Dodaj do ulubionych

polskie prawo jazdy w USA (Kalifornia)

09.02.04, 23:20
Witam

Mam pytanie - czy polskie prawo jazdy (kat. B) jest wazne w USA? Czy np.
wystarcza to do wynajecia w USA samochodu?? Jak wyglada sprawa ubezpieczenia w
takiej sytuacji? Jade tam na krotko (pare tygodni) i zadne kursy itp. raczej
nie wchodza w rachube, niestety.

pozdrawiam

PS A moze ktos jest w stanie wskazac tanie noclegi w San Diego?:) Na marzec.
Obserwuj wątek
    • Gość: tomaj Re: polskie prawo jazdy w USA (Kalifornia) IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 09.02.04, 23:54
      sie masz , podczas mojego pobytu caly czas uzywalismy polskiego prawka . Gdy
      policja nas zlapala to nic nie mieli przeciwko . wazne jest zeby miec przy
      sobie paszport . a co do wypozyczenia to najwazniejsza jest karta kredytowa .
      tak przynajmniej jest w duzych firmach . jak sie rozejrzysz to mozesz samochod
      wypozyczyc z malej nieznanej firmy i nam np. zaufali bez karty kredytowej i na
      polskie prawko . co do ubezpieczenia to nie wiem nic . nie mam tez pojecia na
      temat noclegow w okolicach san diego
      pozdrawiam
    • Gość: Maciek Re: polskie prawo jazdy w USA (Kalifornia) IP: *.cust.telepacific.net 10.02.04, 20:13
      www.daysinn.com. Jest taki jeden na ulicy Clairemont Mesa zaraz kolo autostrady
      805. $55 + tax za dwa queensajzowe lozka - jak na San Diego to dosc tanio. W
      marcu beda puchy, bo leje i zimno. Sprawdz tez miasta na polnoc (Solana beach,
      Del Mar), dojazd nie jest taki straszny nawet w szczycie.

Slyszalem, ze jak dobrze poszukac w La Jolla w downtown i na poludnie w Mission
      Beach, to mozna znalezc hoteliki za $40 za noc, ale jeszcze mi sie nie udalo
      namierzyc do nich zdalnej rezerwacji i nie wiem ile lozek i jaki standard. Jesli
      zatrzymujesz sie na dluzej to moze byc warte spaceru.

A polskie prawko jak najbardziej. Masz sie prawo poslugiwac nim do 6 miesiecy od
      przyjazdu.
      • lookout Re: polskie prawo jazdy w USA (Kalifornia) 10.02.04, 20:56
        Gość portalu: Maciek napisał(a):

> www.daysinn.com. Jest taki jeden na ulicy Clairemont Mesa zaraz kolo
        autostrady
        > 805. $55 + tax za dwa queensajzowe lozka - jak na San Diego to dosc tanio. W
        > marcu beda puchy, bo leje i zimno. Sprawdz tez miasta na polnoc (Solana
        beach,
        > Del Mar), dojazd nie jest taki straszny nawet w szczycie.
        >
        > Slyszalem, ze jak dobrze poszukac w La Jolla w downtown i na poludnie w
        Mission
        > Beach, to mozna znalezc hoteliki za $40 za noc, ale jeszcze mi sie nie udalo
        > namierzyc do nich zdalnej rezerwacji i nie wiem ile lozek i jaki standard.
        Jesl
        > i
        > zatrzymujesz sie na dluzej to moze byc warte spaceru.
        >
        > A polskie prawko jak najbardziej. Masz sie prawo poslugiwac nim do 6
        miesiecy o
        > d
        > przyjazdu.

www.dmv.ca.gov/dl/dl_info.htm#2500
        How to apply for a driver license if you are over 18

If you are a visitor in California over 18 and have a valid driver license
        from your home state or country, you may drive in this state without getting a
        California driver license as long as your home state license remains valid.

If you take a job here or become a resident, you must get a California driver
        license within 10 days. Residency is established by voting in a California
        election, paying resident tuition, filing for a homeowner's property tax
        exemption, or any other privilege or benefit not ordinarily extended to
        nonresidents.

• Gość: ela ubezpieczenie IP: 132.198.175.* 11.02.04, 20:03
      mozesz wykupic przy wypozyczaniu. Zedra z ciebie ale sie oplaci bo inaczej
      mozesz byc odpowiedzialny za kazda ryse
    • Gość: Ross Re: polskie prawo jazdy w USA (Kalifornia) IP: 217.8.188.* 12.02.04, 10:38
      Nie ma problemu z polskim prawem jazdy. W ubiegłym roku złapała mnie w
      Kaliforni policja za przekroczenie prędkosci (kosztowało mnie to $100 ;-)),
      mialem polskie prawo jazdy, paszport niemiecki, a samochod wypożyczony w Utah.
      Ale nie było z tym żadnego problemu. Dla bezpieczeństwa przy wynajmie samochodu
      radze wykupić wszystkie możliwe ubezpieczenia i opłacić drugiego kierowce.
      Wtedy jedzie sie sopkojnie i nie trzeba się o nic martwić o zadapania, czy o to
      jak jakiś kamień uderzy w szybe. A na terenach pustynnych i w górach
    • kopperek Re: polskie prawo jazdy w USA (Kalifornia) 12.02.04, 13:26
      Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi.
      • Gość: Ross Re: polskie prawo jazdy w USA (Kalifornia) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 15:08
        To szerokiej drogi (w USA wszystkie są baaardzo szerokie ;-)) i nie przekraczaj
        dozwolonej predkosci bo to slono kosztuje ;-)
        • agus7 a na Florydzie? 16.02.04, 15:35
          czy ktos wie jakie zasady w tym zakresie obowiazauja na Florydzie? mam wize
          turystyczna na 10 lat, lece na FL na 3 tygodnie, bede chciala wynajac na
          tydzien auto - czy wystarczy mi polskie prawo jazdy? a gory dzieki za
          odpowiedzi, chetnie poparte linkami

pozdrawiam
          • fredonia Re: a na Florydzie? 16.02.04, 21:56
            Wynajem samochodow jest z reguly taki sam we wszystkich stanach. W californi i
            florydzie jest najtaniej. Wazne jest zeby posiadac karte kredytowa. Nie debit
            ze znaczkiem visy lub master bo takich nie chca w wiekszosci firm. Oprocz tego
            dobrze jeszcze jesli sie ma przynajmniej 25 lat poniewaz bardzo czesto ponizej
            25 stawki sa wieksze. Z ubezpieczenia warto wziasc colision damage waiver
            (loss damage waiver) to dziala jak ubezpieczenie na samochod jak sie go rozwali
            lub uszkodzi. nie brac zadnego Liability insurance poniewaz to jest
            niepotrzebne - no chyba ze ma sie miliony i ktos po wypadku moze cie zasadzic o
            odszkodowanie.

Dobrze jest tez zarezerwowac samochod pare tygodni wczesniej - to moze byc
            taniej. Ale jak przyjedziesz na miejsce to sprawdz poniewaz maga byc znizki w
            jakis innych firmach i zawsze swoja wczesniejsza rezerwacje mozesz skasowac.

linki do najbardziej popularnych firm:

www.nationalcar.com
            www.alamo.com
            www.avis.com
            www.drivebudget.com
            www.dollar.com/
            www.hertz.com
            www.thrifty.com/
            dobrze jest tez sprawdzic:

www.expedia.com
            www.travelocity.com
            www.bnm.com/ - tutaj mozna znalesc dosc dobre obnizki ale tylko na
            wiekszych lotniskach

milego zwiedzania floryda jest naprawde piekna

• fredonia Re: a na Florydzie? 16.02.04, 21:59
              i jeszcze jedno. Jak sie wynajmuje to trzeba liczyc ze nalicza kilkanascie
              procent podatku. to zalezy od miejsca gdzie sie pozycza ale srednio jest to 12
              do 18 procent. I zawsze oddawaj samochod z pelnym bakiem po policza ci za
              galon po 3 dolary.
              • agus7 Re: a na Florydzie? 16.02.04, 22:06
                fredonia, dzieki za te wszystkie pozyteczne informacje dodatkowe, ale prosze
                raz jeszcze o odpowiedz na moje pytanie: czy niezbedne jest miedzynarodowe
                prawo jazdy czy wypozycze auto na polskie prawko?
                dzieki i pozdrawiam
                • fredonia Re: a na Florydzie? 16.02.04, 22:51
                  wiesz nigdy nie wunajmowalem na poskie prawko bo nie mam polskiego. Jesli masz
                  to nowe prawko to nie powinno byc problemow (nie wiem czy na nowych prawkach
                  jest po angielsku) Dla bezpieczenstwa warto miec miedzynarodowe - nie powiino
                  byc raczek klopotow z wyrobieniem takiego jesli ma sie juz prawko - tylko jakis
                  wniosek i troche zaplacic.

pare linkow o florydzie:

www.flausa.com/

www.see-staugustine.com/
                  www.keywestweb.com/
                  www.visitkeywestonline.com/
                  www.southfloridaonline.com/
                  www.orlandoinfo.com/
                  www.tampagov.net/guide_for_visitors.asp
                  ci.miami-beach.fl.us/
                  themeparks.universalstudios.com/orlando
                  disneyworld.disney.go.com
                  www.floridaorlandotickets.net/
                  • agus7 Re: a na Florydzie? 17.02.04, 09:56
                    fredonia,
                    wieeeelkie dzieki za suuuper linki!!! jestem pod wrazeniem! czy w razie
                    dodatkowych pytan dot. Florydy moge zglaszac sie do Ciebie?
                    • fredonia Re: a na Florydzie? 17.02.04, 13:51
                      spoko bylem tam pare razy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka