest tak że
      idzie sie przez "odludne pola". Najbliższa plaża nie jest w odległości 800
      metrów ale nawet jeśli by była to nie jst warta spędzania na niej czasu.
      Podobno w zeszłych latach dojście było dogodniesze bo przez ogród hotelowy ale
      sąsiednia działka została zabudowana i skrót musieli zlikwidować. Na plaży jest
      co prawda piasek, prysznice, przebieralnie itp. ale jest mała. Najbliższa
      pożądna plaża to Almyros Beach 3 km od hotelu (6-7 euro kosztuje taksówka w
      jedną strone - zamawiasz w recepcji hotelu i w barze przy plaży) ). Przy
      pobycie 2 tygodniowym wynajęcie samochodu jest bardzo wskazane - można sporo
      zwiedzić. My wynajeliśmy auto na tydzień i troche zwiedziliśmy. Co samego
      Agios Nikolaos to oceny są różne. Nam sie podobało, w przeciwieństwie do np
      Hersonisos czy Mali. Pocieszeniem może być to, że nawet jeżli mieszkało by sie
      w innym hotelu bliżej centrum czy nad zatoką to pożądna plaża też by była w
      podobnej odległości. I ostania rada nie martw nie na zapas, będziesz miała
      fajne wakacje.
      • Gość: Sylwia Re: Mikro Village w Agios Nikolas IP: *.multimo.gtsenergis.pl 16.07.07, 16:08
        Dzięki Wam bardzo za opinie, są to moje pierwsze tego typu wakacje, czekałam
        na nie długo, a tu tyle smutnych rzeczy mi napisałyście.
        • doriborkb Re: Mikro Village w Agios Nikolas 16.07.07, 21:03
          Sylwia!!!to nie tak.Będziesz miała naprawdę wspaniałe wakacje.Ja Cię rozumiem
          doskonale.Piszę tylko tak ,żebyś właśnie nie była rozczarowana.Najgorzej jest
          się nastawić na cudo i rozczrowaćPotrzebne Ci będzie auto.My wyożyczyliśmy na 4
          dni za 77 euro,ale to było przed końcem czerwca.Ja kocham podróże i choć Grecja
          nie jest moim konikiem to nie wypieram się,że tam nie wrócę.Jeśli to są
          pierwsze Twoje wakacje i się obawiasz to naprawdę pisz nagadu do mnie.Jak na
          Kretę to są tam naprawdę małe śliczne,piaszczyste plaże.Ja wspierałam się
          różnymi zebranymi postmi i one bardzo mi się przydały.Uśmiechnij się ....i aż
          Ci zazdroszę,chętnie bym się z Tobą zabrała
          • Gość: Sylwia Re: Mikro Village w Agios Nikolas IP: *.multimo.gtsenergis.pl 16.07.07, 21:50
            Dzięki doriborkb bardzo,dodałaś mi otuchy, lubię zwiedzać, myslę, że damy
            sobie rade
    • Gość: Sylwia Re: Mikro Village w Agios Nikolas IP: *.multimo.gtsenergis.pl 16.07.07, 21:53
      doriborkb napisz mi jeszcze tylko czy byłaś na wycieczce fakultatywnej
      organizowanej, my z mężem planujemy wybrać jakąś, czy lepiej wynająć auto i
      samemu sobie cos zorganizować
      • doriborkb Re: Mikro Village w Agios Nikolas 16.07.07, 22:17
        Fajnie,że poprawił Ci się humor,to dalej można myśleć.Byliśmy tylko na
        jednej,bo mieliśmy vouchery wykupione.Wybraliśmy taką,na którą nie chciałoby
        nam się pojechać samochodem(czyli daleko)było to baardzo męczące.Była
        to :Rethymnon-Chania i klasztor Arkadii.Najdłużej schodzi na zbieraniu ludzi po
        hotelach,wykańcza mnie to totalnie.Dosłowne liznęłam wszystkiego.Chania,piękny
        port,klasztor warty zwiedzenia.Zastanawiałam się nad wycieczką "Kreta
        nieznana"ale mając na uwadze,że na Kretę nie wrócę być może,albo nie prędko
        chciałam zobaczyć te miasta ,ale nie za bardzo mi się udało.Generalnie w takich
        południowych krajach omijam duże miasta.Poza tym ja byłam z dzieckiem,to miej
        też na uwadze!.Dlatego ta odległść do plaży i brak brodzika mnie poruszyły.Gdy
        podróżujem sami to nam nic nie przeszkadza.W natępnym odcinku krótko o naszych
        wycieczkach.
      • doriborkb Re: Mikro Village w Agios Nikolas 16.07.07, 22:36
        postaram się króciutko,bo upał dzisiejszy równy temu kreteńskiemu wówczas(było
        42 stopnie)Troszkę dało nam też popalić przez to.
        1.Kritsa,którą na pewno zwiedzicie wcześniej zatrzymjąc się w oliwiarni.W
        sklepiku zwykły spożywczym w Kritsie kupiłam pyyyyszną ichniejszą oliwę i miód
        tymiankowy i od baby raki(dobre-nie otrułam się ,hihihi).Potem
        Lashiti,zastanawiłm się nad tą wycieczką,a w sumie najbardziej mi się
        podobała,byłam zaskoczona i Tobie też tego życzę.
        2.Południe-Ierapetra(o rany co za dzikie afrykańskie miasto!Nie byłam na
        Chrisi,ale może Tobie się uda.My odbiliśmy do Mirtos,cudna hipisowska wioska
        (muzeum itd)Chciałam dalej jechać,ale skończyła się droga na naszego atosa i
        wróciliśmy na plażowanie do Mirtos i wtedy zaczął się upał,afrykański wiatr ,no
        i trzeba było sobie radzić.Wróciliśmy przez Kalamafkę(oglądając jezioro
        Bramiana)
        3.Droga na Vai,wiedziałam,że nie należy się nastawiać na cuda,ale chciałam
        przebyć malowniczą i no i niestety strasznie krętą drogę.Ni udało nam się pobyć
        w Sitii,niestety upał i dzieci-nie dało rady.Plaża ciekawa,ale...chyba jestem
        rozpieszczona,inni zrezygnowali z tej wycieczki.
        4.Knossos-niestety wykończył nas upał przy zwiedzaniu,więc wieczorkiem do
        Kritsy-akupy po drodze.
        No i oczywiście jak to ja czuję niedosyt,ale zadowolona jestem z tego co
        zobaczyłam.
        Może popłyniesz na Santorini.Dla mnie czas drogi samej w proporcji do pobytu na
        miejscu(no i cena)jest totalnym nieporozumieniem.Kompletnie nie dla mnie ta
        propozycja.
        Uffff
        Gdyby coś..mam nadzieję,że Ci coś pomogłam.
        Gdyby coś to oczywiście pisz,choć laik jestem.Pozdrawiam
        Dorota
        • Gość: Bożena Re: Mikro Village w Agios Nikolas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 08:58
          Jadąc na południe zatrzymajcie się na końcu wioski Istro (ok 6 km za Agios
          Nicolaos)- wspaniały widok na zatokę Mirabello, a w dole jedna z
          najpiękniejszych plaż na Krecie Golden Beach,warto tu wykąpać się w turkusowym
          i cieplutkim morzu, przejść się kawałeczek i zobaczyć ciekawe formy skalne. Po
          drodze na plażę Vai można wstąpić do klasztoru Toplu , leży na odludziu,
          wygląda jak twierdza ,bardzo duży i piękny zbiór ikon i płaskorzeżb.
          Autobusem spod hotelu możecie się wybrać do Elundy na plażę ( ładniejszą i
          spokojniejszą niż w Agios Nicolaos) lub dalej stateczkiem ( ok 1 godz.) na
          wyspę Spinalonga.
          • Gość: Sylwia Re: Mikro Village w Agios Nikolas IP: *.multimo.gtsenergis.pl 17.07.07, 15:54
            Dorotko, Bożenko bardzo Wam dziękuje za te wszystkie rady,myslę, że bardzo mi
            pomogą, mam nadzieje, że miło spedzimy z mężem ten urlop, a po powrocie napisze
            jak było, jeszcze raz dzięki Sylwia
          • Gość: Lecę tam 20.07.07 Re: Mikro Village w Agios Nikolas IP: 80.51.140.* 17.07.07, 20:18
            Cześć!!!
            Jeśli możecie mi napisać więcej o wypożyczalniach samochodów. Ile kosztuje
            wypożyczenie, czy trzeba mieć Międzynarodowe Prawo Jazdy (podobno wymagają przy
            wypożyczeniu??? Jakie ceny i jakie oferują auta. Ceny paliwa, gdyż rozumiem, że
            oddaje się napełniony bak :-) Skąd braliście trasy gdzie jechać, co zwiedzać.
            Pozdrawiam
            • Gość: agapi Re: Mikro Village w Agios Nikolas IP: 217.153.86.* 18.07.07, 15:57
              Jak można napisac, ze w Agios nie ma nic poza jeziorkiem - z całym szacunkiem
              to kompletna bzdura!!! Rozumiem, ze sa gusty i gusciki, ale BEZ PRZESADY! Agios
              Nikolaos to jedno z najpiekniejszych miasteczek na Krecie, to miasto zyje swoim
              zyciem, nie jest sezonową "przerabialnią turystyczna" jak Hersonissos czy
              Amoudara. Mieszkalam tam 2 lata - wierz mi, wiem co mowie.

Ktos pyta o wypozyczalnie i ceny samochodów - wystarczy wejsc na ich strony i
              wszystko macie jasne (wpiszcie sobie w wyszukiwarce car rental Crete), nie chce
              podawac nazw bo zaraz zostane posadzona o reklame. P
              ozdrawiam i milego pobytu w PIEKNYM AGIOS!
              • Gość: jeff Re: Mikro Village w Agios Nikolas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 21:46
                Oczywiscie ze Agios jest swietne,jedziemy tam tzn,niedaleko po raz czwarty.
                Ciekawe jak Ci sie tam zylo przez te dwa lata,napisz..pozdrawiam
                • Gość: agapi Re: Mikro Village w Agios Nikolas IP: 217.153.86.* 20.07.07, 12:50
                  Żyło sie super, choc praca w turystyce lekka nie jest (wbrew
                  pozorom).Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka