Dodaj do ulubionych

paszport a wiza

04.06.10, 15:01
witam!
Mam zamiar starac sie o wize do stanaow... czy ktos sie orientuje odnoscie
paszportu... sa jakies specjlne wymagania (np.rok wydania)?
dziekuje
pzodrawiam
Obserwuj wątek
    • a.bastardo Re: paszport a wiza 04.06.10, 15:10

Nie mamy pojecia.
    • rat_canals Re: paszport a wiza 04.06.10, 15:37
      waznosc nie mniej niz 6 miesiecy
    • Gość: icek Re: paszport a wiza IP: *.e-wro.net.pl 04.06.10, 16:16
      Wszelkie wymagania co do paszportu i potrzebnych dokumentow znajdziesz na
      stronie Ambasady USA. Wize dostaniesz na 10 lat wiec jesli planujesz w
      przyszlosci wyjazdy do USA a waznosc paszportu wygasnie Ci za 2-3 lata, to
      proponuje rozwazyc wymiane paszportu. Chyba, ze nie bedzie CI przeszkadzac
      podrozowanie z dwoma paszportami.
      • rat_canals Re: paszport a wiza 05.06.10, 00:42
        niekoniecznie, pierwsza promese wizy moze dostac rowniez na rok
        • 75iwona Re: paszport a wiza 05.06.10, 08:26
          dziekuje...
          nasuwaja mi sie pytania...
          - czy mozna ewentulanie w przyszlosci leciec z dwoma paszportami
          (starym z wiza i nowym)
          - jakies 7 lat temu jak bylam studentka to dostalam wize na 3
          miesiace nie polecialam do stanow... jakie mam szanse ze dostane
          teraz wize???????'i na ile lat?????
          • Gość: yy paszporty i latanie na 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.10, 08:40
            jak zobaczysz na stronie Ambasady USA takie cos jest mozliwe ze
            lecisz z 2 paszportami oraz jak jest Ich z waznoscia:

polish.poland.usembassy.gov/visas/nonimmigrant_visas/niv_required_documents.html#paszport

co do szans to nie maja za duzo szans ludzie ktorzy kreca w ds-
            ach,na rozmowie mowia klamstwa,napisali wczesniej cos innego w ds a
            teraz pisza cos innego i nie umieje tego dobrze wytlumaczyc ..
          • Gość: icek Re: paszport a wiza IP: *.chello.pl 05.06.10, 13:20
            mozna latac, tylko wg mnie, to jest upierdliwe. Tym bardziej, ze jak np.
            bedziesz w Kanadzie albo Meksyku i nagle bedziesz chciala wyskoczyc do USA, a
            nie masz starego paszportu, to jestes uziemiona.
            Stad moja sugestia, zeby zgrac waznosc paszportu z waznoscia wizy. Jezeli mialas
            juz promeske w paszporcie i nic nie narozrabialas, to teraz raczej bez problemu
            dostaniesz promese na 10 lat. Jak pisal Rat_canals mozesz dostac promese na rok
            ale mysle, ze juz nie zalapiesz sie na 12 m-cy promesy. Teraz daja albo na 10
            lat albo wcale. I sporo ludzi odchodzi z kwitkiem. A kryteria sa proste: pisanie
            i gadanie glupstw oraz motanie czy klamanie powoduje, ze na 100% Cie odrzuca.
            To, ze mialas promese a nie polecialas, to nic wielkiego. Gorzej, jakbys byla i
            nie wrocila w terminie albo nie zwrocila odcinka I-94 przy wylocie. Wtedy
            bedziesz miala problem, nawet jesli nie w Ambasadzie, to na lotnisku w USA.

w kwietniu bylem w Krakowie po nowa wize, wlasnie z powodu zmiany paszportu.
            Konsul sie troche zdziwil bo nie potrafilem napisac dokladnie gdzie i kiedy w
            USA bede, te daty mialem plynne, no i wystapilem o nowa promese, pomimo, ze w
            starym paszporcie mialem wazna wize, ale argument wymiany paszportu zadzialal i
            po kilkunastosekundowej rozmowie bylem wolny. Mysle, ze to juz moja ostatnia
            wiza do USA, bo utrzymywanie czegos takiego jest wg mnie kuriozalne.
            milej podrozy.
            i.
            • 75iwona Re: paszport a wiza 05.06.10, 15:32
              dzieki ICEk... mozesz sie odnies do:
              " A kryteria sa proste: pisanie
              i gadanie glupstw oraz motanie czy klamanie powoduje, ze na 100% Cie odrzuca"
              co najlepiej napisac.. co mowic.... tak naprawde to chce dostac ta wize zeby
              wyskoczyc do stanow turystycznie.... nie wiem kiedy chce leciec. chce poprostu
              miec ta wize...
              • Gość: icek Re: paszport a wiza IP: *.chello.pl 05.06.10, 16:21
                to pisz ze jedziesz turystycznie i juz. Ja w kwietniu jako termin wyjazdu
                podalem maj-czerwiec, jako adres podalem tylko nazwy stanow w ktorych moge byc.
                A moj wyjazd nie doszedl do skutku.
                Zreszta, podczas rozmowy powiedzialem Konsulowi, ze wizyta w USA wiazac sie
                bedzie tylko ze spotkaniem i piciem wodeczki ze znajomkiem i tyle. Formularz
                wypelnij zgodnie z prawda i wiedza, cel wizyty wpisz :turystyczny. I tyle. jesli
                ktos z Twojej rodziny jest w USA nielegalnie, to tego nie ukrywaj, to nie Twoja
                wina. Odpowiadaj tylko na pytania nic nie dodawaj od siebie. Konsul, to urzednik
                i tyle. Wiza wg mnie to formalnosc. W Ambasadzie albo Konsulacie nie dziel sie
                specjalnie swoimi obawami z innymi aplikujacymi i juz. Nie zapominaj, ze USA, to
                policyjny kraj i moga, ale nie musza obserwowac Cie juz w kolejce. Ale jesli nie
                uwazasz USA za raj na ziemi a wize za przepustke do tego raju, to powinnas
                dostac wize bez problemu. Mozesz dodac jeszcze we wniosku, ze lubisz Ameryke
                Poludniowa a przez USA jest wiele tanszych polaczen. I juz. Jak masz obawy albo
                jakies pytania to mozesz pisac na priva.
                • 75iwona Re: paszport a wiza 05.06.10, 18:28
                  na priva nie potrafie pisac do Ciebie... gdzyz nie znam Twojego meila.......
                  dziekuje za info
                  nikt z mojej rodziny nie byl w stnach.....
                  nie dodalam wczesniej, ze co roku jezdze do ameryki poludniowej (mam pieczatki w
                  paszporcie) i osatnio zauwazylam ze united ma bilety o wiele tansze przez
                  Washinghton ... i to jeden z glownych powodow , ze chce sie ubiegac o wize....
                  czyli powinno byc dostanie wizy jak bulka z maslem...?
                  jakie dokumenty mam przygotowc na spotkanie z konsulem?
                  • Gość: yy a zapoznalas sie ze strona Ambasady co bedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.10, 22:09
                    potrzebne bo icek moze Ci napisac cos o ds 156 a tego druku juz nie
                    ma w uzyciu oraz oplata za 131 dol -a jest juz 140 dol-placi sie jak
                    wiesz w zlotowkach po ich kursie ale o tym sie dowiesz czytajac
                    strone Ambasady co potrzebujesz i co musisz miec

jest w uzyciu teraz formularz ds 160

polish.poland.usembassy.gov/visas/nonimmigrant_visas/niv_how_to_apply.html
                    • Gość: yy a co mialas za 1 razem jak bylas po wize IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.10, 22:11
                      wiec tak miej wiecej idz i teraz

jeszcze raz napisze czytaj strone Ambasady podana wyzej a bedzie
                      dobrze ,tam masz napisane co musisz miec a co mozesz miec a nie
                      musisz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka