Dodaj do ulubionych

lufthansa z malym dzieckiem

16.11.10, 02:48
wybieramy sie w przyszlym roku do PL, najprawdopodobniej lufthansa, z rocznym dzieckiem. w tym roku lecielismy LOTem z 3 miesieczna corcia, bylam dosc zadowolona - dostalismy bassinet, bez problemu moglam wniesc formule, nawet juz rozrobiona w butelce, sloiczki tez dostalismy (aczkolwiek corcia byla jeszcze za mala).
teraz lecimy lufthansa i sie zastanawiam jak tam jesli chodzi o lot z maluchem - czy mozna wniesc sloiczki, rozumiem ze bassinet juz nie dostaniemy - w locie mozna zarezerwowac do 6go miesiaca dziecka, jak w takim razie radzicie sobie ze spaniem malucha podczas lotu? slyszalam ze niektorzy klada dziecko jakos na podlodze tylko gdzie bo sobie tego nie wyobrazam w tej ciasnocie.
jak przezyc lot z roczniakiem ktorego wszedzie pelno?:)
Obserwuj wątek
    • go-jab Re: lufthansa z malym dzieckiem 16.11.10, 04:25
      jak bylismy z rocznym antkiem to do polski lecielismy zaraz przy ekranie wiec polozylismy go na podlodzie przed naszymi siedzeniami... fakt, nogi cierply ale dziecko spalo... w drodze powrotnej rozlozylam sobie stoliczek, na niego kocyk, na kocyku antek... w miare lekki byl bo stoliczek nie mial pretensji... jak lecielismy z dwojka to do polski dali nam siedzenia w ostatnim rzedzie srodkowej czesci samolotu, wiec dzieciom poscielilismy za siedzeniami... spaly 8h... w drodze powrotnej bylo podobnie... ogolnie lot meczacy ale do przezycia (jak widac na zalaczonym obrazku)... w tej chwili planujemy lot z trojka i jestem przeciekawa jak nam sie to uda :)
    • alutkama Re: lufthansa z malym dzieckiem 16.11.10, 14:51
      Odnosnie bassinetu najlepiej zadzwon do linii lotniczych. Ja tak wybieralam line zeby do 2 roku zycia mial bassinet. Moj Syn Nawet Na dwa tygodnie przed drugimi urodzinami dostal bassinet. w niektorych liniach dziecko dostaje bassinet do okreslonej wagi dziecka. ja czesto lecialam sama z dwojka dzieci wiec wybieralam linie ktore daja dziecku bassinet ze wzgledu Na wage.
      • oliv2 Re: lufthansa z malym dzieckiem 16.11.10, 15:47
        alutkama, to w niektorych liniach maja takie duze kolyski? te w LOtcie byly tak male ze 7 miesieczniak (lecial z mama obok nas) sie juz nie miescil. a jakimi liniami Ty lecialas?

Gosiu, ja bede leciec w jedna strone sama i tej podrozy sie najbardziej obawiam, opcja ze stolikiem w tym wypadku odpada. a te miejsca przed ekranem masz na mysli tam gdzie sie wlasnie doczepia kolyski? myslalam o tym, ale jesli beda male dzieci do kolyski to mnie i tak wtedy przesadza i pojde juz calkiem gdzie popadnie. a Wy kiedy lecicie i jakimi liniami?
        • go-jab Re: lufthansa z malym dzieckiem 16.11.10, 16:46
          wydaje mi sie ze jako podrozujacej z malym dzieckiem przysluguje ci prawo do siedzenia wlasnie w tamtym miejscu - niezaleznie od tego czy korzystasz z kolyski czy nie... my jeszcze nie zdecydowalismy ktorymi liniami polecimy bo z jednej strony nie na reke nam przesiadki, wiec lot, a z drugiej strony chcieli bysmy do i z krakowa a teraz sa z tym w locie problemy... poczekamy, zobaczymy... do kwietnia/maja jeszcze troche czasu zostalo...

a tak w ramach ciekawostki - ostatnio mauzonek wpisal wszystko w expedia i wyszlo nam $46,000 za cala piatke :)
          • oliv2 Re: lufthansa z malym dzieckiem 16.11.10, 16:51
            Gosiu, w tej chwili LOT nie lata bezposrednio do krak wiec i tak musialabym sie przesiadac w warszawie, wybralam wiec lufthanse i jedna przesiadke we frankfurcie - tylko 45 min, mam nadzieje ze zdazymy.

• magdamajewski Re: lufthansa z malym dzieckiem 16.11.10, 18:13
              lecialam sama z 2-latkiem. Mala polozylam na naszych siedzeniach, sama siedzialam poldopkiem. Niezby wygodnie ale mala sie wyspala. W drodze powrotnej sie zmadrzylam polozylam ja a sama usiadlam na podlodze miedzy siedzeniami i powiem ze bylo mi calkiem wygodnie.
              • klaudona Re: lufthansa z malym dzieckiem 17.11.10, 03:41
                Widzalam rodzicow kladacych dzieci pod fotelem, ale ja tak nie moglabym. Jakby nie bylo ludzie tam nogi w butach trzymaja i czysto pod fotelem na pewno nie jest. Przeciez dziecko na pewno bedzie dotykac wszystkiego na okolo. Ja i M na zmiane trzymalismy poltorarocznego dzieciaka na rekach i jakos przezylismy lot do i z PL.
    • inka26 Re: lufthansa z malym dzieckiem 16.11.10, 22:42
      My ostatnio latamy Lufthansa, bo to najlepsza opcja z zachodniego wybrzeza. W czerwcu Julka miala 15 miesiecy i leciala tylko ze man. Po zakupie biletu (online) zadzwonilam do lini i powiedzialam ze lece z dzieckiem i ze chciala bym kolyske. Zmienili nam miejsca i mielismy kolyske. Julka juz troszke duza na kolyske (Lufthanze daje chyba do 2 lat i chyba jest jeszcze jakis limit wagi dziecka, ale nie pamietam), ale troche w niej spala i troche sie w niej bawila - a ja mialam na chwile wolne rece. Jedzenie dla niej zabralam. Personel byl raczej pomocny. Teraz lecimy na Swieta. Tez nadzwonilam o zmaine miejsc, bo nawet jesli nie wykorzystamy kolyski to te z przodu maja jednak wiecej przestrzenie wkolo siedzen. Moge powiedziec, ze i w Locie i w Lufthansie lecialo nam sie z dzieckiem bez wiekszych problemow.
      • oliv2 inka26 17.11.10, 04:09
        inka26, przeczytalam na stronie lufthansy ze daja kolyske do 8 miesiaca. Tobie dali jak dziecko mialo 15 miesiecy? miescilo sie tam? bo jak ja lecialam lotem ostatnio to te kolyski byly maciupkie, dziecko 7 miesieczne ktore lecialo kolo mnie juz sie nie miescilo.
        a dlaczego dzwonilas o zmiane miejsc, nie mozna bylo zarezerwowac online od razu tych przy kolyskach?

netka, lece sama do PL, pozniej dolacza maz.
        ale nadal nie kapuje jak mozna dziecko wcisnac pod siedzenie. tam jest strasznie malo miejsca. obawiam sie ze moja sie tam polozyc nie da.
        • inka26 Re: inka26 17.11.10, 09:29
          > inka26, przeczytalam na stronie lufthansy ze daja kolyske do 8 miesiaca. Tobie
          > dali jak dziecko mialo 15 miesiecy? miescilo sie tam? bo jak ja lecialam lotem
          > ostatnio to te kolyski byly maciupkie, dziecko 7 miesieczne ktore lecialo kolo
          > mnie juz sie nie miescilo.
          > a dlaczego dzwonilas o zmiane miejsc, nie mozna bylo zarezerwowac online od raz
          > u tych przy kolyskach?

Oliv - o zasadach lotow z dziecmi cztalam gdy lecielismy z Julka o raz pierwszy (ona mial 6 miesiecy). Od tego czasu zawsze postepuje tak jak pisalam...Ostatnio lecialm w czerwcu i dostalam kolyske (oni wiedza ile dziecko ma miesiecy bo sie date urodzenia przy zakupie podaje, ale nikt mi nie zwracal uwagi, ze ona jest 'za stara' ;)). Tak jak wspomnialam, ta kolyska byla juz dla Julki troche mala (chociaz ona jest drobnym dzieckiem) i np gdy spala to musial miec zgiete nozki).
          Teraz po zakupie biletu (lecimy z M i Julka na kolanach - chcemy ostatni raz wykozystac to ze nie musimy kupowc dla niej biletu) zadzwonilam jak zwykle aby mi zmielili miejsce (czyli dali to z przodu z kolyska..), bo gdy robilismy rezerwacje online byl bardzo maly wybor miejsc i gdzies w srodku samlotu. Powiedzieli, ze zostalo zanotowane, ze lecimy z dzieckiem i ze powinnismy miec miejsca z kolyska... No, wszystko okaze sie za miesiac...
          W kolysce Lotu, Julka leciala ostatnio rok temu na Swieta i z tego co pamietam to te Lotowskie sa troche mniejsze (inaczej wyprofilowane, glebsze).
          • inka26 Re: inka26 17.11.10, 09:32
            Jeszcze jedno.... Mozesz miec miejsce 'z przodu' czyli obok tych scianek na ktorych sa montowane kolyski, ale mozesz nie dostac kolyski (jesli juz sa zajete). Tam chyba na 2 siedzenia przypada jedna kolyska. Ale wciaz uwazam, ze warto sie tam przeniesc bo jest troche wiecej miejsca..
            • oliv2 Re: inka26 17.11.10, 14:43
              inka - dzieki wielkie.
              a tak sie zastanawiam (w razie jakby te miesjca gdzie kolyska byly juz zajete) czy te miejsca np za lazienkami tez maja tyle miejsca na nogi?
              a wozek pozwolili Ci miec do samego konca?
              bede miala bardzo krotki czas przesiadki i sie troche boje czy wszystko doleci na czas, zwlaszcza wozek.
              milego pobytu, ah Boze Narodzenie w Polsce- bezcenne!
              • inka26 Re: inka26 17.11.10, 17:22
                Troche nie bardzo wiem o ktorych siedzeniach za lazienkaim mowisz. Mysle, ze wroznych samolotach moze to byc roznie rozwiazane.... Ostatnio ten samolot Lufthansy mial lazienki na nizszym poziomie (zejscie z takiego przedsionka).
                Wozek zawsze mam do konca. Oddaje przy wejsciu do samolotu. Jest bardzo przydatny przy przesiadkach (poza Julka zawsze go jeszcze czyms obladuje ;)) Tobie tez zycze spokojnej podrozy i Swiat w Pl.
              • olensia Re: inka26 17.11.10, 17:59
                Wozek odrazu przynasza jak tylko puszczasz poklad samoltu, bedzie czekal na Ciebie pod drzwiami :)
        • olensia Re: oliv2 17.11.10, 17:56
          Oni tylko teoretycznie maja napisane ze kolyski sa do 8 miesiaca. Tak naprawde daja do 2 roku zycia. Ja dostalam kolyske w lufthansie dla 18 miesiecznej corki, zmiescila sie bez problemu mimo ze byla spora jak na swoj wiek. Ale wszytsko zalezy od tego ile dzieci bedzie lecialo bo pierwszenstwo maja najmlodsze dzieci. nam nie pozwolili rezerwowac kolyski ze wzgledu na wiek dziecka, ale okazalo sie ze nie leci duzo dzieci i nam dali bez problemu.
    • netka007 Re: lufthansa z malym dzieckiem 17.11.10, 01:09
      ja lecialam sama z synkiem jak mial 10 miesiecy i jak mial ok.20. Zawsze lotem. Zawsze mi sie udawalo miec wolne miejce obok siebie, takze dzieciaczek spal na siedzeniach a ja siedzialam poldupkiem. Wsiadajac prosilam obsluge, ze jesli tylko bedzie jakies wolne to zeby miala nas na uwadze. Raz nawet mielismy do dyspozycji trojke :-) Jak mial prawie dwa latka to siedzielismy zaraz na przodzie tam gdzie jest wiecej miejsca i rzeczywiscie poscielilam mu na podlodze, ale on za nic nie dal sie tam odlozyc. Dostalam wtedy sam materacyk z kolyski i z tego zrobilam poslanie. A w ktora strone lecisz sama?
      • edytkus Re: lufthansa z malym dzieckiem 18.11.10, 00:21
        On July, 19, 1989, a McDonnell Douglas DC-10-10, operated by United Airlines as flight 232, en route from Denver, Colorado, to Chicago, Illinois, experienced an in-flight emergency
        following the fragmentation and separation of the No. 2 engine fan disk. The airplane crashed during an attempted emergency landing on runway 22 at Sioux Gateway Airport, Sioux City, Iowa.
        (...)
        Among the 285 passengers on board were 3 infants and L small child--ranging in age from 11 months to 26 months--who were being held by adults.
        (...)
        During the preparation for the emergency landing, parents were instructed to place their "infants" on the floor and to hold them there when the parent assumed the protective brace position.
        (...)
        The 11-month-old infant at seat 11F was pulled from her mother's grasp during the impact, and the parents were unable to find her when the airplane stopped.
        (...)
        The woman in 14J said there were two extremely hard impacts before the airplane rolled to the right. She stated, "My son flew up in the air and I managed to grab hold of him around the waist. He struck his head [on the side of the cabin wall] several times before the plane came to a stop and several times I had to pull him back into my arms as he slid out of my grip." Her 23-month-old son sustained a scalp contusion, and she sustained a contusion to her right ear.
        (...)
        The woman seated in 22E stated that she assumed the brace position with her 23-month-old son on the floor between her legs. During the impact, she was jolted to an upright position arid she saw her son's body llflyingldlown the right aisle toward the rear of the cabin. When the airplane stopped, she could not get to the back of the cabin where she thought her son was. Smoke
        immediately entered the cabin and hindered her breathing; she was urged by other passengers to exit. She was not injured, but her son died of asphyxia secondaxy to smoke inhalation.
        (...)
        The passenger in seat 17E stated that the woman next to him apparently considered, but then rejected, taking her 27-month-old son out of his seat (seat 17G) where he was secured by a lapbelt to place him on the floor in response to instructions given over the public address system. The 27-month-old boy remained secured in seat 17G by the lapbelt during the impact and was not injured. A 3-year-old was taken from seat 27D by her father who was in seat 27C and placed on the floor. Both the father and daughter
        died of smoke inhalation.
        (...)
        persons younger than 2 years may be unrestrained and thus pose a threat to other passengers in the event of an accident or during an in-flight encounter with turbulence.
        (...)
        The Safety Board believes that the use of child safety seats should be required for children below the weight of 40 pounds and under the height of 40 inches
        (...)
        All child safety seats manufactured after February 26, 1985, contain a label that states: "This restraint is certified for use in Motor Vehicles and Aircraft." Although the FAA has made available a brochure entitled "Child/Infant Safety Seats Acceptable for Use in Aircraft," few parents apparently are aware that the brochure encourages the use of child safety seats in aircraft.

Od 20 lat poucza sie ze dziecko w samolocie jest najbezpieczniejsze w foteliku a te dalej klada je w kolyskach i na podlodze :O Coz, pozostaje tylko zyczyc miekkiego ladowania. I odrobiny rozsadku.
        • panna_ksiezycowa Re: lufthansa z malym dzieckiem 18.11.10, 00:31
          Mysle, ze nie wszystkie TE, tak jak Ciebie, stac na wykupienie osobnego biletu dla dziecka. Czy wg. Ciebie powinny zrezygnowac z podrozy calkowicie?
          • edytkus Re: lufthansa z malym dzieckiem 18.11.10, 03:46
            Dzieci maja to do siebie ze trzeba je nakarmic, ubrac i zapewnic bezpieczne dziecinstwo. Trzeba bylo nad tym pomyslec zanim zaszlo sie w ciaze. Dla kazdego rodzica dziecko powinno byc BEZCENNE, az zal sciska ze dla niektorych ich wlasne pociechy sa warte mniej niz fotel w samolocie. A moze wlozyc jak Mojzesza w lupinke i puscic samopas przez ocean, koszt jeszcze mniejszy?!
            • panna_ksiezycowa Re: lufthansa z malym dzieckiem 18.11.10, 04:27
              No prosze, jak pieknie wszystko podsumowalas. Nic dodac, nic ujac. Jakikolwiek komentarz do Twojej wypowiedzi jest zbedny. Jakos nie jestem zaskoczona, ze padlo to akurat z Twoich ust.
              • oliv2 Re: lufthansa z malym dzieckiem 18.11.10, 14:41
                hehe, widze ze ktos sie tu wlaczyl ze swoimi zlotymi radami:)
                no nic, dziekuje za wczesniejsze wskazowki i watek uwazam za zamkniety. szkoda.
                • alutkama Re: lufthansa z malym dzieckiem 24.11.10, 05:14
                  Ja troche zmienie temat. Odnosnie tych 45 minut we Frankfurcie. Malo. wg mnie to malo czasu. Samej z dzieckiem. Poszukaj cos co ma przerwe 1,5 - 2 godziny. Lotnisko we Frankfurcie jest duze. Trzeba przejsc kontrole paszportowa, czasami nawet ponownie kontrole podrecznego bagazu. Wszystko zalezy od tego na ktorym terminalu wyladujesz. Dla mnie to godzina byla na styk. Lepiej sobie spokojnie poczekac niz biec z wywieszonym jezykiem. Moze ci sie trafic ze bedziesz miala wylot z tego samego terminalu , tuz obok a moze ci sie trafic ze bedziesz musiala biec na drugi koniec lotniska. To taka mala rada.
                  Aha, co do wozka. To najlepiej upewnij sie ze oddadza ci wozek. Ostatnio lecialam british airways i powiedzieli ze nie ma mowy o tym zebym dostala wozek spowrotem. W samolocie nie ma miejsca, wiec wozek zabrali (przy wejsciu do samolotu), do bagazy i oddali dopiero z bagazem na lotnisku docelowym. Nic nie moglam zrobic. Moj synek juz jest spory wiec sobie poradzilam ,ale byla mama z malutkim dzieckiem , jej tez nie dali :( a jakby byla z dwojka dzieci :/ poza tym, ostatnio british airways (w Polsce), kazal mi doplacac za wozek, twierdzac ze dziecko ktore powyzej dwoch lat nie potrzebuje wozka i jest to dodatkowy bagaz.
                  Firmy oszczedzaja na wszystkim, za wszystko chca kase. Dodam ze potem lecialam jeszcze raz BA (do Polski) tutaj nie robili problemow. Zalezy na kogo sie trafi.
                  • oliv2 Re: lufthansa z malym dzieckiem 24.11.10, 15:50
                    dzieki. we frankfurcie bede miala 1h 15 min, z tego samego terminala, jesli nie bedzie opoznienia to powinnam zdazyc.
                    jeszcze nie kupilam biletu i wczoraj patrze i LOT jest ciut tanszy (nie duzo pare $) i sie zastanawiam ktorym leciec. przesiadke bede miala i w lufthansie i w locie. w lufthansie troche lepsza pora wylotu (kolo 19), w locie dopiero kolo 22 wiec sie boje ze mala bedzie juz tak wymeczona ze bedzie z nia koszmar i juz calkiem nie zasnie mi w samolocie.
                    wezme nosidlo tak czy tak, mam ergo ktore obie uwielbiamy.
                    macie jakies porownanie lufhansy z lotem jesli chodzi o lot z maluchem?
    • alutkama Re: lufthansa z malym dzieckiem-oliv2 24.11.10, 16:52
      mozesz podeslac link ze lufthansa daje bassinet tylko do 8 miesiaca zycia. Ja pamietam ze wciskalam tam Leona 15 miesiecznego :D Moze sie cos zmienilo. Zawsze sie miescil, co prawda jak mial 2 lata juz byl troche za dlugi (5 cm) ale ze spal zawsze z podkurczonymi nogami, bylo mu wygodnie. Ani razu sie nie obudzil. Zdecydowanie lepiej mu bylo niz na kolanach ;)
      Zadzwonilam do lufthansy i powiedzieli mi ze do 2 lat daja bassinety, limit jest 30 funtow.
      Dowiedz sie dokladnie, bo czasami na tych infoliniach mowia kazdy co innego.
      Lotem dawno nie lecialam, wiec nie mam porownania. Ale skoro musisz miec przesiadke to wybralabym lufthanse pod warunkiem gdyby dali bassinet, gdyby nie dali, to wybralabym LOT.
      Zawsze pros o potwierdzenie bassinetu.(na papierze- agencja niech wydrukuje, albo lufthansa niech przysle list) Kiedys lecac sama z dwojka malych dzieci, jednemu przyslugiwal bassinet, jednak nagle stwierdzili ze nie maja dla mnie. Zrobilam im awanture, mialam dokument w reku ze lozeczko jest potwierdzone i bassinet sie znalazl. Po prostu oddali moj bassinet innemu dziecku, bo bylo pierwsze na lotnisku, rodzice wyprosili i dostali. Tylko ze ja specjalnie kupilam bilet w tej linii ze wzgledu na lozeczko i nie popuscilam im az dostalam je. Inaczej ta podroz bylaby dla mnie meczarnia. A tak nobydwaj spali cala noc :D
      • oliv2 alutkama 24.11.10, 19:22
        szukam i nie moge tego juz znalezc. ale zadzwonilam do lufthansy i tak jak mowisz - rezerwuja bassinet do 2 lat, do wagi 14 kg i 82 cm dlugosci (ale chyba nikt mi dziecka mierzyc nie bedzie:)
        pytalam ile maja ich bassinet - 83 cm!!! czyli sa duuuzo wieksze niz te lotu!!!!.
        zatem jestem przekonana - kupuje w lufthansie
        • alutkama Re: alutkama 24.11.10, 22:54
          ale zanim kupisz zrobi rozeznanie czy maja wolne na ten dzien bassinet. Ja tak robilam, najpierw dzwonilam do linii i zanim kupilam upewnialam sie ze bedzie bassinet. Jezeli nie byl dostepny to bralam nastdpnego dnia. Chyba ze nie mozesz zmienic daty wylotu, np. z powodu urlopu.
          Udanej podrozy.
    • oliv2 Re: lufthansa z malym dzieckiem 28.11.10, 15:17
      przyslali maila z rezerwacja siedzen i bassinet jest zaznaczone jako confirmed. ale powiedzieli mi ze to mi nie daje gwarancji, ze ostateczna decyzja zalezy od stewardessy hehe. ciekawe czy mi beda mierzyc i wazyc dziecko na pokladzie?:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka