Gość: alexo IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.03.08, 19:51 interesuje mnie społeczeństwo Hiszpanii. jacy właściwie są Hiszpanie? będę wdzięczna za wszelkie informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Leppiej Re: jacy ludzie w hiszpani? IP: *.ing.uj.edu.pl 27.03.08, 15:25 Moje wrazenia po rocznym pobycie: bardzo otwarci i przyjacielscy przy pierwszym kontakcie, ale po pewnym czasie trafiasz na "sciane", praktycznie nie do przebycia. Chronia swoja prywatnosc w sposob, ktory u nas odebrany by zostal jako nieuprzejmosc. Na realna pomoc, wymagajaca zaangazowania innego niz poklepanie po ramieniu czy goscinnosc w naszym rozumieniu raczej nie ma co liczyc. Tlumacze to sobie tym, ze od zawsze zyli stloczeni na bardzo malych przestrzeniach - nawet majac duzo miejsca buduja sie bardzo ciasno (waskie uliczki dobrze chronia przed sloncem), tak ze sasiad sasiadowi moze kwiatki z parapetu podbierac. Tak wiec prywatnosc byla i jest towarem deficytowym. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: jacy ludzie w hiszpani? 27.03.08, 20:40 Glupi. Heh, odnosze sie tutaj do tego co znam, czyli Andaluzja. Interesuje ich tylko wlasne otoczenie, sporo z nich uwaza Hiszpanie i wszystko to co hiszpanskie za pepek swiata. Zero interesu ukierunkowanego na inne kultury...A gdy powiesz, ze angielski trza znac, to Cie jeszcze wysmieja. A gdy tak sie zachowuja mlode osoby (co niestety powrzechne), boli jeszcze bardziej... Naturalnie jest to moja opinia o sporym odsetku hiszpanskiej (andaluzyjskiej) nacji. Prosze mnie tu nie ganic, ze uwazam sie za niewiadomo kogo, etc, wszak wszystko to zebralam z obserwacji i nie odnosze sie tu do calego narodu (sama jestem w zwiazku z hiszpanem;P) Odpowiedz Link Zgłoś
wspanialyy Re: jacy ludzie w hiszpani? 28.03.08, 09:40 wszytko już zostało napisane, więc dorzucę skromnie swoje 3 grosze.. Hiszpanie są nadpobudliwi i nie zamykają im się gęby ani na minute ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: jacy ludzie w hiszpani? 28.03.08, 12:46 nie zapomnijcie ze Hiszpania "jest podzielona" tz . inny będzie człowiek urodzony w Madrycie a zupełnie inny jest np.Katalan .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blazej Re: jacy ludzie w hiszpani? IP: *.234.217.87.dynamic.jazztel.es 28.03.08, 15:31 zgadzam sie z przedmowcami, serdeczni jednak hermetyczni, zapatrzeni w siebie bardziej lokalnie niz narodowo, wyluzowani ale tez nadpobudliwi az do histerii, dodam ze dla Katalonczykow pieniadze sa jedna z najwaznieszych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
icaro Re: inni 29.03.08, 00:53 sa inni.po prostu trzeba ich zaakceptowac takimi jakimi sa.na ten temat bylo juz sporo :) forum polonii hiszpanskiej www.poloniamadryt.net/forum/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: inni 29.03.08, 13:24 icaro- czemu mamy sie przenosić na inne forum, skoro możemy i tutaj sporo sobie wyjaśnić... Odpowiedz Link Zgłoś
aga72 Re: jacy ludzie w hiszpani? 29.03.08, 13:35 ludzie, jak ludzie. wszywtko zależy od charakteru danego człowieka. nie sądzę, aby hiszpanie specjalnie różnili się od innych nacji. jeden będzie szczwery i otwarty. inny skryty, a jeszcze inny pełen ksenofobii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilo Re: jacy ludzie w hiszpani? IP: *.icpnet.pl 30.03.08, 22:27 Odebrałem Hiszpanów bardzo miło. Sympatyczni ludzie, bardzo uczynni i na wszystko mający czas. Chociażby przechodząc przez ulicę, to dochodząc do pasów, samochody zatrzymywały się dużo prędzej a kierowcy czekali ze spokojem aż się przejdzie. W knajpach też bardzo mili. Zapuszczając się w głąb małych miasteczek (w nie turystyczne rejony), było tak samo. Miło i bezproblemowo... Hiszpanie lubią muzykę i dobrą zabawę. Trzeba się przyzwyczaić do ich stoickiego spokoju i do tego, że się nigdzie nie śpieszą. (np. w sklepach przy kasie). Po powrocie do Polski człowiek inaczej patrzy na codzienność :) Pozdrawiam, Hiszpania -ważne informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Re: jacy ludzie w hiszpani? IP: *.ing.uj.edu.pl 31.03.08, 12:49 > Trzeba się przyzwyczaić Wiesz, jakos tak trudno sie przyzwyczaic do tego, ze w urzedzie dla obcokrajowcow (posterunek przyjmujacy wnioski o NIE, urzad przyjmujacy wnioski o zatwierdzanie tytulow naukowych uzyskanych za granica) nikt nie mowi po angielsku :). Dzisiaj to by juz nie byl dla mnie problem, ale na poczatku przed kazda wizyta w urzedzie az mnie skrecalo - uda sie czy sie nie uda. Na szczescie na krotka mete sa rzeczywiscie bardzo sympatyczni, wiec jakos tam szlo :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k2 Re: jacy ludzie w hiszpani? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 01:15 zadufani w sobie ,faceci ubieraja sie jak pedały,laski małe kaczki,charakter maja do kitu Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: jacy ludzie w hiszpani? 01.04.08, 18:53 To, ze mezczyzni dbaja o siebie i wygladaja ESTETYCZNIE, to od razu pedaly?!... (no i maja wlosy!, nikt sie na lyso-jak jakis wiezien- nie bedzie golil!)..., Chyba wole przystojnego, zadbanego, przecietnego 40-latka w pomaranczowym swetrze i dobrch skorzanych mokasynach, niz polskiego, smierdzacego, lysego i rownie przecietnego 20-latka... Odpowiedz Link Zgłoś
icaro Re: normalni 01.04.08, 21:02 co to jest pedal?? nie ma w jezyku polskim okreslenia homoseksualista?? slyszalem o tych co sie strzyga na lyso;widocznie jest plaga wesz lub maja problemy con alopecia ?? pozdrawiam www.poloniamadryt.net/forum/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
tizedik Re: icaro - wiesz co Ty bazgrolisz ? 02.04.08, 13:22 Pokloccie si na swoim forum, ok? A w temacie, ktory znam jeszcze slabo - ubieraja si troche inaczej, ale to chyba |aden problem dla nas.DZIEWCZYNY BARDZIEJ KOLOROWO, ale to raczej plus.6aceci niezaleznie od wieku maja wlosy postawione na zelu, co mnie akurat si nie podoba, ale innym moze tak. A w rasizmie chyba Polakom nie dorownuja! Odpowiedz Link Zgłoś
tizedik Re: icaro 02.04.08, 13:27 Icaro, sorry, mój post nie powinien by z tytulem ndanym przez poprzednika.Nie zmosze dyskusji z wyzwiskami zamist argumentow. Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: o_O 02.04.08, 14:25 tizedik napisała: Nie > zmosze dyskusji z wyzwiskami zamist argumentow. Gdzież Ty wyzwiska widzisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
icaro Re: ispokojnie 02.04.08, 23:49 ciezko jest sie przyzwyczaic i zaakceptowac polska mentalnosc ktora nie rozumie ironii :) nie ma za co. un saludo www.poloniamadryt.net/forum/index.php Odpowiedz Link Zgłoś