Dodaj do ulubionych

Co polecacie na Krecie?

IP: *.telpress.com.pl 03.08.01, 06:49
Jaką miejscowość wybrać na Krecie? Dlaczego? Gdzie są najlepsze plaże?
Obserwuj wątek
    • Gość: mysz Re: Co polecacie na Krecie? IP: *.*.*.* 03.08.01, 12:27
      Gość portalu: pawel napisał(a):

> Jaką miejscowość wybrać na Krecie? Dlaczego? Gdzie są najlepsze plaże?

Najlepsza miejscowosc to Loutro, a plaza Sweetwater Beach

m.
    • Gość: aneta Re: Co polecacie na Krecie? IP: *.el-4100100.acn.pl 03.08.01, 14:49
      Powiem krotko. Mozesz jechac w ciemno i tak wrocisz oczarowany. Kreta jest
      piekna. Ja mieszkalam po srodku wyspy na polnocnych wybrzezu (miejscowosc Agia
      Pelagia) z widokiem na urocza zatoczke. Dobry punkt wypadowy do innych miejsc.
      Wypozyczylam samochod i zjecham spora czesc wyspy. Polecam z miast: Rethymnon,
      Chanie, Matale, Heraklion (mi sie podobal)- choc niektorzy przyznaja, ze
      halasliwy. Ale ma to swoj urok. Oczywiscie Knossos. Z widokowo-krajobrazowych
      to zdecydowanie - Monty Prevelii na poludniu - super, Plaka, przypadkowo
      trafilam do gorskiej miejscowosci Spili. Tam zjadlam lunch, ale z przygoda -
      bylo smiesznie, moze dlatego tak mi to utkwilo w glowie. Acha - jadac z Agii
      Pelagii na zachod - w strone np. Rethymnonu - jest malownicza miejscowosc Bali -
      rozno-kolorowe domki umieszczone sa na skalach. Sympatyczna tawerna z widokiem
      na zatoczke - dobre ryby z grilla (niedrogie), mussaka i lokalne wino-
      pycha.Tawerna nazywa sie, chyba jak dobrze sobie przypominam, Vangelii. Na
      Krecie bylam dwa lata temu. Wiem, ze jeszcze wtedy nie bylo na niej tylu
      turystow co teraz. Ostatnio stala sie bardzo popularna. Ja bylam z maju i
      kwitlo mnostwo kwiatow. Plaze - to zupelnie (jeszcze wtedy) Komos - po drugiej
      stronie Matali za skala. Nie byla wtedy oznaczona, ale powiedzial mi o niej
      wlasciciel z wypozyczalni.Wiem, ze zachodzie jest piekna plaza Elafonisi - ale
      tam nie dotarlam. Na wschodzie Krety - Vai z plamami, miasteczko z jeziorkiem w
      srodku Agios Nikolaos. Jezeli lubisz sielskie klimaty - to plaskozyz
      Lashiti.Jak tam wjedziesz, to masz wrazenie, ze zycie stanelo w miejscu. Grecy
      w kafeteriach, kobiety cos wyszywaja albo po prostu wszyscy odpoczywaja pod
      drzewami. Sa bardzo mili, pozdrawiaja cie Kalimera - dzien dobry - lubia to.
      Zaluje, ze nie bylam w wawozie Samaria. Powiedzialam sobie - nastepnycm razem.
      Z Krety polecam - rejs na wyspe Santorinii - chociaz nie wiem, czy to nie
      bedzie za krotko. Z tego co wiem, to wszystko odbywa sie w rekordowym tempie.
      Ja bylam na wycieczce laczonej - tydzien na Santorini - tydzien na Krecie. Ale
      Santorini jest piekna - jutro obejrzyj o 12.20 w jedynce program o tym
      tajemniczym miejscu. Mam nadzieje, ze cos ci sie przyda z tego. Pozdrawiam i
      zycze udanego wyjazdu.
      • Gość: Fi Re: Co polecacie na Krecie?-do Anety IP: *.MAN.atcom.net.pl 10.08.01, 11:15
        A z jakiej wypozyczalni bralas samochod? ile to kosztowalo i wogole napisz
        wszystko co sie da na temat wypozyczenia samochodu na Krecie. Czy trzeba
        wykupic jakies ubezpieczenia - np. od wlasnego ryzyka itp.
        pozdrawiam
        Fi
        • Gość: Mac Re: Co polecacie na Krecie?-do Anety IP: *.pl 10.08.01, 15:25
          Zgadzam sie z Aneta, dodam, ze warto odwiedzic Agios Nikolaos i wyplynac
          statkiem wycieczkowym na Spinalonge, ale uwaga - wczesnie, do godz.13.
          Wycieczka jest wspaniala - plynie sie nad zatopionym miastem, doplywa do starej
          fortecy weneckiej, zamienionej na kolonie tredowatych, trwa to ok.4 godzin -
          kosztuje niewiele, koniecznie wziac aparat.

Mac
        • Gość: do Fi Re: Co polecacie na Krecie?-do Anety IP: *.el-4100100.acn.pl 10.08.01, 18:25
          Czesc, tu Aneta. Samochod wypozyczylam z miejscowej wypozyczalni w Agia
          Pelagii. Miesci sie ona niedaleko zatoczki. Jak sie wjezdza do miasteczka
          (sertentyna), znajduje sie ona po prawej stronie. Wlascicielem byl dosc mlody
          pan. Bardzo mily. Mial on jeszcze obok sklep chyba z wyrobami skorzanymi,
          dokladnie nie pamietam. Ale to on zaznaczyl na mapie zupelnie niekomercyjne
          miejsca, oczywiscie daje ci mape gratis. Ty tez badz mily albo mila. To pomaga.
          Samochod na tydzien kosztowal mnie - dwa lata temu- sto dolarow. Samochod
          cinqueczento open top. Wiekszego nie trzeba. Masz otwarty dasz i wdyczasz
          greckie zapachy np. gaje oliwne, szczegolnie jadac na poludnie Krety.
          Rewelacja. Samochod byl ubezpieczony od razu, ty nic nie musisz miec. Tylko
          prawo jazdy, zwykle polskie. U niego tez wymienialam pieniadze, po bardzo
          korzystej cenie. Jak masz jakies jeszcze pytania - pisz. Polecam Krete na
          prawde, ja sie w nie po prostu zakochalam, chcialabym tam jeszcze kiedys
          wrocic. Tobie zycze fantastycznego wyjazdu i cudownych wrazen. Grecy sa bardzo
          zyczliwi i pomagaja turystow, nie chca wcale ciebie w zaden sposob oszukac. Mi
          sie to nie zdarzylo. Jak wracalam to lezka mi sie zakrecila w oku.......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka