Dodaj do ulubionych

kreta zachodnia

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.08, 11:31
Witam miłośników Grecji.W tym roku,wybierając po raz pierwszy Grecję,dużo korzystałam z Waszych rad,które okazały się bardzo pomocne.Dlatego i tym razem proszę o Wasze opinie.W 2009r chciałabym również polecieć na Kretę,ale na jej zachodnią część.Czy możecie polecić mi jakieś dobre hotele(4*-5*,i z jakich biur korzystaliście,pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • marcin_ocenyhoteli.pl Re: kreta zachodnia 21.11.08, 11:49
      Kreta zachodnia, czyli Rethymnon, czy Chania? W zasadzie nawet Kissamos się na to złapie... No i czy w mieście, czy gdzieś w pobliżu?:)
      • Gość: ewka0207 Re: kreta zachodnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.08, 12:22
        Bardziej okolice Chania,a może być wioska
        • arnika15 Re: kreta zachodnia 21.11.08, 13:58
          We wrześniu byłam w Maleme,hotel Bella Pais, 16 km od Chanii. Hotel
          teoretycznie ma 3 gwiazdki, ale spokojnie można dać 4 - w 2007 był
          generalny remont. Hotel polecam z czystym sumieniem.Świetna baza
          wypadowa do zwiedzania zachodniej części wyspy. Byłam z Itaką, nie
          mam żadnych zastrzeżeń. Na pytania mogę odp. mailowo dan155@o2.pl.
          • Gość: marta 74 Re: kreta zachodnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.08, 11:48
            Ja w lipcu byłam w Kolymbari w hotelu Grand Bay,szczerze mogę polecić.
    • Gość: ROMDER Re: kreta zachodnia IP: 83.168.106.* 22.11.08, 16:13
      W październiku byłem w MALEME - hotel LUIS CRETA PRINCESS ****, było
      wspaniale. Miałem pokój z widokiem na morze. Byłem z NECKERMANNEM -
      leciałem z Berlina. Wynajęcie samochodu - SUZUKI SWIFT za tydzień
      kosztowało 135 eur /październik/. Polecam wycieczkę statkiem na
      GRAMVOUSE i BALOS, obowiązkowe zwiedzenie CHANI i RETHYMONU.
      Jeżeli masz pytania - postaram się odpowiedzieć.
      Pozdrawiam - Romder.
      • Gość: ewka0207 Re: kreta zachodnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.08, 17:02
        Dziękuję wszystkim za polecane hotele,na pewno wszystkie znajdą się na mojej liście:)Wszystkie miejsca,o których pisze Romder chciałabym koniecznie zobaczyć.Ta wycieczka statkiem,na Balos,ile trwała?Kiedyś tu czytałam,ze byli odważni,którzy na Balos pojechali wynajętym samochodem.Też tak bym chciała,ale mój mąż na pewno się nie zgodzi:(
        • Gość: d.biel Re: kreta zachodnia IP: *.chello.pl 22.11.08, 18:34
          Nie poddawaj się z tym Balos. My planujemy tam dotrzeć w czerwcu przyszłego
          roku. Na zachete :
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=76451760&a=76754053
          Pozdrawiam
          Dominika
        • neronka [...] 22.11.08, 19:03
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: ewka0207 Re: kreta zachodnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.08, 19:24
            Neronko,będę wdzięczna:)
            • Gość: ROMDER Re: kreta zachodnia IP: 83.168.106.* 22.11.08, 20:32
              Na wycieczke statkiem /GRAMVOUSA - BALOS/ wypłynęliśmy z portu w
              KISSAMOS /ok. 3 km za miejscowością/ o godz. 10.45. Po dopłynięcciu
              na GRAMVOUSE - było 2,5 godz. plażowania lub zwiedzania fortu oraz
              po dopłynięciu na LAGUNĘ BALOS /dowóz ze statku małymi
              motorówkami/ponownwe plażowanie około 2 godz.
              Powrót do KISSAMOS około godz. 18.00.
              Jajadąc indywidualnie płaciłem 22 eur od osoby-nie miałem
              wykupionego posiłku,który można było wykupić na statku - grupy
              zorganizowane miały posiłek/6 eur/,ale za wycieczkę płaciły
              ok.50 eur.Płynąc na GRAMVOUSE,widzieliśmy w oddali samochód, który
              jechał na BALOS - widok piękny,ale samochodem bym nie jechał.
              Ponadto polecam/informację uzyskałem na tym forum/wyjazd do wąwozu
              THERISSO-wspaniałe widoki a zwłaszcza leżące na drodze kozy i
              owce,do klasztoru GONIAS-świetne drobne i nie drogie pamiątki
              oraz do EPISKOPI, w którym jest mały kościółek jedyny na KRECIE w
              kształcie rotundy.Można również zobaczyć cmentarz wojskowy w MALEME.
              Jeżeli będą dalsze pytania- postaram się odpowiedzieć.
              Pozdrawiam - Romder.
              • Gość: nuta Re: kreta zachodnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.08, 23:03
                Dorzucę jeszcze jeden hotel - czterogwiazdkowy Althea Village w
                Kato Daratso . My byliśmy z biurem Travel Time Orbis ,ale ma go też
                w ofercie Neckermann. Hotel jest bardzo ładny i zadbany, jedzenie
                wspaniałe, pobyt super pod każdym wzgledem. Do dwóch malowniczych
                plaż spacerkiem 10 minut i tylko 3 km od pieknej Chanii.
                • Gość: ewka0207 Re: kreta zachodnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.08, 12:24
                  Tak sobie myślę,jak kiedyś ludzie podróżowali,nie mając internetu.Ile musieli
                  mieć stresu,jadąc w nowe miejsca.Fakt były i są przewodniki,ale nawet najlepszy
                  przewodnik nie dorówna wiedzy i doświadczenia forumowiczów(oczywiście poza
                  przewodnikiem barbelka:))
                  • barbelek Re: kreta zachodnia 23.11.08, 15:10
                    Bardzo dziękuję za słowa uznania:).Zgadzam się z Tobą w zupełności, że w dzisiejszych czasach internet jest ogromnym ułatwieniem. Pewien jestem, że gdyby nie forumowicze moje dwie wyprawy na Kretę nie byłyby tak udane. A co do głównego Twojego pytania: hotelu i biura żadnego nie polecę, gdyż nie znam (no oczywiści poza moim ukochanym GV w Stavros). A w rejonie Zachodniej Krety jest wiele miejsc wartych zobaczenia- z całą pewnością. Balos- nie płynąłem statkiem- dojechałem tam samochodem i da się spokojnie. Droga wcale nie trudna, w miarę równa, bez przeszkód i w miarę szybko można dostać się na miejsce. A Balos- jak już wielokrotnie o tym było na forum- znacznie zyskuje w miarę odpływu turystów, którzy dotarli tu stateczkami. Wtedy w całej lagunie pozostaje może kilkadziesiąt osób i wtedy jest tu naprawdę magicznie. Inne miejsce to Falasarna, ale nie główna plaża tylko ta bliżej nasady Półwyspu. Koniecznie trzeba pozwiedzać ruinki "Acient Falasarna" i usiąść na starożytnym tronie. Kolejne to Elafonissi, ale urokliwiej, piękniej i trochę bardziej extreme dostać się tam warto starą drogą wzdłuż zachodniego wybrzeża. Trasa jest niewątpliwej urody- widoki zapierają dech w piersiach, a sama droga jest co prawda mocno kręta, ale o dobrej asfaltowej nawierzchni. Następne miejsce, które darzę ogromnym sentymentem: w drodze do Sfakii w Dolinie Askifou ( w wiosce o tej samej nazwie) TRZEBA zatrzymać się i odwiedzić Muzeum Wojny- miejsce klimatyczne, niepowtarzalne. A potem spokojnie można zjeść wspaniałego królika w tawernie na palach na zboczu góry. W okolicach Chani na półwyspie Akriotiri: trzy klasztory- Agia Triada, Moni Gouvernetou i Moni Katholikou (ten ostatni to fantastyczne ruiny, a po drodze do niego niezapomniana Jaskinia Niedźwiedzia). POza tym naprawdę warto wstąpić w Maleme na Cmentarz Żołnieży Niemieckich, a w Soudzie na Cmentarz Żołnierzy Brytyjskich- oba robią niesamowite wrażenie i powodują chwilę zadumy. Oczywiście tuż przy Soudzie warto odbić do Aptery, gdzie zachowały się ruiny rzymskiego miasta oraz gdzie jest twierdza turecka (z której rozciąga się fantastyczny widok na całą zatokę i twierdzę Izedine - ją też warto odwiedzić).Na pieszą wycieczkę wąwóz Imbros (wejście do niego jest tuż za wioską Askifou)- niecałe 8 kilometrów, dobre buty, dużo wody i parę paczek ciastek- trasa niezbyt trudna, spokojnie do przejścia. Oj- wiele jeszcze tych miejsc jest, dużo można pisać. Coraz bardziej żałuję, że w przyszłym roku to nie Kreta (ale jednak także Grecja) będzie celem podróży. Pozdrawiam b.
                    • Gość: ewka0207 Re: kreta zachodnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.08, 09:49
                      Dziękuje bardzo,potrafisz z taką pasją opisywać,ze można czytać,czytać...
                  • globtroter.org Re: kreta zachodnia 02.12.08, 09:17
                    A wedlug mnie to wlasnie wtedy byly prawdziwie emocjonujace
                    podroze ;-)
              • Gość: pop Re: kreta zachodnia IP: *.gl.digi.pl 13.01.09, 13:50
                Zaliczylem Balos samochodem terenowym- tak sie naczytalem na forach
                o okrucienstwie drogi.
                Po tej wycieczce moge smialo powiedziec, ze statek nalezy sobie
                zdecydowanie darowac a zdecydowac sie na samochod, bo:
                1. taniej :)
                2. droga nie jest niebezpieczna, no chyba, ze ktos ma wybitny
                antytalent do kierowania samochodem. nie jest wasko, na zdecydowanej
                wiekszosci trasy moga smialo minac sie 2, jesli nie 3 samochody.
                Droga jest po prostu malo komfortowa, gruby tluczen i kurz. ale
                ludzi i to tubylcy jezdza wszsytkim, od Atosow po BMWice.
                3. Balos mozna zobaczyc w calej okzalosci podczas zejscia z parkingu-
                to sa widoki z pocztowek.
                4. nie zrywajac sie o swicie mozna zajechac na miejsce dlugo przed
                pierwszym statkiem. Laguna jst wielka i nie ma raczej mozliwosci
                zapelnienia jej ludzmi, niemniej jednak jest tam znacznie
                przyjemniej w kilkadziesiat osob a nie kilakset :)
                5. mozna przebywac na niej ile sie chce a ni edo syreny statku
                zwolujacej pasazerow :)

Tak wiec zdecydowanie poelcam jazde- ostrozna jazde samochodem.
                Chyba wiekszosc ubezpieczen- tych terenowych tez, obejmuje TYLKO
                szkody wyrzadzone na drogach o nawierzchni asfaltowej- dlatego
                ostroznie:)
    • Gość: ewka0207 Re: kreta zachodnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.08, 11:17
      Mój adres<ewka0207@wp.pl>
    • bah77 Re: Kreta Zachodnia... 25.11.08, 10:49

Ewko, polecam w Zachodniej połowie Krety (może Ci się przyda):

#1. Przejazd autkiem przez Półwysep Gramvoussa i plażowanie w
      Lagunie Balos;

#2. Plaża Falasarna - jedna z najlepszych greckich plaż;

#3. Laguna i Wyspa Elafonisi ("Jeleni") oraz monastyr Moni
      Hrisoskalitissas;

#4. Piramidy ziemne w Potamida i Wąwóz Topolia;

#5. Piękne, zaciszne, portowe miasteczka: Paleochora, Sougia, Agia
      Galini;

#6. Przejazd przez Lefka Ori (Góry Białe) i Płaskowyż Omalos,
      przejście Wąwozu Samaria ("św. Marii") i kąpiel w Agia Roumeli;

#7. Zwiedzanie Chanii, przejazd wąwozu Theriso i plażowanie w
      słynnym Stavros;

#8. Zwiedzanie Rethymnonu i monastyru Moni Arkadiou;

#9. Wąwóz Imbros, zamek Frankokastello, przepiękna droga z Chora
      Sfakion na niezwykły most w Aradena i kąpiel na zacisznych plażach:
      Marmara ("Marmurowa"), Glika Nera ("Słodkiej Wody"), czy Filaki
      (naturystyczna);

#10. Wąwóz Kourtaliotiko z pięknym wodospadem, wenecki "wodopój" w
      Spili, przepiękne skały w Agios Pavlos i fajne plaże w rejonie
      Plakias: Micro Damnoni, Preveli, Shinaria itd.;

#11. Dolina Mesara, groty w Matali i swobodne plażowanie na
      pobliskiej Red Beach;

#12. Rejs lub spacer górskim szlakiem do uroczej wioski Loutro;

#13. Jezioro Kournas z żółwiami wodnymi;

#14. Zwiedzanie wykopalisk, np. Fajstos (prawdziwe);

#15. Georgioupoli - miłe miasteczko, świetne jako baza noclegowo-
      wypadowa.

#Extra. Wycieczka na Wyspę Santoryn...

Pozdrawiam

bah77
    • Gość: fazzi Re: kreta zachodnia IP: *.olsztyn.net.pl 25.11.08, 13:56
      Polecam hotel Sirios Village. W miejscowości Kato Daratso - 4 km od Chani. Co do
      rejsu na Balos istnieje zakupu biletu open i jest on wtedy tańszy (niewiele bo
      na 3 osoby 2+1 5 euro ale sam decydujesz kiedy popłyniesz). Koniecznie Elafonisi
      i Prevelli. Moja żona zachwycona była Matalą. W drodze powrotnej ruiny -
      wykopaliska.
      • Gość: ewka0207 Re: kreta zachodnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 14:56
        Dziękuję,zbieram wszystkie Wasze rady.Teraz,tzn.2009r,chcę bardziej przygotować
        się na naszą wyprawę.Fakt,zwiedziliśmy trochę wschodnią Kretę,ale...No
        właśnie,na przykład Santorini,zachwyciła mnie niesamowicie,a odpływałam z łzami
        w oczach,że byłam tak krótko i zobaczyłam tylko namiastkę,tego co kryje w
        sobie.Może nie tym razem,ale muszę tam wrócić.Tak więc,uważnie śledzę to o czym
        piszecie,pozdrawiam serdecznie
    • Gość: kris Re: kreta zachodnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 14:41
      Odnosnie drogi na Balos to nie jest tak strasznie
      pl.youtube.com/watch?v=wUExM7FRU6k
      • Gość: ewka0207 Re: kreta zachodnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 15:03
        O!dzięki kris,koniecznie muszę pokazać mężowi:)
        • Gość: ewka0207 Re: kreta zachodnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 15:44
          Neronko,dziękuję Ci bardzo
          • Gość: ewka0207 Re: kreta zachodnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 11:02
            Czy nocował ktoś na plaży Balos?
            • neronka Re: kreta zachodnia 02.12.08, 09:50
              Nocleg na Balos to super sprawa. Jak wyjada turyści, odpłynie statek z tłumami
              to robi się cicho i romantycznie...... Polecam
              • Gość: ewka0207 Re: kreta zachodnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.08, 14:33
                To znaczy,że tam nocowałaś?Jeśli tak,to napisz coś więcej.Mój mąż,nie dość,że
                chce pojechać na Balos samochodem,to jeszcze chce właśnie spędzić noc na plaży:)
                • barbelek Re: kreta zachodnia 03.12.08, 21:08
                  Wie facet co dobre:). Ja niestety nie nocowałem, ale jest to w moich planach. Ty
                  się nie pytaj- Ty to zrób:). Trzeba zabrać coś na romantyczny posiłek, wino
                  (najlepiej w torbie termicznej. Oj- będą wspaniałe wspomnienia:)
            • bah77 Re: Kreta Zachodnia... 04.12.08, 00:03
              > Czy nocował ktoś na plaży Balos?

Ewko, nie nocowałem, ale zachód słońca tam (+ nocny powrót autkiem
              na nocleg) są moim najpiękniejszym wspomnieniem z Krety.

Pzdr

bah77
              • Gość: ewka0207 Re: Kreta Zachodnia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.08, 10:10
                Nocleg na plaży już postanowiony:)z namiotem będzie gorzej,za dużo waży.W hotelu
                widziałam koce,więc może pod chmurką?chcemy jechać w połowie czerwca,więc może
                nie będzie padać:(Proszę Was o jakieś pomysły.Te kozy,mogą
                podchodzić???najbardziej to się właśnie tego obawiam(już je widzę jak śpimy,a
                one buszują obok nas :)))
                • neronka Re: Kreta Zachodnia... 04.12.08, 13:18
                  W czerwcu w nocy jest ciepło, a kozy nie podchodzą raczej tak blisko do plaży.
                  • Gość: ewka0207 Re: Kreta Zachodnia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.08, 13:29
                    Raczej
      • Gość: asia Re: kreta zachodnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.08, 10:52
        Jak to widzę to przypomina mi się droga do plaży Dafni za Zakynthos.
        Przeżycia (i stres) niezapomniane ;-)
        • Gość: ewka0207 Re: kreta zachodnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.08, 13:00
          Ja w Grecji byłam dopiero raz,ale tak mnie oczarowała,że niema dnia żebym o niej
          nie myślała,chyba się w niej zakochałam:)) Przeżycia rzeczywiście
          niezapomniane,ale mam nadzieję,ze jeszcze tych chwil będzie dużo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka