Dodaj do ulubionych

Karta czy Kantor ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 10:48
Witam, czy możecie się wypowiedzieć czy to prawda że bardziej opłaca się
wyjechać do Grecji i wypłacić z bankomatu pieniądze niż iść do kantoru w
Polsce i wymienić pieniądze na EUR ? ?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia Re: Karta czy Kantor ? IP: *.centertel.pl 29.04.09, 11:10
      Tak, ale pod warunkiem, że wypłacasz z karty płatniczej, a nie
      kredytowej - przy kredytowej robią jakiś misz-masz z prowizjami i
      kosztuje to dosyć dużo
      • tacomabelle Re: Karta czy Kantor ? 29.04.09, 14:43
        Raczej lepiej wypłacać z bankomatu, oczywiście zależy to też od
        banku jakiego kartę masz No i potwierdza, ze chodzi i karte
        płatniczą.

W zeszłym roku we wrześniu euro stało w kantorach coś około 3,4 zł,
        wypłacając w bankomacie (Piraeus Bank) kartą maestro Pekao SA, kurs
        wyszedł 3,32 zł.
        • n-att Re: Karta czy Kantor ? 29.04.09, 16:30
          A ile wynosiła prowizja?

W Egipcie za jedną wypłatę z bankomatu z karty Pekao (z żubrem) płaciliśmy 12 zł :/
          • dokto Re: Karta czy Kantor ? 29.04.09, 17:40
            te 12 zł to 4% od wypłacanej kwoty (jeżeli było to zwykłe
            bankomatowe maestro), poprzednik na różnicach kusowych "zarobił"
            2,5% czyli 1,5% oddał bankowi. Czy to jest opłacalne czy nie to już
            kwestia indywidualna. Na pewno zyskuje się na płatności
            bezpośredniej kartą, a wypłaty z bankomatu? Ktoś kto liczy każdy
            grosz zapewne weżmie euro z kraju zastanawiając się gdzie je schować
            żeby nie zginęło. Ktoś kto będzie wypłacał za granicą z kolei będzie
            się zastanawiał czy mu nie zeskanują karty. Jak widać złoty środek
            trudno znaleźć.
            • n-att Re: Karta czy Kantor ? 29.04.09, 19:20
              W naszym przypadku to jest tak, że bierzemy zapas gotówki...a w połowie pobytu okazuje się, że brakuje ;) Dlatego karta zawsze w zapasie...

No własnie te 12 zł to była w Pekao opłata "stała" niezależnie od kwoty jaką wypłacaliśmy. Wiem, że z tym jest różnie w różnych miejscach i bankach, dlatego pytam jak jest w Grecji. :)
              • dokto Re: Karta czy Kantor ? 29.04.09, 20:08
                Domyślam się, że ta karta to jakaś kredytówka? Widzisz, mnie uczono,
                że wypłata z bankomatu za pomocą KK nie podlega odroczonej płatności
                czyli to tak jakbyś w momencie wypłaty brała kredyt na % karty.
                Jeżeli masz zwyczajne meastro do rachunku to jej do takich celów
                używaj. Oczywiście trzeba mieć na wypłacaną kwotę pokrycie na
                rachunku ale kursy walut w pekao są zazwyczaj dobre. Używam jej
                także często do płatności bezgotówkowych i jeszcze się nie spotkałem
                z odmową akceptacji.
                Przypomniał mi się, że w ub. roku w Bratsławie znalazłem bankomat
                banku z grypy unicredit i wypłaciłem za darmo.
                • n-att Re: Karta czy Kantor ? 29.04.09, 21:41
                  Oj nie! To absolutnie nie kredytowa, to taka zwyczajna, karta płatnościowa. :) Kretytowej nigdy nie miałam i nie zamierzam mieć. ;) te prowizje to ot takie jak wypłacasz z 'nie swojego' bankomatu, to nawet w Polsce nalicza, więc za granicą zwykle są jeszcze większe, ot co. I dlatego pytam ile taka prowizja wyniosła w Grecji z Pekao. :)
                  • Gość: mig36 Re: Karta czy Kantor ? IP: *.chello.pl 30.04.09, 12:16
                    Masz rację, że drążysz temat. Różnych kart jest bardzo wiele. Myślę, że
                    większość z nas posiada "zwykłą" kartę PKO BP, przypisaną do rachunku, debetową
                    i na PIN, którą można płacić i wybierać pieniądze bez prowizji tylko z
                    bankomatów PKO BP. Jeśli dobrze to "podsumowałem" to proszę o potwierdzenie lub
                    zaprzeczenie co jest bardziej opłacalne, wybierania Euro w bankomatach greckich,
                    czy w polskim Kantorze.
                    • n-att Re: Karta czy Kantor ? 30.04.09, 13:27
                      Podsumowałeś bardzo dobrze, więc czekamy na opinię znawców tematu... :)
                    • dokto Re: Karta czy Kantor ? 30.04.09, 13:30
                      Nie miałem z PKO BP do czynienia (nie należę do większości:).
                      Klienci Aliora mają ponoć darmowe wypłaty na całym świecie. n-att i
                      ja mamy karty z pekaosa więc co najwyżej darmowo możemy sobie
                      wypłacić z bankomatów należcych do grypy Unicredit - niestety nie w
                      Grecji ale już np. Włoszech, Austrii jak najbardziej.

Można sobie zadać jeszcze inne pytanie, a mianowicie ile tych
                      eurasów mamy zamiar wydać na wakacjach? 1000? to przy róznicach
                      kursowych powiedzmy rzędu 10 gr/1E da nam 100 zł. czy warto się nad
                      takimi kwotami dłużej zastanawiać?
                      • tacomabelle Jeśli chodzi o prowizję 30.04.09, 19:58
                        to też się zdziwiłam, ale jej nie było. Mimo tego, że ten bank nie
                        należał do sieci Unicredito (chyba, może się mylę).
                        • Gość: Anita Re: Jeśli chodzi o prowizję IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.04.09, 20:18
                          A zna ktos banki, ktore nie pobieraja prowzji jak wlansie ponoc Alior?
                          A Mbank np.?
                          Jesli faktycznie jeszcze wyplacanie wychodzi taniej niz kantor,to po co wlasnie
                          gleboko chowac gotowke w hotelowym pokoju?
                          • Gość: gtw Re: Jeśli chodzi o prowizję IP: *.171.15.158.static.crowley.pl 30.04.09, 22:05
                            to ty chowasz gotówkę głeboko w pokoju??? ludzkośc w międzyczasie
                            wynalazła sejfy i portfele...
                            • n-att Re: Jeśli chodzi o prowizję 30.04.09, 22:18
                              a skarpetki?

ps. nie mogłam się powstrzymać. ;)
                              • Gość: Anita Re: Jeśli chodzi o prowizję IP: *.bajtnet.lca.pl 02.05.09, 11:19
                                Jasne, nabijajcie sie, zamiast napisac konkretną odpowiedz.
                                Gleboko w pokoju, to wclae nie musialo oznaczac pod poduszką czy
                                dywanem:P
                                A nawet ten sejf, to tez tu jest dzienna oplata-prowizja w
                                wiekszkosci hoteli.
                                • Gość: gtw Re: Jeśli chodzi o prowizję IP: *.171.15.158.static.crowley.pl 02.05.09, 17:43
                                  jak cię nie stać na parę euro, jedź pod namiot...
                                  • Gość: kasia Re: Jeśli chodzi o prowizję IP: 195.114.177.* 02.05.09, 17:58
                                    Ktoś grzecznie pyta ,więc po co sie wtrącasz z głupimi uwagami?
                                    Wkońcu to nie Twoja sprawa czy kogoś stac czy nie,prawda?A po to to
                                    forum aby pytac:)
                          • m.c.r Re: Jeśli chodzi o prowizję 30.04.09, 22:56
                            Bank to nie instytucja charytatywna - musi zarabiać. Jeśli nie ma prowizji za
                            wypłatę z obcego bankomatu, w dodatku za granicą, to na pewno sobie odbiją to w
                            kursach walut.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka