Gość: krokus IP: 77.223.200.* 24.07.09, 20:24 Taką wiadomość podała tv. Nic bliższego. Czy ktoś coś wie na ten temat. 29 lecę na Korfu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Glabek Re: Pożary w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 21:42 Z pożarami w Grecji to ciężka sprawa. Powtarzają się często. Pocieszę Cię, że najczęściej dotyczą wyłącznie gór. To nie znaczy, że tak jest w porządku, natomiast zazwyczaj nie dotyczą turystow. Absolutnym wyjątkiem były pożary przed dwoma laty, ale to nie powinno się już powtórzyć. Z resztą, Grecy opiekowali się wtedy turystami i o ile mi wiadomo, nie ucirpiał żaden cudzoziemiec.Posdr. Nic ostatnio o pożarach nie słyszałam.Wyluzuj! G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krokus Re: Pożary w Grecji IP: 77.223.200.* 24.07.09, 22:02 Dzięki za słowa otuchy.Postaram się.Choć ten rok jakiś nerwowy, należałoby sprawdzić biuro ,ale mi się nie chce. Co ma być to będzie. Wrzucam na luz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: Pożary w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 22:32 Te cwaniaki ubezpieczaja gaje oliwne na zboczach. Potem jakims dziwnym trafem to wszystko trawi ogien. Ot nieszczescie. Na pociche kupuja sobie nowa terenowke. Odpowiedz Link Zgłoś
asteraki Re: Pożary w Grecji 24.07.09, 22:40 "W Grecji ponad 320 pożarów objęło w tym tygodniu zalesione regiony na terenie całego kraju; żywioł ominął jednak gospodarstwa i budynki." to nie do konca jest tak ze sami podpalaja....a na otuche wyjezdzajacym na wyspy dodam ze najwiecej pozarow jest w grecji kontynentalnej, chociaz nie wiem dokaldnie dlaczego tak jest. prawda tez jest ze najczesciej sa to miejsca nie zamieszkane (gory i "pola"). rzadko kiedy ogien dochodzi do miast, co najwyzej do malych wsi, ktora polozone sa w suchych gorach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: Pożary w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 23:06 Jasne ze podpalenia to nie jedyna przyczyna pozarow. Niektorzy jednak twierdza ze choc nie udowodniona to raczej dominujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pożary w Grecji IP: *.adsl.forthnet.gr 25.07.09, 07:22 dla zainteresowanych płonie Evia:( Odpowiedz Link Zgłoś
akodz Re: Pożary w Grecji 25.07.09, 11:08 > Gość portalu: zeus napisał(a): > Te cwaniaki ubezpieczaja gaje oliwne na zboczach. > Potem jakims dziwnym trafem to wszystko trawi ogien. > Ot nieszczescie. > Na pocieche kupuja sobie nowa terenowke. Pożary zdarzają się też miejscach atrakcyjnych pod względem budowlanym - dziwnym trafem krótko po pożarach na pogorzeliskach zaczynają się budować willowe osiedla czy hotele... Serce człowieka boli, jak się czyta o pożarach takich jak np. ten ubiegłoroczny na Rodos, gdzie ewakuowano hotele w pobliżu Lardos, nie mówiąc już o puszczeniu z dymem ostatnich już chyba lasów w okolicach Aten. Zresztą, pożary trafiają się nie tylko latem - w grudniu przeczytałem o pożarze, który strawił lasy wokół wykopalisk w Kamejros na zachodnim wybrzeżu Rodos. Dobrze, że zdążyłem obejrzeć sobie to piękne miejsce rok wcześniej, teraz już tylko zdjęcia pozostały :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Pożary w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.09, 19:27 to tak jak na thassos kilka lat temu spalili większą cześć wyspy zeby mieć dostęp do marmuru ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krokus Re: Pożary w Grecji IP: 77.223.200.* 27.07.09, 09:00 Pali się na Zakynthos. Sytuacja jest grożna bo wiatr się wzmaga. Z plaży ewakuowano przez ścianę ognia 70 uwięzionych turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pożary w Grecji IP: *.mlyniec.gda.pl 27.07.09, 20:48 A dokładnie może wiesz w jakiej miejscowości. Byłam niedawno na Zakynthos, dlatego mnie to interesuje. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrew Re: Pożary w Grecji IP: 94.254.144.* 02.08.09, 22:43 byłem w tym czasie na Zante i nic takiego się nie słyszało ciekawe w jakim to było rejonie? Odpowiedz Link Zgłoś