Gość: Ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 20:18 Czy ktos dotarl autobusem na Elafonisi? Np. z Chanii? Albo czy ktoś wie czy to możliwe :)? I generalnie czy warto tam jechać? Ze zdjęć wynikałoby, że warto... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wszystko_gra Re: Elafonisi 06.07.09, 23:11 Warto. Droga niesamowita, serpentyny,"przepaście" góry i potem ten cudowny widok...My jeżdziliśmy codziennie, tylko że wynajęliśmy auto bo byliśmy z dzieciaczkami i uznaliśmy że tak wygodniej- zatrzymywaliśmy się na posiłki w Elos i dalej w drogę. Moim zdaniem samochodem jest wygodniej i łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
killgrill Re: Elafonisi 07.07.09, 05:45 Polecam rowniez transport wlasny -samochod. I droge "nadmorska" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGA Re: Elafonisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 21:27 Jechałam z Chanii autobusem, jest o 9 rano- droga jakieś 2 godzinki - potem pobyt, autobus czeka i około 16 powrót do Chanii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: timmy Re: Elafonisi IP: 88.220.106.* 07.07.09, 09:11 warto przejechać się obiema trasami, własny transport to podstawa i jak wielokrotnie to było tu pisane , najlepiej rano gdy nie ma dzikich tłumów NA PEWNO WARTO ZOBACZYć !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko_gra Re: Elafonisi 07.07.09, 10:52 Własny transport, benzyna jest tania a możesz objechać całą Kretę tak jak my to zrobiliśmy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Elafonisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 10:54 ok ok, tylko, ze... nie mam prawa jazdy, wiec samochod nie wchodzi w gre ;) Odpowiedz Link Zgłoś
killgrill Re: Elafonisi 07.07.09, 11:10 No to szczerze wspolczuje :( Pozostaje CI wyprawa autobusem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mythos Re: Elafonisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 09:17 Tania benzyna , gdzie ? W Grecji ? W sobotę była w Chanii po 1,75 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebus Re: Elafonisi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 12:04 warto my jechalismy samochodem z Rethymon ,stajesz gdzie chcesz po drodze a jest co obejrzec i sie wykapac , piekne zatoczki.autokar trudno ale jechac warto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moll Re: Elafonisi IP: 213.76.179.* 07.07.09, 12:09 My wykupiliśmy wycieczkę z BP, wtedy byliśmy z Itaką. Wycieczka naprawdę udana, widoki po drodze niezapomniane, choć sama plaża - jak to plaża, tyle że ogromna. Ale to tylko moje subiektywne zdanie. W stronę Elafonisi warto sie wybrać właśnie dla widoków spotykanych zanim dojedzie się na miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
daleka_droga Re: Elafonisi 07.07.09, 12:59 Warto pojechać, byłam tam kilka lat temu autobusem z Chanii-dojazd bez problemów. Widoki niesamowite, woda w morzu wówczas była jednak lodowata:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Elafonisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 13:13 No to mnie pocieszyłaś, pierwsza osoba na tym forum, która była tam autobusem :). Problem jest jeszcze taki, że będziemy jechać z Heraklionu (nasz hotel jest w Ammoudarze). Trasa chyba będzie więc długa: najpierw Heraklion-Chania, a potem Chania-Elafonisi. Ciekawe jesteśmy ile czasu nam zejdzie na samym transporcie... Odpowiedz Link Zgłoś
daleka_droga Re: Elafonisi 07.07.09, 15:33 Spróbowałabym poszukać połączeń KTEL w Internecie, czy w ogóle Wam się to czasowo opłaca, bo do Elafonissi z Chani też sporo się jedzie. To było parę lat temu, ale coś kojarzę, że powroty z Elafonissi ostatnie były coś chyba koło 17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Elafonisi IP: *.aster.pl 07.07.09, 15:49 Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że z Ammoudary do Elafonisi masz ze 200km w jedną stronę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Elafonisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 17:08 Po przeanalizowaniu rozkładów KTEL dochodzę do wniosku, że dojazd autobusem do Elafonisi z Ammoudary graniczy z cudem... Ale bardzo mi zależy na tej wycieczce, więc jeśli wiecie coś na temat wycieczek fakultatywnych z Heraklionu do Elafonisi to będę wdzięczna za info. Chodzi mi głównie o cenę :). Ewentualnie pozostaje jeszcze opcja dogadania się na miejscu z ludźmi, którzy będą wypożyczać auto i jechać do Elafonisi... Odpowiedz Link Zgłoś
killgrill Re: Elafonisi 07.07.09, 17:21 Obawiam sie, ze pozostaje Ci jedynie ta opcja, bo tylko tak spedzisz na plazy tyle czasu, zeby nie zalowac zmeczenia podroza. A i tak (samochodem) jest kilka godzin jazdy. Choc na Twoim miejscu zastanowilbym sie nad sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Elafonisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 17:26 Tzn. nie warto wg Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
killgrill Re: Elafonisi 07.07.09, 19:41 Warto, warto, ale nie za wszelka cene. Ja bylem w Agia MArina a i tak wycieczka zajela caly dzien. Bo po drodze tez sa fajne miejsca Sluszna rada- rozbic sobie Krete na wschod i zachod Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Elafonisi IP: *.aster.pl 07.07.09, 17:35 Szczerze mówiąc moim zdaniem też to nie ma za bardzo sensu- zostawiłbym Elafonisi/zachodnią Kretę na wyjazd w przyszłości, a skoro będziesz w pobliżu Heraklionu to wykorzystałbym to na zwiedzanie częście wschodniej/południowej.Nie wiem czy wiesz, ale jeśli chodzi o piękne plaże,to może wartobyłoby się wybrac na wysepkę Chrissi. Masz całkiem przyzwoity dojazd z Heraklionu do Ierapetry, skąd kursują stateczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Elafonisi IP: *.aster.pl 07.07.09, 17:46 zdjęcia np.tu: www.ierapetra.net/chrissi.html Odpowiedz Link Zgłoś
daleka_droga Re: Elafonisi 08.07.09, 11:45 Olu, też mi sie wydaje, że Kretę rozbić warto na wschodnią i zachodnią. Jak będziesz w okolicach Channii, wybierzesz się na Elafonissi, a teraz jak pisał przedmówca, sugerowałabym wypad na wyspę Chrissi-wrażenia estetyczne przy plażowaniu również gwarantowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gygulator Re: Elafonisi IP: *.mycosmos.gr 08.07.09, 11:58 pamiętać też należy o cudnej opaleniźnie i tubylcach, którzy zawsze są chętni do akcji "może nakremować plecki?" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
killgrill Re: Elafonisi 08.07.09, 13:31 Ponadto bedac tak blisko Iraklionu zdecydowalbym sie na samodzielny dluzsz wypad na Santorini. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Elafonisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 16:05 Ta wysepka Chrissi wygląda bardzo kusząco :). Santorini niestety muszę odpuścić, bo to dla mnie trochę za droga sprawa, przynajmniej na ten sezon ;). Dziękuję za wszystkie rady i proszę o kolejną - czy warto wybrać się do Malii? Z Heraklionu to dosyć blisko, a w przewodniku czytałam o ciekawym zamku i ładnych plażach w jego okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
daleka_droga Re: Elafonisi 08.07.09, 17:50 Tam są przede wszystkim wykopaliska z tego co pamiętam, znaleziono tam tzw. złotą pszczołę (obecnie do nabycia w każdym jubilerskim;-) dojazd dobry-autobus staje na wysokości wykopalisk - tylko musisz wejść trochę w stronę morza. zamku nie kojarzę, ale może już nie pamiętam. Ja bym Ci jeszcze poleciła wycieczkę (też spokojnie autobusem dojedziesz) do Agios Nicolaos - a stamtąd popłynąć krótko stateczkiem na Spinalongę. Samo Agios Nicolaos też jest urokliwe i można w nim parę chwil spędzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meg santorini IP: 89.230.91.* 04.07.10, 22:03 No wlasnie, jak jest z tymi wycieczkami z Krety na Santorini? Czy w gre wchodzi tylko jeden dzień (a w zasadzie jedynie pare godzin), czy w ogóle sie to opłaca? Skąd najlepiej i czym/w jaki sposób sie tam wybrac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebus Re: Elafonisi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.09, 10:22 my wlasnie tak zrobilismy ,hotel mielismy w rethymon i od tej miejscowosci objechalismy cala czesc zachodnia, wypozyczalismy auto dwa razy + mapa z wypozyczalni i jechalismy zwiedzac bardzo fajna sprawa, a druga czesc zostawilismy sobie na przyszlosc , minelo juz 8 lat ale napewno tam wrocimy i bjedziemy wschod + santorini Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stavros Re: Elafonisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.09, 11:27 Elafonisi jest super! Tu króciutki opis i fotki: www.tutajbylem.pl/miejsce/859/Elafonisi.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi Re: Elafonisi IP: *.A157.priv.bahnhof.se 12.07.09, 20:49 z Heraklionu jest calkiem blisko na plaze vai ..podobno warto zobacztc :-) matala jest moim zdaniem mocno przereklamowana . Ale ogolnie warto na krecie wsiasc do autobusu "byle jakiego " i troche pojezdzic - moze pojscie na "zywiol" bedzie ciekawa obcja :-) kreta jest piekna napewno sprawi Ci wiele milych niespodzianek . Elafonisi jest cudne ! szczegolnie rozowy piasek :-) jesli macie np. mozliwosc zabrania namiotow i spedzenia tam nocy to bardzo polecam (biorac pod uwage tak duza ogleglosc od miejsca waszego pobytu ) zycze udanych wakacj ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikon28 Re: Elafonisi IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 12.07.09, 20:58 plaża Vai hmmm napewno są tam palmy inne niż wszędzie indziej w Grecji, w drodze na Vai pelno plantacji bananow i sprzedają przy drodze ( ale w Lidlu i tak byly tańsze ;) woda ok ,plaza nic nadzwyczajnego ale miejsce samo w sobie rzeczywiście wyjątkowe i warte zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Elafonisi IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.08.09, 19:14 Kiedy przyjeżdżają i odjeżdżają autokary do/z Elafonisi? Wybieram się samochodem i chciałabym uniknąć dzikich tłumów;) Odpowiedz Link Zgłoś
persnkp Re: Elafonisi 01.09.09, 17:33 Tłumów raczej nie unikniesz, ale Elafonisi jet na tyle duże że nie ma problemu z miejscem do opalania, gorzej z leżakami. Do 11 jeszcze są wolne leżaki, potem już nie ;) zazdroszczę tym co tam jadą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Elafonisi IP: *.kln.forthnet.gr 31.08.09, 22:45 w srode wybieram sie na krete i elafonisi wiec jesli jest mozliwe dotarcie tam autobusem napewno pojade a jak nie to poplyne.Ola jak chcesz pogadac to wpadnij na gg 9104160 Odpowiedz Link Zgłoś
stangy Re: Elafonisi 02.09.09, 14:43 Oj warto :-) tylko najlepiej być tam naprawdę z rana, dość unikatowa możliwość popatrzenia sobie na pustą plażę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Elafonisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 19:50 Niestety ie dotarliśmy tam. Popełniliśmy błąd - jadąc w okolice Hraklionu. Na kretę trzea jechać dwa razy - wschód razi zachód drugi. Co najmniej dwa razy ... Niestety Elafonisi nie zobaczyliśmy. Mówił nam znajomy Polak - tambylec :) - że można tam spać na plaży - koc lub śpiwór i jest git. Drogą New National Road trzeba jechać jakieś 1,5 do 2 godzin, potem jeszcze zakrętami na południe. Południowy zachód to najpiękniejszy kawałek Krety. Może w tym roku się uda. Wiem że warto, szkoda że byliśmy w okolicach Heraklionu, nie ma co, lepiej od razu na zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salus Re: Elafonisi IP: 77.223.200.* 07.01.10, 21:22 Koniecznie zachodnia Kreta. Elafonisi mozna zobaczyć(strasznie wieje) ale mnie o wiele bardziej podobało sie Balos. No i Falasarna- duża piaszczysta plaża 15 km od Kissamos. Ciekawie jest na południu- Paleochora, Ch. Sfakia i Frankokastelii, Prewelli(plaża z palmami). Wszędzie dojedzie sie autem , w niektóre miejsca nawet autobusem KTEL, tylko na Balos statkiem. A drogi rzeczywiscie extremalne i do tego przebudowywane. Są też ciekawe wąwozy np Imbros czy Aradena. Odpowiedz Link Zgłoś
aprp Re: Elafonisi 09.05.10, 17:46 z ile czasu będziemy jechać autem z Herssonissos na Elafonisi? Niech się wypowie ktoś kto jechał na tej trasie. Nie chcem kolejny raz słuchać że nie opłaca się, bez sensu, zostawić na drugi raz itd. Jedziemy na Elafonisi i koniec, chciałabym wiedzieć ile mi zajmie droga w jedną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaniaa Re: Elafonisi IP: *.static.espol.com.pl 10.05.10, 18:10 dzięki wielki, za konkretną odpowiedż. wkońcu coś konkretnego się dowiedziałam Daga a powiesz mi jeszcze ile czasu będę jechała autem z hersonissos na balos, planujemy wyjechać tak ok 6 rano żeby być tam wczesniej. Oczywiście chcemy dojechać prosto na Balos, nie rejsem statkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Elafonisi 10.05.10, 20:03 z Hersonissos do Kissamos to ok. 3 godzin. Potem to zależy od umiejętności ale te ostatnie kilometry jedzie się ok. godziny.. a potem jeszcze trzeba na dół zejść. Do Elafonissi z okolic Chanii też trzeba przewidzieć co najmniej 1,5 godziny... więc te 3,5 z Hersonissos to raczej nie realne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Elafonisi IP: *.static.espol.com.pl 10.05.10, 20:45 to w takim razie mogę liczyć że w 4 godziny dojade na spokojnie z hersonissos na balos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Elafonisi IP: *.static.espol.com.pl 10.05.10, 20:47 simon_r w takim razie ile twoim zdaniem zajmie mi droga z hersonisoss na elafonisi? Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Elafonisi 10.05.10, 21:32 to zależy jak szybko jeździsz :) mi droga z Kissamos do Paleohory zajęła dobrze ponad godzinę... a jeżdżę raczej szybko. Do Elafonissi droga gorsza i trochę dalsza. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: Elafonisi 10.05.10, 22:05 Też tą trasą nieźle zasuwałem (hotel w Tavronitis) dopóki zupełnym przypadkiem ominąłem kawał dosłownie spływającego z drogi asfaltu, potem już odpuściłem, nie chciałem się na czymś takim wybić i nie skręcić we właściwym miejscu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: Elafonisi 10.05.10, 21:58 Nie jestem simon ale spróbuję policzyć, trochę od tyłu: - z nowej drogi zjechać najlepiej (IMO) po środku zatoki Kisamos, stamtąd jest ok. 40 km, ale to min. 1h, szczególnie dla nienawykłego tamtejszym warunkom a i ciekawego kierowcy, poza tym nie wierzę, że nie zatrzymacie się przy tunelu w wąwozie Topolia, o kolejce do wahadła nie wspominam, - potem między Elos i Plokamianą sporo wiosek a jak się jedzie przez wioski wiadomo, do tego jakieś owce, a nie daj Boże wypadek, zawracaliśmy kiedyś spod Plokamiany bo czekali na Policję i nie chcieli się ruszyć na krok - dalej jest wspaniała, szeroka, ale cokolwiek kręta droga do samego klasztoru - odpuścicie sobie złote schody i wychodek z najlepszym widokiem na świecie? ;) - i tak minęło prawie 2h od new national a trzeba jeszcze zjechać na piasek i gdzieś tam zaparkować - no i zostało jeszcze tylko 230 km do zjazdu na Chersonissos a hotel macie pewnie w Limenas, więc kolejne 20km a po drodze jeszcze Heraklion, stałem tam kiedyś na światłach pół godz., jest już bezkolizyjnie? - 250 km na Krecie ... obstawiam min. 5h i to bez większych postojów - ja wiem, Polak potrafi, "autostrada" w 2h i po 3,5h jesteście na miejscu, ale trzeba wrócić i to już jest 7h, no sama radość a potem napiszecie, że Elafonissi jest przereklamowane, macie choć 2 kierowców? - ktoś napisał, że nie chce kolejny raz słuchać że nie opłaca się, bez sensu, zostawić na drugi raz - ja myslę, że tylko takie opinie dostał, bo nikt tego nie robił z przyczyn jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
zo_h Re: Elafonisi 10.05.10, 22:33 No tak na wąskie uliczki w miasteczkach nie ma silnych ... wojtek33 wypadki i policja to jedno, bo my przykładowo zaliczyliśmy w takiej mieścinie 15 minutowy przymusowy postój bo z pobliskiego Kościółka wychodził ... kondukt żałobny, któremu wcale się nie śpieszyło na cmentarz :D. No cóż "siga ... siga" aż do ostatnich chwil życia, więc nie pozostaje nic innego jak poczekać tę odrobinę czasu. Zgadzam się z Tobą, że to wyprawa pozbawiona sensu i zrobiona na zasadzie musu ... na zaliczenie miejscówki. Z całego atrakcją na którą poświęci się najwięcej czasu będzie jazda samochodem po Krecie, owszem jest to fajne i mnie generalnie bardzo się podoba, ale poświęcenie na to ponad 7 godzin to już lekka przesada, w szczególności gdy w perspektywie ma się kilkugodzinny powrót po resztkach dnia spędzonych na plaży, w skwarze. Jeśli samochodem ma dodatkowo kierować jedna osoba to jest to mocno ryzykowna wyprawa. Nie wiem czy autorka pytania o Elafonissi bierze pod uwagę hipotetyczną sytuację, że kierowca może się nabawić udaru cieplnego. W zeszłym roku miałem taką nieprzyjemną sytuację gdy na jednej z wypraw spędziłem na słońcu zbyt wiele czasu. Nie polecam a po godzinie za kierownicą miałem wszystkiego szczerze dosyć. Dla upartej Ani mam jeszcze mały prezent. Filmik z końcowej części drogi wiodącej do Elafonissi. Odcinek mniej więcej od miejscowości Platanos do Ano Sfinari. Jakość tej drogi mocno odbiega od New National Road i raczej nie masz co liczyć na to że tu "nadrobisz". Filmik jest tu: www.crete.pl/strona_droga_do_elafonisi.html lub bezpośrednio na youtube: www.youtube.com/watch?v=R1rg3Gn1pB8 Pozdrawiam. Ps. Nie dogryzam, nie docinam ... mój wpis (i innych osób piszących że nie warto) traktuj raczej jako dobre rady, których być może warto się posłuchać lub uwzględnić je we własnych planach. Odpowiedz Link Zgłoś
gacek95 Re: Elafonisi 11.05.10, 09:10 albo po prostu naszykujcie się na pewien wydatek i zanocujcie sobie tam, a następnego dnia plaża i powrót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasper Re: Elafonisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.10, 11:03 ee tam gadacie bzdury. o 6 rano jak wyjadą z hersonissos ,to na 11 będą w Elafonisi lub Balos ( droga z przystankami na pooglądanie widokow, porobienie zdjec, zjedzenie na szybko czegos ) i od 11 do 16 są na plaży do 16. o 16 powrót i 20-21 są w hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
killgrill Re: Elafonisi 11.05.10, 11:30 Te 5h jest znacznie bardziej realne niz 3,5. O ile przejazd droga krajowa raczej nie zawiera zbyt wielu elemntow niepsodziewanych, to przejazdy lokalne uzaleznione sa mocno od napotkanych: autobusow, ciezarowek czy przestraszonych turystow. Plus przejazd przez Kissamos. I na to sie nie ma wplywu Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: Elafonisi 11.05.10, 12:53 Pewnie zaraz znajdzie sie ktos,kto powie, ze "strasze". Ale dodam od siebie , ze zdarzalo nam sie (14 dni spedzonych na podrozowaniu autem po Krecie) dosc czesto widziec na National Road "chlopcow radarowcow". Na odcinku Heraklion-Rethymnon miejscami nie da rady za szybko jechac, poniewaz sporo podjazdow i zakretow. Jednak pozniej w strone Chani i dalej, droga juz bardziej plaska i prosta, wiec moze kusic "gaz do dechy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Elafonisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.10, 12:56 ale chyba pod koniec maja az tak tłoczno nie ma tam na ulicach????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
killgrill Re: Elafonisi 11.05.10, 12:57 Stad ponadczasowy wniosek, ze nie mozna kalkulowac czasu trwania podrozy wg AutoRouta albo MapGoogli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: Elafonisi 11.05.10, 13:13 killgrill napisała: > Stad ponadczasowy wniosek, ze nie mozna kalkulowac czasu trwania podrozy wg > AutoRouta albo MapGoogli ;) Wg mnie, na Krecie jak najbardziej poprawny wniosek Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Elafonisi 11.05.10, 13:58 cała ta dyskusja jednakowoż pokazuje, że najlepszym sposobem wyjazdu na Kretę jest zabrać się tam samemu a nie z biurem podróży. Przynajmniej wtedy gdy chce się coś zobaczyć a nie siedzieć w hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: Elafonisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 11:26 a jest przy Elafonisi jakas tawerna??? Bar??? zeby mozna bylo cos zjesc, wypic itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Elafonisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 08:51 a jakie ceny tam ??? wyższe niż przeciętnie czy normalne??? a co tam podają?? jakies cieple dania tez?? Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Elafonisi 01.07.10, 13:41 Przy samej plaży nie ma tawerny. Jest tam tylko taka buda z kanapkami i napojami. Do tawerny trzeba się przejść kilkaset metrów od plaży na skraj wsi. Za to tawerna jest super z pięknym widokiem na plażę. Jedzenie mają bardzo dobre a ceny raczej z tych niższych tawernowych. Zdjęcie z tawerny :) Odpowiedz Link Zgłoś
bolas Re: Elafonisi - rewelka polecam! 21.05.10, 18:44 Byłem na Elafonissi kilka lat temu. To wspaniałe miejsce. Spaliśmy na dziko w części zamknietej. Dotrzeć można na wiele sposóbów. Do Chanii akurat wróciliśmy z Elafonissi autobusem. Na miejsce dostaliśmy się zaś z buta, urządzając niemal 10 dniowy treking po wybrzeżu południowym. Od Chory Sfakion, przez Loutro, wąwóz Aradene - Lefka Ori, Pachnes, później zejście wąwozem Eligias do Agia Roumelli i z niej promem do Paleochory przez jeszcze jakąś portową mieścine. Z Paleochory można wziąć taksówkę, która podwozi nas na zachodni skraj miasta i jej wiosek, a później jakieś 2godz spacerku i jesteśmy na miejscu. Widoczki po drodze bajka. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Elafonisi - rewelka polecam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 08:48 ciekawe czy na Elafonisi, Balos i ogólnie w morzu będzie można się pod koniec tygodnia kąpać, w środe mamy wyjazd na Krete;) Odpowiedz Link Zgłoś
ancia83 Re: Elafonisi - rewelka polecam! 28.05.10, 14:19 byłam 12-26 maja i się kąpałam :) choć woda nie za ciepła :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Elafonisi - rewelka polecam! IP: 89.238.45.* 01.07.10, 13:13 Orientujecie się ile się jedzie z rethymnon do Elafonisi ??? Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Elafonisi - rewelka polecam! 01.07.10, 13:42 samochodem jakieś 2 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Elafonisi - rewelka polecam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.10, 08:36 oczywiscie ze bedziecie sie mogli kąpać, ja byłam od 26 maja, i sie cały czas w morzu kąpalismy a minelo juz troche czasu od naszego powrotu, pewnie woda się już nagrzała bardziej;) milego urlopu Odpowiedz Link Zgłoś
shameeka Re: Elafonisi - rewelka polecam! 03.07.10, 19:04 ja teraz wlasnie w Grecji- woda na Elefonisi cieplutka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oVerbatim Re: Elafonisi IP: 89.230.88.* 24.11.10, 00:27 Nie widziałam piękniejszego miejsca na ziemi... Raj... A dużo już widziałam.. Odpowiedz Link Zgłoś
dlimas Re: Elafonisi 24.11.10, 10:49 owszem ładne miejsce ale te potężne tłumy ludzi w wakacje psują klimat tego miejsca wolę Balos. znacznie mniej ludzi (nawet jeśli przypływają stateczkami) zależy też czy chce się pływać ,nurkować czy też opalać. po rozmowach z wieloma mieszkańcami zachodniej Krety wynikło że najlepsza woda do pływania (nie jest ani zimna ani ciepła oraz nie trzeba daleko odchodzić od brzegu) jest na plaży Falasarna. i faktycznie jest tam świetnie a woda ma kolor ciemnego turkusu. Odpowiedz Link Zgłoś
zo_h Re: Elafonisi 24.11.10, 18:50 Jeśli chodzi o Falasarnę to chyba coś w tym jest. Spędziłem na tej plaży sporo czasu i faktycznie gwarantuje ona zazwyczaj bardzo dobre warunki do pływania. Jedyny minus jaki mogę znaleźć to fakt, że przy silnym zachodnim wietrze tworzą się tam całkiem spore fala. Warto jeszcze nadmienić że plaża jak na greckie standardy jest naprawdę szeroka i długa. Troszkę mało tam dodatkowych atrakcji, ale w zasadzie ja się na tym nie skupiałem wiec to że były tylko dwie tawerny to dla mnie nie jest wada. Zdecydowanie polecam tę plażę. Gdyby ktoś był zainteresowany większą ilością informacji na temat Falasarny to zapraszam do zapoznania się z moim opisem tej plaży: Falasarna - plaża z top 10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: Elafonisi IP: *.adsl.inetia.pl 04.12.10, 11:16 a gdzie w Chani jest ten autobus co jedzie do elafonisi? na pks czy gdzie indziej?czy łatwo trafić i ile kosztuje bilet? proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
zo_h Re: Elafonisi 05.12.10, 09:53 Do Elafonissi możesz dojechać autobusem KTEL jednak ciężko jest mi mówić jak będzie to w tym roku gdyż autobus na tę plażę jeździ jedynie w sezonie i obecnie wypadł z rozkładu. W ubiegłych latach był tylko jeden planowy przejazd, przy czym do Elafonisi wyjazd był ok godziny 9.oo a powrót w okolicach 16.oo. Dworzec autobusowy KTEL jest w Chanii w tym miejscu: mapy.google.pl/?ie=UTF8&ll=35.511992,24.016851&spn=0.001627,0.002411&t=h&z=19 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adammm Re: Elafonisi IP: 194.181.131.* 10.07.11, 19:15 Witam, wtbieram sie na Krete we wrześniu, Chciałbym koniecznie zobaczyć Elafonissi i lagune Balos. Jaką miejscowość do wypoczynku mam wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś
elena1_1 Re: Elafonisi 10.07.11, 20:00 Kastelli Kissamos-do portu dojdziesz pieszo,jakieś 20 min spaceru, oczywiście można też autobusem,na Balos jechac samemu,kupic tylko bilet w porcie,zaoszczedzisz 20E na kolację,na Elafonissi polecam trasy gorską(przepiękne widoki podnoszące adrenalinę jak i nadmorską wymagajaca skupienia kierowcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Elafonisi IP: 217.153.153.* 11.07.11, 13:05 ja byłam w Maleme. Ale możesz też dojechać z Agia Marina, Platanias, generalnie ze wszystkich kurortów w rejonie Chanii. Odpowiedz Link Zgłoś
jaszi25 Re: Elafonisi 13.07.11, 23:24 Rejon Kolymbari to dobre miejsce wypadowe. Balos kosztuje coś około 35euro a Elafonisi 27euro. Jednak na to drugie polecam wybrać się autem(od40euro za dzień). Odpowiedz Link Zgłoś
anett-1994 Elafonisi 02.07.15, 20:15 Witam widzę , że dawno tu nikogo nie było ale spróbuję . Mam pytanie jak się dostanę z Kato Daratso lub Chani do Elafonisi albo jakie biura na miejscu organizują tam wycieczki ? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Re: Elafonisi 02.07.15, 22:11 Rilli bus-service-crete.com/timetabledet.php?line=3&lg=2 Wyjazd codziennie o 9 z Chanii, powrót o 17, cena 10 e w jedną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
anett-1994 Re: Elafonisi 06.07.15, 12:49 Piter dzięki a skąd dokładnie będziemy konkretnie w Kato Daratso ?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AWa Re: Elafonisi IP: *.kaskada.net 12.07.15, 18:11 > Rilli > rel="nofollow">bus-service-crete.com/timetabledet.php?line=3&lg=2 > Wyjazd codziennie o 9 z Chanii, powrót o 17, cena 10 e w jedną stronę. sprawdzone te busy? nie wywiozą mnie w pole? :) i dobrze czytam: Chania->Balos 7,2e?? Odpowiedz Link Zgłoś