Gość: Skrawek IP: *.bsb.vectranet.pl 22.10.08, 11:06 Bardzo prosze o jnformacje czy ta autostrada jest juz czynna na calym interesujocym mnie odcinku czy nadal tylko fragmentarycznie, za wszystkie informacje z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bachula_gr Re: Autostrada-Jgoumentisa-Saloniki 22.10.08, 19:13 Od czasu tego watku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=79239296&v=2&s=0 niewiele sie zmienilo. Do konca roku ma byc oddany jeszcze jeden fragment na trasie Ioannina-Metsovo oraz drugi fragment na odcinku: Metsovo-Grevena. Duzym ulatwieniem, terenowym i czasowym jest oddany przed wakacjami odcinek Ioannina-Baldouma bo unika sie przejazu przez cala Ioannine. Orientacyjnie podam, ze mnie trasa Igoumenitsa-Saloniki zajmuje okolo 4 godzin (1.5h Igoumenitsa-Metsovo oraz 2.5h Metsovo-Saloniki). Szerokiej drogi. Warto sprawdzac strone Egnatii Odos zwlaszcza w czesci obwieszczeniowej, gdyz okresowo oddane odcinki sa zamykane na czas robot, jak w ostatnich tygodniach Metsovo-Peristerii (nowa sygnalizacja swietlna w tunelach). www.egnatia.eu/page/default.asp?id=5&la=2 Pozdrawiam z Metsova. Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Autostrada-Jgoumentisa-Saloniki 16.01.09, 16:31 Dwa dni temu oddano kolejny odcinek: Arathou-Chrisovitsa, czyli w miejsce 15km zakretow na trasie Ioannina-Metsovo mamy 9 km autostrady, z jednym (Metsovo-Ioannina) oraz dwoma (Ioannina- metsovo) dodatkowymi tunelami. Narazie miejscami jest czynna jedna nitka ale nie trzeba sie tyle nakrecic w prawo i w lewo a poza tym ciezarowkom wstep wzbroniony! Suma sumarum: 10 minut do przodu. Wczoraj przetestowane: centrum Ioanniny--centrum Metsova w 45 minut a jednoczesnie Igoumenitsa---Metsovo: 1h 15 minut. Ze specjalnymi pozdrowieniami dla Marcina (m.c.r) Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Autostrada-Jgoumentisa-Saloniki 16.01.09, 21:07 bachula_gr napisała: > Ze specjalnymi pozdrowieniami dla Marcina (m.c.r) Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Autostrada-Jgoumentisa-Saloniki 17.01.09, 18:22 m.c.r napisał: > Basiu, czy po wybudowaniu całej via egnatii będzie jakiś zjazd na w Metsovie? Yes, sir. Slimak zostaje. > Widziałem z okien hotelu wielki wiadukt (był na zdjęciach).Zakładam, że "stara" droga pozostanie - dla ruchu lokalnego i hobbystów?:) Wiadukt wiedzie do tuneli pod Anilio w strone Malakasi i dalej Trikala. A stara droga nie zostanie zaminowana bo oprocz lokalnych, sa turysci, hobbysci, Tiry i TIRowki ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pathfinder.1 Jgoumentisa - Patra 17.01.09, 20:20 Mam nadzieję że nie będzie się na mnie gniewać że podłączam się pod temat, ale przy okazji Waszej rozmowy o autostradzie z Igoumenitsy chciałem zapytać o drogę w drugą stronę czyli w kierunku Patry :)) Otóż widzę na mapie, że od Igoumenitsy w kierunku Ioaniny leci autostrada lecz potem w dół kierunku Patry już jest zwykła droga ?. Tutaj również chciałem poprosić o info którędy jechać, czy na Ioaninę i potem za miejscowością Dodoni kierować się w dół czy może bardziej opłaca się z Igoumenitsy kierować się od razu w dół w kierunku Prevezy i potem odbić na Artę. Wg. mapy którą posiadam wychodzi że różnica w km jest niezbyt duża ale nie wiem jak to czasowo wyjdzie - która szybsza :)) Chodzi mi o to, że z promu zjadę pewnie koło 9:00 i jak najszybciej chciałbym się dostać na południe Peloponezu :)) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Jgoumentisa - Patra 18.01.09, 11:55 Jeśli po drodze chcesz zobaczyć kilka ciekawych miejsc (ot choćby Nekromenteion, Nikopolis), to zdecydowanie na Preveze. Ta droga jest jakościowo bardzo dobra i szeroka. Odpowiedz Link Zgłoś
pathfinder.1 Re: Jgoumentisa - Patra 18.01.09, 12:01 Aha czyli spokojnie mogę jechać ta drogą :)) Tak jak wspominałem z mojej mapy wynika że różnica w km jest niezbyt duża :) Chciałem jeszcze Ciebie zapytać jak wygląda ten przejazd na Peloponez koło Patry - czy to jest jakiś most ? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Jgoumentisa - Patra 18.01.09, 15:07 >Chciałem jeszcze Ciebie zapytać jak wygląda ten przejazd na Peloponez koło Patry - czy to jest jakiś most ? :)) Nawet bardzo okazaly most ;-)))) en.wikipedia.org/wiki/Rio-Antirio_bridge Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Jgoumentisa - Patra 18.01.09, 16:17 > Tak jak wspominałem z mojej mapy > wynika że różnica w km jest niezbyt duża :) www.viamichelin.pl/viamichelin/pol/htm/hme/Homepage_lite.htm > Chciałem jeszcze Ciebie zapytać jak wygląda ten przejazd na Peloponez koło Patry - czy to jest jakiś most ? :)) fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,50565337,50696190.html Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
pathfinder.1 Re: Jgoumentisa - Patra 18.01.09, 16:42 Pięknie dziękuję za info :)) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
pathfinder.1 Re: Jgoumentisa - Patra 18.01.09, 16:49 Aha tak przy okazji :)) Odnośnie telo linku fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,50565337,50696190.html Bahu jeśli możesz powiedz proszę w jakiej miejscowości jest jest to miejsce na 1 zdjęciu ? :)) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Jgoumentisa - Patra 18.01.09, 22:43 Pathfinder, gdyby to była jakaś miejscowość, to bym napisał jej nazwę. Myślę, że to było gdzieś w okolicy Aigeira. Fotka ma przedstawiać typowy obrazek z widokowej, lecz dość monotonnej drogi wzdłuż południowego wybrzeża zatoki Korynckiej... Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Autostrada-Jgoumentisa-Saloniki 18.01.09, 11:54 bachula_gr napisała: > Yes, sir. Slimak zostaje. A jak dalej do Meteorów? Zjazd w Metsovie i stara droga, czy też będzie gdzieś inny węzeł? Nie wszystko niestety jest dla mnie czytelne na stronie internetowej projektu Via Egnatia :-) > > Widziałem z okien hotelu wielki wiadukt (był na > zdjęciach).Zakładam, że "stara" droga pozostanie - dla ruchu > lokalnego i hobbystów?:) > > Wiadukt wiedzie do tuneli pod Anilio w strone Malakasi i dalej > Trikala. A stara droga nie zostanie zaminowana bo oprocz lokalnych, > sa turysci, hobbysci, Tiry i TIRowki ;-))) > A te tirówki i ci tirowie, to na hajłeja się nie przerzucą?:) Tak sobie myślę, że stara droga jest przecież w bardzo dobrej kondycji (o wiele lepszej niż większość dróg w kraju bliźniaków ;-) ) i jakby na niej zmalał ruch (przekierowany na via egnatie) to podróż urokliwymi zakrętami byłaby jeszcze większą przyjemnością :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Autostrada-Jgoumentisa-Saloniki 18.01.09, 21:20 m.c.r napisał: > A jak dalej do Meteorów? Zjazd w Metsovie i stara droga, czy też będzie gdzieś inny węzeł? W Metsovie wjezdziesz do tuneli pod Anilio (to co masz na zdjeciu z centrum wsi zrobionym) i wyjedziesz w Malakasi a stamtad jeszcze kawalek stara droga. Optymisci mowia, ze do pol godziny sie zaoszczedzi. Ale tunele jeszcze nie oddane wiec nie sprawdzalam. Teraz Metsovo-Kalambaka to godzina pietnascie jak umiesz wyprzedzac TIRy :) Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Autostrada-Jgoumentisa-Saloniki 18.01.09, 21:21 m.c.r napisał: > A te tirówki i ci tirowie, to na hajłeja się nie przerzucą?:) Oficjalnie nie bo maja zakaz wjazdu. nieoficjalnie...jak to w Grecji ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Autostrada-Jgoumentisa-Saloniki 18.01.09, 22:59 To do bani taka autostrada :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Auto.....Jgoumentisa-Saloniki- oznaczenia 27.01.09, 13:48 Mala uwaga techniczna dla kierowcow na trasie Ioannina-Metsovo i dalej. W zwiazku z bardzo mylacymi oznaczeniami nowych odcinkow Egnatia Odos wiele osob nadal jezdzi stara kreta droga, z ktorej jak na dloni widac prosty odcinek Baldoua-Chrisovitsa. Jadac z Ioanniny w kierunku Metsova wg oznaczen sa dwie drogi: 1/ drogowskaz GREVENA (de facto = nowy odcinek Egnatii do Metsova i dalej stara droga w kierunku Trikala) 2/ drogowskaz METSOVO (stara! widowiskowa droga po zakretach jak wyzej stara droga w erunku Trikala). To samo w druga strone, chcac jechac z Metsova do ioanniny po prostej nalezy kierowac sie na IGOUMENITSA a nie IOANNINA (stara droga). Mam nadzieje, ze ktos zatrybil o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Auto.....Jgoumentisa-Saloniki- oznaczenia 27.01.09, 19:43 bachula_gr napisała: > Mam nadzieje, ze ktos zatrybil o co chodzi. To jeden z uroków Grecji, nic trudnego do zatrybienia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Nowy odcinek autostrady 11.04.09, 21:43 Bachula wysłała mi maila ze szczegółami, zatem donoszę cytując :-) "Przy okazji wiesci transportowe. Otoz w srode mialam okazje jako jedno z pierwszych aut ;-))) przejechac sie P_O_D Katara. Minister przecial wstazke o 13,00 a my godzine pozniej do tuneli. Otworzyli najnowszy odcinek Egnatii tzn Metsovo/Anilio--Malakasi/Panagia. Piekny widokowo odcinek, kilka tuneli, kilka lukow i choc nie do konca jeszcze wszedzie dwa pasy dla jednego kierunku to i tak zamiast godz 20 minut (taki moj osobisty czas przejazdu na trasie Metsovo-Kalambaka) rowno godzinke mi zajela podroz na stacje. Rownoczesnie tego samego dnia oddali tez most w Baldoumie a wiec zlikwidowali ostatni 5km odcinek zakretow na trasie Metsovo-Ioannina czyli kolejne kilka minut w zapasie." Odpowiedz Link Zgłoś
gigsa2 Re: Nowy odcinek autostrady 17.08.17, 16:11 To nie jest tunel pod Katarą. Ten tunel pozwala ominąć Katarę. Miałem okazję brać udział w jego budowie. Byłem jednym z tych, którzy realizowali część górniczą. Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Grevena-Metsovo-------oddany do uzytku! 04.06.09, 08:18 Od soboty mamy kolejny odcinek Egnatia Odos !!!!! Tym razem do uzytku oddane 42km tuneli i wirazy wysokogorskich na trasie Grevena-Metsovo jako alternatywa do 55km przeprawy przez rowniny i gory. 13km zaoszczedzone i jakies 25-30 minut z glowy. Wiec w zasadzie na trasie Saloniki-Kozani-Grevena-Metsovo-Ioannina- Igoumenitsa pozostaje jeszcze tylko kilkukilometrowa wyrwa gdzies przez samym portem. Aktualnie na tej trasie czynne sa wciaz tylko jedne bramki (na odcinku Veria-Saloniki) za 2 euro :) Ponoc w sierpniu maja ruszyc nastepne :( SZEROKIEJ DROGI. Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Egnatia Odos a mandaty 04.06.09, 08:24 Egantia Odos fajna rzecz ALE od niedawna sa bardzo restrykcyjne (finansowo!) mandaty. Za jazde bez swiatel po tunelach i "galeryjkach" 200 euro a za przekroczenie predkosci ponad max 130 km/h (na niektorych odcinkach sa ograniczenia do 100 km/h), niezaleznie od stopnia przekroczenia..... 600 euro. Pozdrawiam poddajac pod uwage przy planowaniu budzetow wakacyjnych na przejazdy po Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Grevena-Metsovo-------oddany do uzytku! 04.06.09, 08:34 Zatem jadąc z Aten do Igoumenitsy na autostradę zjeżdża się dopiero w Metsovie, czy wcześniej jest jakiś łącznik (od strony Larisy)? Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Grevena-Metsovo-------oddany do uzytku! 04.06.09, 10:24 m.c.r napisał: > Zatem jadąc z Aten do Igoumenitsy na autostradę zjeżdża się dopiero w Metsovie, czy wcześniej jest jakiś łącznik (od strony Larisy)? Jedziesz tradycyjnie Larissa, Trikala, Kalambaka az do miejscowosci PANAGIA, gdzie jest nowe rozwidlenie: w LEWO na Egnatie w kierunku Metsovo-Ioannina-Igoumenitsa a w PRAWOO stara kreta droga przez Katare tez w kierunku Metsovo etc. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Grevena-Metsovo-------oddany do uzytku! 04.06.09, 20:57 OK, dzieki :) na mapie projektu via egnatia widać ten nowy odcinek. Którędy wjadę nim do Metsova? Wygląda na to, że Egnatia przebiega drugą stroną zbocza (co też było widać z okien hotelu). Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Grevena-Metsovo-------oddany do uzytku! 05.06.09, 09:07 m.c.r napisał: Którędy wjadę nim do Metsova? Wygląda na to, że Egnatia przebiega drugą stroną zbocza (co też było widać z okien hotelu). Zalezy jak definiujesz piersza i druga strone zbocza :) Wjedziesz dokladnie spod Anilio (tej wsi po drugiej stronie zbocza) a potem wjazdem od "kuchennej strony" a nie z tej glownej tranzytowej drogi, tak wiec hotel bedziesz miec tym razem po PRAWEJ stronie drogi i POD GORKE. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Grevena-Metsovo-------oddany do uzytku! 05.06.09, 19:54 Przerobimy "w praniu" za kilka tygodni :-) (choć dla mnie - wizualnie - droga kończyła się w okolicach "rynku", dalej to już ścieżki były) Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Via Egnatia - mapa 04.06.09, 20:58 Dla zainteresowanych tematem: www.egnatia.eu/files/images/Project_Status_ENG.jpg Odpowiedz Link Zgłoś