Dodaj do ulubionych

Pytania, Rodos.

15.02.08, 20:54
Witam!

Wykupiłam właśnie wczasy na Rodos w hotelu Cosmopolitan (Ixia).
Lecimy z Triadą w drugiej połowie lipca. Mam w związku z tym kilka
pytań. Jaka jest temperatura powietrza i wody w tym okresie na
wyspie? Da się wytrzymać? Interesuje mnie też bezpieczeństwo (czy
zdarzają się jakieś kradzieże, czy jest bezpiecznie wieczorem).
Jeśli ktoś ma jakieś opinie dotyczące hotelu również będę wdzięczna.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Pytania, Rodos. IP: 80.54.0.* 15.02.08, 22:17
      Temperatura powietrza jest wysoka. Bywa, że 35 w cieniu i w górę. Tam jest maksymalnie słoneczna pogoda o tej porze (zresztą nie tylko o tej). Przemarźnięcie ci nie grozi;)

Rodos, jak chyba każda grecka wyspa to bardzo bezpieczne miejsce. Nie słyszałem jeszcze, by kogoś okradziono. Nie mówię, że przestępczość jest 0%, bo nie mam takich statystyk, ale z moich informacji i doświadczeń, jest przynajmniej bardzo niska. Wiesz. O wiele bardziej, niż ukraść komuś aparat, na który ich stać o niebo łatwiej, niż Polaków np. jest zarobić na gościach i ich rodzinach. Problemy bywają tylko z Albańczykami np., ale Grecy silnie z tym walczą. Na Rodos nie ma ich zbyt wielu zresztą.

Woda również jest bardzo ciepła. Około 25-26 stopni. Może nawet więcej, zależnie od miejsca. Jeśli chodzi o opinię. Takie rzeczy się sprawdza przed wylotem. I cóż ci po tym, jeśli się okaże beznadziejny? Taki wybrałaś i taki już będzie. Ogólnie rzecz biorąc. Jest na tyle dobry, że nie powinno być problemów.

Pozdrawiam
      Marcin
    • jacek1400 Re: Pytania, Rodos. 16.02.08, 00:24
      Jesli chodzi o temperatury powietrza to około 30-32 stopnie C w dzień i 20-22 w nocy. Wyszczególniłem temperatury na www.rodos.yoyo.pl/informator.php. Temperatura wody grubo powyżej 20 stopni C. Lipiec i sierpień to najcieplejsze miesiące na Rodos. Wytrzymać się da. Jest gorąco ale nie tak duszno jak w Polsce, bynajmniej ja to tak odczułem. Kradzieże i menelstwo to raczej w Polsce. W samym mieście Rodos, ludzie mają mieszkania pootwierane, tak, że można tam nawet zaglądać :). Oczywiście mają obawy, ale chyba przed cudzoziemcami. W samym hotelu, gdzie mieszkaliśmy, był sklepik. Żona weszła, ja nie (bo miałem reklamówkę w ręku i właściciel kazał mi czekać). Dodatkowo telewizorek, na którym wyświetlał sie jakis film, zamienił się w obserwację żony :). My mieszkaliśmy w Faliraki, to bardzo żywe miasto. Wieczorami nie spotkałem czegoś takiego jak po powrocie do Wrocławia, gdzie pełno oprychów przed dworcem kolejowym.
      Miłego wypoczynku :)
    • kudlata13 Re: Pytania, Rodos. 18.02.08, 21:52
      Będzie bbbbardzo gorąco-ja byłam w czerwcu i naprawdę był skwar i to dość
      męczący temp. ok 40 stopni.- w mieście Rodos nawet po zmroku było niesamowicie
      duszno bo mury "trzymaja" temperaturę a nie ma przewiewu-trzymaj się wybrzeża a
      będzie przyjemnie-polecam rejs statkiem np. na wyspę Simi.
      A co do bezpieczeństwa- nie ma obaw! tam nawet dzieci bawią się na plaży do
      później nocy-w naszym smutnym kraju jest o wiele niebezpieczniej.
      • Gość: kana Re: Pytania, Rodos. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 23:05
        Nie masz sie czego obawiać! Rodos jest cudne, spokój gwarantowany.
        Byłam we wrześniu i upał był kozmarny, jakies 4 dni w ogóle
        wyjete..hehe.pewnie to był szok, wiec nic tylko lezec plackiem na
        basenie w cieniu :D Ty akurat jedziesz na zachodnie wybrzeże wiec
        tam wieje przyjemny wiaterek ktory nie daje az tak bardzo odczuc
        upału, ja byłam na wschodnim i bywało że nic nie wiało, jak
        uwielbiam upały to niestety i ja momentami nie dawałam rady. Na
        pewno będą to super wakacje! Pozdrawiam!
        • mediterraneo1978 Re: Pytania, Rodos. 19.02.08, 07:39
          Pierwsza podstawowa sprawa. Nie ma czegoś takiego jak klimat na
          Rodos. Jest zachodnie wybrzeze (m.in. wlasnie Ixia), gdzie wieje
          meltemi i w ogole upalu nie czuc, nawet w lipcu i sierpniu i jest
          wschodnie wybrzeze, gdzie piasek parzy. Woda po stronie zach. wydaje
          sie chlodniejsza, ale ma cudowny kolor.
          • elka.net Re: Pytania, Rodos. 19.02.08, 12:29
            Fajnie, bo My wlasnie na zachodnie jedziemy pod koniec lipca z maluchem 2,5
            letnim, wiec ten wiaterek jak najbardziej mile widziany.Ciesze sie bardzo bo
            martwilam sie jak maluch bedzie znosil te upaly! Pozdrawiam
            • mediterraneo1978 Re: Pytania, Rodos. 19.02.08, 13:00
              Niestety raczej powinnas się martwić, żeby dziecka nie przewiało...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka