05.04.04, 07:33
Czesc,

czy zdany Bar Exam w NY jest uznawany w Polsce?
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: Bar Exam 18.09.04, 15:37
      Chyba nie. Prawo amerykańskie i prawo polskie to chyba nie to samo...
    • doris-ek Re: Bar Exam--FHE 08.05.05, 04:36
      Zachodnia firme nie bedzie interesowalo gdzie zdawalas Bar Exam tylko jakie masz doswiadczenie.
      Bar Exam uprawnia Cie do praktyki prawnej w konkretnym stanie.
      Doswiadczenie w US i znajomosc jezyka polskiego czyni Cie atrakcyjnym pracownikiem w zachodniej
      law firm w Polsce .
      • macsue Re: Bar Exam--FHE 27.10.05, 06:30
        Doris-Ek: chyba kiedys juz z toba rozmawialam na tematy prawnicze na jakims
        forum. Czy ty masz jakies doswiadczenie jako amerykanski prawnik z praca w
        Polsce czy Europie? Ja jestem jeszcze w trakcie studiow ale interesuje mnie
        taka opcja-amerykanski prawnik pracujacy w Polsce w amerykanskiej kancelarii.
        Wiesz cos wiecej na ten temat?
        • doris-ek Re: Bar Exam--FHE 27.10.05, 19:45
          Zaraz po studiach nie sadze zeby udalo Ci sie zlapac taka prace. Moje
          doswaidczenie w Europie to krotki transfer do europejskiego biura na konkretne
          projekty.
          Mialam 3 oferty pracy w Europie:
          biuro w Warszawie kancelarii zachodniej (po pieciu latach praktyki)
          assistant general counsel w dziale prawnym firmy naftowej (Europa zachodnia),
          ale dopiero kiedy mialam za soba 10 lat praktyki.
          biuro w Moskwie zachodniej firmy
          Jestem wyspecjalizowana w pewnej raczej waskiej dziedzinie co ze wszystkimi
          jezykami czyni mnie atrakcyjnym pracownikiem. Wszystkie oferty przez lowcow
          glow. Moim zdaniem najpierw potrzebne jest doswiadczenie.

pozdrawiam,
          • macsue Re: Bar Exam--FHE 31.10.05, 07:16
            Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Tak tez myslalam ze najpierw trzeba miec
            doswiadczenie tutejsze wiec na razie skupie sie na zdobywaniu pierwszej
            tutejszej pracy po studiach-koncze dopiero za rok. No ale widac jest taka
            mozliwosc...
          • macsue Re: Bar Exam--FHE 11.11.05, 07:11
            Doris-Ek, czy moge sie niesmialo zapytac co to za specjalizacja, czym sie
            zajmujesz i jaka byla Twoja droga zawodowa, czy to byla Twoja pierwsza praca po
            law school?

• jeszcze_dzis Re: Bar Exam 27.10.05, 17:18
      Bar Exam zadny w NY NIE jest uznawany w Polsce gdyz on nawet nie jest uznawany
      w innym stanie w USA! Jak juz ktos napisal, w Stanch i w Polsce jest calkowicie
      inne prawo. Jedyna mozliwosc aby Amerykanski prawnik znalazl prace w Polsce to
      jesli studiowal prawo finansowe, podatkowe, miedzynarodowe, itd. Jesli
      studiowales prawo karne to nie masz szans, wedlug mnie na prace w Polsce.
      Musialbys probowac dowiedziec sie czy mozna jakos w Polsce nostryfikowac swoj
      dyplom ale jakos bardzo marnie widze ta szanse.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka