Dodaj do ulubionych

Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytania

17.07.08, 13:25
mieszkałem w Agia Pelagia.
Ceny:
woda 0,8 e
chleb 0,85 e
gyros 2,5-3 e
obiad w tawernie 6,5 12 e
salatka grecka 3,5 - 4 e
kawa mrozona 3,3 - 4 e
wynajecie samochodu z klimatyzacją na trzy dni - 90 -150 e
Obserwuj wątek
    • ireland1 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 17.07.08, 13:30
      A byłeś na santorinii,wiesz ile kosztuje?
    • maurra Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 17.07.08, 13:42
      ceny wyglądają przyzwoicie:)
      czy bardzo tłoczno na plażach, czy można znaleźć jakieś odludniejsze zatoczki?
      bardzo gorąco?
      • hal_1980 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 17.07.08, 17:31
        Kupilem wycieczke na Santorini w lokalnym biurze turystycznym ktory pełni też
        rolę informacji turystycznej.
        Wycieczka wodolotem Na Satnorini kosztowala 120 euro. W jedna strone plynie się
        2 h, na Santorini przebywa sie okolo 6-7 h

Ja bylem od 6 do 13 lipca i nie bylo bardzo tłoczno.
        Bylo gorąco, skapitulowałem i wykupiłem klime, bo nie dało się spać.. Warto
        wziąć ze sobą mały wiatrak.
        • maurra Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 17.07.08, 18:44
          Hal a zainstalowałeś się w hotelu czy apartamentach no i jakie wrażenia z
          wybranego ośrodka?
          I jeszcze a propos wynajmu aut - czy te malizny typu Matiz czy CC nadają
          sie/dają radę na krętych i stromych drogach? Zamierzam wynająć takiego mikrusa
          ale może to nienajlepszy pomysł, jeśli miałabym utknąć przy podjeżdżaniu na
          pierwszą stromiznę...?
          • hal_1980 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 17.07.08, 19:07
            Pojechalem z biurem podróży Ecco Holiday. Mieszkaliśmy w aparmtamentach Litsa w
            Agia Pelagia. Pokój z kuchnią i łazienka. Warunki w porządku, czysto, sprzątanie
            pokoju kilka razy w tygodniu, wymiana recznikow. Pokój wyglądał
            tak:pl.youtube.com/watch?v=_IyjVHq6wic Polecam.

W Agii polecam tez apartamenty Thania, choć tam moze byc troche glosno bo jest
            blisko tawerny i ew. zapachy z kuchni a także hotel Renia, blisko plazy, fajny
            basen i bardzo sympatycznie z wyglądu.
            Z własnych obserwacji odradzam stare molochy hotelowe, choć zdarzaja sie też
            perełki, np hotel Lassion Golden Bay w ktorym nocowałem podczas podrozy na
            wschodnią część Krety.
            Polecam zerkac w google earth na okolice hotelu i rzeczywistą odleglosc od plazy.

My wypożyczyliśmy Nissana Micre. Jadąc po górach tez mialem obawy czy auto sobie
            poradzi ale wszystko było ok. Pod górke samochod podjezdzal bez kłopotu a
            podjazdy są tam i strome i długie czasami. Samochód ani razu sie nie przegrzal,
            palił mało.

Zaplacilismy za niego 90 euro za 3 dni. Cena obejmowała ubezpieczenie, brak
            limitu kilometrow, assistance calodobowy, gwarancje na opony. Warto sie
            targować, wywieszane ceny są umowne.
            • maurra z nieba mi spadasz:-) 17.07.08, 19:34
              bo ja za kilkanaście dni jadę do Litsa w Agia Pelagia z tym samym biurem:D

Powiedz proszę, czy daleko z tego ośrodka na plażę, do tawern i knajp na mieście?
              czy są w nim przyzwoite warunki tj. czysto, bez problemów z ciepłą wodą i
              sprawną klimatyzacją?
              czy w pobliżu nie ma żadnych niespodzianek typu budowa, dyskoteka czy hucząca
              wentylacja hipermarketu (z tego powodu właśnie odpuściłam Thanię)
              czy turyści sobie nawzajem nie przeszkadzają w tym hotelu imprezami czy
              rozdartymi dziećmi:)
              Jak są usytuowane pokoje - czy mają widok na morze a jeśli nie, to na co? Czy
              właściciel pozwala np. na zmianę pokoju, jeśli ktoś o to poprosi?

A sama plaża w Agia - piasek czy drobny żwirek? czysta?
              I jeszcze jak oceniasz obsługę czy też rezydentów Ecco Holiday, czy transfer,
              zakwaterowanie a później bieżąca opieka w porządku?

będę dozgonnie wdzięczna za odpowiedzi, o Litsa w necie opinii jak na lekarstwo
              niestety
              • hal_1980 Re: z nieba mi spadasz:-) 18.07.08, 00:19
                Z apartamentów jest na plaze 3 minuty spacerem, w lini prostej jakies 200 m.
                Większość tawern miesci się zaraz przy plaży, przy deptaku.
                Apartamenty są czyste, przestronne i dobrze wyposażone. W kuchni jest kuchenka
                elektryczna, garnki, patelnia, talerze, sztućce.
                Lazienka jest czysta, z cieplą wodą nie ma problemów, my kompaliśmy sie
                praktycznie tylko w zimnej, ktora i tak byla nagrzana i letnia bo bylo tak
                gorąco. Klima platna dodatkowo 6e dziennie, zamontowana w sypialni. Generalnie
                bez klimy moze być strasznie duszno, my nie wytrzymaliśmy i po pierwszej nocy
                dokupiliśmy. Mimo otwarcia okien nie było żadnego ruchu powietrza, spanie
                polegało na budzeniu sie co chwila i zmianie pozycji, z klimą bez porównania
                lepszy sen.
                W okolicy nie ma żadnej budowy, obok jest maly hotelik, jest tam cicho. Dochodzą
                glosy muzyki z klubow muzycznych(slychać je w calym miasteczku)
                W hotelu bylo spokojnie i cicho.
                Widok z pokoi nie jest rewelacyjny - w wiekszości na sąsiednie budynki.Jak ktoś
                nie chce wydawac na klimę, to polecam zabranie ze sobą wiatraka - wystarczy.
                W Agii jest piasek calkiem przyjemny, ale na plazy są tlumy, zreszta jak
                wszedzie w kurortach.

Generalnie w moim turnusie jakies glosno ryczące w autokarze buraki jechaly do
                hoteli - nie chcialbym byc ich sąsiadem, natomiast do apartamentow spokojni
                mlodzi ludzie nastawieni na wypoczynek i zwiedzanie
                • maurra Re: z nieba mi spadasz:-) 18.07.08, 16:37
                  Pięknie dziękuję:-)
    • Gość: Gosia Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.07.08, 18:40
      Witaj ! Ja chciałam się zapytać czy ta cena za samochód to już za
      wszystko (wypożyczenie ,paliwo i ubezpieczenie ) ?
      • hal_1980 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 17.07.08, 19:13
        w cenie 90 euro masz auto i ubezpieczenie. Paliwo kupujesz we własnym zakresie
        wg potrzeb.
        • Gość: fafik Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.promax.media.pl 17.07.08, 20:51
          hej,
          a co możesz powiedzieć o biurze podróży? było bardzo dużo złych
          opinii o nim i dlatego m.in. waham się z wyborem.
          • hal_1980 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 18.07.08, 00:29
            jezeli chodzi o biuro podrozy nie mam zastrzezen, - nocleg byl ok, transfer
            sprawny, pani rezydentka sympatyczna i pomocna. Sasiedzi prosili o pomoc w
            zmianie pokoju na mniej nasloneczniony - bez problemow zgodzila sie pomoc w
            rozmowie z wlascielem hotelu.
            Rola rezydentow w sumie sprowadzala sie do zapoznania z lokalnymi zasadami
            panującymi na Krecie, wskazówkami co do pobytu i przedstawienia ofery wycieczek.
            Na koniec odwiezli nas na lotnisko, poczekali az sie odprawimy i pozegnali sie.
            Niestety z powodu burzy nad Katowicami opoznil sie samolot tak ze bylismy
            zmuszeni czekac 3 h na samolot -masakra.
    • Gość: Zimi Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.gprs.plus.pl 17.07.08, 22:34
      czy kontakt, namiary do tej wypozyczalni samochodów mozna poprosić?
      ile kosztuje pozyczenie jakiejś terenówki?
      • hal_1980 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 18.07.08, 00:24
        Jezeli chodzi o wypozyczalnie samochodow w Agia Pelagia to jest ich tam okolo
        10. Po pierwszym dniu spacerowania po okolicy poznasz wszystkie. Wystarczy
        popytac, porównac ceny i wybrac oferte. Ja wypożyczalem samochod w wypożyczalni
        w uliczce, przy ktorej znajduje się sklep miesny i z wyr. mleczarskimi.

Wypozyczenie terenowki to ok.150-300 euro za 3 dni, generalnie sa duzo drozsze
        od malych osobówek, które w zupelności wystarcza i latwo je zaparkowac w
        zatloczonym miescie
        • Gość: Zimi Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.gprs.plus.pl 18.07.08, 20:29
          dziękuje bardzo za informacje:)
          • Gość: Iwona Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.srg.vectranet.pl 18.07.08, 22:43
            A może jakieś informacje o hotelu Theo w tej miejscowości?
            Z góry dziekuję! A czy wąwóz zaliczony?
            • Gość: scotia Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.08, 23:14
              Hotel Theo to chyba w Agia Marina?
              • hal_1980 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 19.07.08, 11:22
                Wąwóz sobie odpuścilem, bylo za goraco, zreszta nie mialem na niego juz czasu
                • Gość: Zimi wąwóz Samaria IP: *.gprs.plus.pl 21.07.08, 20:43

no właśnie:) wybieram się na 7 dni do Agia Pelagia
                  i bardzo chciałabym zobaczyć Wąwóz Samaria. Interesuje mnie w
                  jakie dni są organizowane wycieczki ponieważ chciałbym zaplanować
                  sobie pobyt tak aby czasu wystarczyło mi na zorganizowaną wycieczkę
                  na Samarie i wynajecie na 4-5 dni samochód. Czyli na wycieczkę
                  powinienem pojechać albo na poczatku albo na końcu wyjazdu -
                  czwartek lub poniedziałek/wtorek. Będę
                  wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat.

• Gość: Justyna Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.08, 15:25
              dokładnie jutro lece do hotelu theo :)
    • Gość: Oluna Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.gprs.plus.pl 21.07.08, 21:43
      A jak jest z prawem jazdy? Czy nasze wystarczy (wyrabiane w 2001r.)
      czy trzeba wyrobić międzynarodowe? (bo tak wyczytałam gdzieś na
      portalu o krecie)
      • voyager747 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 21.07.08, 21:49
        Ostatnio wypożyczaliśmy na nasze, nowe polskie. Mamy też międzynarodowe, ale nie
        chcieli w ogóle takiego.Najlepiej sobie wyrobić i mieć na wszelki wypadek, jakby
        się chciało jechać do innych krajów, gdzie jest wymagane. Może też zależy to od
        wypożyczalni, my wypożyczaliśmy w jakiejś małej w Agia Pelagia i tam nikt nie
        pytał o międzynarodowe.
        • Gość: Oluna Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: *.gprs.plus.pl 21.07.08, 22:30
          Voyager dzięki za odpowiedź, nowe w znaczeniu nie książeczka a karta
          czy nowe czyli ze znaczkiem unijnym? Bo te najnowsze to chyba znak
          unijny mają.
          • hal_1980 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 22.07.08, 15:49
            Bez problemu akceptują nasze nowe polskie prawo jazdy
    • Gość: maggie Re: Kreta - polecam Elafonissi i Balos Lagoon IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.08, 23:10
      Polecam wyprawe samochodem , nie statkiem !! na balos lagoon (gramvousa).
      Przepiekne miejsce, nie bedziecie zalowac!
    • Gość: Iza Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: 83.2.123.* 27.07.08, 17:21
      A jakie jest samo miasteczko? jest co tam robic wieczorami?Znasz hotel Nicolas
      Village?
      • hal_1980 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 29.07.08, 11:02
        W miasteczku sa tawerny, dyskoteki w kilku hotelach, mozna tez spacerowac nad
        morzem.
        • jaszur1 Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani 17.08.08, 17:46
          Wybieram się ze swoją przyszłą żoną do Litsa Mare w Agia Pelagia 03.09.2008. z Wrocławia z Ecco Holiday. Czy ktoś jeszcze ma tak jak my wyjazd na Krete?
    • Gość: fionka Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: 212.240.35.* 18.08.08, 12:05
      jakie jest jedzenie w hotelach na krecie?? jakie sa miejsca ktore
      mozesz polecic zeby zwiedzic w pierwszej kolejnosci?? aha i jak
      wygladaja plaze??
      • neronka [...] 18.08.08, 14:41
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: FIONKA Re: Kreta - wrócilem, moge odpowiedziec na pytani IP: 212.240.35.* 18.08.08, 15:18
          DZIEKI DAGA MOJ EMAIL TO maggie.michal@talktalk.net czekam na info
          pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka