75iwona 04.06.10, 15:01 witam! Mam zamiar starac sie o wize do stanaow... czy ktos sie orientuje odnoscie paszportu... sa jakies specjlne wymagania (np.rok wydania)? dziekuje pzodrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: icek Re: paszport a wiza IP: *.e-wro.net.pl 04.06.10, 16:16 Wszelkie wymagania co do paszportu i potrzebnych dokumentow znajdziesz na stronie Ambasady USA. Wize dostaniesz na 10 lat wiec jesli planujesz w przyszlosci wyjazdy do USA a waznosc paszportu wygasnie Ci za 2-3 lata, to proponuje rozwazyc wymiane paszportu. Chyba, ze nie bedzie CI przeszkadzac podrozowanie z dwoma paszportami. Odpowiedz Link Zgłoś
rat_canals Re: paszport a wiza 05.06.10, 00:42 niekoniecznie, pierwsza promese wizy moze dostac rowniez na rok Odpowiedz Link Zgłoś
75iwona Re: paszport a wiza 05.06.10, 08:26 dziekuje... nasuwaja mi sie pytania... - czy mozna ewentulanie w przyszlosci leciec z dwoma paszportami (starym z wiza i nowym) - jakies 7 lat temu jak bylam studentka to dostalam wize na 3 miesiace nie polecialam do stanow... jakie mam szanse ze dostane teraz wize???????'i na ile lat????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yy paszporty i latanie na 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.10, 08:40 jak zobaczysz na stronie Ambasady USA takie cos jest mozliwe ze lecisz z 2 paszportami oraz jak jest Ich z waznoscia: polish.poland.usembassy.gov/visas/nonimmigrant_visas/niv_required_documents.html#paszport co do szans to nie maja za duzo szans ludzie ktorzy kreca w ds- ach,na rozmowie mowia klamstwa,napisali wczesniej cos innego w ds a teraz pisza cos innego i nie umieje tego dobrze wytlumaczyc .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icek Re: paszport a wiza IP: *.chello.pl 05.06.10, 13:20 mozna latac, tylko wg mnie, to jest upierdliwe. Tym bardziej, ze jak np. bedziesz w Kanadzie albo Meksyku i nagle bedziesz chciala wyskoczyc do USA, a nie masz starego paszportu, to jestes uziemiona. Stad moja sugestia, zeby zgrac waznosc paszportu z waznoscia wizy. Jezeli mialas juz promeske w paszporcie i nic nie narozrabialas, to teraz raczej bez problemu dostaniesz promese na 10 lat. Jak pisal Rat_canals mozesz dostac promese na rok ale mysle, ze juz nie zalapiesz sie na 12 m-cy promesy. Teraz daja albo na 10 lat albo wcale. I sporo ludzi odchodzi z kwitkiem. A kryteria sa proste: pisanie i gadanie glupstw oraz motanie czy klamanie powoduje, ze na 100% Cie odrzuca. To, ze mialas promese a nie polecialas, to nic wielkiego. Gorzej, jakbys byla i nie wrocila w terminie albo nie zwrocila odcinka I-94 przy wylocie. Wtedy bedziesz miala problem, nawet jesli nie w Ambasadzie, to na lotnisku w USA. w kwietniu bylem w Krakowie po nowa wize, wlasnie z powodu zmiany paszportu. Konsul sie troche zdziwil bo nie potrafilem napisac dokladnie gdzie i kiedy w USA bede, te daty mialem plynne, no i wystapilem o nowa promese, pomimo, ze w starym paszporcie mialem wazna wize, ale argument wymiany paszportu zadzialal i po kilkunastosekundowej rozmowie bylem wolny. Mysle, ze to juz moja ostatnia wiza do USA, bo utrzymywanie czegos takiego jest wg mnie kuriozalne. milej podrozy. i. Odpowiedz Link Zgłoś
75iwona Re: paszport a wiza 05.06.10, 15:32 dzieki ICEk... mozesz sie odnies do: " A kryteria sa proste: pisanie i gadanie glupstw oraz motanie czy klamanie powoduje, ze na 100% Cie odrzuca" co najlepiej napisac.. co mowic.... tak naprawde to chce dostac ta wize zeby wyskoczyc do stanow turystycznie.... nie wiem kiedy chce leciec. chce poprostu miec ta wize... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icek Re: paszport a wiza IP: *.chello.pl 05.06.10, 16:21 to pisz ze jedziesz turystycznie i juz. Ja w kwietniu jako termin wyjazdu podalem maj-czerwiec, jako adres podalem tylko nazwy stanow w ktorych moge byc. A moj wyjazd nie doszedl do skutku. Zreszta, podczas rozmowy powiedzialem Konsulowi, ze wizyta w USA wiazac sie bedzie tylko ze spotkaniem i piciem wodeczki ze znajomkiem i tyle. Formularz wypelnij zgodnie z prawda i wiedza, cel wizyty wpisz :turystyczny. I tyle. jesli ktos z Twojej rodziny jest w USA nielegalnie, to tego nie ukrywaj, to nie Twoja wina. Odpowiadaj tylko na pytania nic nie dodawaj od siebie. Konsul, to urzednik i tyle. Wiza wg mnie to formalnosc. W Ambasadzie albo Konsulacie nie dziel sie specjalnie swoimi obawami z innymi aplikujacymi i juz. Nie zapominaj, ze USA, to policyjny kraj i moga, ale nie musza obserwowac Cie juz w kolejce. Ale jesli nie uwazasz USA za raj na ziemi a wize za przepustke do tego raju, to powinnas dostac wize bez problemu. Mozesz dodac jeszcze we wniosku, ze lubisz Ameryke Poludniowa a przez USA jest wiele tanszych polaczen. I juz. Jak masz obawy albo jakies pytania to mozesz pisac na priva. Odpowiedz Link Zgłoś
75iwona Re: paszport a wiza 05.06.10, 18:28 na priva nie potrafie pisac do Ciebie... gdzyz nie znam Twojego meila....... dziekuje za info nikt z mojej rodziny nie byl w stnach..... nie dodalam wczesniej, ze co roku jezdze do ameryki poludniowej (mam pieczatki w paszporcie) i osatnio zauwazylam ze united ma bilety o wiele tansze przez Washinghton ... i to jeden z glownych powodow , ze chce sie ubiegac o wize.... czyli powinno byc dostanie wizy jak bulka z maslem...? jakie dokumenty mam przygotowc na spotkanie z konsulem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yy a zapoznalas sie ze strona Ambasady co bedzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.10, 22:09 potrzebne bo icek moze Ci napisac cos o ds 156 a tego druku juz nie ma w uzyciu oraz oplata za 131 dol -a jest juz 140 dol-placi sie jak wiesz w zlotowkach po ich kursie ale o tym sie dowiesz czytajac strone Ambasady co potrzebujesz i co musisz miec jest w uzyciu teraz formularz ds 160 polish.poland.usembassy.gov/visas/nonimmigrant_visas/niv_how_to_apply.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yy a co mialas za 1 razem jak bylas po wize IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.10, 22:11 wiec tak miej wiecej idz i teraz jeszcze raz napisze czytaj strone Ambasady podana wyzej a bedzie dobrze ,tam masz napisane co musisz miec a co mozesz miec a nie musisz Odpowiedz Link Zgłoś