hal_1980 17.07.08, 13:25 mieszkałem w Agia Pelagia. Ceny: woda 0,8 e chleb 0,85 e gyros 2,5-3 e obiad w tawernie 6,5 12 e salatka grecka 3,5 - 4 e kawa mrozona 3,3 - 4 e wynajecie samochodu z klimatyzacją na trzy dni - 90 -150 e Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ireland1 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 17.07.08, 13:30 A byłeś na santorinii,wiesz ile kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 17.07.08, 13:42 ceny wyglądają przyzwoicie:) czy bardzo tłoczno na plażach, czy można znaleźć jakieś odludniejsze zatoczki? bardzo gorąco? Odpowiedz Link Zgłoś
hal_1980 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 17.07.08, 17:31 Kupilem wycieczke na Santorini w lokalnym biurze turystycznym ktory pełni też rolę informacji turystycznej. Wycieczka wodolotem Na Satnorini kosztowala 120 euro. W jedna strone plynie się 2 h, na Santorini przebywa sie okolo 6-7 h Ja bylem od 6 do 13 lipca i nie bylo bardzo tłoczno. Bylo gorąco, skapitulowałem i wykupiłem klime, bo nie dało się spać.. Warto wziąć ze sobą mały wiatrak. Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 17.07.08, 18:44 Hal a zainstalowałeś się w hotelu czy apartamentach no i jakie wrażenia z wybranego ośrodka? I jeszcze a propos wynajmu aut - czy te malizny typu Matiz czy CC nadają sie/dają radę na krętych i stromych drogach? Zamierzam wynająć takiego mikrusa ale może to nienajlepszy pomysł, jeśli miałabym utknąć przy podjeżdżaniu na pierwszą stromiznę...? Odpowiedz Link Zgłoś
hal_1980 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 17.07.08, 19:07 Pojechalem z biurem podróży Ecco Holiday. Mieszkaliśmy w aparmtamentach Litsa w Agia Pelagia. Pokój z kuchnią i łazienka. Warunki w porządku, czysto, sprzątanie pokoju kilka razy w tygodniu, wymiana recznikow. Pokój wyglądał tak:pl.youtube.com/watch?v=_IyjVHq6wic Polecam. W Agii polecam tez apartamenty Thania, choć tam moze byc troche glosno bo jest blisko tawerny i ew. zapachy z kuchni a także hotel Renia, blisko plazy, fajny basen i bardzo sympatycznie z wyglądu. Z własnych obserwacji odradzam stare molochy hotelowe, choć zdarzaja sie też perełki, np hotel Lassion Golden Bay w ktorym nocowałem podczas podrozy na wschodnią część Krety. Polecam zerkac w google earth na okolice hotelu i rzeczywistą odleglosc od plazy. My wypożyczyliśmy Nissana Micre. Jadąc po górach tez mialem obawy czy auto sobie poradzi ale wszystko było ok. Pod górke samochod podjezdzal bez kłopotu a podjazdy są tam i strome i długie czasami. Samochód ani razu sie nie przegrzal, palił mało. Zaplacilismy za niego 90 euro za 3 dni. Cena obejmowała ubezpieczenie, brak limitu kilometrow, assistance calodobowy, gwarancje na opony. Warto sie targować, wywieszane ceny są umowne. Odpowiedz Link Zgłoś
maurra z nieba mi spadasz:-) 17.07.08, 19:34 bo ja za kilkanaście dni jadę do Litsa w Agia Pelagia z tym samym biurem:D Powiedz proszę, czy daleko z tego ośrodka na plażę, do tawern i knajp na mieście? czy są w nim przyzwoite warunki tj. czysto, bez problemów z ciepłą wodą i sprawną klimatyzacją? czy w pobliżu nie ma żadnych niespodzianek typu budowa, dyskoteka czy hucząca wentylacja hipermarketu (z tego powodu właśnie odpuściłam Thanię) czy turyści sobie nawzajem nie przeszkadzają w tym hotelu imprezami czy rozdartymi dziećmi:) Jak są usytuowane pokoje - czy mają widok na morze a jeśli nie, to na co? Czy właściciel pozwala np. na zmianę pokoju, jeśli ktoś o to poprosi? A sama plaża w Agia - piasek czy drobny żwirek? czysta? I jeszcze jak oceniasz obsługę czy też rezydentów Ecco Holiday, czy transfer, zakwaterowanie a później bieżąca opieka w porządku? będę dozgonnie wdzięczna za odpowiedzi, o Litsa w necie opinii jak na lekarstwo niestety Odpowiedz Link Zgłoś
hal_1980 Re: z nieba mi spadasz:-) 18.07.08, 00:19 Z apartamentów jest na plaze 3 minuty spacerem, w lini prostej jakies 200 m. Większość tawern miesci się zaraz przy plaży, przy deptaku. Apartamenty są czyste, przestronne i dobrze wyposażone. W kuchni jest kuchenka elektryczna, garnki, patelnia, talerze, sztućce. Lazienka jest czysta, z cieplą wodą nie ma problemów, my kompaliśmy sie praktycznie tylko w zimnej, ktora i tak byla nagrzana i letnia bo bylo tak gorąco. Klima platna dodatkowo 6e dziennie, zamontowana w sypialni. Generalnie bez klimy moze być strasznie duszno, my nie wytrzymaliśmy i po pierwszej nocy dokupiliśmy. Mimo otwarcia okien nie było żadnego ruchu powietrza, spanie polegało na budzeniu sie co chwila i zmianie pozycji, z klimą bez porównania lepszy sen. W okolicy nie ma żadnej budowy, obok jest maly hotelik, jest tam cicho. Dochodzą glosy muzyki z klubow muzycznych(slychać je w calym miasteczku) W hotelu bylo spokojnie i cicho. Widok z pokoi nie jest rewelacyjny - w wiekszości na sąsiednie budynki.Jak ktoś nie chce wydawac na klimę, to polecam zabranie ze sobą wiatraka - wystarczy. W Agii jest piasek calkiem przyjemny, ale na plazy są tlumy, zreszta jak wszedzie w kurortach. Generalnie w moim turnusie jakies glosno ryczące w autokarze buraki jechaly do hoteli - nie chcialbym byc ich sąsiadem, natomiast do apartamentow spokojni mlodzi ludzie nastawieni na wypoczynek i zwiedzanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.07.08, 18:40 Witaj ! Ja chciałam się zapytać czy ta cena za samochód to już za wszystko (wypożyczenie ,paliwo i ubezpieczenie ) ? Odpowiedz Link Zgłoś
hal_1980 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 17.07.08, 19:13 w cenie 90 euro masz auto i ubezpieczenie. Paliwo kupujesz we własnym zakresie wg potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafik Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.promax.media.pl 17.07.08, 20:51 hej, a co możesz powiedzieć o biurze podróży? było bardzo dużo złych opinii o nim i dlatego m.in. waham się z wyborem. Odpowiedz Link Zgłoś
hal_1980 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 18.07.08, 00:29 jezeli chodzi o biuro podrozy nie mam zastrzezen, - nocleg byl ok, transfer sprawny, pani rezydentka sympatyczna i pomocna. Sasiedzi prosili o pomoc w zmianie pokoju na mniej nasloneczniony - bez problemow zgodzila sie pomoc w rozmowie z wlascielem hotelu. Rola rezydentow w sumie sprowadzala sie do zapoznania z lokalnymi zasadami panującymi na Krecie, wskazówkami co do pobytu i przedstawienia ofery wycieczek. Na koniec odwiezli nas na lotnisko, poczekali az sie odprawimy i pozegnali sie. Niestety z powodu burzy nad Katowicami opoznil sie samolot tak ze bylismy zmuszeni czekac 3 h na samolot -masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zimi Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.gprs.plus.pl 17.07.08, 22:34 czy kontakt, namiary do tej wypozyczalni samochodów mozna poprosić? ile kosztuje pozyczenie jakiejś terenówki? Odpowiedz Link Zgłoś
hal_1980 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 18.07.08, 00:24 Jezeli chodzi o wypozyczalnie samochodow w Agia Pelagia to jest ich tam okolo 10. Po pierwszym dniu spacerowania po okolicy poznasz wszystkie. Wystarczy popytac, porównac ceny i wybrac oferte. Ja wypożyczalem samochod w wypożyczalni w uliczce, przy ktorej znajduje się sklep miesny i z wyr. mleczarskimi. Wypozyczenie terenowki to ok.150-300 euro za 3 dni, generalnie sa duzo drozsze od malych osobówek, które w zupelności wystarcza i latwo je zaparkowac w zatloczonym miescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zimi Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.gprs.plus.pl 18.07.08, 20:29 dziękuje bardzo za informacje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.srg.vectranet.pl 18.07.08, 22:43 A może jakieś informacje o hotelu Theo w tej miejscowości? Z góry dziekuję! A czy wąwóz zaliczony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scotia Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.08, 23:14 Hotel Theo to chyba w Agia Marina? Odpowiedz Link Zgłoś
hal_1980 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 19.07.08, 11:22 Wąwóz sobie odpuścilem, bylo za goraco, zreszta nie mialem na niego juz czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zimi wąwóz Samaria IP: *.gprs.plus.pl 21.07.08, 20:43 no właśnie:) wybieram się na 7 dni do Agia Pelagia i bardzo chciałabym zobaczyć Wąwóz Samaria. Interesuje mnie w jakie dni są organizowane wycieczki ponieważ chciałbym zaplanować sobie pobyt tak aby czasu wystarczyło mi na zorganizowaną wycieczkę na Samarie i wynajecie na 4-5 dni samochód. Czyli na wycieczkę powinienem pojechać albo na poczatku albo na końcu wyjazdu - czwartek lub poniedziałek/wtorek. Będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.08, 15:25 dokładnie jutro lece do hotelu theo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oluna Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.gprs.plus.pl 21.07.08, 21:43 A jak jest z prawem jazdy? Czy nasze wystarczy (wyrabiane w 2001r.) czy trzeba wyrobić międzynarodowe? (bo tak wyczytałam gdzieś na portalu o krecie) Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 21.07.08, 21:49 Ostatnio wypożyczaliśmy na nasze, nowe polskie. Mamy też międzynarodowe, ale nie chcieli w ogóle takiego.Najlepiej sobie wyrobić i mieć na wszelki wypadek, jakby się chciało jechać do innych krajów, gdzie jest wymagane. Może też zależy to od wypożyczalni, my wypożyczaliśmy w jakiejś małej w Agia Pelagia i tam nikt nie pytał o międzynarodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oluna Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.gprs.plus.pl 21.07.08, 22:30 Voyager dzięki za odpowiedź, nowe w znaczeniu nie książeczka a karta czy nowe czyli ze znaczkiem unijnym? Bo te najnowsze to chyba znak unijny mają. Odpowiedz Link Zgłoś
hal_1980 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 22.07.08, 15:49 Bez problemu akceptują nasze nowe polskie prawo jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggie Re: Kreta - polecam Elafonissi i Balos Lagoon IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.08, 23:10 Polecam wyprawe samochodem , nie statkiem !! na balos lagoon (gramvousa). Przepiekne miejsce, nie bedziecie zalowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: 83.2.123.* 27.07.08, 17:21 A jakie jest samo miasteczko? jest co tam robic wieczorami?Znasz hotel Nicolas Village? Odpowiedz Link Zgłoś
hal_1980 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 29.07.08, 11:02 W miasteczku sa tawerny, dyskoteki w kilku hotelach, mozna tez spacerowac nad morzem. Odpowiedz Link Zgłoś
jaszur1 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 17.08.08, 17:46 Wybieram się ze swoją przyszłą żoną do Litsa Mare w Agia Pelagia 03.09.2008. z Wrocławia z Ecco Holiday. Czy ktoś jeszcze ma tak jak my wyjazd na Krete? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fionka Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: 212.240.35.* 18.08.08, 12:05 jakie jest jedzenie w hotelach na krecie?? jakie sa miejsca ktore mozesz polecic zeby zwiedzic w pierwszej kolejnosci?? aha i jak wygladaja plaze?? Odpowiedz Link Zgłoś
neronka [...] 18.08.08, 14:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FIONKA Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: 212.240.35.* 18.08.08, 15:18 DZIEKI DAGA MOJ EMAIL TO maggie.michal@talktalk.net czekam na info pzdr Odpowiedz Link Zgłoś