Dodaj do ulubionych

Korfu - przepisy ruchu drogowego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 20:11
Lecę w tym roku na Korfu i mam 3 pytanka do osób, które już tam były:
Jakie są różnice w przepisach ruchu drogowego w Polsce, a na Korfu?
Na co zwracać uwagę przy wypożyczaniu samochodu?
Wyczytałam gdzieś, że pożyczając samochód trzeba mieć ukończone 23
lata. Te 23 lata tyczą się osoby pożyczającej, czy kierowcy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • marcin_ocenyhoteli.pl Re: Korfu - przepisy ruchu drogowego 10.06.09, 20:57
      Co do przepisów to chyba największą różnicą są ronda. O ile u nas najczęściej trzeba ustąpić pierwszeństwa przy wjeździe, o tyle na wyspach często bywa na odwrót. Nie wiem czy na każdej, bo nie zwracałem aż tak uwagi na ten fakt nigdy, ale na tyle mi zapadło w pamięc, że się zdarza. Radzę więc się z tym liczyć.

Reszta praktycznie tak samo. Przepisy intepretuje się raczej luźno. Czyli tak jak w PL:]

Co do zwracania uwagi to polecam wyszukiwarkę. Mnóstwo wątków już było. Najważniejsze, by było pełne ubezpieczenie. Trzeba też zwrócić uwagę za co wypożyczalnia nie odpowiada. Przeważnie za szkody podczas jazdy na szutrówkach np.

Co do tych lat, to z reguły dotyczy to kierowcy, bo to on może zrobić bum;), ale wiesz. To wszystko jest raczej umowne. Jedna wypożyczalnia ci nie wypożyczy, inna za to z uśmiechem. O ile nie ma jakichś rażących odchyleń to dajmy na to ten rok różnicy, czy coś takiego raczej będzie do przejścia bez większych problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka