Dodaj do ulubionych

Programowanie dla dzieci

20.01.15, 20:26
Cześć smile słyszeliście może coś o zajęciach z programowania dla dzieci? Interesują mnie zajęcia zarówno dla ucznia podstawówki jak i liceum w Krakowie albo okolicach.

Jakie jest Wasze zdanie na temat takich zajęć? Warto, czy może to jest taka chwilowa "moda" wink
Obserwuj wątek
    • muliere Re: Programowanie dla dzieci 06.02.15, 22:40
      Koka-3, dla dziecka w szkole podstawowej mogę polecić programowanie w Baltie. Program ściągasz tutaj www.baltie.com Na platformie www.baltie.net są konkursy. Prosisz nauczyciela informatyki lub wychowawcę o zarejestrowanie dziecka na platformie ( tylko nauczyciel może) i dziecko może zacząć konkurować w programowaniu z uczniami z innych państw. W konkursie baltie Junior są poszczególne . zadania, dziecko wykonuje, zapisuje na platformie i w zamian dostaje informacje o tym, które miejsce zajmuje w skali międzynarodowej. Zadanie można dowolnie poprawiać i zapisywać. Cel: napisanie programu jak najbardziej efektywnego, o jak najmniejszej ilości kroków. Są też konkursy okolicznościowe, np. wielkanocny. Starsze dziecko też może w tym uczestniczyć, ale pewnie wolałoby inny program smile Na pewno uczy to myślenia i jako nauczyciel informatyki polecam. Ja wprowadzam to już od 2 klasy szkoły podstawowej. Na stronie jest też podręcznik bodajże w pdf.
      • l02kinia Re: Programowanie dla dzieci 17.02.15, 17:22
        Potwierdzam, że program Baltie jest bardzo ciekawy dla dzieci i nie tylko dla dzieci smile.... czy są gdzieś w Krakowie organizowane jakieś kursy dla dzieci, które mają już pojęcie o Baltiem, a chciałyby swoją wiedzę poszerzyć?
    • camel_3d roboty Dash i Dot 17.08.15, 14:13
      kupilem mlodemu kilka miesiecy temu.
      Roznie bywa, czasem sobie cos poprogrramuje, potem sie pobawi, potem robot polezy, potem znow poprogramuje... itd....

wszytsko po angielsku.

nie wiem czy w pl mozna kupic. ja zamawialem bezprosrednio na stronie.
      widzialem, ze sa na ebayu, ale kosztuja 2x wiecej niz u producenta.

www.makewonder.com/robots/dashanddot
    • czester_13 Re: Programowanie dla dzieci 28.08.15, 14:28
      Wg mnie strata pieniędzy i chwilowa moda. To dziwne ale dzieci w programowanie wchodzą same z ciekawości i albo zaskoczy albo nie. Bez sensu jest popychać je w tym kierunku. Praktycznie nikt nie zostaje programistą po odbyciu paru godzinnego kursu czy czegoś takiego. W dzisiejszych czasach można się tego nauczyć samemu i za darmo. Wystarczy jakaś książka na początek by załapać podstawy, darmowe narzędzia, tutoriale na YT itp. Albo iść na studia informatyczne gdzie jest solidna dawka programowania.
      • laura.7474 Re: Programowanie dla dzieci 10.03.20, 15:17
        Niestety nie mogę zgodzić się z tą opinią. Zabrałam 2 synów na bezpłatne warsztaty Koduj z Gigantami w naszym mieście, starszy faktycznie sam chciał pójść sprawdzić jak to wygląda, męczył od dłuższego czasu, że chciałby chodzić na takie zajęcia dodatkowe. Natomiast młodszy zupełnie inny typ - sportowiec, nigdy go nie ciągnęło do komputerów i jakież było moje zdziwienie kiedy po warsztatach stwierdził, że mu się podobało i też chciałby na takie zajęcia chodzić, opowiadał i pokazywał nam grę, którą sam stworzył. Także czasami warto moim zdaniem pokazać dziecku różne możliwości i niekoniecznie skupiać się wyłącznie na tym co dziecko lubi.
    • camel_3d Re: Programowanie dla dzieci 16.03.16, 08:08
      moje 7 letnie chodzi do szkolki pgramowania i tam korzystaja z aplikacji sctratch. jest darmowa na ipada i mac...na inne nie niem.
    • juko14 Re: Programowanie dla dzieci 25.04.17, 22:15
      Warto na pewno. smile Słyszałam o szkole Matpalneta może jest w KRK. Ale zdanie mam o nich takie sobie....
      • juko14 Re: Programowanie dla dzieci 10.07.17, 23:47
        w Matplanecie byłam - trochę jest u nich dziwnie sad Nie zapisałam tam w końcu dziecka.
    • koma123 Re: Programowanie dla dzieci 14.02.19, 19:01
      Na początek niech spróbuje za darmo po programować. Ktoś ostatnio taką listę wrzucił na wykop: www.cyberskill.pl/aplikacje-do-nauki-programowania-dla-dzieci/
    • jagodapyrcioch Re: Programowanie dla dzieci 09.05.19, 15:59
      Zdecydowanie polecam szkołę www.giganciprogramowania.edu.pl . Kursy semestralne z ciekawym programem, dobrzy nauczyciele i dostępność do materiałów edukacyjnych.. Syn zdecydowanie zadowolony i chce kontynuować smile
    • jarekojciec Re: Programowanie dla dzieci 20.05.19, 10:28
      Jako, że posiadam wiedzę z zakresu programowania i podjąłem ciężką próbę nauki swojego dziecka programowania szczerze polecam serię Scratch. Najpierw Scratch Junior na tablety, później Scratch 2. Oba programy są bezpłatne a Scratch 2 ma możliwość pracy w przeglądarce. Przerobiłem też polecanego Baltiego ale jak dla mnie jest tryb programowania od 9 lat czyli zaawansowany jest po prostu ni za jasny dla dziecka więc nie ma co się pchać w tą aplikacje bo później zostanie się w ślepym zaułku.

• anetka.090 Re: Programowanie dla dzieci 14.08.19, 13:25
      O zajęciach z programowania dowiedziałam się od znajomych i nie sądziłam, że aż tak zaciekawią moją córkę. Zapisałam ją do szkoły programowania "Giganci Programowania". Od września będzie rozpoczynać kolejny semestr nauki i już nie może się doczekać! Zdecydowanie polecam!
    • viklinna Re: Programowanie dla dzieci 16.08.19, 23:36
      Cześć, mam pytanie, bo nie znam się ani trochę sad Co sądzicie o zajęciach dla dziecka w formie warsztatów kilkudniowych z tworzenia gier w Kodu Game Lab? Moje dziecko na 8 lat, program jest od 7, szkoła to Akademia STEP w Warszawie. Nazwa zajęć brzmi jak dla mnie mocno skomplikowanie, myślicie, że 8-latek sobie poradzi?
    • dotsenko Re: Programowanie dla dzieci 16.10.19, 08:45
      Cześć! programista to najbardziej przyszłościowy zawód zarówno jak i jeden z najbardziej trudnych. Bardzo bym rekomendował podciągnąć poziom matematyki zanim przystąpicie to studiów z zakresu IT. Polecam stronę <a href>https://buki.org.pl/korepetycje/matematyka/krakow/</a>
    • dotsenko Re: Programowanie dla dzieci 16.10.19, 08:47
      Cześć! programista to najbardziej przyszłościowy zawód zarówno jak i jeden z najbardziej trudnych. Bardzo bym rekomendował podciągnąć poziom matematyki zanim przystąpicie to studiów z zakresu IT. Polecam stronę buki.org.pl/korepetycje/matematyka/krakow/
    • leda16 Re: Programowanie dla dzieci 23.10.19, 18:24
      Takie zajęcia powinna prowadzić szkoła. Jeśli dziecko jest zainteresowane, chyba nie ma też chyba problemu z lekcjami u studenta informatyki. W każdym razie lepsza inwestycja w rozwój inteligencji dziecka niż w debilne wywijanie kończynami na snobistycznym kung-fu czy karate. Na szczęście powoli pięści przestają być argumentem w dowodzeniu swoich racji.
    • klararoz Re: Programowanie dla dzieci 19.11.19, 12:15
      Myślę, że zajęcia z programowania to bardzo ciekawa opcja dla dzieci. Sama zapisałam mojego syna do Gigantów Programowania już dwa lata temu, nadal kontynuuje naukę i jest zachwycony! Serdecznie polecam, są super nauczyciele i ciekawy program zajęć. smile
    • klararoz Re: Programowanie dla dzieci 03.03.20, 18:44
      Moje dzieciaki chodzą już ponad 2 lata na zajęcia do szkoły - Giganci Programowania. Cały czas są zachwycone, więc wydaje mi się, że coś na pewno jest na rzeczy smile My uczęszczamy na zajęcia na Kobierzyńskiej, ale w Krakowie mają też inne lokalizacje. Serdecznie polecam!
    • aanowi83 Re: Programowanie dla dzieci 14.04.20, 16:37
      W tym trudnym i specyficznym czasie polecam kurs programowania dla dzieci bez wychodzenia z domu. Wszystko online. Dzieci mają kontakt głosowy i wizualny z instruktorem oraz widzą wzajemnie swoje pulpity. Instruktor może na bieżąco monitorować pracę uczestników oraz pokazywać im co i jak.

Programowanie dla dzieci online
    • laura.7474 Re: Programowanie dla dzieci 28.04.20, 12:32
      Zajrzyj na giganciprogramowania.edu.pl tam jest bardzo dużo kursów dla dzieci i młodzieży prowadzonych online. Widziałam, że poza kursami semestralnymi są też takie krótkie 4-dniowe kursy i są dużo tańsze może znajdziecie coś dla siebie.
    • dorota_tarta Re: Programowanie dla dzieci 26.08.20, 23:03
      Jeśli chcecie zbędnie wydać pieniądze, to tak big_grin Moje dzieciaki wpadły w fazę na programowanie przez programy na YouTubie i po dwóch latach czuję się mądrzejsza o kilka doświadczeń.

Przede wszystkim sama umiejętność programowania nie jest już czynnikiem wyróżniającym..... Na kursach były przepełnione klasy i dzieci klepały to, co im podsunięto. Potem mój młody uczył się z książek i kursów online - miało być "naturalnej", a wyszło, że syn nie wiedział, dokąd zmierza.
      W internecie jest PEŁNO materiałów, więc wszystkiego można nauczyć się samodzielnie. I co z tego? Trzeba kogoś, kto zapyta o marzenia, plany i dopiero na tym zacznie budować ścieżkę rozwoju. Jestem ciekawa, czy jakieś kursy sprofilują wszystko pod marzenie Waszego dziecka.

Za lata to pokolenie będzie pracować w zawodach nowych technologii, o których teraz nawet nikt nie myśli - i będzie zmieniać zawód nawet co 3 lata. Wniosek? Tym, co się liczy jest samoświadomość, kreatywność i niezależne myślenie, czyli umiejętności, których nie uczy nikt w szkole.

My zaczęliśmy od konsultacji online z tutorem Meet IT w języku polskim.... i od dawna ani jedna godzina konsultacji nieopuszczona, bo dzieciaki czekają na to, aby porozmawiać o swoim postępie. Przypisano im takich tutorów, żeby byli z ich upragnionej ścieżki (jeden chce pracować w Google, a drugi dostać się na dobrą uczelnie), a wiem już, że poradzą sobie wszędzie. Skoro ROZUMIEJĄ programowanie ale też wyrabiają sobie charakter. To co było dla mnie enigmatyczne teraz czytam w raportach rozwoju dla rodziców big_grin Pierwsza lekcja Meet IT Tutoring jest bezpłatna: meetit.eu/tutoring/, więc nic nie stracicie jak ja wcześniej przy wszystkich kursach.

Słowem, przy zapisywaniu dzieci na kursy myślcie przyszłościowo, a wyjdzie na dobre...
    • kamila_lalak Re: Programowanie dla dzieci 27.08.20, 13:30
      Świetne zajęcia prowadzą w szkole Giganci Programowania. Zapisałam syna na próbę, a pasja trwa do dzisiaj. CO więcej poznał nowych kolegów, z którzy mają podobne zainteresowaniasmile
    • lucynae367 Re: Programowanie dla dzieci 13.09.21, 12:43
      Ja zapisałam dziecko do Giganci Programowania. Kto skorzysta z kodu polecającego LC262247902 na wybrany pierwszy kurs semestralny otrzyma 50 złotych zniżki na kurs.
      Dużym plusem kursów są realni prowadzący, którzy pomagają rozwiązywać problemy podczas zajęć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka