Gość: Czechu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 10:48 Witam, czy możecie się wypowiedzieć czy to prawda że bardziej opłaca się wyjechać do Grecji i wypłacić z bankomatu pieniądze niż iść do kantoru w Polsce i wymienić pieniądze na EUR ? ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosia Re: Karta czy Kantor ? IP: *.centertel.pl 29.04.09, 11:10 Tak, ale pod warunkiem, że wypłacasz z karty płatniczej, a nie kredytowej - przy kredytowej robią jakiś misz-masz z prowizjami i kosztuje to dosyć dużo Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Karta czy Kantor ? 29.04.09, 14:43 Raczej lepiej wypłacać z bankomatu, oczywiście zależy to też od banku jakiego kartę masz No i potwierdza, ze chodzi i karte płatniczą. W zeszłym roku we wrześniu euro stało w kantorach coś około 3,4 zł, wypłacając w bankomacie (Piraeus Bank) kartą maestro Pekao SA, kurs wyszedł 3,32 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
n-att Re: Karta czy Kantor ? 29.04.09, 16:30 A ile wynosiła prowizja? W Egipcie za jedną wypłatę z bankomatu z karty Pekao (z żubrem) płaciliśmy 12 zł :/ Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: Karta czy Kantor ? 29.04.09, 17:40 te 12 zł to 4% od wypłacanej kwoty (jeżeli było to zwykłe bankomatowe maestro), poprzednik na różnicach kusowych "zarobił" 2,5% czyli 1,5% oddał bankowi. Czy to jest opłacalne czy nie to już kwestia indywidualna. Na pewno zyskuje się na płatności bezpośredniej kartą, a wypłaty z bankomatu? Ktoś kto liczy każdy grosz zapewne weżmie euro z kraju zastanawiając się gdzie je schować żeby nie zginęło. Ktoś kto będzie wypłacał za granicą z kolei będzie się zastanawiał czy mu nie zeskanują karty. Jak widać złoty środek trudno znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
n-att Re: Karta czy Kantor ? 29.04.09, 19:20 W naszym przypadku to jest tak, że bierzemy zapas gotówki...a w połowie pobytu okazuje się, że brakuje ;) Dlatego karta zawsze w zapasie... No własnie te 12 zł to była w Pekao opłata "stała" niezależnie od kwoty jaką wypłacaliśmy. Wiem, że z tym jest różnie w różnych miejscach i bankach, dlatego pytam jak jest w Grecji. :) Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: Karta czy Kantor ? 29.04.09, 20:08 Domyślam się, że ta karta to jakaś kredytówka? Widzisz, mnie uczono, że wypłata z bankomatu za pomocą KK nie podlega odroczonej płatności czyli to tak jakbyś w momencie wypłaty brała kredyt na % karty. Jeżeli masz zwyczajne meastro do rachunku to jej do takich celów używaj. Oczywiście trzeba mieć na wypłacaną kwotę pokrycie na rachunku ale kursy walut w pekao są zazwyczaj dobre. Używam jej także często do płatności bezgotówkowych i jeszcze się nie spotkałem z odmową akceptacji. Przypomniał mi się, że w ub. roku w Bratsławie znalazłem bankomat banku z grypy unicredit i wypłaciłem za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
n-att Re: Karta czy Kantor ? 29.04.09, 21:41 Oj nie! To absolutnie nie kredytowa, to taka zwyczajna, karta płatnościowa. :) Kretytowej nigdy nie miałam i nie zamierzam mieć. ;) te prowizje to ot takie jak wypłacasz z 'nie swojego' bankomatu, to nawet w Polsce nalicza, więc za granicą zwykle są jeszcze większe, ot co. I dlatego pytam ile taka prowizja wyniosła w Grecji z Pekao. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mig36 Re: Karta czy Kantor ? IP: *.chello.pl 30.04.09, 12:16 Masz rację, że drążysz temat. Różnych kart jest bardzo wiele. Myślę, że większość z nas posiada "zwykłą" kartę PKO BP, przypisaną do rachunku, debetową i na PIN, którą można płacić i wybierać pieniądze bez prowizji tylko z bankomatów PKO BP. Jeśli dobrze to "podsumowałem" to proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie co jest bardziej opłacalne, wybierania Euro w bankomatach greckich, czy w polskim Kantorze. Odpowiedz Link Zgłoś
n-att Re: Karta czy Kantor ? 30.04.09, 13:27 Podsumowałeś bardzo dobrze, więc czekamy na opinię znawców tematu... :) Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: Karta czy Kantor ? 30.04.09, 13:30 Nie miałem z PKO BP do czynienia (nie należę do większości:). Klienci Aliora mają ponoć darmowe wypłaty na całym świecie. n-att i ja mamy karty z pekaosa więc co najwyżej darmowo możemy sobie wypłacić z bankomatów należcych do grypy Unicredit - niestety nie w Grecji ale już np. Włoszech, Austrii jak najbardziej. Można sobie zadać jeszcze inne pytanie, a mianowicie ile tych eurasów mamy zamiar wydać na wakacjach? 1000? to przy róznicach kursowych powiedzmy rzędu 10 gr/1E da nam 100 zł. czy warto się nad takimi kwotami dłużej zastanawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Jeśli chodzi o prowizję 30.04.09, 19:58 to też się zdziwiłam, ale jej nie było. Mimo tego, że ten bank nie należał do sieci Unicredito (chyba, może się mylę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Jeśli chodzi o prowizję IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.04.09, 20:18 A zna ktos banki, ktore nie pobieraja prowzji jak wlansie ponoc Alior? A Mbank np.? Jesli faktycznie jeszcze wyplacanie wychodzi taniej niz kantor,to po co wlasnie gleboko chowac gotowke w hotelowym pokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: Jeśli chodzi o prowizję IP: *.171.15.158.static.crowley.pl 30.04.09, 22:05 to ty chowasz gotówkę głeboko w pokoju??? ludzkośc w międzyczasie wynalazła sejfy i portfele... Odpowiedz Link Zgłoś
n-att Re: Jeśli chodzi o prowizję 30.04.09, 22:18 a skarpetki? ps. nie mogłam się powstrzymać. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Jeśli chodzi o prowizję IP: *.bajtnet.lca.pl 02.05.09, 11:19 Jasne, nabijajcie sie, zamiast napisac konkretną odpowiedz. Gleboko w pokoju, to wclae nie musialo oznaczac pod poduszką czy dywanem:P A nawet ten sejf, to tez tu jest dzienna oplata-prowizja w wiekszkosci hoteli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: Jeśli chodzi o prowizję IP: *.171.15.158.static.crowley.pl 02.05.09, 17:43 jak cię nie stać na parę euro, jedź pod namiot... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Jeśli chodzi o prowizję IP: 195.114.177.* 02.05.09, 17:58 Ktoś grzecznie pyta ,więc po co sie wtrącasz z głupimi uwagami? Wkońcu to nie Twoja sprawa czy kogoś stac czy nie,prawda?A po to to forum aby pytac:) Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.r Re: Jeśli chodzi o prowizję 30.04.09, 22:56 Bank to nie instytucja charytatywna - musi zarabiać. Jeśli nie ma prowizji za wypłatę z obcego bankomatu, w dodatku za granicą, to na pewno sobie odbiją to w kursach walut. Odpowiedz Link Zgłoś