Gość: Aga IP: *.c9.msk.pl 25.08.07, 20:24 Zginęło 50 osób i to nie koniec.Jest stan wyjątkowy.Tragedia kraju i jego mieszkańców jest niewyobrażalna.Pomoc Unii nikła.Grecji moze pomóc własciwie tylko deszcz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sprytne_kartofelki Re: Grecja płonie 25.08.07, 21:13 > Zginęło 50 osób Premier Karamanlis mówił o 46 osobach. Czy 4 trupy różnicy to mało? Dla mnie nie. > i to nie koniec. Zapewne. > Pomoc Unii nikła. Skąd masz takie bzdurne informacje?! Trzy specjalistyczne samoloty, trzy specjalistyczne śmigłowce - to mało?! Opamiętaj się!!! > Grecji moze > pomóc własciwie tylko deszcz. Akurat. Grecji w tym kontekście może pomóc właściwie tylko sprawna policja, która skutecznie wyłapie podpalaczy. Trzeba być totalnym ignorantem aby na przełomie sierpnia i września oczekiwać solidnych opadów w Grecji. Wiadomo natomiast, że pożary w znacznej większości są efektem działań podpalaczy. Jeśli więc SB nie zajmie się porządnie swoją robotą, będziemy mieć kolejne ofiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Grecja płonie IP: *.c9.msk.pl 25.08.07, 21:30 Czy sprytne kartofelki uważają ,że 3 samoloty i 3 śmigłowce to duzo? Bo ja nie.To spory kraj i pozarów wybucha dziennie kilkadziesiąt choć oczywiście nie mam tak dokładnych informacji jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
sprytne_kartofelki Re: Grecja płonie 25.08.07, 21:39 > Czy sprytne kartofelki uważają ,że 3 samoloty i 3 śmigłowce to duzo? Tak, tak uważają. Jeśli te urządzenia (z ludzką pomocą) są w stanie uratować choć jedno ludzkie istnienie - to ogromnie dużo. Jeśli natomiast nie odróżniamy RL od Ogame, to sorry, nie moja gra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Grecja płonie IP: *.c9.msk.pl 25.08.07, 21:48 Oh sorry ,moja też nie.Ale wygląda na to ,że ten wspaniały sprzęt jest niewystarczający przynajmniej w sytuacji w jakiej znalazla się Grecja.I nie mam ochoty na dalsza dyskusję z przemądrzalym kartoflem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Grecja płonie IP: *.c9.msk.pl 25.08.07, 21:35 I w ogóle nie rozumiem czemu mnie obrażasz.Wiadomo ze opady w Grecji o tej porze roku mogą być incydentalne ,ale jednak na kontynencie mozna liczyć na jakiś niz burzowy,gorzej z wyspami.A napisałam tekst nie po to żeby sie wykłócać ,tylko,zeby w nawale tekstów o klasie hoteli,wycieczkach i wrednych biurach podrózy przez chwilę pomyśleć o tragedii która dotyka Grecję. Odpowiedz Link Zgłoś
sprytne_kartofelki Re: Grecja płonie 25.08.07, 21:44 > I w ogóle nie rozumiem czemu mnie obrażasz. Proszę, wskaż jeden cytat z mojej wypowiedzi, w której Cię obrażam. > napisałam tekst > nie po to żeby sie wykłócać ,tylko,zeby w nawale tekstów o klasie > hoteli,wycieczkach i wrednych biurach podrózy przez chwilę pomyśleć > o tragedii która dotyka Grecję. I to cenię bardzo, czy powiedziałem, że jest inaczej? Dla nas, turystów, Grecja jest cudownym zgromadzeniem zadupowic, w których można i popić za półdarmo, i pobzykać naiwne turystki, i pomęczyć innych swoją progeniturą i... Mamy jednak w nosie sytuacje, w których Hellada potrzebuje pomocy bo kilku (kilkunastu? kilkudziesięciu?) cymbałów wymyśla sobie zabawę skutkującą śmiercią ludzi i zniszczeniem dorobku ich życia. W takich sytuacjach my, 'turyści', narzekamy jedynie na dyskomfort. Aga, doceniam Twoją troskę, wierz mi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz_bis Re: Grecja płonie IP: *.igloonet.pl 25.08.07, 21:16 bylam tam 5 razy i serce mi się kraje na myśl otym co ich spotkało.Piękny kraj i wspaniali ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sprytne_kartofelki Re: Grecja płonie 25.08.07, 21:46 Ej, a gdyby na Islandii wybuchła zaraza to miałabyś Islandczyków w dupie bo: - nie byłaś tam, - taki sobie kraj, - gó..ani ludzie?! Miej litość, każdzi ludzie są wspaniali, każdy kraj jest piękny. Każda tragedia jest potworna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Grecja płonie IP: *.c9.msk.pl 25.08.07, 22:07 Określenia "bzdurne,ignorancja,w d.." uwazam za obrażliwe,bo jestem osobą niemłodą i nie lubię dosadności.Dla mnie Grecja nie jest miejscem półdarmowego alkoholu i "bzykania",tylko miejscem zabytków ,wspaniałych widoków ,muzyki i ciepłego morza.Odnośnie Islandii-prędzej tam wybuchnie wulkan niż wystąpi zaraza-bo jest to kraj o wysokim standardzie higieny i niebiedny.Ale i tak będę współczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
barbelek Re: Grecja płonie 25.08.07, 22:45 Sprytne Kartofelki- z całym szacunkiem. Zawsze ceniłem Twój cięty język Odpowiedz Link Zgłoś
barbelek Ups- cięty język i celne riposty 25.08.07, 22:47 ale sorki, moim skromnym zdaniem dziś trochę przegiąłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
frant48 Re: Ups- cięty język i celne riposty 25.08.07, 22:57 Ot przykład jak poważny temat można zwulgaryzować i sprowadzić do czterch liter Odpowiedz Link Zgłoś
sprytne_kartofelki Re: Ups- cięty język i celne riposty 26.08.07, 20:17 Abstrahując od tego, że przeginam w co drugim poście: Robi mi się źle kiedy na Forum pojawia się topik, który informuje wszystkich o tym, co i tak wszyscy wiedzą, za to zawiera owe wiadomości w formie "gdzieś dzwonią ale w którym to kościele...", szczególnie gdy mamy do czynienia z wielką tragedią. Czemu ma służyć taki topik? Czy pojawiły się w nim jakiekolwiek konstruktywne wnioski? Nie czarujmy się, dla wielkiej liczby "turystów" Grecja jest miejscem, do którego się jedzie bo tanio i ciepło. Poczytajmy zatem Forum, czego się dowiemy? Tego, że grecki horror oznacza dla uczestników Forum "Grecja i Cypr" tyle ile kłopot z wakacjami. Dla większości - tylko tyle. Nic więcej. Czy w Paralii dużo dymu? Jak wygląda Leptokaria, czy płomienie zagroziły apartamentom Zorbas? Nie możemy nic zrobić aby pomóc Grekom. Przecież nie wyślemy im po gaśnicy. Nie o to chodzi. Wiem jednak jedno: po katastrofie na Bali turyści zintensyfikowali wizyty tam aby przemysł turystyczny (i "okołoturystyczny") miał środki na odbudowę. Trudno mi wyobrazić sobie intensyfikację polskich najazdów na Grecję, nie wiem czy to nie zaszkodziłoby krajowi, który ucierpiał w tak strasznym pandemonium. Ale przynajmniej doceńmy działania tych krajów i narodów, które udzieliły pomocy Grekom, zamiast łajać za "pfff... co to są dwa samoloty". Jeżeli ktoś się poczuł urażony to wyrażam ubolewanie. Z mojej strony EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga przemądrzały ziemniaku IP: *.c9.msk.pl 26.08.07, 20:35 Jeśli tekst ci nie leży,mozesz go zignorować zamiast bredzić aby bredzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: pogratulować wyczucia IP: *.c9.msk.pl 26.08.07, 14:40 ironia ,sarkazm-wobec tej tragedii ,która dzieje się w Grecji?? Odpowiedz Link Zgłoś
glos_z_offu Re: Grecja płonie 25.08.07, 22:58 {***} Prośba o deszcz dla Grecji... Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Grecja płonie 25.08.07, 23:28 strasznie smutno to słyszeć i patrzeć w TV...;( mam nadzieję, że coś sie da zrobić. żal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Grecja płonie IP: *.srg.vectranet.pl 26.08.07, 13:23 Jak w tej sytuacji powinny zachować sie biura podróży Wiem ,że głupio w zadawać takie pytania ale sam nie wiem co zrobic z wyjazdem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aggnieszka Re: Grecja płonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 18:00 piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aggnieszka Re: Grecja płonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 18:03 Przepraszam za powyższą pomyłkę. Moja kochana Grecja płonie. Jest mi smutno...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frant48 Do Chiary IP: *.chello.pl 26.08.07, 22:57 Zastanawiałem się do którego wpisu się odnieść i wybrałem Twój, uczestniczki forumowych dyskusji od dawna. Jeżdżąc od lat na wakacje za granicę nie jeździmy w próżnię, lecz do konkretnych ludzi. Mimo krótkich pobytów wiele spotkań mile wspominam, życzliwość, sympatię .Czy to hotel, czy market. Stąd przykro dowiedzieć się, że okolica, którą dobrze poznałem np. na Halkidiki w pożarze na Kassandrze spłonęła. Do wielu miejsc po raz drugi nie jeździmy, ale często polecamy miejsca sprawdzone. Ponadto jest coś takiego, jak zwykła ludzka solidarność i to co możemy dać na odległość - moralne wsparcie w trudnej walce z żywiołem. Całkowicie obce jest mi handlowe myślenie: imprezę kupiłem, odbyłem, dobrze było, więc teraz może się wszystko spalić. fran Odpowiedz Link Zgłoś