Dodaj do ulubionych

ślub z obywatelem USA

IP: 195.117.154.* 05.03.04, 07:50
Witam,

Czy ktoś może mi powiedzieć ile się czeka na otrzymanie wizy narzeczeńskiej?
Mój narzeczony już przesłał dokumenty do odpowiedniego urzędu i teraz czekamy
na ich akceptację. Zastanawiam się tylko ile czasu musi upłynąć od czasu
kiedy dokumenty dotrą do Ambasady USA w Warszawie do wydania samej wizy.
Wiem, że w międzyczasie trzeba jeszcze zrobić badania lekarskie. Pytam, bo
już tu usycham z tęsknoty :(
Obserwuj wątek
    • Gość: dorota Re: ślub z obywatelem USA IP: *.crowley.pl 05.03.04, 09:19
      z tego co piszesz jestes dopiero na samym poczatku tej drogi i potrwa to na
      pewno kilka miesiecy
      Moj narzeczony skaladal papiery w sierpniu i pismo z INS informujace o
      akceptacji dostal dopiero w na poczatku lutego ,potem oni przeslali je do
      National Visas Center i oni pod koniec lutego odeslali je do ambasady w Polsce.
      Narazie ambasada nie przyslala mi zadnego pisma, mysle ze nastapi to
      wkrotce,ale z tego co mowily mi dziewczyny ktore przechodzily ten proces moze
      to potrwac jeszcze ok1,5-2 miesiace.
      Wiec jak sama widzisz sporo jeszcze przed Wami
      zycze wytrwalosci i szczescia
      dorota
      • Gość: Ewa Re: ślub z obywatelem USA IP: 195.117.154.* 05.03.04, 09:51
        Bardzo dziękuję,
        szkoda, że to wszystko tak się wlecze :(
        Tobie też życzę szczęścia
        • Gość: dradam Re: ślub z obywatelem USA IP: *.direcpc.com 05.03.04, 11:17
          Kanada jest zdecydowanie lepsza niz USA w tym zakresie.
          Najpierw narzeczona moze dostac 6 miesieczna wize "narzeczenska", potem biora
          slub w Kanadzie lub gdziekolwiek, a potem maz wystepuje o wize "malzenska".

W sumie przyszla zona musi byc dla niego dobra tylko przez 8 -9 miesiecy. Bo
          jak sie on zniecierpliwi i znudzi to odesle z powrotem pania za granice. BUUUM !
          • Gość: Andrew Re: ślub z obywatelem USA IP: *.home.cgocable.net 05.03.04, 22:16
            W Kanadzie juz niema wiz narzeczenskich.

• Gość: dradam Re: ślub z obywatelem USA IP: *.direcpc.com 05.03.04, 11:13
      slub mozesz brac juz teraz. I nawet miec dzieci.

To tylko problem z uzyskaniem wizy, ale jak narzeczony kocha to do Polski tez
      sie moze i przeniesie.
      • Gość: Ewa Re: ślub z obywatelem USA IP: 195.117.154.* 05.03.04, 13:36
        Oj kocha kocha :)
        Myśleliśmy nawet o ślubie w Polsce, ale jest to strasznie skomplikowane... np.
        potrzebne są dokumenty które w Stanach nie istnieją :(
        • Gość: dd Re: ślub z obywatelem USA IP: *.crowley.pl 05.03.04, 14:57
          z tego co slyszalam szybciej jest wyjechac na wizie narzeczenskiej, bo jesli
          wzielibyscie slub w Polsce wtedy procedura moze potrwac nawet do 3 lat, moj
          znajomy wzial slub w Polsce i zone do usa sciaga juz ponad 2 lata
    • Gość: welpus Re: ślub z obywatelem USA IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 05.03.04, 16:10
      Mozesz zastanowic sie nad wynajeciem adwokata. Jest to kosztowne, ale bardzo
      przyspiesza caly proces. Pierwsze moje dokumenty zostaly zlozone w polowie
      listopada a 16 marca mam rozmowe a ambasasdzie :D Zycze powodzenia i pozdrawiam/
      • Gość: ddddd Re: ślub z obywatelem USA IP: *.crowley.pl 05.03.04, 16:16
        w momencie kiedy papiery zostaly zlozone wynajecie adwokata nie jest juz
        mozliwe, tak przynajmniej powiedzial amerykanski adwokat kiedy my chcielismy
        przyspieszyc sprawe
        • Gość: kicia Re: ślub z obywatelem USA IP: 62.233.181.* 06.03.04, 11:38
          nie ma sensu wynajmowac adwokata - chyba ze sie nie zna jezyka, bo w innym
          przypadku to wyrzucone pieniadze. Zakladajac ze narzeczony jest amerykaninem,
          to chyba z tym problemu nie ma?:)
          Wszystkie niezbedne formularze, oraz instrukcje jak je wypelnic, jakie
          dokumenty sa wymagane sa ogolnie dostepne na stronie internetowej. Po ich
          wypelnieniu i wyslaniu do wskazanego osrodka pozostaje nic innego niz czekac.
          Jest to wszystko dokloadnie opisane, w momencie otrzymania przez biuro
          papierow wysylany jest numer sprawy. Mozna to tez sprawdzic na stronie
          internetowej. Maja max. 180 dni czyli 6 miesiecy. W zaleznosci gdzie papiery
          zostale wyslane - do jakiego przydzielonego ci miejscem zamieszkania
          (narzeczonego) osrodka - jest rozny termin oczekiwania. Adwokat ani pomoze ani
          nie ma zadnej mozliwosci zeby przyspieszyc sprawe. Trzeba sie po prostu uzbroic
          w cierpliwosc, a w miedzyczasie narzeczony moze cie odwiedzac w polsce:)
          • anutka1 Re: ślub z obywatelem USA 06.03.04, 15:21
            a czy można prosić o ten adres strony internetowej.
            Pozatym interesują mnie te rozróżnienia stanowe.
            Pozdrawiam
    • Gość: Rena Re: ślub z obywatelem USA IP: *.ucdavis.edu 07.03.04, 06:03
      Mysmy wyslali pierwsze dokumenty pod koniec stycznia, interview w W-wie
      ustalilismy na poczatek sierpnia (moglo byc w lipcu, ale mi nie pasowalo).
      Ambasada byla b. pomocna, narzeczony moze smialo dzwonic, zeby ustalic termin
      (chociaz nie jest to typowa procedura). Dodzwonic sie trudno, ale sie oplaca
      pomeczyc. Do INS w Stanach nie dzwon, szkoda czasu i tak ci nic nie pomoga.
      Status mozna sprawdzic online pod tym adresem:
      egov.immigration.gov/graphics/cris/jsps/index.jsp?textFlag=N
      Bardzo duzo mozesz sie dowiedziec z internetu, na poczatek proponuje:
      www.kamya.com/misc/links.html
      Jezeli moge udzielic jakiejs rady, to na pewno bedzie to - sprawdz trzy razy
      kazdy dokument zanim wyslesz, uwaznie czytaj instrukcje. INS odesle kazdy
      formularz, ktory jest zle wypelniony, nie ma dodatkowej dokumentacji itp. Po
      kazdej takiej wymianie papierkow ladujesz na koncu kolejki. Jezeli mozesz, po
      slubie zloz dokumenty osobiscie, nawet jezeli to oznacza strate calego dnia czy
      3 godziny jazdy w jedna strone. Nam odsylali poslubne dokumenty 3 razy tylko
      dlatego, ze niepotrzebnie zlozylismy jakis dodatkowy papier.

Zycze powodzenia. Uwazam, ze zrobiliscie dobry wybor decydujac sie na wize
      narzeczenska.
      • Gość: ddd Re: ślub z obywatelem USA IP: *.crowley.pl 08.03.04, 09:15
        Rena,
        papiery moje i narzeczonego zostaly pozytywnie rozpatrzone przez INS,pod koniec
        lutego zostaly przeslane do ambasady warszawskiej, caly czas czekam na pismo od
        nich jakie papierki musze jeszcze wypelnic potem podobno dostne nastepne pismo
        w ktorym bedzie skierownie na badania lekarskie i ustalona data rozmowy z
        konsulem, jak sadzisz czy w takim wypadku podobnie jak twoj narzeczony moj tez
        powinnien dzwonic do ambasady i ustalac date rozmowy czy klepeij poczekac na
        ich odzew
        pozdrawiam
        d
    • Gość: Rena Re: ślub z obywatelem USA IP: *.ucdavis.edu 07.03.04, 06:11
      Mysmy czekali w sumie 6 miesiecy od wyslania papierow do wydania wizy.
      Status swojej sprawy nozesz sprawdzic pod tym adresem:
      egov.immigration.gov/graphics/cris/jsps/index.jsp?textFlag=N
      Polecam takze:
      www.kamya.com/misc/links.html
      -zawiera linki do innych stron,z ktorymi wkrotce z pewnosci bedziesz miala
      okazje doskonale sie zapoznac :)

Zycze powodzenia. Nie martw sie ambasada,interview to pestka i wszyscy byli
      bardzo grzeczni i pomocni (nawet przez telefon)
      • Gość: Rena Re: ślub z obywatelem USA IP: *.ucdavis.edu 07.03.04, 06:13
        OOps, wyslalo mi sie 2 razy.
      • Gość: Ewa Re: ślub z obywatelem USA IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.04, 10:16
        Wiekie dzięki,

Tak, sprawdzaliśy każdy dokument po kilka razy i poukładaliśmy wszystkie
        papierki tak jak sobie tego życzyli na stronach internetowych. Mamy też sporo
        dowodów na to, że widzieliśmy się kilka razy, że do siebie dzwonimy i piszemy
        itp. Mam nadzieję, że to przekona urzędników.
        Cieszę się, że interview w ambasadzie przebiega bezproblemowo :)
        Dzięki za linki
        Pozdrawiam
        • Gość: kicia Re: ślub z obywatelem USA IP: 62.233.181.* 07.03.04, 12:39
          sa cztery osrodki w stanach gdzie sklada sie podanie o wize narzyczenska - i
          czas oczekiwania wg. statystyk z grudnia 2003 to 6-8 miesiecy dla texas i
          nebraska i 30-45 dni dla vermont
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka