mike_1972 22.08.03, 13:12 Chętnie odpowiem na konkretne pytania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lord Bobick Re: Wróciłem z Protaras na Cyprze. IP: *.acn.pl / 10.69.1.* 23.08.03, 14:26 mike_1972 napisał: > Chętnie odpowiem na konkretne pytania. W jakim hotelu byłeś? Może3 w Kapetanios obok mcdonaldsa? Byłem tam w październiku 2001 - było fajnie, choć w samym protaras, oprócz opalania nie ma co robić - typowa miescina turystyczna - hotele, tawerny i kramiki z pamiątkami... Odpowiedz Link Zgłoś
mike_1972 Re: Wróciłem z Protaras na Cyprze. 24.08.03, 15:52 Gość portalu: Lord Bobick napisał(a): > W jakim hotelu byłeś? Byłem w hotelu Mandalena - 5 minut na nogach od McDonalda w stronę Paralimni. w samym protaras, oprócz opalania nie ma > co robić - typowa miescina turystyczna - hotele, tawerny i kramiki z > pamiątkami... Jak mawiają w niektórych filmach, masz cholerną rację. A byłeś może na pólwyspie Akamas albo w górach Troodhos? Ja nie byłem więc ciekawy jestem wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agula Re: Wróciłem z Protaras na Cyprze. IP: *.acn.waw.pl 23.08.03, 14:44 Ja mam pytania!!! Lecimy tam we wrześniu z Vinga. Do hotelu Narcissos. 1) W katalogu jest napisane, że dojście do plaży przez drogę. Jak wygląda ta droga? Podejrzewam, ze jest tam jakaś główna droga przez całą miejscowość i to o tę właśnie chodzi. Czy tam jest duży ruch??? 2) Jak wyglądają plaze. Słyszałam sprzeczne opinie. Jedni mówią, że najpiękniejsze na Cyprze, ze wspaniałym białym drobnym piaseczkiem, inni, ze skaliste, kamieniste, brudne itd. 3) Nie wiem, czy byłeś tam z dzieckiem, czy nie. My w każdym razie lecimy z dzieckiem i interesuje mnie, czy na miejscu można kupić jakieś słoiczki (np. Gerbera) po w miarę rozsądnych cenach. To samo z pieluchami itd. 4) Wypożyczalnie samochodów - czy jest duży wybór, jakie są ceny... Ideałem byłoby się dowiedzieć, czy na miejscu można też wypożyczyć fotelik dziecięcy :- ))))) Ale nie wiem, czy dysponujesz takimi informacjami... 5) Czy jest dużo komarów? 6) No i pytanie na koniec. Jak ci się tam podobało?????? Czy jest coś szczególnego, co cię zskoczyło na miejscu? Jakieś niespodzianki, rozczarowania, ostrzeżenia? Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Bobick Re: Wróciłem z Protaras na Cyprze. IP: *.acn.pl / 10.69.1.* 24.08.03, 09:53 Jakoże autor sie nie odzywa, ja troche napisze... Niestety nie odpowiem na Twoje wszystkie pytania, albo z braku informacji na dany temat (dziecko) albo z powodu przedawnienia (byłem tam w październiku 2001) > 1) W katalogu jest napisane, że dojście do plaży przez drogę. Jak wygląda ta > droga? Podejrzewam, ze jest tam jakaś główna droga przez całą miejscowość i to > o tę właśnie chodzi. Czy tam jest duży ruch??? Droga główna nie jest az tak bardzo ruchliwa (w zasadzie było pustawo, choc w sezonie moze byc gorzej), chyba dlatego, że Protaras jest na samym rogu Cypru... > 2) Jak wyglądają plaze. Słyszałam sprzeczne opinie. Jedni mówią, że > najpiękniejsze na Cyprze, ze wspaniałym białym drobnym piaseczkiem, inni, ze > skaliste, kamieniste, brudne itd. Plaże sa fajne, piasczyste, ale piasek jest zwożony... W październiku nie był juz tak czysty... W wodzie dno jest kamieniste czy wręcz skaliste.... W niektóych miejscach łatwo sobie zrobić "kuku" - pamietam, jak wszedłem do wody to zjeżadzałem jak na lodowisku dobre pare metrów. Woda cieplutka i czysta jak kryształ (no prawie)... > 3) Nie wiem, czy byłeś tam z dzieckiem, czy nie. My w każdym razie lecimy z > dzieckiem i interesuje mnie, czy na miejscu można kupić jakieś słoiczki (np. > Gerbera) po w miarę rozsądnych cenach. To samo z pieluchami itd. > Nie mam zielonego pojęcia. Dziecka jeszcze nie mam. Ale w Protaras jest cała masa takich marketów, w których mozna zaopatrzyć sie w różne rzeczy... > 4) Wypożyczalnie samochodów - czy jest duży wybór, jakie są ceny... Ideałem > byłoby się dowiedzieć, czy na miejscu można też wypożyczyć fotelik dziecięcy :- > ))))) Ale nie wiem, czy dysponujesz takimi informacjami... > No cóż, ceny z października 2001 pewnie uległy zmianom, wiec nie ma sensu ich podawać... Nawet ich nie pamietam :-( Jedyne co mnie troche drażniło to jazda lewą stroną... Czasem aż sie chciało skręcić nie tam gdzie trzeba... > 5) Czy jest dużo komarów? > Komarów nie pamietam, choć październik to późna pora... Ale było goraco ok. 30 stopni... > 6) No i pytanie na koniec. Jak ci się tam podobało?????? Czy jest coś > szczególnego, co cię zskoczyło na miejscu? Jakieś niespodzianki, rozczarowania, ostrzeżenia? Podobao mi sie bardzo. W samym Protaras nie ma za bardzo co robić, poza opalaniem i siedzeniem w tawernach, jednak mozna pojeżdzić troche do różnych miast... Pafos jest najfajniejsze... poza tym Nikozja, Larnaka, Limassol itp... Odległości nie sa duże, wiec spokojnie mozna pojezdzic i zobaczyc... > Pozdrawiam serdecznie. me too. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_1972 Re: Wróciłem z Protaras na Cyprze. 24.08.03, 15:45 Gość portalu: Lord Bobick napisał(a): > Jakoże autor sie nie odzywa, Sorki już sie odzywam :) > > 1) W katalogu jest napisane, że dojście do plaży przez drogę. Jak wygląda > ta > > droga? Podejrzewam, ze jest tam jakaś główna droga przez całą miejscowość > i > to > o tę właśnie chodzi. Czy tam jest duży ruch??? > Tak, na pewno chodzi o tę główną drogę. Jest wąska, ale BARDZO ruchliwa, wieczorem zawsze się tworzyły potężne korki. > > > 2) Jak wyglądają plaze. Słyszałam sprzeczne opinie. Jedni mówią, że > > najpiękniejsze na Cyprze, ze wspaniałym białym drobnym piaseczkiem, inni, > ze > > skaliste, kamieniste, brudne itd. > >Plaże są piaszczyste (a dno kamieniste tylko w niektórych miejscach) ale wąskie, zatłoczone i ogólnie dość brzydkie. Żeby zobaczyć kawałek ładnego wybrzeża polecam dłuższy spacer na południe w stronę Cape Greko (można kawałek podjechać autobusem). > > > 3) Nie wiem, czy byłeś tam z dzieckiem, czy nie. My w każdym razie lecimy > z > > dzieckiem i interesuje mnie, czy na miejscu można kupić jakieś słoiczki (n > p. > > Gerbera) po w miarę rozsądnych cenach. To samo z pieluchami itd. > > >Dziecka nie mam ale z pewnością można bo mnóstwo tam rodzin z dziećmi wypoczywa. Jednak ceny żywności w sklepach są astronomiczne więc wziąłbym trochę tych słoiczków Gerbera z Polski. > > > 4) Wypożyczalnie samochodów - czy jest duży wybór, jakie są ceny... Ideałe > m > > byłoby się dowiedzieć, czy na miejscu można też wypożyczyć fotelik > dziecięcy :- > > ))))) Ale nie wiem, czy dysponujesz takimi informacjami... > > Wypożyczalni samochodów jest mnóstwo, na każdym kroku. W wypożyczalni, którą nam polecała rezydentka najtańsze autko kosztowało 19 CYP dziennie (minimum 2 dni) a fotelik można było dostac gratis. > > 5) Czy jest dużo komarów? Zero komarów. :) > > 6) No i pytanie na koniec. Jak ci się tam podobało?????? Czy jest coś > > szczególnego, co cię zskoczyło na miejscu? Jakieś niespodzianki, > rozczarowania, ostrzeżenia? > Samo Protaras wybitnie mi się nie podobało. Mój "Rough Guide to Cyprus" określa tę mieścinę jako "developmental disaster" - ja bym to ujął nawet bardziej dosadnie. Bezładna zabudowa złożona wyłącznie z dość paskudnych kompleksów hotelowych. Plus pseudotawerny, tandetne bary z karaoki i kilometry straganów z pamiątkami - wszystko nastawione na raczej mało wymagających turystów, miałem wrażenie że głównie brytyjską working class (te mecze oglądane przy piwie!) Najbliższą autentyczną tawernę (i w ogóle autetycznego życia miejscowych) udało mi się znaleźć w Paralimni (jakieś 10 km). No ale głowa do góry - jeśli pożyczycie samochód zobaczycie ciekawsze miejsca (autobusami też da radę). Na miejscu zaskoczyły mnie bardzo wysokie ceny napojów i żywności w sklepach, co było dla mnie o tyle ważne że miałem self-catering. Pozostałe ceny da się przeżyć, chociaż ogólnie jest drogo - nawet dwa razy drożej niż w Grecji. Udanego wypoczynku!:) Jesli jeszcze jakieś pytania to walcie śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agula Re: Wróciłem z Protaras na Cyprze. IP: *.acn.waw.pl 25.08.03, 12:29 Dzięki wam serdeczne za odzew :-)))))))))))))))))))))))))) Pomyślę i być może jeszcze trochę popytam... Odpowiedz Link Zgłoś