izis52 11.08.08, 11:51 Czy ktoś był na takiej wycieczce, a jeśli to czy warto ? Pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ikp6 Re: Z Korfu do Albanii... 11.08.08, 15:04 Byłam z rodziną na Korfu w czerwcu, Wybraliśmy się na tę wycieczke - koszt ok 50 euro od osoby. Mąż napalił się na tą wycieczkę, rezydentka niezachwalała za bardzo, jednak uparliśmy się i płynęliśmy. Na własna reke zwiedza się SARANDĘ miasto portowe, więc w miarę tam jest czysto, ale zwiedzać nie ma co. Potem wywieźli nas do BUTRINTU- same wykolaliska na dużym obszarze, jak zapomniałaś wody z autokaru ( tak jak my) to szło wykorkować. Wróciliśmy skonani do hotelu i nie polecam. No jedynie że możesz pokazać zdięcia i fakt że byłas na albańskeij ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
izis52 Re: Z Korfu do Albanii... do ikp6 11.08.08, 20:03 Dziekuję postaram sie wyleczyć męza z pomysłu. Znalazłam Agios Gordios na Korfu ( www.agios-gordios.net)gdyż lubimy klimat greckich wiosek i miasteczek, a tam zielono i widokowo ? Troche martwi mnie nie najlepsza opinia o Itace organizatorze wczasów, ale Neckermann ma tylko z Warszawy. A Wy z jakiego biura i zadowoleni ? Pozdrawiam Iza. Odpowiedz Link Zgłoś
ikp6 Re: Z Korfu do Albanii... do ikp6 12.08.08, 08:20 Hej Właśnie mój mąż też zapalony turysta, uwielbia zweidzać,a tą wycieczką był rozczarowany. Nastawił sie żeby zobaczyć typową Albanię,a tu beret. Saranda typowo hotelarska, a Butrint same ruiny. I nic poza tym. Decyzja jest wasza, ale jak rezydent nie będzie zachwalał to warto go posłuchać. Ag.Georgios to piękne miejsce,ale jak piszesz typowo greckiej wioski to tam tez nie ma. Urocza mieścinka z hotelikami , knajpkami i ładną plażą. Klimat grecki poczujesz idąc na zachód słońca na górę w stronę wioski Afionas, tam są piękne greckie domy KONIECZNIE musicie zobaczyć PALEOKASTRICĘ- przepękne miejsce na wyspie. My mielismy to na objazdówce. Jechaliśmy z biura ATLAS TOURS- super- niewiem jak ITAKA- ale raczej jako biuro mają dobrą opinię. Jak chcesz z Albani zdięcia to wyslę ci na maila.Kiedy jedziecie? Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
ikp6 Re: do izis 52 12.08.08, 09:09 Aha ja pisze o Ag.Georgios w północno-zachodniej częsci Korfu- tam jedziecie? bo jest jeszcze ta sama miejscowośc na południu Odpowiedz Link Zgłoś
perythia Re: Z Korfu do Albanii... 11.08.08, 20:52 Jeśli kręcą Cię zabytki to warto, bo w Butrinti masz przekrój przez starożytną Grecję, starożytny Rzym i Turcję Osmańską...ale jeśli te tematy nie są dla Ciebie pociągające to sobie odpuść, bo wynudzisz się niemiłosiernie. Polecam tą wycieczkę TYLKO I WYŁĄCZNIE prawdziwym pasjonatom historii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
izis52 Re: Z Korfu do Albanii... 12.08.08, 13:47 Lecimy 28.08 na 2 tyg. Agios Gordios leży w płd.zach.części wyspy bardziej na północ jest Ag.Georgios (tak wyczytałam, choć w opisach mnóstwo błędów)Pierwszy tydzień raczej lezak w zacienionym miejscu i cieszenie zmysłów widokami, zapachami i smakami Grecji, a są tak charakterystyczne jak w żadnym kraju śródziemnomorskim. Potem chcemy obejrzeć ciekawe miejsca na wyspie i w sąsiedztwie (Paxos, Antipaxos) itp) miała być Albania, bo nieznana i tajemnicza,ale raczej podarujemy sobie pod wpływem postu, a skoro w maleńkim miasteczku portowym trudno rozpoznać charakter krainy to może kiedyś ? Historię starożytną lubię stąd najczęściej Grecja, Egipt i służę pomocą przy wyborze dobrych miejsc. Nie jestesmy pasjonatami detali na etapie wykopalisk, bo to wymaga przygotowania lub b.dobrego przewodnika. Serdecznie pozdrawiam Iza. Odpowiedz Link Zgłoś