mamamuminka01 Re: co z tym pradem 06.03.07, 19:08 w nocy dzis w osielsku znow min 3 godz nie bylo pradu.poznalam to po zegarach.wiem ze ten temat byl juz kiedys poruszany na forum.pragne jednak ponownie zwrocic uwage ze b.czesto mamy wylaczany prad-czesciej niz w bydgoszczy.i niekoniecznie jestesmy tego swiadomi, bo albo jest to noc albo jestesmy w pracy. a nasze zamrazalniki i co za tym idzie-zoladki na tym cierpia... panowie z ug, moze wy cos mozecie w tej sprawie? moze podpowiecie gdzie trzeba dzwonic i jak apelowac by to odnioslo skutek, bowiem jakkiedys zadzownilam do energetyki, to zostalam -delikatnie mowiac- zbyta... Odpowiedz Link
sant.ander Re: co z tym pradem 07.03.07, 12:27 Masz dziwny zwyczaj zakladania pustych tematow i odpisywania sobie samej. Proponuje zachowywac sie zgodnie z obyczajem i wpisywac tresc w post otwierajacy watek :) A w sprawie Twojego pytania. Irytuja mnie dosc czeste przerwy w dostawach energii. Podobno to wina braku Glownego Punktu Zasilania, albo czegos podobnie brzmiacego, w gminie. Przez to siec jest bardziej czula i czesciej wystepuja awarie... Lodowka to akurat niewielki problem, bo te nowoczesne utrzymuja temperature nawet do 24. godzin. Gorzej z komputerami na przyklad, ktore wyjatkowo nie lubia skokow napiecia. A Energetyka bardzo lubi wlaczac i wylaczac zasilanie kilka razy pod rzad w krotkim czasie :/ Pozdrawiam Odpowiedz Link
mamamuminka01 Re: co z tym pradem 07.03.07, 15:09 tak, przepraszam za to 'odpisywanie sobie samej'.dzieje sie tak wskutek mojego roztargnienia i wielkiedo przywiazania do entera. zanim wiec pomysle, juz klikam enter.jak widze co sie stalo, jest juz za pozno...........:) mam nowoczesna lodowke i faktycznie-trzyma temperature dlugo i zywnosc sie nie rozmraza, ale sprobuj sobie wyobrazic jak wyglada moj zamrazalnik. caly zaszroniony, a ostatnio to i sople sie pokazaly :( takze dla mnie jest to duzy problem niestety Odpowiedz Link
sant.ander Re: co z tym pradem 08.03.07, 12:35 W Niemczu awarie nie trwaja dluzej niz kilka godzin, dlatego moze nie doswiadczylem osoplenia lodowki ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link
dmu Re: co z tym pradem 09.03.07, 09:16 Przyłączam się do waszych głosów. Prąd jest wyłączany kilka razy w tygodniu. Jeśli jestem w pracy to widzę to po zegarze w mikrofali. Dzwoniłem do ZE w Osielsku ale tam poinformowano mnie, że przyczyną awarii jest wietrzna pogoda i duża ilość linii napowietrznych. Po tym telefonie zwracałem uwagę jeśli mogłem na pogodę podczas awarii i myślę, że prawdziwą przyczyną mogą być prace utrzymaniowe i przyłączeniowe nowych użytkowników. ZE nie liczy się wtedy z nikim i wyłącza jak mu pasuje ponieważ nie ponosi żadnych kosztów za brak dostaw do klientów. Nie bez znaczenia jest również dyskoteka ( kilkakrotne włączanie i wyłączanie prądu ) urządzana naszym urządzeniom domowym. W większości przypadków zasilacze sprzętu RTV zawsze pracują i to one mogą zostać uszkodzone. Koszty napraw zazwyczaj są duże i nieopłacalne a ZE nie poczuwa się do winy. Odpowiedz Link
airmax1 Re: co z tym pradem 09.03.07, 22:54 Lodowki .., komputery tez na tym cierpia. Takie nagle odciecie pradu nie wplywa korzystnie na podzespoly. Odpowiedz Link