Dodaj do ulubionych

kierowca Tir'a w Vancouver

18.06.08, 14:27
witam. mam "techniczne" pytanie do kierowcow, ktorzy jezdza ciezarowkami. moze ktos zna odpowiedz: od paru lat jezdze po Anglii ciezarowka. mam angielskie prawo jazdy. i teraz : czy po przyjezdzie do Kanady, podejmujac oczywiscie legalna prace musze zdwac jakies egzaminy czy robic kursy ? czy tak jak to bylo w Anglii po przyjezdzie wsiadlem w ciezarowke i zaczalem jezdzic ?
I drugie pytanie odnosnie utrzymania 4 osobowej rodziny w Vancouver (badz okolicach). jakie powinny byc minimalne zarobki zeby sie tam taka rodzina mogla utrzymac? wliczajac wynajem domu czy mieszkania, jedzenie, media, itd. bede wdzieczny za odpowiedz.
jesli jest ktos zainteresowany podobnymi info moge sie podzielic odnosnie zycia i pracy w Anglii. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • za_morzem Re: kierowca Tir'a w Vancouver 18.06.08, 14:57
      Znam pare osob z doswiadczeniem i papierami z EU ktorzy przyjechali do Kanady i dosc szybko dostali prace.
      Byli jednak zawodowymi kierowcami z doswiadczeniem, bez papierow chyba sie nie da, tutaj kandydaci na kierowcow tirow musza isc do szkoly i dostac "licencje".
      Obecnie chyba jest tak ze prowincje maja swoje wlasne preferencje dotyczace zawodow potrzebnych i stwarzaja im warunki ulatwiajace przyjazd.
      Moze jest tu ktos kto pracuje jako kierowca to ci powie wiecej.

Jako kierowca zarobisz na poczatek pewnie z 25h/$ co ci da na czysto ok. 3000$ na miesiac. Pozniej pewnie mozesz zarobic wiecej.
      W samym Vancouver nie bedzie cie stac zyc za te pieniadze, szczegolnie jesli twoja zona nie bedzie pracowac. A pewnie nie bedzie bo sama oplata za daycare (panstwo do dzieci nie doplaca) bedzie wynosila tyle ile ona na poczatku by zarobila.
      Musialbys sie nastawic raczej na zycie w jakims mniejszym satelicie Vancouver, najtansze jest Surrey.
      Gdybys tam zamieszkal mysle ze te 3000$ starczylyby wam na zycie na styk od 1-go do 1-go.

• kpitek Re: kierowca Tir'a w Vancouver 18.06.08, 15:28
        witam ponownie. dziekuje za odpowiedz. Ja oczywiscie jestem zawodowym kierowca
        (kilka lat doswiadczenia). Interesowalo mnie czy po przyjezdzie do kanady moge
        od razu wsiasc do ciezarowki i zaczac jezdzic tak jak to bylo w UK czy nie ?
        jeszcze raz dziekuje za odp i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka