rolling_stone 05.04.04, 07:33 Czesc, czy zdany Bar Exam w NY jest uznawany w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: Bar Exam 18.09.04, 15:37 Chyba nie. Prawo amerykańskie i prawo polskie to chyba nie to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
doris-ek Re: Bar Exam--FHE 08.05.05, 04:36 Zachodnia firme nie bedzie interesowalo gdzie zdawalas Bar Exam tylko jakie masz doswiadczenie. Bar Exam uprawnia Cie do praktyki prawnej w konkretnym stanie. Doswiadczenie w US i znajomosc jezyka polskiego czyni Cie atrakcyjnym pracownikiem w zachodniej law firm w Polsce . Odpowiedz Link Zgłoś
macsue Re: Bar Exam--FHE 27.10.05, 06:30 Doris-Ek: chyba kiedys juz z toba rozmawialam na tematy prawnicze na jakims forum. Czy ty masz jakies doswiadczenie jako amerykanski prawnik z praca w Polsce czy Europie? Ja jestem jeszcze w trakcie studiow ale interesuje mnie taka opcja-amerykanski prawnik pracujacy w Polsce w amerykanskiej kancelarii. Wiesz cos wiecej na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
doris-ek Re: Bar Exam--FHE 27.10.05, 19:45 Zaraz po studiach nie sadze zeby udalo Ci sie zlapac taka prace. Moje doswaidczenie w Europie to krotki transfer do europejskiego biura na konkretne projekty. Mialam 3 oferty pracy w Europie: biuro w Warszawie kancelarii zachodniej (po pieciu latach praktyki) assistant general counsel w dziale prawnym firmy naftowej (Europa zachodnia), ale dopiero kiedy mialam za soba 10 lat praktyki. biuro w Moskwie zachodniej firmy Jestem wyspecjalizowana w pewnej raczej waskiej dziedzinie co ze wszystkimi jezykami czyni mnie atrakcyjnym pracownikiem. Wszystkie oferty przez lowcow glow. Moim zdaniem najpierw potrzebne jest doswiadczenie. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
macsue Re: Bar Exam--FHE 31.10.05, 07:16 Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Tak tez myslalam ze najpierw trzeba miec doswiadczenie tutejsze wiec na razie skupie sie na zdobywaniu pierwszej tutejszej pracy po studiach-koncze dopiero za rok. No ale widac jest taka mozliwosc... Odpowiedz Link Zgłoś
macsue Re: Bar Exam--FHE 11.11.05, 07:11 Doris-Ek, czy moge sie niesmialo zapytac co to za specjalizacja, czym sie zajmujesz i jaka byla Twoja droga zawodowa, czy to byla Twoja pierwsza praca po law school? Odpowiedz Link Zgłoś
jeszcze_dzis Re: Bar Exam 27.10.05, 17:18 Bar Exam zadny w NY NIE jest uznawany w Polsce gdyz on nawet nie jest uznawany w innym stanie w USA! Jak juz ktos napisal, w Stanch i w Polsce jest calkowicie inne prawo. Jedyna mozliwosc aby Amerykanski prawnik znalazl prace w Polsce to jesli studiowal prawo finansowe, podatkowe, miedzynarodowe, itd. Jesli studiowales prawo karne to nie masz szans, wedlug mnie na prace w Polsce. Musialbys probowac dowiedziec sie czy mozna jakos w Polsce nostryfikowac swoj dyplom ale jakos bardzo marnie widze ta szanse. Odpowiedz Link Zgłoś