Dodaj do ulubionych

PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!!

IP: 213.199.235.* 09.02.04, 16:17
Witam!

Mam zamiar w lipcu wybrac sie do Hiszpani.
Nigdy tam nie bylem!!!
Jedziemy autem (benzyna i gaz) w cztery osoby.
Chcemy tez zwiedzic troche Francje i Paryz.
Obowiazkowo oczywiscie Madryt.
Pomozcie mi - gdzie warto byc, co zobaczyc...
Jakie sa ceny.
Ile szykowac na taki wyjazd - zaznaczam ze nie jestesmy wymagajacy - spanie
na parkingach w auciew lub w namiocie :)

Dzieki za info.

Maciek
Obserwuj wątek
    • Gość: bynek Re: PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!! IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 20:14
      zobacz 13 wątków niżej
      • styro Re: PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!! 10.02.04, 01:39
        Hej!

Polecam Andaluzje szczegolnie Ronda - w Madrycie tez jest troche fajnych
        rzeczy - pado, palac krolweski, atocha - palmiarnia, casa de campo hahahaaha, w
        alcala de henares dom, w ktorym urodzil sie Cervantes, blisko stosunkowo masz
        tez Toledo.... Mysle, ze pomoga Ci ludzie na www.forum.hiszpania-
        online.com
      • Gość: Jazztella Re: PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!! IP: *.vitnet.pl / *.crowley.pl 18.02.04, 11:40
        hej, ktoś tam wspominał Casa de Campo! hehehe! ale ja tak nie myślę jestem
        kobietą!!Piszą ze lipcu jest jak na pustynu moze to prawda, dlatego odradzam
        spania w aucie! lepiej zebyście miel zdrowe serca!!poza tymi atrakcjami w
        Madrycie i poza nim o których napisali inni polecam goraco Cuenca!! na
        południowy wschód od Madrytu ( przepiekne widoki domy zawieszone na skałach-
        wycieczka tylko autem, alby to wszystko zobaczyć - niesamowite przeżycia)a
        jeśli chodzi o północ w lecie, też spoxo - proponuje region Asturia, kraina
        basków, oraz katalonie tam jest dużo polaków i jak wiadomo Barcelona leży nad
        samym morzem wiec i klimat jest troszke inny niz w centrum kraju! a jeśli
        chodzi o plażowanie to GORACO polecam COSTA BRAVA!!!!! BENIDORM!! miasto
        młodzieży na promenadzie przez cała noc trwają dyscoteki spotkać mozna tam
        ludzi z całej europy!!! i wszyscy swietnie sie bawią!!! obok Benidorm-u
        znajduje się pueblo PARADISO - istna baja, sceneria pustynna dziko rosnące
        kaktusy agawy, dzieki plaże, nie zapomniane widoki!!!! polecam!!!!!! pozdrawiam
        Iwona
    • miriam_73 Re: PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!! 10.02.04, 12:49
      Madryt jest dobrą bazą wypadową na całodzienne wycieczki m. in.
      (koniecznie!!!) do Toledo, Salamanki i Avilii, Segovii, czy Escorialu.
      Samochodem można sobie obejrzeć jeszcze i inne ciekawe miejsca po drodze lub w
      niedalekim sąsiedztwie Madrytu np. Alcala de Henares czy Aranjuez. Wybierając
      się pierwszy raz do Hiszpanii, zastanów się i wybierz sobie region bo
      wszystkiego na raz nie da się obejrzeć. Albo północ albo południe. Jeśli
      chcesz Madryt (pamietaj - w lipcu jest POTWORNIE GORĄCO!!!) to raczej
      sugerowałabym nastawić się na północ. Jeśli południe to Madryt sobie odpuść.
      • lech-bielecki Re: PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!! 04.03.04, 23:45
        Ja na Twym miejscu,nie łączył bym Paryża z Hiszpanią. Raczej decydowałbym się
        na jedno albo drugie. Jeżeli Paryż (jest ogrom do zobaczenia) to ewentualnie
        jeszcze zwiedzić ciekawe zakątki nad Loara (trasa Tours, Blois, Orleans)
        malownicze zamki, miasteczka i pałace związane z historią Francji ale i Polski.
        Hiszpanie bym odzielił i zaplanował na co najmniej dwie wyprawy wakacyjne.
        Lipiec jest bardzo gorący i radził bym wyprawe wzdłuż wschodniego wybrzeża.
        Madryt i Andaluzje proponował bym zwiedzać wcześniejszych miesiącach. Jeżeli
        Hiszpania to najkrucej będzie Ci przez Miluze(Mulhouse)(autostrady płatne)
        A36,A6 na Lyon, A7 Valence i Orange (z "Oranż" bardzo bisko do
        Avigonou "Avinion")A9 Montpellier i stolicy francuskiej Kataloni Perpignan.I
        już mamy granice z La Junqera (La hunkera) a z tamtont nie atopistom a
        nacjonality NII wzdłuż wschodniego wybrzeża jest wiele wspaniałych miejscowości
        do zwiedzania i odpoczynku. Tuż za granicą za miasteczkiem Figueres jest muzeum
        Salvadoro Dali, dalej to Girona, Barcelona, Tarragona, Valencia. Ja proponuje
        zatrzymać się na dłużej na Costa Blanca (Białe Wybrzeże) w okolicach Gandi,
        Olivi lub Deni wspaniałe piaszczyste plaże, wspaniała woda. Sa tam tanie pola
        namiotowe, ale w Hiszpani można rozbić namiot w "dowolnym miejscu", ale jest
        tak ciepło że można spać na plaży. W lipcu kwatery są już drogie.
    • Gość: Gosia Re: PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!! IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 18.02.04, 01:37
      Autem w spartańskie warunki do Hiszpanii - OK, da się przeżyć, ale w maju lub
      październiku. W lipcu na Mesecie jest jak na prawdziwej pustyni, wdychasz ogień
      zamiast powietrza. Madryt szczerze odradzam. Podobnie jak Paryż, to po prostu
      duże metropolie, nie do zwiedzania latem.
    • Gość: Jazztella Re: PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!! IP: *.vitnet.pl / *.crowley.pl 18.02.04, 11:28
      hej: Benzyna w Hiszpanii - jest po takich samych cenach co u nas a nawet
      czasami tańsza, gaz, hm?? szczerze mówiać nigdy sie nie rozglądałam za nim bo
      zawsze tankuje benzynę. Nocleg w Madrycie w aucie- chyba nie możliwy!, chyba że
      na południowych krancach Madrytu okolice Parla!!(to sa ubogie teremy prowincji
      Madrytu, ale ubogie po hiszpansku a na polskie warunki to jest spox!północ jest
      zdecydowanie łądniejsza i co wazne mozna tam spotkac np. na polach golfowych
      słąwnych ludzi. Ja spotkałam Raula! )ale też trzeba uwazać, ja proponuje
      noclegi w tanich schroniskach młodzieżowych mieszczacych sie poza Madrytem(
      nazw niestety nie pamętam)ogólnie wszelkie noclegi w Madrycie są drogie
      najtańszy nocleg to 25-30 euro, jedzenie- jeśli nie grymasicie w tej swerze to
      w prawie każdym barze z piwem dostaniecie obiad - najtaniej sie opłaca kupować
      tzw. MENU DEL DIA - co ozn. danie dnia! koszt - 7-8 euro,składa sie z dania 1,
      dania2, desery i najczesciej butelki wina rodziwego, taniej nie manigdzie, no
      chyba że MC DONALD! co dziennie baro-restauracje oferują cos innego ale głównie
      są to specjały hiszpańskichh regionów. Poza tym kiedy sie zamawia piwo w barze
      zawsze dostaniemy jakąś przystawkę APERITIVO, zazwyczaj oliwki, albo małe
      kanapeczki albo kalamary albo poprostu orzeszki czy chips-y. co warto zobaczyć
      w Madrycie- SANTIAGO DE BERN. - czyli stadion, SOL - Serce Madrytu, GRAN VIA-
      sąsiadująća najdłuzsza ulica Madrytu, ATOCHA - a w niej szybkie pociagi AVE I
      palmiarnia zbudowana w miejscu starego dworca( cos niesamowitego), ponadto
      Museum del Prado na Atocha ( w srody jest za darmo- jeśli sie nic nie zmieniło)
      na przeciwko tego muzeum jest ogród botaniczny( warto to zobaczyc), Museum
      Arheologico, museum Reina Sofia naprawdę jest wiele takiech miejsc które warto
      zwiedzić ja podałam wam czastkę tego. Ponadto warto zakupić w kraju kartę EURO
      26 LUB EURO 26 STUDENT na którą są zniżki w muzeach. Język obowiązuje
      hiszpanski z hiszpanami cieżko dogadać sie jest po angielsku, w centrum
      znajduja sie punktu INFORMACJA DE TURISMO! to chyba jedyne punkty w których
      mówią po ang, poza hotelami oczywiście.Osobiscie zawsze jezdze tam do rodziny
      wieć nie mam pojecia ile jest wam potrzebne na taki wyjazd. Zachęcam do
      przeczytania któregos z przewodników po Hiszpanii.Jeśli miałaby coś napisać na
      zakończenie o Madrycie to chyba tylko to że zakochałam się w tym mieście i to
      tyle. Pozdrawiam i miłego podróżowania!!Iwona
    • icaro Re: PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!! 05.03.04, 00:34
      warto przyjechac i jesli potrzebujesz jakichs wiadomosci zapraszam
      nawww.poloniamadryt.net/forum/index.php z pewnoscia ci pomozemy!! un
      saludo desde españa.icaro
    • Gość: Zavadcoff Re: PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.03.04, 10:35
      Cześć Maciek,
      w tym roku na przełomie czerwca/lipca jedziemy w 8 osób również do Hiszpanii -
      dwoma samochodami. Właśnie wtym tygodniu będziemy rezerwować noclegi w
      apartamentach u polskich pośredników. (koszt max 650zł/14dni/os - uważam, że to
      nie tak drogo). Ja sam będę jechał smochodem na gaz. Według moich informacji z
      Polski, to gaz w Hiszpanii był dotychczas dostępny jedynie dla taxi, autobusów
      i dostawczych. Jednak są pewne przecieki, że ma się to zmienić. Mam nadzieję,
      że jakoś się tam nawet dogadam i spokojnie zatankuję. W Niemczech gaz jest, ale
      bardzo rzadko i zazwyczaj przy autostradach ciężko go znaleźć. We Francji nie
      ma problemów. Ceny paliwa znajdziesz w serwisie www.pzmot.pl.
      Chcemy zakotwiczyć się w dwóch miejscach - najpierw costa brava, potem costa
      del sol i z tych dwóch miejsc atakować różne miejsca godne zwiedzania. Po
      drodze zobaczymy sobie również poglądowo wybrzeże. Myślę, że to nieco lepsze
      rozwiązanie niż Francja-Hiszpania.
      Ponieważ drążę różne tematy związane z Hiszpanią - zapraszam do współpracy:
      Zavadcoff@poczta.onet.pl
      Pozdrawiam
      • Gość: Nick Re: PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!! IP: 213.254.185.* 12.03.04, 21:27
        Opisz dokladnie jesli mozesz, jak rezerwujesz te noclegi, u jakich posrednikow,
        jakie ceny, itd ... dzieki.
        • Gość: Zavadcoff Re: PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!! IP: 195.117.24.* 09.04.04, 14:25
          Znajomy pracuje we Wrocku w Travelplanet - pośredniczy w sprzedaży wielu biur,
          zatem oferta jest szeroka. Zawsze można tam zadzwonić i coś znajdą. Im
          wcześniej, tym więcej tańszych ofert. Zresztą nawet sam Neckermann nie jest
          najdroższy - przglądnij katalog.
          Hej
    • Gość: Toper Re: PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!! IP: *.ctlm.pl / 213.76.146.* 09.04.04, 16:21
      2 lata temu byłem na kempingu za Barceloną 2 tygodnie. Wydaliśmy we dwoje
      4500zł(całość kosztów). W ostatnie wakacje zrobiliśmy sobie wyprawę aż do
      Gibraltaru. Koszty to około 7000zł. W obydwu przypadkach spaliśmy na kempingach.
      Nie rozbijaliśmy sie po restauracjach i knajpach, żarcie z Polski gotowane na
      kempingu.
      Podróż samochodem na benzynę.
      Jakbyś chciał więcej info to napisz toperek@interia.pl.SPAM oczywiście wycinając
      .SPAM ;)
      Pozdrawiam
      Toper
    • orchidea27 Re: PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!! 13.04.04, 09:19
      Można i w aucie ale ... raz, że w cztery osoby troszkę ciasno, a dwa, że w
      lipcu to koszmar.Można tak przebidować jedną, góra dwie noce.
      Polecam siec hoteli Formuła1. W Francji jest ich moc, a w Hiszpanii też kilka.
      Cena za trzyosobowy pokó to wydatek około 30 euro. Noclegi można zarezerwować
      przez net po ustaleniu trasy, jaką zamierzacie jechać.
      www.hotelformule1.com/formule1/gb/cartographie/espagne.shtml
    • Gość: Monika Re: PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!! IP: *.wszim.edu.pl 25.04.04, 11:48
      Ja bylam w ubiegle wakacje caly miesiac w Walencji-bardzo polecam! Bardzo
      podobala mi sie takze Barcelona. Generalnie pojechalismy ze znajomymi autokarem
      (35 godz!!!), mimo wsztystko bylo to ogromna frajda. Wprawdzie nie mieszkalismy
      w Walencji, ale 20 km od niej -Ribbaroja del Turia u znajomych Hiszpanow, takze
      nocleg byl calkowicie gratisowy :). Morze Srodziemne cudowne-"goraca",
      blekitna, slona woda, wspaniale plaze, oczywiscie te nie miejskie. No i te
      palmy -urzekajace. Wmniejszych misareczkach urzadzane byly gonitwy bykow, rozne
      festyny z darmowa paella i do tego winem rioja, roznorodne parady z bogata
      orkiestra trwajace po kilka godzin (miejscowosc-Paterna). Ludzie emocjonalnie
      do wszystkiego podchodza, ale i tak sa niemilosiernie mili. Bardzo goraco
      polecam Walencje, do dzis wspominam, te nocne eskapady na dyskoteki pod chmurka
      wsrod palm. Tam przeciez zycie zaczyna sie od 22 godziny. O tej porze Hiszpanie
      zasiadaja do kolacji (najczesciej jadaja tortille), w mniejszych miastach
      wystawiaja stoliki, krzeselka i jedza przed domami, na tarasach. Mam wielka
      chec ponownie tam sie wybrac. Acha, i jak sie wybierac do Hiszpanii -to
      najlepiej w sierpniu-wowczas najwiecej tam jest organizowanych tam imprez. O
      Madrycie nic nie moge powiedziec, nie bylam.
    • Gość: Magdalena Re: PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!! IP: *.dagma.pl 04.05.04, 15:20
      Niestety aktualnie kurs euro w styosunku do zł jest wysoki. W Hiszpanii paliwo
      (pb95) kupicie za ok 0.86e. Gazu na pewno nie kupisz bo tamtejsze przepisy (ze
      względu na upały) zabraniają sprzedaży gazu. Czasami warto jest zapłacić za
      paliwo kartą kredytową (bankowy przelicznik euro wychodzi trochę taniej, ale to
      trzeba sprawdzić przed wyjazdem w danym banku).Zeby nie stracic za dużo na
      paliwie proponuję natankować na maxa gazu w Polsce i Niemczech. Dobrze jest też
      mieć benzyne w baku, żeby zacząć na niej jazdę we Francji. Nastepne tankowanie
      opłaca się w Hiszpanii (we Franci litr benzyny 1,05 euro a w Hiszpanii j.w)
      Jeśli chodzi o żywność to najlepiej kupować ją w marketach. Mięso i wędliny są
      drogie, ale za to owoce i warzywa nie.
      Hiszpania, tak jak i Francja maja rewelacyjne autostrady (ale to kosztuje i to
      sporo). Jeżeli masz czas to proponuje bardzo dobrej jakości nacionalki, ale
      musisz się liczyć z tym że w lipcu będą tm korki. Najlepiej jest jechać nocą
      (zwłaszcza przez duże aglomeracje) ze względu na potężne korki no i upał.
      Pocieszeniem jest to że w Hiszpanii (jest znacznie tańsza od Francji) piwo w
      litrowych butelkach jest śmiesznie tanie.
      Z noclegami też nie będzie problemu. Rewelacyjne są parkingi w Niemczech i
      Francji. Mozna wziąć za darmo prysznic (zostawia sie jedynie kaucję i dostajesz
      klucz)W Hiszpanii parkingi też są częste, ale czystość pozostawia tu wiele do
      życzenia. WAŻNA RADA UWAŻAJCIE BARDZO NA KIESZONKOWCÓW, ZWŁASZCZA POCHODZENIA
      ARABSKIEGO. To prawdziwa plaga.
      Bogata jest także sieć campingów i pól namiotowych. Proponuje wejść na stronę
      internetową www.turistinfo.es i tam znajdziedz mapke z siecia pól namiotowych i
      telefonami. Życzę powodzenia i miłego wypoczynku
    • Gość: dodo Re: PIERWSZY RAZ W HISZPANI POMOZCIE!!!!!!!!!! IP: 5.5.* / 80.58.13.* 06.05.04, 12:07
      czesc. we francji polecam koniecznie Monaco. jeden pol dnia wystaczy na
      zwiednie. Avinon rowniez. a co do Hiszpanii to tak oczywiscie Madryt ale nie
      zapomincie pojechac do Barcelony zobaczyc wielki stadion piekna arichitekture
      budynkow, Costava Brava - czyli wybrzerze - plyniecie statkiem.cen niestety nie
      podam.ale campingi maja ceny dosc przysepne a podstawa to ze sa czyste:)) w
      wiekszym procencie.obeceni mieszkam w miejscowosci Cadiz. jest tutaj pieknie,
      typowa miejscowosc turystyczna.polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka